Agronet

Keskusteluaiheet => Lampaat ja vuohet => Aiheen aloitti: ravenlord - 10.03.10 - klo:13:49

Otsikko: Lammastaloudesta
Kirjoitti: ravenlord - 10.03.10 - klo:13:49
Missäkohtaa, ja millätavoin lammastalouden saa tuottamaan liikevoittoa? Ja karkea arvio, jos on vaikkapa 300 lammasta, miten paljon tavitaan vuodessa rahaa jotta pystyy niitä pitämään?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 11.03.10 - klo:16:33
Lienee noita tilakohtaisia juttuja... Kaverilla on rapeat 200 uuhta, ei juurikaan metsää, ei sivubisneksiä näyttää pysyvän leivässä tuolla. Tietysti tukipuoli on optimoitu ja 40 ha perinnebiotooppia hoidettavana. Mutta sehän on niitä yrittäjätaitoja. Oma business on niin alussa, että tähän asti on vain investoitu. Parin vuoden päästä osaisin vastata, miltä 150 uuhen pyörittäminen näyttää.

Petri
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: JoHaRa - 11.03.10 - klo:16:57
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: tn - 11.03.10 - klo:17:36
Tätä on usein kysytty, mutta vastausta on paha antaa. Riippuu tilasta ja tukialueesta ym. Jotain arviota nyt kuitenkin. Olen itse A-alueella vajaan 400 uuhen lampurina. Lampaita on ollut vuodesta 1990, mutta viime vuoden aikana tila muuttui kokonaan lammastilaksi. Rotuna on texel ja eläimetkin ovat tästä vuodesta lähtien luomussa. Lammas kuuluu ehdottomasti luomuun jolloin saadaan maksimoitua tuet. Uuhet poiitetaan vasta huhtikuussa, jotta karitsat voidaan lihottaa valkoapilanurmella. Emot pärjäävät näin talven korsiintuneemmallakin rehulla.
Kolmesataa uuhta vaatii noin 75ha peltonurmea. Jos jokinotkoja tai luonnonniittyjä niin paljon enemmän. Tuki tästä kaikilla luomukotieläintilan tuilla noin 75*850=64000€. Tuki uuhista noin 300*70=21000€. Lihaa 8200kg*3,6=30000€. (Perusteet:teuraspaino 21kg; sikiävyys vanhoilla 1,7 ja vuosikkailla 1,1; uudistus 25%; karitsointi kerran vuodessa.) Tulot yhteensä 115000€.
Lampola: Rakennutin viime kesänä kylmälampolan 130 uuhelle. Se maksoi noin 75000€, josta vähennetään investointituet. 20 vuoden poistoajalla ja 2% korolla noin 21€/uuhi/vuosi. 300 uuhella 6300€/v.
Rehua menee vuodessa noin 1,5 piukkaa Viconin 3D-käärittyä paalia (landehande kyllä tietää) per uuhi ja vilja,herne tms seosta noin 50kg. Lisäksi kivennäisiä, suolaa, tarkailumaksua sun muuta tilpehööriä. Paalauksen kun jättää pois niin kymppitonnilla pääsee jo pitkälle tuolla katraskoolla.
Pellon vuokraa/korkoa 400*75=30000€. Varsinkin laitumena käy heikompikin (ja halvempi) pelto. Viljelytyötä ja kuluja on varsin vähän. Lisäsiementä keväällä ja joskus kalkkia. Lannankin voinee levittää pintaan. Kerran kokeiltu.
Tuosta kun ynnäät niin huomaat, että lampaalla ei rikastu, mutta tulee toimeen. Ja kaikki lisäalueet joiden laiduntamista tuetaan tai LHP-pellot ovat plussaa.


Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 11.03.10 - klo:21:14
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.

Mitä tolla appeella tekee? Liian kallista puuhaa lampaille jos vähemmän kuin 500 uuhta. Joku muu paalisilppuri käypi tai halvin: kokopaaliruokinta.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 11.03.10 - klo:21:20
Tätä on usein kysytty, mutta vastausta on paha antaa. Riippuu tilasta ja tukialueesta ym. Jotain arviota nyt kuitenkin. Olen itse A-alueella vajaan 400 uuhen lampurina. Lampaita on ollut vuodesta 1990, mutta viime vuoden aikana tila muuttui kokonaan lammastilaksi. Rotuna on texel ja eläimetkin ovat tästä vuodesta lähtien luomussa. Lammas kuuluu ehdottomasti luomuun jolloin saadaan maksimoitua tuet. Uuhet poiitetaan vasta huhtikuussa, jotta karitsat voidaan lihottaa valkoapilanurmella. Emot pärjäävät näin talven korsiintuneemmallakin rehulla.
Kolmesataa uuhta vaatii noin 75ha peltonurmea. Jos jokinotkoja tai luonnonniittyjä niin paljon enemmän. Tuki tästä kaikilla luomukotieläintilan tuilla noin 75*850=64000€. Tuki uuhista noin 300*70=21000€. Lihaa 8200kg*3,6=30000€. (Perusteet:teuraspaino 21kg; sikiävyys vanhoilla 1,7 ja vuosikkailla 1,1; uudistus 25%; karitsointi kerran vuodessa.) Tulot yhteensä 115000€.
Lampola: Rakennutin viime kesänä kylmälampolan 130 uuhelle. Se maksoi noin 75000€, josta vähennetään investointituet. 20 vuoden poistoajalla ja 2% korolla noin 21€/uuhi/vuosi. 300 uuhella 6300€/v.
Rehua menee vuodessa noin 1,5 piukkaa Viconin 3D-käärittyä paalia (landehande kyllä tietää) per uuhi ja vilja,herne tms seosta noin 50kg. Lisäksi kivennäisiä, suolaa, tarkailumaksua sun muuta tilpehööriä. Paalauksen kun jättää pois niin kymppitonnilla pääsee jo pitkälle tuolla katraskoolla.
Pellon vuokraa/korkoa 400*75=30000€. Varsinkin laitumena käy heikompikin (ja halvempi) pelto. Viljelytyötä ja kuluja on varsin vähän. Lisäsiementä keväällä ja joskus kalkkia. Lannankin voinee levittää pintaan. Kerran kokeiltu.
Tuosta kun ynnäät niin huomaat, että lampaalla ei rikastu, mutta tulee toimeen. Ja kaikki lisäalueet joiden laiduntamista tuetaan tai LHP-pellot ovat plussaa.




TNnnä kirjoittelee harvoin, mutta aika perusteellinen vastaus :D 
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: SKN - 11.03.10 - klo:21:41
Tätä on usein kysytty, mutta vastausta on paha antaa. Riippuu tilasta ja tukialueesta ym. Jotain arviota nyt kuitenkin. Olen itse A-alueella vajaan 400 uuhen lampurina. Lampaita on ollut vuodesta 1990, mutta viime vuoden aikana tila muuttui kokonaan lammastilaksi. Rotuna on texel ja eläimetkin ovat tästä vuodesta lähtien luomussa. Lammas kuuluu ehdottomasti luomuun jolloin saadaan maksimoitua tuet. Uuhet poiitetaan vasta huhtikuussa, jotta karitsat voidaan lihottaa valkoapilanurmella. Emot pärjäävät näin talven korsiintuneemmallakin rehulla.
Kolmesataa uuhta vaatii noin 75ha peltonurmea. Jos jokinotkoja tai luonnonniittyjä niin paljon enemmän. Tuki tästä kaikilla luomukotieläintilan tuilla noin 75*850=64000€. Tuki uuhista noin 300*70=21000€. Lihaa 8200kg*3,6=30000€. (Perusteet:teuraspaino 21kg; sikiävyys vanhoilla 1,7 ja vuosikkailla 1,1; uudistus 25%; karitsointi kerran vuodessa.) Tulot yhteensä 115000€.
Lampola: Rakennutin viime kesänä kylmälampolan 130 uuhelle. Se maksoi noin 75000€, josta vähennetään investointituet. 20 vuoden poistoajalla ja 2% korolla noin 21€/uuhi/vuosi. 300 uuhella 6300€/v.
Rehua menee vuodessa noin 1,5 piukkaa Viconin 3D-käärittyä paalia (landehande kyllä tietää) per uuhi ja vilja,herne tms seosta noin 50kg. Lisäksi kivennäisiä, suolaa, tarkailumaksua sun muuta tilpehööriä. Paalauksen kun jättää pois niin kymppitonnilla pääsee jo pitkälle tuolla katraskoolla.
Pellon vuokraa/korkoa 400*75=30000€. Varsinkin laitumena käy heikompikin (ja halvempi) pelto. Viljelytyötä ja kuluja on varsin vähän. Lisäsiementä keväällä ja joskus kalkkia. Lannankin voinee levittää pintaan. Kerran kokeiltu.
Tuosta kun ynnäät niin huomaat, että lampaalla ei rikastu, mutta tulee toimeen. Ja kaikki lisäalueet joiden laiduntamista tuetaan tai LHP-pellot ovat plussaa.




