Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 24

Viestit - Ruisrypsimohralvehnä

Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 21.04.21 - klo:08:44
Tänään lähden hakemaan peitattua rypsin siementä Synthiaa..Tarkoitus oli kylvää se keväällä 2022, kun noista poikkeusluvista ja niiden antajista on niin huono kuva, mutta toi rypsi/rapsin hinta tällä hetkellä houkuttelee rypsipussin suun aukomiseen. No se selviää 15.5. Mitä pusseja auon silloin. Ja jos teen sen päätösen että kylvän rypsiä. Niin heti seuraavana päivänä täytyy ostaa 2022 rypsin siemenet. Tälläiseksi pelleilyksi tämä on mennyt :)
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 15.04.21 - klo:06:24
Tästä tulee ennätysaikainen kevät kylvöjen suhteen. Hyvä niin. Heti kun ne on maassa niin stressitaso laskee, kun ei tarvitse jännittää..tuleeko viikon sadejaksoa. Rypsit saadaan maahan tänä vuonna ennen toukokuun puolta väliä. Ja jos ja kun näin on niin se säästö kuivauskustannuksissa syksyllä on merkittävä, jos kesä on vähänkin normaali. Mikä on vähänkin normaali niin sen saa arvioida ilmastonmuutosasintuntijat :) :)
älkääs nyt sentään, paras tulos tulee kun jättää viljelmättä?

Kait nyt muuttuvat kulut saa peittoon, kun jotain laittaa? Viljan hinta kuitenkin aika hyvä, vehnäkin syksyllä  170 - 190 €, kaverit jo kiinnitelleet hintoja ja voihan se vielä tuosta noustakin? Lannoitteiden hintaportaat ei tule yllätyksenä, öljy nyt olikin välillä aika halpaa.

