Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 14

Viestit - Ruisrypsimohralvehnä

Mielenkiintoinen lakiehdotus. Mielestäni  se voisi olla maksimissaan puolivuotta, mutta minimiä ei tarvita. Silloin viljanviljelijöiden seuraavan vuoden puskurirahojen kerääminen hankaloituu ja sitä kautta huoltovarmuus kärsii.  Aina ollaan muutamassa hyviä toimivia käytäntöjä  ihan vaan muuttamisen takia.  Vanhoista virheistä olisi hyvä oppia.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 19.06.20 - klo:14:43
5 milliä tuli keskiviikkona..Ja taas sääennuste lupasi kahden viikon poutajaksoa. Toivoa sopii ettei pidä paikkansa..
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 29.05.20 - klo:22:39
Yleisesti ottaen kun seurannut kollegoiden onnistumista kylvöißä. Ja kun mennään toukokuun loppupuolella, niin ei huippusatovuosi ole tulossa. Omalta kohdalta kun hosuin viljat maahan 5-9.5 niin orastaminen näyttää ihan kohtuulliselta. Ja jos kesä on jonkinlainen niin, päästään puimaan asiallisesti. Se on SITTEN ERI ASIA, kuinka tavara lähtee eteenpäin. Tavoite on että siilot on tyhjät joulukuun loppuun mennessä. Jos näin ei ole se vaikuttaa heti ens vuoden viljelysuunnitelmiin.  Nyt jo pohdin, uskaltaako lannoitteita tilata ennekuin siilot on tyhjiä :)
Komission suunnitelmissa torjunta-aineiden määrät puolittuisivat ja luomupinta-ala nelinkertaistuisi https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1085101
Noilla päätöksillä saadaan oikeasti hyllyt tyhjenemään ruokakaupoista Euroopassa. Mutta meille normiviljelijöille hyvä, koska viljan hinta nousee ja sitä kautta kannattavuus paranee. Itse kannatan uuteen ympäristotukiohjelmaan normaali viljan/valkuaiskasvi viljelyssä maksimissaan kahden ruiskutuskerran kasvukaudessa ehtoa. Eli rikat ja tautia/korrensääde. Poikkeuslupa voitaisiin myöntää rypsi/rapsi kasvustoihin ötökkäongelman torjuntaa useampi kerta, mutta maksimissaan neljä. Tästä voitaisiin käyttää kevennyttyä kasvinsuojelu termiä.
Se olisi hyvä, jos tämä ohjelmakausi jatkuisi 22 vuoden loppuun. ME viljelijät voisimme keskittyä rauhassa ensi vuoden kylvöihin. Tehdä maltillisia  investointeja huomioon ottaen että 2023 vuonna tuet putoa. Huoltovarmuuliitto kannattaa Capin jatkamista vuoden 2022 loppuun.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöille koska?
: 08.05.20 - klo:21:41
Jyvät maassa.
Saa sataa.
Jyvät maassa. Oikea aikaisesti ja parhaimmat kylvökelit mun 20 vuoden viljelijäuran aikana.. Normaalivuonna aloitettaisii tänä päivänä, mutta tänä vuonna kylvöt saatiin valmiiksi ennätys ajassa. Vielä kun luvattiin sadetta sopivan rauhallisesti sunnuntai / maanantaina. Niin päästään rypsin kylvöön tiistaina. Voiko kasvukausi enään paremmin alkaa, ei voi.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöille koska?
: 28.04.20 - klo:18:35
Salpausselkä estää jään. Kaikki kevätkasvuiset maassa. Pitää alkaa maalaamaan pankolle vieviä tikapuita.