TNnnä kirjoittelee harvoin, mutta aika perusteellinen vastaus :D 
Toisin kun eräät....
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 12.03.10 - klo:07:56
Tätä on usein kysytty, mutta vastausta on paha antaa. Riippuu tilasta ja tukialueesta ym. Jotain arviota nyt kuitenkin. Olen itse A-alueella vajaan 400 uuhen lampurina. Lampaita on ollut vuodesta 1990, mutta viime vuoden aikana tila muuttui kokonaan lammastilaksi. Rotuna on texel ja eläimetkin ovat tästä vuodesta lähtien luomussa. Lammas kuuluu ehdottomasti luomuun jolloin saadaan maksimoitua tuet. Uuhet poiitetaan vasta huhtikuussa, jotta karitsat voidaan lihottaa valkoapilanurmella. Emot pärjäävät näin talven korsiintuneemmallakin rehulla.
Kolmesataa uuhta vaatii noin 75ha peltonurmea. Jos jokinotkoja tai luonnonniittyjä niin paljon enemmän. Tuki tästä kaikilla luomukotieläintilan tuilla noin 75*850=64000€. Tuki uuhista noin 300*70=21000€. Lihaa 8200kg*3,6=30000€. (Perusteet:teuraspaino 21kg; sikiävyys vanhoilla 1,7 ja vuosikkailla 1,1; uudistus 25%; karitsointi kerran vuodessa.) Tulot yhteensä 115000€.
Lampola: Rakennutin viime kesänä kylmälampolan 130 uuhelle. Se maksoi noin 75000€, josta vähennetään investointituet. 20 vuoden poistoajalla ja 2% korolla noin 21€/uuhi/vuosi. 300 uuhella 6300€/v.
Rehua menee vuodessa noin 1,5 piukkaa Viconin 3D-käärittyä paalia (landehande kyllä tietää) per uuhi ja vilja,herne tms seosta noin 50kg. Lisäksi kivennäisiä, suolaa, tarkailumaksua sun muuta tilpehööriä. Paalauksen kun jättää pois niin kymppitonnilla pääsee jo pitkälle tuolla katraskoolla.
Pellon vuokraa/korkoa 400*75=30000€. Varsinkin laitumena käy heikompikin (ja halvempi) pelto. Viljelytyötä ja kuluja on varsin vähän. Lisäsiementä keväällä ja joskus kalkkia. Lannankin voinee levittää pintaan. Kerran kokeiltu.
Tuosta kun ynnäät niin huomaat, että lampaalla ei rikastu, mutta tulee toimeen. Ja kaikki lisäalueet joiden laiduntamista tuetaan tai LHP-pellot ovat plussaa.




TNnnä kirjoittelee harvoin, mutta aika perusteellinen vastaus :D 
Toisin kun eräät....


Kuin myös... ;D

Kollega on ollut sen verran vähemmän aikaa alalla, että sillä on vielä intoa laskea mihin on näppinsä työntänyt. Meikä menee jo mutulla.  ;D

Luomuviljojen laadutkin on nyt tililapuilla. En vaan muista missä ketjussa niitä käsiteltiin?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: JoHaRa - 12.03.10 - klo:08:07
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.

Mitä tolla appeella tekee? Liian kallista puuhaa lampaille jos vähemmän kuin 500 uuhta. Joku muu paalisilppuri käypi tai halvin: kokopaaliruokinta.

Vanha ja pieni vaunu ei paljoa maksa. Lihalammas hyötyy appeesta enemmän kuin lihanauta. Appeen täytyy kyllä olla hyvin sekoitettua.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 12.03.10 - klo:08:13
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.

Mitä tolla appeella tekee? Liian kallista puuhaa lampaille jos vähemmän kuin 500 uuhta. Joku muu paalisilppuri käypi tai halvin: kokopaaliruokinta.

Vanha ja pieni vaunu ei paljoa maksa. Lihalammas hyötyy appeesta enemmän kuin lihanauta. Appeen täytyy kyllä olla hyvin sekoitettua.

Joo, nääkin on tuotantomuoto- ja jopa rotukysymyksiä. Suomenlammas tarvitsee paremmat sapuskat useammastakin syystä, texel on tehokkaampi ravinnon käyttäjä pelkästä säilörehustakin.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: hiluhi - 23.03.10 - klo:06:39
kaksi on pari
kolme on lauma
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: JoHaRa - 23.03.10 - klo:07:04
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.

Mitä tolla appeella tekee? Liian kallista puuhaa lampaille jos vähemmän kuin 500 uuhta. Joku muu paalisilppuri käypi tai halvin: kokopaaliruokinta.

Vanha ja pieni vaunu ei paljoa maksa. Lihalammas hyötyy appeesta enemmän kuin lihanauta. Appeen täytyy kyllä olla hyvin sekoitettua.

Joo, nääkin on tuotantomuoto- ja jopa rotukysymyksiä. Suomenlammas tarvitsee paremmat sapuskat useammastakin syystä, texel on tehokkaampi ravinnon käyttäjä pelkästä säilörehustakin.
Tsekkaa ulkolaiset lihotuskaritsojen suositukset. Karitsoille ei anneta kuin soijaa ja suolaa, väkirehu% on 80-90. Kasvut ovat parempia kuin hc-naudoilla. Huh mitä meininkiä.. Tällainen ruokinta ei enää onnistu kuin appeena.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 23.03.10 - klo:08:14
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.

Mitä tolla appeella tekee? Liian kallista puuhaa lampaille jos vähemmän kuin 500 uuhta. Joku muu paalisilppuri käypi tai halvin: kokopaaliruokinta.

Vanha ja pieni vaunu ei paljoa maksa. Lihalammas hyötyy appeesta enemmän kuin lihanauta. Appeen täytyy kyllä olla hyvin sekoitettua.

Joo, nääkin on tuotantomuoto- ja jopa rotukysymyksiä. Suomenlammas tarvitsee paremmat sapuskat useammastakin syystä, texel on tehokkaampi ravinnon käyttäjä pelkästä säilörehustakin.
Tsekkaa ulkolaiset lihotuskaritsojen suositukset. Karitsoille ei anneta kuin soijaa ja suolaa, väkirehu% on 80-90. Kasvut ovat parempia kuin hc-naudoilla. Huh mitä meininkiä.. Tällainen ruokinta ei enää onnistu kuin appeena.

Niin mutta tuo johtaa pohdintaan, että tehdäänkö lampaasta possu vaiko ei? 

Lammas on märehtijä ja sen pääravinto on nurmirehut. Vilja ym väkirehut voidaan käyttää suoremmin ja tehokkaammin ihmisten ravinnoksi. Lammas on myös mielestäni jollain muotoa Suomessa kausiravintoa (se tarkoittaa, että pääsiäinen on väärässä paikassa almanakassa). Niiden luontainen sikiäminen sattuu kevääksi ja kesällä on tarjolla laidunrehua edullisesti ja pienellä ihmistyömäärällä.  Karitsat myös kasvavat riittävästi apilanurmilla. Räjähtävä, epäluonnollinen kasvuvauhti (vrt broiskut) aiheuttavat elimistölle rasitteita (mm sydän, luusto) ja kasvukipuja yms. 
Maataloudessa pelloilla on hyvä kasvattaa muitakin kasveja kuin viljaa ja öljykasveja maan kasvukunnon ylläpitämiseksi, luomussa typensidonnan takia. Tästä seuraa, että ihmisille suoraan kelpaamattomia nurmikasveja voidaan hyödyntää ravinnoksi märehtijöiden avulla.

Myöskin liha on sitä mitä eläimelle syötetään. Siis lihan maku ei tuolla ameriikkalaisella tehoruokinnalla ole  enää entisellään.  Puhuisin elintarvikkeesta, en ruuasta.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: de Citonni - 23.03.10 - klo:23:01
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.

Mitä tolla appeella tekee? Liian kallista puuhaa lampaille jos vähemmän kuin 500 uuhta. Joku muu paalisilppuri käypi tai halvin: kokopaaliruokinta.

Vanha ja pieni vaunu ei paljoa maksa. Lihalammas hyötyy appeesta enemmän kuin lihanauta. Appeen täytyy kyllä olla hyvin sekoitettua.

Joo, nääkin on tuotantomuoto- ja jopa rotukysymyksiä. Suomenlammas tarvitsee paremmat sapuskat useammastakin syystä, texel on tehokkaampi ravinnon käyttäjä pelkästä säilörehustakin.