Jos vertaa viljelemättömyyden tuloihin, niin sehän tarkoittaa vain tukia ja siitäkin pitää vähentää vielä näitä elämyskasvien kylvöjen ja hoitamisen kulut. Tilan kiinteät kulut ja jos on lainaa, niin niitähän ei viljelemättömyys vähennä. Tästähän voi tulla yltäkylläisyyden vuosi, jos sato onnistuu  ;D ;D
Juu tuo mun aloitukseni oli vähän provosoiva. Ja olen juurikin tehnyt niin että lannoitteet ostin heinäkuussa. Ja polttoaineet osalta jo syksyllä. Lähinnä ajattelen isossa kuvassa sen että jos 100 euron hinnannousu lannoitteissa heinäkuu/marraskuu tulee tavaksi niin. Kaikkien kannattaa ostaa ne jo heinäkuussa..Lue palaa lannoitetyöntekijöiden lomat. Sitten järkeilin, että toimivalla "alkorytmillä" saadaan Itämeren ravinnehuuhtoumat vähennetty. Eli kun porukat alkaa ostaa heinäkuun alusta lannoitteita. Algoritmi  laskee paljonko niillä keskimäärin tuotetaan viljaa. Ja mitä enemmän ostetaan sen kovemmin hinta nousee. Sittenkun näyttää että että sitä tulee riittävästi. Niin hintaero voi olla 150 euroa/ton. Toinen mitä ajattelin, että paljonko lannoitteen avaushinta voi pudota heinäkuussa. 100 euroa/tonni pudotusta vaikuttaa kovalta. Joten järkeilin että 50 Euroa/tonni pudotusta voisi olla realistinen. Ja jos budjettisumma pysyy saman niinkuin se mulla pysyy. Niin lannoitetasot mulla  putoaa 50kg/ha vuodelle 2022. Tästä huolimatta en nosta budjetoitua summaa lannoitteisiin heinäkuussa.
Löpön hinta näyttää taas  lähtevän alaspäin..koronan takia. Tästä tulee hyvä vuosi jätkät.. Nyt tuotetaan ruokaa Suomalaisille..Silti omaa likviditeettiä unohtamatta :)
Tässä kasvukauden 2021 speksit, millä koitetaan saada laskut maksettua. Itselle tuo yllämainittu otsikko vie kympin. Joten jos viljan hinta ei ala 2 ja rypsin 4 niin siinä täytyy taas mennä puun myyntikauppoihin ja vuoden päästä verottajalle voi vahvistaa maatalouden tappion. Kuinka kauan sellaisia vuosia viittii tehdä niin se on sitten harrastelijasta kiinni. Seurataan tilannetta herkeämättä.
Kyllä MTK:n jäsen kannattaa olla, mutta kannattaako jäsenmaksua maksaa niin se on sitten toinen asia. Ainakin 2000 luvun alun Eu-tukiin verrattuna nykytuet ottaneet takkiin keskimäärin 150 E/ha joten jos Siinä MTK on saanut torjuntavoiton. Niin pahoin pelkään että ilman MTk:ta tuet olisi keskimäärin 350 E/ha tällä hetkellä. Ja Suomen viljelyt ja huoltovarmuus ois Aamen. No isossa  kuvassa näin tulee käymään.
Mitä tulee uusiin laskuihin. Niin kaikki mitä postissa tuli oli ihan mitä sattuu.. Ekan viikon soittelin laskussa olevaan numeroon, ei vastausta. Toisella viikolla sain jo henkilön puhelimen päähän ja selvittelin virheitä. Eräpäivä laskussa 15.3. Niin nyt jännitän tuleeko karhu ja luottotietojen menetys vai korjattu lasku. Jätkät..Elämme jännittäviä aikoja. Ja kun luottotietietonsa menettää Ei tuu lannoitteita eikä polttoaineita pihaan niinpäin että tavara on ekaksi pihassa ja sen jälkeen lasku.
Siinä on vuokramiehellä matikka ja usko kohdallaan ;)
Jos tästä vuodesta tulee satotasollisesti yhtä huono kun vuodesta 2020, niin voisi kuvitella pellon vuokrahintojen ja pellon myyntihintojen laskevan. Nämä molemmat on siinä mielessä erikoisia hintoja etten ole kuullut kautta nähnyt vielä hintojen laskua. Vaikka tuet on pudonnut noin viisi vuotta sitten 100 e/ha, ja viljan ostohinnat ovat heiluneet 50 e/ton suuntai tai toiseen. Suomalaiset ruuantuottajat elävät mielenkiintoisia aikoja , jos ajatellaan pitkäntähtäimen suunnitelmia. Pitäisi pystyä tekemään pitkiä vuokrasopimuksia/ostamaan kallista peltoa, mutta kun tuloja ei tiedä, niin paha siinä on suvun maita laittaa sellaisen epävarmuuden tielle.
Aloitin 20 vuotta sitten Wakalla ja siirryin pari vuotta sitten webwakalla toimimiseen. Olen ollut tyytyväinen. Mielelläni kyllä pitäisin jonkin tason varmuuskopioita myös kotonani, mutta täytyy vaan luottaa siihen että pysyy tiedot tallessa. Oishan se kauhea paikka jos joku pääsisi mun webwakan tietoihin ja alkaisi muuttelemaan niitä. Mutta eihän se ole mahdollista kun kirjautumiskoodi ja salasana on hyvässä tallessa. Kunhan vaan pohdin pahimpia skenaarioita. Muuten helppo kirjata kuitteja ja raportit helppoluikuisia. Ja veroilmoituksen teko onnistuu helposti. Jatkan webwakan käyttäjänä.
Itse en ole osallistunut viralliseen kannattavuus kirjanpito raportointiin. Ainoa jolle raportoin maatalouden kannattavuudesta on lähihenkilöt. Muuten pidän tarkasti omana tietona, kuinka "kannattavaa"toimintaa tämä on. "Lähihenkilöksi" kuuluu myös verottaja, joka kyllä muistuttaa olemassa olostaan jos itse ei muista. Onneksi on omavero pistä pystyy helposti tarkistamaan eräpäivät ja summat. Mitä tulee budjetointiin ja kirjanpitoon. Niin olen pyrkinyt siihen että vuosittain syyskuun viimeiseen päivään mennessä kun kaikki viljat/rypsit on puitu, niin seuraavan vuoden tulos olisi noin pääpiirteittäin selvillä. Kaikki myyntien rahantilille tulopäivät siirrän seuraavaan vuoden alkuun. Tottakai siihen vaikuttaa viljan, lannoitteiden ja polttoaineiden hinta, mutta heitto ei saisi olla 10 prosenttia enempää. Aika hyvin siinä onnistunut. Eli kuukauden päästä selviää kuinka 2019 syyskuun loppuun mennessä tehdyt laskelmat pitävät paikkansa. Syy tähän on se täytyy olla riittävästi aikaa reagoida mahdolliseen huonoon tulokseen. Jotta likviditeetti pysyy. Nyt näiden Eu tukien pysyminen seuraavat 7 vuotta noin suurinpiirtein samana, ainakin Lepän lausunnon perusteella, takaa kohtuullisen investointiherkkyyden tulevaisuudessa.