Minkälaisia kasveja tuli nyt keväällä kylvöön? Taitaa olla paljon pelloista syyskylvöisiä, heinällä, muussa monivuotisessa käytössä tai pieni tila, kun huhtikuun lopulla jo valmista :)

Syysvehnää, syysrapsia, kevätvehnää ja kaikki täydet hömpät + korjaamattomat nurmet.
Mallasohraa, kevätvehnää ja rypsiä. Lisäksi rukiit kasvaa hienosti. Pintalevitykset niille viikon sisällä. Äestystä koitetaan lauantaina ja jos muokkaantuu hyvin ..niin sunnuntaina kylvöille. Tähän suunnitelmaan voi tietysti vie kelit vaikuttaa. Normaalisti kylvöt aloitettu noin 5.5, joten aika lailla normaali aikataulussa mennään.
Kylvötyöt alkavat huomenna 3.4.21 Tässä on hyvää aikaa pohtia. MItkä ovat pelimerkit silloin 21 viljelyssä. Tämän vuoden tuet ovat ne mitkä viimevuonnakin, mutta koska tulee päätös ens vuoden tuista. Harmillinen tilanne että Korona tuli juuri Ohjelmakauden vaihtumisen tuskassa. Jos tilanne olisi se että ohjelmakautta olis jäljellä kolme vuotta niin sillä olisi Huoltovarmuuden kannalta suuri positiivinen merkitys. Ajatelkaas jos tukipäätös vuoden 21 tuista tulee tammikuussa. Ens vuoden lannoitteet täytyis ostaa heinäkuun alkuviikolla.  Tämän vuoden kylvönaloitus varmaan menee perinteisesti huhtikuun loppuun. Ei tullut aikaista kevättä.
Kasvintuotanto / Vs: Luomuun siirtyminen
: 12.04.20 - klo:15:09
Onhan se tehoviljelijälle noloa, jos ostopanoksia, eli apulantaa ja torjunta-aineita käyttäen saa silti vain 3-4 tonnin hehtaaisatoja viljoista, kun ammattitaitoinen  luomuviljelijä saa saman suuruisia luomusatoja luomumeetelmillä, ilman ostopanoksia.
Tuo on vale. Jos otetaan kolmenvuoden tarkasteluperiodi ja luomuviljelijän latausvuodet. Niin luomuviljasato kolmessa vuodessa on 4000kg/ha per kolmevuotta, kun otetaan kaksi latausvuotta pois joka tekee noin 1300 kg/ha vuodessa. Normiviljelyssä se on se 4000 kg/ha vuodessa eli 12 000 kg/ha kolmessa vuodessa. Kannustankin kaikki luomuviljelyyn, niin saadaan normiviljan hinta nouseen.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 04.04.20 - klo:20:58
Tämähän se on suurin ongelma huoltovarmuudessa. MTK :on on ajettava kolmilla rattailla. Normi, Luomu ja Eläintilat. Ja kun kaikki syö toistensa leipää niin konsensusta ei löydy. Kumminkin kaikki ollaan samassa veneessä yhdessä ruokailijoiden kanssa niin eripura täytyisi jättää Koronan jälkeiseen elämään. Silloin  voidaan taas rauhassa vääntää. Jos Kekkonen olisi niin hän sanoisi että. Viljan hinta on 180 e/tonni, rypsi 400 e/ton. Ja tuet kaikilla 550 e/ha. Niillä pelimerkeillä kaikki toimisi ja pulinat pois. No Kekkosta ei ole. Täytyy pärjätä ilman
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 04.04.20 - klo:07:17
Keinot on vähissä.  Tuotannonsidonnaisia tukia voidaan maksaa vain Eu: n suorien tukien kautta ja sinne ei uutta tukikohdetta voi lisätä , jos ei oteta jotain pois --- lausunto eilisessä Maaseudun Tulevaisuudessa . Eli kysymys on voiko valkuaiskasveille maksaa lisähintaa 200 e/ha mikä on ehdotettu. Olemme Suomessa poikkeustilassa, joten mielestäni voimme olla kyselemättä Eu:lta voimmeko maksaa valkuaiskasvipalkkiota korotettuna turvataksemme oman valkuaisomavavaraisuutemme. Herätkää päättäjät heti. Rypsi, rapsi, herne ja härkäpapusiemenpussit jää maatalouskauppojen hyllylle muuten. Nyt tarvitaan nopeita pelilikkeitä. Soijalaivat voi olla kulkematta ens talvena. Tiedä sitä nyt sitten