Eiks nää dorperit olis vielä parempia? Nopeakasvuisia ja muskeleissa löytyy, kehuvat kasvattajat :D

http://www.youtube.com/watch?v=LSMLMCwQJfw

Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 24.03.10 - klo:07:44
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.

Mitä tolla appeella tekee? Liian kallista puuhaa lampaille jos vähemmän kuin 500 uuhta. Joku muu paalisilppuri käypi tai halvin: kokopaaliruokinta.

Vanha ja pieni vaunu ei paljoa maksa. Lihalammas hyötyy appeesta enemmän kuin lihanauta. Appeen täytyy kyllä olla hyvin sekoitettua.

Joo, nääkin on tuotantomuoto- ja jopa rotukysymyksiä. Suomenlammas tarvitsee paremmat sapuskat useammastakin syystä, texel on tehokkaampi ravinnon käyttäjä pelkästä säilörehustakin.

Eiks nää dorperit olis vielä parempia? Nopeakasvuisia ja muskeleissa löytyy, kehuvat kasvattajat :D

http://www.youtube.com/watch?v=LSMLMCwQJfw



Jos tuo dorpperi tarkoittaa Dorset-rotua, niin on sekin kokeiltu. Texel antaa lihakkaita ruhoja mukavalla kasvuvauhdilla ja teurastamo haluaa niitä koska heidän asiakkaansa haluaa niitä koska kuluttaja haluaa sellaista lammaslihaa.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: LAMRU - 24.03.10 - klo:10:50
Kasvihuone lampolaksi asfalttialustalle ja aperuokinta.

Mitä tolla appeella tekee? Liian kallista puuhaa lampaille jos vähemmän kuin 500 uuhta. Joku muu paalisilppuri käypi tai halvin: kokopaaliruokinta.

Vanha ja pieni vaunu ei paljoa maksa. Lihalammas hyötyy appeesta enemmän kuin lihanauta. Appeen täytyy kyllä olla hyvin sekoitettua.

Joo, nääkin on tuotantomuoto- ja jopa rotukysymyksiä. Suomenlammas tarvitsee paremmat sapuskat useammastakin syystä, texel on tehokkaampi ravinnon käyttäjä pelkästä säilörehustakin.

Eiks nää dorperit olis vielä parempia? Nopeakasvuisia ja muskeleissa löytyy, kehuvat kasvattajat :D

http://www.youtube.com/watch?v=LSMLMCwQJfw


http://www.youtube.com/watch?v=LYlUAKKHfZ4  , ero Dorsettiin on melkoinen ,texel on kiinteä,lihaksikas, vähärasvainen ja NOPEA kasvuinen! Siis paras  ;D
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Teroman - 24.03.10 - klo:12:58

Suomen lammas maatiainen on paras ;

Ei aiheuta lihavuoria pääsiäisenäkään ?????
 :'(
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: de Citonni - 24.03.10 - klo:13:47
Emmää paljoo lampaista tiedä, mutta käsittääkseni dorper ja dorset ovat eri lampaita. Tai siis dorper on dorsetin ja persialaisen mustapäälampaan risteytyksillä luotu rotu.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 24.03.10 - klo:20:58

Suomen lammas maatiainen on paras ;

Ei aiheuta lihavuoria pääsiäisenäkään ?????
 :'(


Suomenlampaalla on oma myyntikautensa: kesällä grilliluiksi, ei tarvitse edes poistaa lihoja parempaan käyttöön.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Timppa - 25.03.10 - klo:17:46
Suomenlampaalla on oma myyntikautensa: kesällä grilliluiksi, ei tarvitse edes poistaa lihoja parempaan käyttöön.

**Mitä lihoja?   ;D
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: JoHaRa - 25.03.10 - klo:19:37
Laihan karitsan kun teurastaa niin käsiä ei kannata pestä vaan nuolla lopuksi. Pääsee sentään vähän lihan makuun
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 26.03.10 - klo:07:02
On vain yksi asiallinen lammasrotu Suomen olosuhteisiin: texel.   Muut ovat puuhastelua tai alkuperäisrotutukiaisia varten.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Holman_Hurja - 26.03.10 - klo:11:23
On vain yksi asiallinen lammasrotu Suomen olosuhteisiin: texel. 

Täältä myös ääni texelille  ;D
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 26.03.10 - klo:11:44
On vain yksi ...
Pätee tietysti myös puolueisiin, traktoreihin ja uskontoihin...

Petri
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Kuutamoviljelijä - 26.03.10 - klo:14:14
Mc Leodin tyttärillä tuntuu ainakin olevan pankinjohtajan kanssa ongelmia. Tosin pitäähän Tessi töissä kolmea kimulia, jotka porukalla korjaavat veräjän päivässä ja ratsastelevat ristiin rastiin. Ja kodinhoitajakin on palkkalistoilla.

Naapurin isännällä menee paljon paremmin, mutta se ei olekaan luomussa.

Eli toisinsanoen jos pitää töissä vaan kahta kimulia, niin hyvin pitäis jäädä viivan alle verotettavaa  ???
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Teroman - 26.03.10 - klo:14:34

Kovin vähän neet aussit saa päivässä aikaan,,,,,,

Muutakuin Styylailua

Eikä niillä ole edesnettiä Potkukelkassaan vielä kuten täällä pohjanperukoilla on joka Savussa tapana,,,,,
 :'(
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Kuutamoviljelijä - 26.03.10 - klo:14:47

Kovin vähän neet aussit saa päivässä aikaan,,,,,,

Muutakuin Styylailua

Eikä niillä ole edesnettiä Potkukelkassaan vielä kuten täällä pohjanperukoilla on joka Savussa tapana,,,,,
 :'(


Mutta konekustannukset niillä on aisoissa.
Silloin harvoin, kun niitä näkee traktorin kanssa tekemisissä ne korjailee 60-luvun takapotku Jontikkaa  :)
Ajavan ne ei näytä niillä ollenkaan :D
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Teroman - 26.03.10 - klo:14:57

On neet vähän pimeitä

välillä tappoivat koko katraan vaikka ei mitään vikaa ollutkaan,,,,,,,,,,


Sitten taas Aitaan nojailemaan ja haaveilemaan paremmasta tulevaisuudestaan,,,,,,
 :'(
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: emo-heikki - 30.03.10 - klo:16:41
On vain yksi ...
Pätee tietysti myös puolueisiin, traktoreihin ja uskontoihin...

Petri

Nautapuolella on samanlaista "yhden ainoan oikean uskon" liikettä ...
Se vaan on eri kavereilla eri rotu, se yksi oikea rotu ????
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: SKN - 30.03.10 - klo:20:36
On vain yksi ...
Pätee tietysti myös puolueisiin, traktoreihin ja uskontoihin...

Petri

Nautapuolella on samanlaista "yhden ainoan oikean uskon" liikettä ...
Se vaan on eri kavereilla eri rotu, se yksi oikea rotu ????
Mites on ton landen ja petrin laita...Luomu?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 30.03.10 - klo:23:20
Mites on ton landen ja petrin laita...Luomu?
Joo, olen luomu. Kaivapa silti jostain esimerkiksi, että olen letkauttanut tai muuten asenteellisesti herjannut ns. tavanomaisia ilman kunnollisia perusteluita. Ja jos olen joskus luomu-käytäntöjä puolustanut, niin toivoakseni olen onnistunut perustelemaan kantani enkä vain lausunut tornin nokasta.

Ei kait se, että lausuja on nainen/tummaihoinen/keskusta-kokoomukselainen/savolainen vielä pitäisi aiheuttaa ko. mielipiteiden väheksyntää? Sun ja landehoon asenteellinen nokittelu saisi pysyä vapaan sanan puolella, koska asia-argumenteista valitettavan harvoin on kyse.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 31.03.10 - klo:08:12
Mites on ton landen ja petrin laita...Luomu?
Joo, olen luomu. Kaivapa silti jostain esimerkiksi, että olen letkauttanut tai muuten asenteellisesti herjannut ns. tavanomaisia ilman kunnollisia perusteluita. Ja jos olen joskus luomu-käytäntöjä puolustanut, niin toivoakseni olen onnistunut perustelemaan kantani enkä vain lausunut tornin nokasta.

Ei kait se, että lausuja on nainen/tummaihoinen/keskusta-kokoomukselainen/savolainen vielä pitäisi aiheuttaa ko. mielipiteiden väheksyntää? Sun ja landehoon asenteellinen nokittelu saisi pysyä vapaan sanan puolella, koska asia-argumenteista valitettavan harvoin on kyse.
Sillä erotuksella, että meikä pistää sentään asiaa väliin ja puukot lähtee huumorilla.  ;D
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: emo-heikki - 01.04.10 - klo:10:45

Onko täällä esiintynyt asiatonta keskustelua ?