Kasvintuotanto / Vs: Viljan markkinatalous
: 30.10.20 - klo:05:45
Viljan markkinatalous näyttää vehnän osalta toimivan hyvin, mutta mitä muiden viljoihin tulee niin niissä olisi parantamisen varaa. Ja tämä on hyvä esimerkki siitä ,ettei Suomen huoltovarmuutta voi jättää kokonaan elintarviketeollisuuden varaan. Ja onneksi nyt näyttää siltä että tukipolitiikka tulee jatkumaan tälläisenä noin suurin piirtein vuoteen 2027. Ja se tieto on tärkein. Itse lasken aina euroa/ha kokonaissumman budjettia tehdessä. Se on sitten sama mitä ympäristötuen ehdot edellyttävät. Tai täydentävät ehdot. Mutta kerääjäkasvia en laita, ellei pakko ole. Jo kasvipeitteisyys prosentti nousee, niin lisään ruista juuri sen verran kun se edellyttä. Muut viljellyt lohkot muokkaan kevättä varten kylvökuntoon. Nyt kun Eu päätös on tullut, niin rakentelen viljelysuunnitelmaa vuodelle 2024 ja budjetointia vuodelle 2025. Ja laskeskelen kone investointien kannattavuutta. Tietysti siihen vaikuttaa vuokrasopimusten jatkuminen, mutta se on sen ajan tilanne jos niin ei käy. Ja mitä tulee tukioikeuksiin, niin niistä ei ole ollut missään kirjoituksia, kuinka niille on käymässä. Itse toivon, että tukioikeus asia pysyisi nykyisellään, myös seuraavan ohjelmakauden aikana.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
: 15.09.20 - klo:17:28
Nyt on kaikki viljat puitu. Kauimpaisella lohkolla kävin kolme eri kertaa, viikon välein puimassa.Sinne on kuitenkin melkein kymmenen kilometriä matkaa.  Ikinä ei oo ennen ollut tälläistä kuviopuintia, mitä tänä vuonna. Nyt on vielä rypsit jäljellä. En oo vielä käynyt edes katsomassa, joko ne ois puintikunnossa. onko muilla kokemuksia tän syksyn kevätrypsi Synthian puinneista. ?
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
: 12.09.20 - klo:08:20
No nyt tuli realismia satoennusteisiin kun MTK:n Max Schulman tiedotteessaan  totesi että hyvä jos päästään 3,0 miljardin kilon viljasatoon tänä syksynä, Lukehan ennusti vielä reilu viikko sitten 3,4 miljardin kilon viljasatoa, lisäksi Max ( ykkösasiantuntija vilja-asioissa Suomessa) totesi että viljojen eritoten leipävehnän laatutappiot tulevat olemaan merkittävät, täytyy todeta ett MTK:ssa ollaan kartalla näissä satoennusteissa toisin kuin Lukessa.
Juurikin näin .Max on asiallinen ja viisas mies joka puhuu järkeä. Kiitos lähempänä totuutta olevista lausunnoista. No sitten puinteihin. Puin eilen kaapillisen 240 hl Kevätvehnä Helemeä. Kärrykosteus 26, ja kuivuriinlaitto kesti kolme tuntia. Nyt lämmöt päällä ollut 16 tuntia ja kosteus 13. Tänään sadepäivä, huomenna,ma ja ti isketään 1000 hl.Sitten ois Vehnät puitu. keskiviikkona sitten alkaakin syyssateet. Sitten joskus tai jouluna puidaan niitä rypsejä.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
: 10.09.20 - klo:07:52
Onkohan tuo Luke vajonnut samalle tasolle
prorahastuksen kanssa?  Vastaukseen tehdään
sopiva arvio.  Kyllähän satoa pellolla on, vaikkakin
seassa on puolet vihreää. Mutta ne on siellä pellolla
ja osa myös sinne jää.
Käsittämätöntä toimintaa Luken "asiantuntijoilta" viljasadosta. Kyllä arvostus laskee. Toi niiden arvio viljasadon määrästä ei millään pidä paikkansa. Jo pelkästään se että on vihreitä jyviä mukana niissä alkupuintien kuormissa, vähentää satoa. Lisäksi pitkät kuivausajat ja esipuhdistin täysillä vaikuttaa lopulliseen satoon. Lisäksi nyt tulevat megavesisateet Itä- ja Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa iltapäiväsateet on romahduttanut sekä sadon määrän että laadun. Toivon että Lukelaiset korjaavat arviotansa, ihan oman maineensa takia.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
: 29.08.20 - klo:06:33
Kokemuksia tän syksyn puinneista:Eli tänä vuonna olen ottanut kerralla pellosta noin 80 % kuivurin kerta kapasiteetista eli noin 200 hl. esipuhdistin ollut noin 70 % maksimista, kuivauksen aikana ja jäähdytys ajan olen nostanut 3 tuntiin,  ja kun olen varmistunut että harjat ei tuu näkyviin niin olen jäähdyttänyt 85% maksimista olevalla esipuhdistimella. Rgt Planetin hehtolitra tällä kuviolla 68. Aineet :250 kg Y1. yksi rikkaruohoruiskutus.
Tämä nykyinen systeemi on hyvä, että tukioikeudet ja pelto ovat erikseen. Toivottavasti eivät ole menossa muuttamaan sitä. Siitä on kuitenkin ollut puhetta, mutta niin on monesta muustakin. Tämän nykyisen systeemin hyviä puolia on että se "pakottaa" vuokraamaan peltonsa jollekkin viljelijälle, joka pystyy hakemaan tukia, muuten pellon arvo romahtaa. Se merkitsee, että vuokrasopimusneuvottelut olisi hyvä käydä hyvissä ajoin eikä esimerkiksi kesäkuun alkupuolella juuri ennen tukihakua.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 20
: 23.08.20 - klo:09:08
Huvittaa tuo maatalousmedian täydellinen radiohiljaisuus vallitsevasta tilanteesta. Jos olisi hyvät kasvustot maanlaajuisesti, olisi ollut jatkuvaa henskeleiden paukuttelua ja Luken tilastopäivitystä parin viikon välein. Näyttää siltä, että kaikki on lahjottu hiljaiseksi, vaikka varsin hyvin nähdään ja tiedetään missä mennään.