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 02.04.20 - klo:07:30
Mielenkiinnosta seuraan koska elintarviketeollisuus oikeasti arvostaa meitä Korona kriisin tärkeinä ratkaisu henkilöinä nostamalla viljan hinta samalle  tasolle, kun se oli kuivana vuonna 2018. Eli noin  200 euroa/tonni. On se kumma kun silloin oli varaa heillä maksaa se 200 ja vielä ei ole merkkejä siitä että nyt voisi. MMM kyllä kehottaa kylvää normaalisti nyt keväällä ne jotka pystyvät ja eivät ole taudin kourissa. Ainoa minkä ne antavat on lainantakaus. Jos eivät parempaan pysty. Niin me viljelijät emme pysty vastaamaan huoltovarmuuden toimivuuteen. Heti 100 euroa /ha kriisitukea..Ja teollisuudelta lupaus syksyn hinta 200 euroa tonni. Nämä kaksi toimenpidettä ainoastaan varmistavat kylvöt 2021. Koska syömme myös talvella 2021-22
Kasvintuotanto / Vs: siemen tilanne..
: 25.03.20 - klo:07:44
Tämän hetken oma siementilanne : Mallasohraa lajiteltua siementä noin 20 000kg. Omaa vehnän siementä 25 hehtaarille, jos tilatut sertisiemenet syystä tai toisesta ei tule. 100 kg rypsin siementä.  pääsee alkuun. Reetan siementä 50 hl. Voi olla hankala saada ulkomailta Evolon siementä tänä kesänä rukiin kylvöön. Ehdotus kolleegoille. Varatkaa normi rukiin siementä syksyn rukiin kylvöille. Rukiin hinta tulee nousemaan.
Kuinka paikalliset Yrittäjäjärjestöt ovat suhtautuneet teihin. Itse olen paikallallisen yrittäjä järjestön jäsen. Isä jo liittyi siihen 1990-luvulla.  Ja se jäsenyys siirtyi minulle 2001 kun tehtiin sukupolvenvaihdos. Kun isä täytti 55. Siihen maailman aikaan se oli mahdollista  55- vuotiaana päästä luopumistukieläkkeelle.  Ja muutenkin silloin maatalous "yrittäminen" näytti paljon kannattavammalta ja järkevämmältä. Siitä on nyt kohta 20 vuotta aikaa ja huonompaan suuntaan on menty koko ajan. Vielä tämä on kannattavaa, mutta seuraan tarkasti  mitä uusi ohjelmatukikausi tuo tullessaan. Olen suunnitellut oman viljelyn vaihtoehtoviljely termin mukaan. Lyhyesti se perustuu pitkäaikaiseen  budjetoinnin ja ympäristönäkökulmat huomioon. Se sijaitsee luomun ja tehoviljelyn välimaastoon.. Lisää vaihtoehtoviljelystä tuonnempana :)
Kumpaa uskoa? Molemmat tahot ovat yhtä arvovaltaisia. Itse arvioisin meidät..siis viljelijät ..maatalouden harjoittajaksi. Jolloin ei ihan täysin voida heittäytyä markkinatalouden vietäväksi. Jos Huoltovarmuus halutaan pitää.  Korona-virus osaltaan  on osoittanut kuinka nopeasti tilanteet maailmassa muuttuu. Jos joku ois pari kuukautta sitten kertonut  miten maailma makaa nyt niin harva häntä olisi uskonnot ..

Onko täsä asiasa joku ongelma?
Ei tässä mitään ongelmaa ole, ihmettelen vaan eri tahojen suhtautumista viljelijöihin. Se kertoo vain siitä kuinka kahtiajakava asia Suomalainen ruoantuotanto on. Kun mun mielestäni sen pitäisi olla yhdistävä tekijä maaseudun ja kaupunkien välillä.
Sivuja: [1] 2 3 ... 14