Ilmoitus Sinipipolle vaan ja polliissit paikalle
 :'(


Minä kysyisin ennemminkin, että onko täällä esiintynyt keskustelua? :'( :'(



Tämä on aika hiljanen foorumi, jos se jää tuotantosuunnan omien miesten harteille ...
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Holman_Hurja - 01.04.10 - klo:12:28

Onko täällä esiintynyt asiatonta keskustelua ?

Ilmoitus Sinipipolle vaan ja polliissit paikalle
 :'(


Minä kysyisin ennemminkin, että onko täällä esiintynyt keskustelua? :'( :'(



Tämä on aika hiljanen foorumi, jos se jää tuotantosuunnan omien miesten harteille ...

Ou nou, sehän olisikin hirveetä  :'( . Voisko sitä keskustelua jotenkin sälyttää naistenkin harteille? Ai niin, mutta jos naiset ei halua purkaa anaaliasioitaan julkisesti ainakaan lammaspalstalla  :P ;D
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: emo-heikki - 03.04.10 - klo:10:34

Mikä se olikaan se skotlannin Longhorn ?

Sitä jos iskisi Texelin ja Alpakan risteytykseen ,,,,,,
 8)


Vai pitäiskö käyttää heti kättelyssä Teksas Longhornia ????
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: appu - 04.04.10 - klo:18:40
Kertonee jotain joidenkin ajatusmaailmasta (vai omista fantasioista ??? ) tämä päättymättä jatkuva jonniin joutava pähkäily ERI ELÄILAJIEN sekoittamisesta. Ei kyllä kuulu pätkääkään tänne osiolle, paremminkin tuonne Vapaalle sanalle, eikä kyllä oikeastaan sinnekään.  
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: emo-heikki - 13.04.10 - klo:08:20
Kertonee jotain joidenkin ajatusmaailmasta (vai omista fantasioista ??? ) tämä päättymättä jatkuva jonniin joutava pähkäily ERI ELÄILAJIEN sekoittamisesta. Ei kyllä kuulu pätkääkään tänne osiolle, paremminkin tuonne Vapaalle sanalle, eikä kyllä oikeastaan sinnekään.  

Ehkä tämä foorumi vetää kahdenlaista porukkaa, lampureita ja sitten niitä, jotka pitää näistä lampaista ????
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 13.04.10 - klo:12:17
Lampaanliha on sekoittamattakin ihan käypä ruoka. Hallit ja erikoiskaupat ja suoramyynti hoitavat kotimaisen lihan kuluttajille. Ulkomaan liha menee ravintoloiden ja markettien kautta. Eivät juuri häiritse toistensa kulutusta. Eikä oikein hinnoitteluakaan. Suomalainen tuottaja saa tiliä vaihtelevasti riippuen kauppatavasta ja jalostusasteesta. Jos hinta ei ole kovasti noussutkaan, niin ei laskenutkaan. Edestakaista heilumista ei ole havaittavissa vaan vakaata tasaista matalalentoa.  Positiivinen vire alassa, eikä lampuri tunne olevansa toisten jaloissa.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: JoHaRa - 13.04.10 - klo:20:14

Soveltuukohan sen geenit alpakalle ?

Porolle varmaankin sopii dna T-ketjut sellaisenaan

Lande H vois tietää ?
 :'(


Kameli ja laama risteävät. Ei tuo alpakka+lammas liene sen mahdottomampi. Saisi lampaan joka söisi aitojen raoista naapurin puolelta.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Holman_Hurja - 13.04.10 - klo:22:34

Soveltuukohan sen geenit alpakalle ?

Porolle varmaankin sopii dna T-ketjut sellaisenaan

Lande H vois tietää ?
 :'(


Kameli ja laama risteävät. Ei tuo alpakka+lammas liene sen mahdottomampi. Saisi lampaan joka söisi aitojen raoista naapurin puolelta.

lammas ei liene kamelidi, mmhhhh, tai ehkä palstabioloogeilla eriävä käsitys?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 13.04.10 - klo:22:54
Palstalla kevätväsymys!  ;)
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: emo-heikki - 14.04.10 - klo:08:30

Soveltuukohan sen geenit alpakalle ?

Porolle varmaankin sopii dna T-ketjut sellaisenaan

Lande H vois tietää ?
 :'(


Kameli ja laama risteävät. Ei tuo alpakka+lammas liene sen mahdottomampi. Saisi lampaan joka söisi aitojen raoista naapurin puolelta.

lammas ei liene kamelidi, mmhhhh, tai ehkä palstabioloogeilla eriävä käsitys?

Jos risteyttää kamelin, alpakan ja lampaan, niin saa kaksikyttyräisen pitkäkaulaisen lampaan tulokseksi ????
Olisihan se veikeä näky maalaismaisemassa ...
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Teroman - 15.04.10 - klo:22:06

Sillähän olis hyvä kuivuuden kestokin ???????????
 :'(
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Rimuli - 17.04.10 - klo:13:05
Lainaus
On vain yksi asiallinen lammasrotu Suomen olosuhteisiin: texel.   Muut ovat puuhastelua tai alkuperäisrotutukiaisia varten.

Niinpä

Lainaus
Texel antaa lihakkaita ruhoja mukavalla kasvuvauhdilla ja teurastamo haluaa niitä koska heidän asiakkaansa haluaa niitä koska kuluttaja haluaa sellaista lammaslihaa.

Pääsiäisenä meni mainostamatta 130 Suomenlampaan viulua, vaikka joulu on meidän pää sesonki. Ja lihaa ei poistu tontilta alle 10/kilo.

Mites teillä oikean lihan tuottajilla?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 17.04.10 - klo:14:38
Lainaus
On vain yksi asiallinen lammasrotu Suomen olosuhteisiin: texel.   Muut ovat puuhastelua tai alkuperäisrotutukiaisia varten.

Niinpä

Lainaus
Texel antaa lihakkaita ruhoja mukavalla kasvuvauhdilla ja teurastamo haluaa niitä koska heidän asiakkaansa haluaa niitä koska kuluttaja haluaa sellaista lammaslihaa.

Pääsiäisenä meni mainostamatta 130 Suomenlampaan viulua, vaikka joulu on meidän pää sesonki. Ja lihaa ei poistu tontilta alle 10/kilo.

Mites teillä oikean lihan tuottajilla?

Kaikki menee (laatuliha) kiljuen, mitä ilmoitetaan teurastamolle, muttei tuohon hintaan. Tuo vaihe, kotimyynti, on ohi mun kohdalta. Siihen tuli tutusttua parikymmentä vuotta. Sitten tuli mieleen, että vois harrastaa muutakin kuin lihan pilkkoomista, pakkaamista ja kaupustelua. Jotta vapaa-ajalla on hintansa, mutta kaikella on aikansa.  Olihan lopettamiseen oma syynsä lisääntyneillä käsittelytilojen säännöksilläkin. Aika kallista sellaisista tiloistakin olisi tullut.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: SKN - 17.04.10 - klo:14:53
Lainaus
On vain yksi asiallinen lammasrotu Suomen olosuhteisiin: texel.   Muut ovat puuhastelua tai alkuperäisrotutukiaisia varten.

Niinpä

Lainaus
Texel antaa lihakkaita ruhoja mukavalla kasvuvauhdilla ja teurastamo haluaa niitä koska heidän asiakkaansa haluaa niitä koska kuluttaja haluaa sellaista lammaslihaa.

Pääsiäisenä meni mainostamatta 130 Suomenlampaan viulua, vaikka joulu on meidän pää sesonki. Ja lihaa ei poistu tontilta alle 10/kilo.

Mites teillä oikean lihan tuottajilla?

Kaikki menee (laatuliha) kiljuen, mitä ilmoitetaan teurastamolle, muttei tuohon hintaan. Tuo vaihe, kotimyynti, on ohi mun kohdalta. Siihen tuli tutusttua parikymmentä vuotta. Sitten tuli mieleen, että vois harrastaa muutakin kuin lihan pilkkoomista, pakkaamista ja kaupustelua. Jotta vapaa-ajalla on hintansa, mutta kaikella on aikansa.  Olihan lopettamiseen oma syynsä lisääntyneillä käsittelytilojen säännöksilläkin. Aika kallista sellaisista tiloistakin olisi tullut.
Sää syyllistyt eläinrääkkäykseen jos liha vielä kiljuu lähtiessä. Luomussa on eri säännöt?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: de Citonni - 17.04.10 - klo:19:31
Lainaus
On vain yksi asiallinen lammasrotu Suomen olosuhteisiin: texel.   Muut ovat puuhastelua tai alkuperäisrotutukiaisia varten.