Karu totuus lienee se, että tyhjästä on paha nyhjäistä. Rehuviljaa riittää, mutta riittääkö elintarviketason viljaa kaikille halukkaille. Jos alkaa ronklausta ilmenemään, niin jyviä ei sitten saa. Satotasot tulevat olemaan alhaisella tasolla, ei voi mitään.

Toisaalta on positiivistakin näkymää. Ainakin tässä kohtaa kaurat ottivat tällä viikolla aikalailla nokkiinsa näistä helteistä. Uudelleen vihertyneetkin lähtivät jo selvästi vaalenemaan. Itselläni Belinda ei lähtenyt ennenaikaisesti tuleentumaan vaan on aikataulussa ja on nyt vasta ensimmäistä kertaa vaalennut, eli ihan oikeaoppisesti. Sanoisin niin, että vihreitä jyviä ei tule. Jyväkoko ja hlp ovat sitten arvoitus. Ulkoisesti kaura kyllä petrasi kaikkein parhaiten heinäkuun sateista.

Ohra ja varsinkin vehnä näyttää toivottomalta. On vihreää ja ei näy juurikaan etenemistä valmistumisessa. Tämä siis jälkiversonnan osalta. Ei voi kuin odotella.

Foliohatut päästä pois, ei mun mielestä maatalousmedia mitenkään erityisen hiljaa näistä ongelmista ole ollut:

https://www.farmit.net/kasvinviljely/2020/08/19/kevatviljojen-jalkiversonta-aiheuttaa-vaikeita-paatoksia#4935cd53

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1165582

Takavuosina arvosteltiin tiheästi toistuvia satoennusteita, nyt kun ei ennustella, sekään ei ole näköjään  hyvä.  Eiköhän tähän asiaan vielä maatalousmediakin palaa, kun saadaan lisää tietoja mitatuista satomääristä ja laaduista, puinnit ei ole kunnolla isommassa laajuudessa  edes vielä alkaneetkaan, joten turha vielä tässä vaiheessa on  mitään johtipäätöksiä vedellä ja varsinkaan esittää teorioita että "kaikki on lahjottu hiljaisiksi"
Ketkä kaikki ja millä on lahjottu, kaljakopalla vai sähköpolkupyörillä?
Sähköpolkupyörällä :) tämä gase on hyvä esimerkkisiitä,  millä Helkama sai myyntinsä puolitettua kertaheitolla. Rukiit puitu ja olet kerätty ja glyfot ajettu. Huomenna catroksella ajo ja rukiin kylvö. Puintirintamalla huomenna alkaa Planetin puinti..tuuli isolla ja kuivurin esipuhdistin noin 90 prosenttia maksimista. Sitten näkee millaista tavaraa tulee.  Raportoin kyseiselle foorumille. Mielenkiintoinen  asia seurattavaksi on myös kuinka iso kasa lajittelujätettä tulee kuivurin taakse. Se ei haittaa. Nyt pelataan upporikasta tai rutiköyhää.
Sivuja: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 24