Niinpä

Lainaus
Texel antaa lihakkaita ruhoja mukavalla kasvuvauhdilla ja teurastamo haluaa niitä koska heidän asiakkaansa haluaa niitä koska kuluttaja haluaa sellaista lammaslihaa.

Pääsiäisenä meni mainostamatta 130 Suomenlampaan viulua, vaikka joulu on meidän pää sesonki. Ja lihaa ei poistu tontilta alle 10/kilo.

Mites teillä oikean lihan tuottajilla?

Kaikki menee (laatuliha) kiljuen, mitä ilmoitetaan teurastamolle, muttei tuohon hintaan. Tuo vaihe, kotimyynti, on ohi mun kohdalta. Siihen tuli tutusttua parikymmentä vuotta. Sitten tuli mieleen, että vois harrastaa muutakin kuin lihan pilkkoomista, pakkaamista ja kaupustelua. Jotta vapaa-ajalla on hintansa, mutta kaikella on aikansa.  Olihan lopettamiseen oma syynsä lisääntyneillä käsittelytilojen säännöksilläkin. Aika kallista sellaisista tiloistakin olisi tullut.
Sää syyllistyt eläinrääkkäykseen jos liha vielä kiljuu lähtiessä. Luomussa on eri säännöt?

Soli vissiin sitä halal lihaa.  ;D
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 17.04.10 - klo:21:07
Lainaus
On vain yksi asiallinen lammasrotu Suomen olosuhteisiin: texel.   Muut ovat puuhastelua tai alkuperäisrotutukiaisia varten.

Niinpä

Lainaus
Texel antaa lihakkaita ruhoja mukavalla kasvuvauhdilla ja teurastamo haluaa niitä koska heidän asiakkaansa haluaa niitä koska kuluttaja haluaa sellaista lammaslihaa.

Pääsiäisenä meni mainostamatta 130 Suomenlampaan viulua, vaikka joulu on meidän pää sesonki. Ja lihaa ei poistu tontilta alle 10/kilo.

Mites teillä oikean lihan tuottajilla?

Kaikki menee (laatuliha) kiljuen, mitä ilmoitetaan teurastamolle, muttei tuohon hintaan. Tuo vaihe, kotimyynti, on ohi mun kohdalta. Siihen tuli tutusttua parikymmentä vuotta. Sitten tuli mieleen, että vois harrastaa muutakin kuin lihan pilkkoomista, pakkaamista ja kaupustelua. Jotta vapaa-ajalla on hintansa, mutta kaikella on aikansa.  Olihan lopettamiseen oma syynsä lisääntyneillä käsittelytilojen säännöksilläkin. Aika kallista sellaisista tiloistakin olisi tullut.
Sää syyllistyt eläinrääkkäykseen jos liha vielä kiljuu lähtiessä. Luomussa on eri säännöt?

Soli vissiin sitä halal lihaa.  ;D

Yksi kerta kunniamurhaa riitti!  Joka vuosi  vieläkin kysellään muutaman kerran.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Holman_Hurja - 17.04.10 - klo:23:49
Kerran oli yhden isännän kanssa puhetta  näistä rituaaliteurastuksista yms. Kerroin, että mielestäni ainoa oikea tapa lopettaa nauta/lammas yms. on niin että tainnuttaa sen ensin. Hän taas oli sitä mieltä, että ihan sama kun hengiltähän se eläin kuitenkin otetaan. Esitin sitten kysymyksen, että olisiko hänestä itsestään parempi tulla tapetuksi kaula auki viillettynä tainnutettuna vai ilman tainnutusta. Jostain syystä meitin keskustelu kuivahti sitten siihen, vaikea sanoa miksi :-\

Sinänsä mulle on ihan sama vaikka jotain loitsuja teurastaja lukisikin jossain toimenpiteen kohdassa, kunhan homma hoidetaan eläintä kunnioittaen, nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti/pelottomasti.

Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: emo-heikki - 18.04.10 - klo:10:14
Kerran oli yhden isännän kanssa puhetta  näistä rituaaliteurastuksista yms. Kerroin, että mielestäni ainoa oikea tapa lopettaa nauta/lammas yms. on niin että tainnuttaa sen ensin. Hän taas oli sitä mieltä, että ihan sama kun hengiltähän se eläin kuitenkin otetaan. Esitin sitten kysymyksen, että olisiko hänestä itsestään parempi tulla tapetuksi kaula auki viillettynä tainnutettuna vai ilman tainnutusta. Jostain syystä meitin keskustelu kuivahti sitten siihen, vaikea sanoa miksi :-\

Sinänsä mulle on ihan sama vaikka jotain loitsuja teurastaja lukisikin jossain toimenpiteen kohdassa, kunhan homma hoidetaan eläintä kunnioittaen, nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti/pelottomasti.



No jos sut pistetään riihenseinää vasten teloitettavaksi, niin miten se homma muka inhimillisemmäksi muuttuu, jos ennen laukausta lyödään taju kankaalle ????
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Holman_Hurja - 18.04.10 - klo:21:42
Kerran oli yhden isännän kanssa puhetta  näistä rituaaliteurastuksista yms. Kerroin, että mielestäni ainoa oikea tapa lopettaa nauta/lammas yms. on niin että tainnuttaa sen ensin. Hän taas oli sitä mieltä, että ihan sama kun hengiltähän se eläin kuitenkin otetaan. Esitin sitten kysymyksen, että olisiko hänestä itsestään parempi tulla tapetuksi kaula auki viillettynä tainnutettuna vai ilman tainnutusta. Jostain syystä meitin keskustelu kuivahti sitten siihen, vaikea sanoa miksi :-\

Sinänsä mulle on ihan sama vaikka jotain loitsuja teurastaja lukisikin jossain toimenpiteen kohdassa, kunhan homma hoidetaan eläintä kunnioittaen, nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti/pelottomasti.



No jos sut pistetään riihenseinää vasten teloitettavaksi, niin miten se homma muka inhimillisemmäksi muuttuu, jos ennen laukausta lyödään taju kankaalle ????

Inhimillisempää tai eläimellisempää, mutta kyllä siinä tilanteessa varmaan useimmat valitsisivat sen tainnutuksen ensin. Etkö sinä? Olisiko kiva korista henkihieverissä edes muutamien sekuntien ajan tajuten että se on loppu nyt? Tuskin, en usko jos väität toisin. Tai no oikein tosi isäntämiehet ovatkin joskus niin karua sakkia, että oksat pois. Mutta kyllä se eläimen asiallinen lopettaminen on sellainen taito, että jokaisen itseään ja eläimiään kunnioittavan karjanomistajan se kuuluisi osata tehdä tarvittaessa. Aina ei valitettavasti ihan niin ole. :'(
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Teroman - 18.04.10 - klo:21:46
Luomussa on eri säännöt?

Luomussa säännöt vieläkin tiukemmat
 ???
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 18.04.10 - klo:22:12
Mutta kyllä se eläimen asiallinen lopettaminen on sellainen taito, että jokaisen itseään ja eläimiään kunnioittavan karjanomistajan se kuuluisi osata tehdä tarvittaessa. Aina ei valitettavasti ihan niin ole. :'(
Tästä ei voi olla kuin samaa mieltä. Siksi meilläkin on pulttipyssy: jos eläin näyttää pahasti kärsivän, parempaa ei ole näköpiirissä, niin mielestäni on eläinystävällisempää napauttaa kärsimykset kerralla pois kun antaa kitua tunteja.

Meillä on myös käynyt noita Halal-miehiä. Meiltä eläimen saa vain, jos olen mukana ja annan pulttipyssyllä iskun otsaan juuri ennen veitsen liikettä kaulalla. Joka kerta herättää keskustelua, mutta näin aina tehdään ja toistaiseksi ovat tulleet kuitenkin uudestaan.

Petri
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 19.04.10 - klo:08:43
Mutta kyllä se eläimen asiallinen lopettaminen on sellainen taito, että jokaisen itseään ja eläimiään kunnioittavan karjanomistajan se kuuluisi osata tehdä tarvittaessa. Aina ei valitettavasti ihan niin ole. :'(
Tästä ei voi olla kuin samaa mieltä. Siksi meilläkin on pulttipyssy: jos eläin näyttää pahasti kärsivän, parempaa ei ole näköpiirissä, niin mielestäni on eläinystävällisempää napauttaa kärsimykset kerralla pois kun antaa kitua tunteja.

Meillä on myös käynyt noita Halal-miehiä. Meiltä eläimen saa vain, jos olen mukana ja annan pulttipyssyllä iskun otsaan juuri ennen veitsen liikettä kaulalla. Joka kerta herättää keskustelua, mutta näin aina tehdään ja toistaiseksi ovat tulleet kuitenkin uudestaan.

Petri

Onko tuo vielä säädösten mukaista teurastusta kun ei mene tarkastuksen kautta?  Vai otatko hinnan ensi eli myyt eläimen elävänä ja sitten vain autat hoitelemisessa?
Itse kyllästyin kerralla siihen palvelemiseen johon toiminta johti puoleksi päiväksi ja liha pitäisi tingata puoli-ilmaiseksi.  Toisaalta vielä kun porukka oppii käymään nurkissa ei kukaan takaa, häviikö tavaraa joskus vaivihkaa. ''Vääräuskoisia'' kun saa huijata.  Yhteydenottoja on tullut vuosien varrella niin paljon, että kyllästyttää. Tapanani on lukea Suomen lakia asiasta ja että marketista saa vähällä vaivalla halpaa  Uuden-Seelannin paistia. Yleensä luovuttavat siihen.  Urpilaisen mukaan: 'maassa maan tavalla'.
En ole rasisti, mutta kuitenkin realisti.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 19.04.10 - klo:10:56
Onko tuo vielä säädösten mukaista teurastusta kun ei mene tarkastuksen kautta?  Vai otatko hinnan ensi eli myyt eläimen elävänä ja sitten vain autat hoitelemisessa?
Itse kyllästyin kerralla siihen palvelemiseen johon toiminta johti puoleksi päiväksi...
Ei minkäänlaisten säädösten mukaista. Kirjanpidossa "omaan käyttöön". Eli lähinnä jonkinsortin kotouttamispalvelua maahanmuuttajille, ei näitä montaa vuodessa mene. Ja kun perhe on pieni, niin ei pysty bisnestä (omaan käyttöön) kasvattamaankaan. Eikä kyllä ole halujakaan, ei siitä kummoinen tuntipalkka itselle jää, kun pyörii siinä mukana. Ymmärrän kyllä hyvin, että olet suoramyynnistä luopunut, sen pitäisi olla omassa kirjanpidossakin ihan oma kustannuspaikkansa, jonka kannattavuus pitää tarkkaan laskea.

Petri
toivottavasti Verohallinnon hakurobotit eivät skannaa näitä keskusteluja...
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Holman_Hurja - 19.04.10 - klo:11:22
Onko tuo vielä säädösten mukaista teurastusta kun ei mene tarkastuksen kautta?  Vai otatko hinnan ensi eli myyt eläimen elävänä ja sitten vain autat hoitelemisessa?
Itse kyllästyin kerralla siihen palvelemiseen johon toiminta johti puoleksi päiväksi...
Ei minkäänlaisten säädösten mukaista. Kirjanpidossa "omaan käyttöön". Eli lähinnä jonkinsortin kotouttamispalvelua maahanmuuttajille, ei näitä montaa vuodessa mene. Ja kun perhe on pieni, niin ei pysty bisnestä (omaan käyttöön) kasvattamaankaan. Eikä kyllä ole halujakaan, ei siitä kummoinen tuntipalkka itselle jää, kun pyörii siinä mukana. Ymmärrän kyllä hyvin, että olet suoramyynnistä luopunut, sen pitäisi olla omassa kirjanpidossakin ihan oma kustannuspaikkansa, jonka kannattavuus pitää tarkkaan laskea.

Petri
toivottavasti Verohallinnon hakurobotit eivät skannaa näitä keskusteluja...

Minä olen ottanut sen linjan, että tilalta lähtee vain tarkastettua lihaa.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: JoHaRa - 19.04.10 - klo:12:04
Onko tuo vielä säädösten mukaista teurastusta kun ei mene tarkastuksen kautta?  Vai otatko hinnan ensi eli myyt eläimen elävänä ja sitten vain autat hoitelemisessa?
Itse kyllästyin kerralla siihen palvelemiseen johon toiminta johti puoleksi päiväksi...
Ei minkäänlaisten säädösten mukaista. Kirjanpidossa "omaan käyttöön". Eli lähinnä jonkinsortin kotouttamispalvelua maahanmuuttajille, ei näitä montaa vuodessa mene. Ja kun perhe on pieni, niin ei pysty bisnestä (omaan käyttöön) kasvattamaankaan. Eikä kyllä ole halujakaan, ei siitä kummoinen tuntipalkka itselle jää, kun pyörii siinä mukana. Ymmärrän kyllä hyvin, että olet suoramyynnistä luopunut, sen pitäisi olla omassa kirjanpidossakin ihan oma kustannuspaikkansa, jonka kannattavuus pitää tarkkaan laskea.

Petri
toivottavasti Verohallinnon hakurobotit eivät skannaa näitä keskusteluja...

Minä olen ottanut sen linjan, että tilalta lähtee vain tarkastettua lihaa.

Miten jos itse lähdet kylille niin miten on tarkastettu  ;D (Tämä oli nyt sitä huonoa makua)
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 19.04.10 - klo:13:29
>>Ymmärrän kyllä hyvin, että olet suoramyynnistä luopunut, sen pitäisi olla omassa kirjanpidossakin ihan oma kustannuspaikkansa, jonka kannattavuus pitää tarkkaan laskea.

**Jeps, harrastetunteja siitä vaan syntyy kun näytetään kaikki lampolat yms päälikauppaa. Eri asia kun kaverit kyselevät. Siinä saakin harrastella. Jos oikein hyvää hintaa ilkeäisi pyytää, niin vanhaa ämmää huolellisesti riiputettuna, erikoislihana tiskin alta, niin voisin vielä harkita. Tuossa vain on kaksi viranomaista jotka ei tykkää: verottaja ja terveystarkastaja. Taidan syödä itse.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Holman_Hurja - 19.04.10 - klo:13:34
Onko tuo vielä säädösten mukaista teurastusta kun ei mene tarkastuksen kautta?  Vai otatko hinnan ensi eli myyt eläimen elävänä ja sitten vain autat hoitelemisessa?
Itse kyllästyin kerralla siihen palvelemiseen johon toiminta johti puoleksi päiväksi...
Ei minkäänlaisten säädösten mukaista. Kirjanpidossa "omaan käyttöön". Eli lähinnä jonkinsortin kotouttamispalvelua maahanmuuttajille, ei näitä montaa vuodessa mene. Ja kun perhe on pieni, niin ei pysty bisnestä (omaan käyttöön) kasvattamaankaan. Eikä kyllä ole halujakaan, ei siitä kummoinen tuntipalkka itselle jää, kun pyörii siinä mukana. Ymmärrän kyllä hyvin, että olet suoramyynnistä luopunut, sen pitäisi olla omassa kirjanpidossakin ihan oma kustannuspaikkansa, jonka kannattavuus pitää tarkkaan laskea.

Petri
toivottavasti Verohallinnon hakurobotit eivät skannaa näitä keskusteluja...

Minä olen ottanut sen linjan, että tilalta lähtee vain tarkastettua lihaa.

Miten jos itse lähdet kylille niin miten on tarkastettu  ;D (Tämä oli nyt sitä huonoa makua)

Liikutetaanhan niitä eloeläimiäkin ilman tarkastuksia, perhana mä en ole mikään kinkku >:( (tässä tätä tosikkomaisuutta)
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: JoHaRa - 19.04.10 - klo:13:53
Onko tuo vielä säädösten mukaista teurastusta kun ei mene tarkastuksen kautta?  Vai otatko hinnan ensi eli myyt eläimen elävänä ja sitten vain autat hoitelemisessa?
Itse kyllästyin kerralla siihen palvelemiseen johon toiminta johti puoleksi päiväksi...
Ei minkäänlaisten säädösten mukaista. Kirjanpidossa "omaan käyttöön". Eli lähinnä jonkinsortin kotouttamispalvelua maahanmuuttajille, ei näitä montaa vuodessa mene. Ja kun perhe on pieni, niin ei pysty bisnestä (omaan käyttöön) kasvattamaankaan. Eikä kyllä ole halujakaan, ei siitä kummoinen tuntipalkka itselle jää, kun pyörii siinä mukana. Ymmärrän kyllä hyvin, että olet suoramyynnistä luopunut, sen pitäisi olla omassa kirjanpidossakin ihan oma kustannuspaikkansa, jonka kannattavuus pitää tarkkaan laskea.

Petri
toivottavasti Verohallinnon hakurobotit eivät skannaa näitä keskusteluja...

Minä olen ottanut sen linjan, että tilalta lähtee vain tarkastettua lihaa.

Miten jos itse lähdet kylille niin miten on tarkastettu  ;D (Tämä oli nyt sitä huonoa makua)

Liikutetaanhan niitä eloeläimiäkin ilman tarkastuksia, perhana mä en ole mikään kinkku >:( (tässä tätä tosikkomaisuutta)

 ;D Jee!
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 20.04.10 - klo:14:01

Minä olen ottanut sen linjan, että tilalta lähtee vain tarkastettua lihaa.
No, meilläkin sirkkelisahurin sormet riittää tämän bisneksen kirjanpitoon... Ja sitten joulun/pääsiäisen alla hoidetaan joitain vuokranantajia ym. avustajia palalla savulihaa (savustamo 200 metriä kotoa), joka tehdään kyllä itse teurastetusta.

Petri
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: virva - 25.03.12 - klo:14:10
No, miltä näyttää tänä päivänä? Kannattaako bisnes?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 26.03.12 - klo:22:00
No, miltä näyttää tänä päivänä? Kannattaako bisnes?
Pari linkkiä:
http://yle.fi/alueet/perameri/2012/03/meri-lapin_karitsa_viedaan_kasista_3359988.html
ja
http://yle.fi/alueet/perameri/2012/03/lammasta_ei_tuoteta_tarpeeksi_3356776.html

Hengissä pysytään mutta vähän kuin jäitä polttelis. Kait sen noin voi tiivistää...

Petri
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: emo-heikki - 28.03.12 - klo:08:49
Kerran oli yhden isännän kanssa puhetta  näistä rituaaliteurastuksista yms. Kerroin, että mielestäni ainoa oikea tapa lopettaa nauta/lammas yms. on niin että tainnuttaa sen ensin. Hän taas oli sitä mieltä, että ihan sama kun hengiltähän se eläin kuitenkin otetaan. Esitin sitten kysymyksen, että olisiko hänestä itsestään parempi tulla tapetuksi kaula auki viillettynä tainnutettuna vai ilman tainnutusta. Jostain syystä meitin keskustelu kuivahti sitten siihen, vaikea sanoa miksi :-\

Sinänsä mulle on ihan sama vaikka jotain loitsuja teurastaja lukisikin jossain toimenpiteen kohdassa, kunhan homma hoidetaan eläintä kunnioittaen, nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti/pelottomasti.



No jos sut pistetään riihenseinää vasten teloitettavaksi, niin miten se homma muka inhimillisemmäksi muuttuu, jos ennen laukausta lyödään taju kankaalle ????

Inhimillisempää tai eläimellisempää, mutta kyllä siinä tilanteessa varmaan useimmat valitsisivat sen tainnutuksen ensin. Etkö sinä? Olisiko kiva korista henkihieverissä edes muutamien sekuntien ajan tajuten että se on loppu nyt? Tuskin, en usko jos väität toisin. Tai no oikein tosi isäntämiehet ovatkin joskus niin karua sakkia, että oksat pois. Mutta kyllä se eläimen asiallinen lopettaminen on sellainen taito, että jokaisen itseään ja eläimiään kunnioittavan karjanomistajan se kuuluisi osata tehdä tarvittaessa. Aina ei valitettavasti ihan niin ole. :'(

Kuulin sellaisesta tutkimuksesta, jossa sanottiin, että Halai teurastuksessa kun aivoista katoaa veri välittömästi kaulan katkaisun jälkeen, niin eläin tantuu tavallaan, eli ei se ole tajuissaan kun se veri valuu ulos.
Siinä mielessä se on sama tainnutetaanko se lammas vai ei.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: shavia - 28.03.12 - klo:21:29
Kerran oli yhden isännän kanssa puhetta  näistä rituaaliteurastuksista yms. Kerroin, että mielestäni ainoa oikea tapa lopettaa nauta/lammas yms. on niin että tainnuttaa sen ensin. Hän taas oli sitä mieltä, että ihan sama kun hengiltähän se eläin kuitenkin otetaan. Esitin sitten kysymyksen, että olisiko hänestä itsestään parempi tulla tapetuksi kaula auki viillettynä tainnutettuna vai ilman tainnutusta. Jostain syystä meitin keskustelu kuivahti sitten siihen, vaikea sanoa miksi :-\

Sinänsä mulle on ihan sama vaikka jotain loitsuja teurastaja lukisikin jossain toimenpiteen kohdassa, kunhan homma hoidetaan eläintä kunnioittaen, nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti/pelottomasti.



No jos sut pistetään riihenseinää vasten teloitettavaksi, niin miten se homma muka inhimillisemmäksi muuttuu, jos ennen laukausta lyödään taju kankaalle ????

Inhimillisempää tai eläimellisempää, mutta kyllä siinä tilanteessa varmaan useimmat valitsisivat sen tainnutuksen ensin. Etkö sinä? Olisiko kiva korista henkihieverissä edes muutamien sekuntien ajan tajuten että se on loppu nyt? Tuskin, en usko jos väität toisin. Tai no oikein tosi isäntämiehet ovatkin joskus niin karua sakkia, että oksat pois. Mutta kyllä se eläimen asiallinen lopettaminen on sellainen taito, että jokaisen itseään ja eläimiään kunnioittavan karjanomistajan se kuuluisi osata tehdä tarvittaessa. Aina ei valitettavasti ihan niin ole. :'(

Kuulin sellaisesta tutkimuksesta, jossa sanottiin, että Halai teurastuksessa kun aivoista katoaa veri välittömästi kaulan katkaisun jälkeen, niin eläin tantuu tavallaan, eli ei se ole tajuissaan kun se veri valuu ulos.
Siinä mielessä se on sama tainnutetaanko se lammas vai ei.

Ihan puhdas uskonasia se onkin. Niin tainnutus kuin tainnuttamatta jättäminenkin. Molemmissa tapauksissa eläin kuolee yhtä nopeasti, eli siihen kun veri lasketaan pois. Molemmissa tapauksissa myös sydän lyö yhtä pitkään, eli veri poistuu lihaksista yhtä hyvin. Väitän, että lihasta ei pysty toteamaan, onko se teurastettu tainnuttamalla tai tainnuttamatta. Vai pystyykö?

Puolestaan tuo, että eläintä pitäisi kohdella kuten ihmistä, myös tappaessa, kertoo syvästä yhteiskuntamme rappiotilasta. Sivistyneessä yhteiskunnassa ihmisiä ei teurasteta kuten eläimiä, joten vertaus on vähän huono. Myöskään sairasta ihmistä ei lopeteta kuten sairaalle eläimelle tehdään, vaikka tätä jotkut jo taitavat ehdotella. Sivistyneessä yhteiskunnassa ihminen tuntee oman arvonsa, ja osaa sitä kautta myös arvostaa myös eläimiä. Rappioon ajautuneessa yhteiskunnalla ihmisarvo ja eläimen arvo alkavat tarkoittaa samaa. Ja siihen ollaan kovasti menossa. Tämäkin on muuten pohjimmiltaan uskon asia.

Ihan käytännössä verenlasku tainnutetusta eläimestä on tietysti helpompaa, kun ei tarvitse olla avustajan pitelemässä toisen sohiessa puukolla kurkkua auki. Mutta toisinkin uskovien teurastustapa on mielestäni aivan yhtä hyväksyttävä. Hekin tekevät rituaalinsa siksi, että kunnioittavat eläintä.

Ja jos ihmiselle kerran on tärkeää tietää, onko verenlasku tuskallista, niin voihan sitä kysyä joltakin itsemurhaa yrittäneeltä. Heitä lienee elossa montakin sellaista, jolta on ehtinyt taju lähteä mutta henki ei.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: iskra - 29.03.12 - klo:08:44
  Lämpimissä maissa,ennenkuin oli näitä jäähdytysjuttuja, saattoi olla tärkeää että sydän pumppasi veren tarkkaan ulos ettei jäänyt hapattamaan ruhoa.

 Tainnutushan saattaa lopettaa sen pumpunkin toiminnan,osaako kukaan sanoa jos tappaa elukan ilman verenlaskua koska se tainnutus menee tappamisen puolelle,ts,että tuleekin surma..
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 30.03.12 - klo:01:07
Tainnutushan saattaa lopettaa sen pumpunkin toiminnan,
muutamankymmenen eläimen kokemuksella en ole tuollaista vielä huomannut. Mutta kokeneemmät tietänevät paremmin.

Petri
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: iskra - 30.03.12 - klo:06:22
Tainnutushan saattaa lopettaa sen pumpunkin toiminnan,
muutamankymmenen eläimen kokemuksella en ole tuollaista vielä huomannut. Mutta kokeneemmät tietänevät paremmin.

Petri

  Ei mulla kyllä mitään kokemusta ole mut eiks sitä voi kuollakin kun saa tarpeeks ison tällin päähän ?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 06.04.12 - klo:16:19
Tainnutushan saattaa lopettaa sen pumpunkin toiminnan,
muutamankymmenen eläimen kokemuksella en ole tuollaista vielä huomannut. Mutta kokeneemmät tietänevät paremmin.

Petri

  Ei mulla kyllä mitään kokemusta ole mut eiks sitä voi kuollakin kun saa tarpeeks ison tällin päähän ?
No varmaan sellainen karitsa, jonka kallon sisus pursuaa pulttipyssyn tekemästä reiästä ja verta tulee suusta. Mutta sellainen isompi uuhi vain taintuu, pitää veret laskea napauksen jälkeen aika sukkelasti.

Petri
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: kantola - 07.04.12 - klo:09:31
Miten turkispuolella tämä tainnutus ja hengenotto? Satoja kettuja per tarha ja ilmeisesti sähköllä. Ovathan ne ketutkin jo isoja elukoita. Mikä direktiivi ohjaa? Lihan laadusta ei tietty väliä.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: iskra - 31.03.13 - klo:07:50
No, miltä näyttää tänä päivänä? Kannattaako bisnes?

   Entäs näin tänä vuonna...?
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Tapani - 31.03.13 - klo:08:44
Eilen katoin s-marketissa paikallisen lampurin tuomia lihanpaloja hyllyssä. Ei hyvät ihmiset. Keltaisen ihran peittämiä, huonosti leikattuja, luujauhoisija paloja. Sitten ihmetellään, kun ei mene kaupaksi. Varmaan oli parhaat palat myyty suoraan ja nämä "jätepalat" tuotu marketin lihahyllyyn. En ilenny ottaa niistä paloista kuvia vaikka mieli teki. Jos vielä tiistaina ovat siinä, niin otan varmasti :)
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 31.03.13 - klo:13:07
No, miltä näyttää tänä päivänä? Kannattaako bisnes?

   Entäs näin tänä vuonna...?
Kellä kannattaa, kellä ei. Mikään tuotanto ei Suomessa kannata ilman tukea. Tuotanto on parhaimmillaan sopimustuotantoa. Perushinta kiinteä, vain painot ja laatuluokat pompottaa tilityshintaa. Euron korotus viime vuodesta. Jos tuolla sabluunalla ei pärjää, niin on katsottava peiliin.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: BACKSPACE - 31.03.13 - klo:14:47
Eilen katoin s-marketissa paikallisen lampurin tuomia lihanpaloja hyllyssä. Ei hyvät ihmiset. Keltaisen ihran peittämiä, huonosti leikattuja, luujauhoisija paloja. Sitten ihmetellään, kun ei mene kaupaksi. Varmaan oli parhaat palat myyty suoraan ja nämä "jätepalat" tuotu marketin lihahyllyyn. En ilenny ottaa niistä paloista kuvia vaikka mieli teki. Jos vielä tiistaina ovat siinä, niin otan varmasti :)

... ja vieressä Uusi-Seelantilaista punalihaista karitsaa puolella hinnalla ... Joskus kyllä hävettää se puolilaatuinen joutsenlipputuote reilusti paremman ulkolaisen rinnalla  :P
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Herpertti - 02.04.13 - klo:11:11
Eilen katoin s-marketissa paikallisen lampurin tuomia lihanpaloja hyllyssä. Ei hyvät ihmiset. Keltaisen ihran peittämiä, huonosti leikattuja, luujauhoisija paloja. Sitten ihmetellään, kun ei mene kaupaksi. Varmaan oli parhaat palat myyty suoraan ja nämä "jätepalat" tuotu marketin lihahyllyyn. En ilenny ottaa niistä paloista kuvia vaikka mieli teki. Jos vielä tiistaina ovat siinä, niin otan varmasti :)

... ja vieressä Uusi-Seelantilaista punalihaista karitsaa puolella hinnalla ... Joskus kyllä hävettää se puolilaatuinen joutsenlipputuote reilusti paremman ulkolaisen rinnalla  :P

Meillä syödään aika harvoin lammasta, mutta pääsiäisenä sitä on syöty melkein aina, pakko todeta että monenlaista lammasta on tullut syötyä, mutta kyllä se kotimainen karitsa on aina ollut parhaasta päästä  ;D
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: BACKSPACE - 02.04.13 - klo:11:45
Eilen katoin s-marketissa paikallisen lampurin tuomia lihanpaloja hyllyssä. Ei hyvät ihmiset. Keltaisen ihran peittämiä, huonosti leikattuja, luujauhoisija paloja. Sitten ihmetellään, kun ei mene kaupaksi. Varmaan oli parhaat palat myyty suoraan ja nämä "jätepalat" tuotu marketin lihahyllyyn. En ilenny ottaa niistä paloista kuvia vaikka mieli teki. Jos vielä tiistaina ovat siinä, niin otan varmasti :)

... ja vieressä Uusi-Seelantilaista punalihaista karitsaa puolella hinnalla ... Joskus kyllä hävettää se puolilaatuinen joutsenlipputuote reilusti paremman ulkolaisen rinnalla  :P

Meillä syödään aika harvoin lammasta, mutta pääsiäisenä sitä on syöty melkein aina, pakko todeta että monenlaista lammasta on tullut syötyä, mutta kyllä se kotimainen karitsa on aina ollut parhaasta päästä  ;D

"Parhaasta päästä"  ??? Eli varmaan peräpäästä.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: iskra - 28.04.13 - klo:12:29
  Taitaa olla hyvää hommaa tää lammastouhu kun ei näy eikä kuulu sellasta valitusta niinkun noilla vilja -ja muilla elukkamiehillä
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Agronautti - 28.04.13 - klo:12:39
  Taitaa olla hyvää hommaa tää lammastouhu kun ei näy eikä kuulu sellasta valitusta niinkun noilla vilja -ja muilla elukkamiehillä

http://youtu.be/4L5et6Fy1-w?t=40s  :P
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: landehande - 28.04.13 - klo:14:47
En sano mittään. Niin kauan kuin alituotantoa piisaa en sano mittään. Paitti, että tunkion koosta näkyy talon vauraus. Paitti, että brotkojen tunkiot ovat vielä suurempia. En sano mittään.
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: Petri - 28.04.13 - klo:16:36
  Taitaa olla hyvää hommaa tää lammastouhu kun ei näy eikä kuulu sellasta valitusta niinkun noilla vilja -ja muilla elukkamiehillä
Lammaskeskustelu on karannut muille foorumeille, kiitos aktiivisten asiattomien kommentaattoreiden...
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: juhiz - 27.10.13 - klo:20:51
En alota uutta topikkia niin kysästääs täältä. Vanhakotipaikka ois varmaan jäämässä mulle. Peltoo ois 10hehtaaria ja navetta jossa oli n.30 lehmää.  Kannattasko tämmöseen aatellakkaan lampaan kasvatusta? Montako niitä pitää olla että kannattaa? Oliko se 3hehtaaria / 10 lammasta? Jonkun 5hehtaaria vois saaha raivattua lisää.
Ihan perus hommat noin muuten ehkä ois hanskassa..
Otsikko: Vs: Lammastaloudesta
Kirjoitti: alpo10 - 24.03.16 - klo:20:07
Eilen katoin s-marketissa paikallisen lampurin tuomia lihanpaloja hyllyssä. Ei hyvät ihmiset. Keltaisen ihran peittämiä, huonosti leikattuja, luujauhoisija paloja. Sitten ihmetellään, kun ei mene kaupaksi. Varmaan oli parhaat palat myyty suoraan ja nämä "jätepalat" tuotu marketin lihahyllyyn. En ilenny ottaa niistä paloista kuvia vaikka mieli teki. Jos vielä tiistaina ovat siinä, niin otan varmasti :)

... ja vieressä Uusi-Seelantilaista punalihaista karitsaa puolella hinnalla ... Joskus kyllä hävettää se puolilaatuinen joutsenlipputuote reilusti paremman ulkolaisen rinnalla  :P

Meillä syödään aika harvoin lammasta, mutta pääsiäisenä sitä on syöty melkein aina, pakko todeta että monenlaista lammasta on tullut syötyä, mutta kyllä se kotimainen karitsa on aina ollut parhaasta päästä  ;D
kotimaista karitsan paistia piti ostaa, kun pakettia nyt tarkemmin katsoo, niin Rainbow, Uusi-Seelanti, Lihajaloste Korpela Oy lukee paketissa.....olisko joku laittanut väärään hyllypaikkaan vai oliks siinä sitä kotimaista ollenkaan, mitä kaupan hyllyssä luki?

ja vielä halal-terastettua, voiko tommosta edes syödä?