Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 23

Viestit - Ruisrypsimohralvehnä

Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 21.04.24 - klo:08:20
Mä lähden Kinvara taktiikalla vehnän kanssa, joka on viljelysuunnitelmassa. Mutta 25 vuotisen viljelijäurani aikana ei tälläistä tilannetta sään suhteen ole ollut.  Lunta 5 senttiä ja pakkasta.  Jos se ei kohta ala tehdä kevättä niin on pakko tehdä muutoksia viljelysuunnitelmiin. Mitähän mieltä yhteistyökumppanit on sellaisesta hommasta. kysymys kuitenkin on force majore jutuista. Tarton suunnalla kylvivät jo loppuviikosta 2 asteen lämpötilassa, pellot kyllä näytti olevan kuivia, mitä nyt muutaman rypemisen näin.
Mä otin jo budjetista tämän vuoden tukimaksatukset pois, kun en usko tuohon pyrkimiseen. Samalla voin jo luvata samanverran tappiota tämän vuoden maatalousverotukseen. Kattele siinä sitten kesällä lannoitteita ensi vuodelle. En ainakaan kesällä osta. On kyllä sellainen jättiremontti, että tuollaisesta en kehtaisi edes hakea kotitalousvähennystä. :)
Tarkentelen raatilaisilta, kun en Maaseudun Tulevaisuuuden jutusta ymmärtänyt. Täytyykö jokaisesta kasvulohkosta joka on sängellä ottaa kuva kun lumet on sulanut. -Nyt siellä on vielä ainakin puoli metriä-, että on sitten näyttää tarkastajalle. Vai mitenkä tässä toimitaan. Täytyy kyllä sanoa näin maalikkona, että vaikeeksi menee. Mun mielestä sateliitti kertoo totuuden ja siihen tyytyminen.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 06.03.24 - klo:14:29
Porvoon jalostamo ajetaan alas. Täytyy alkaa katteleen paljonko sitä polttopainetta jäi viime vuoden kuivauksilta. Ja kuinka monta hehtaaria sillä saa kynnettyä,äestettyäja  kylvettyä. Eihän tälläiset mitään viljan hintaan vaikuta, mutta yksilötasolla voi olla haastavaa. Ennen aina tehnyt tukihakemuksen kun haku on auennut, mutta tänä vuonna ajattelin kolmanneksi viimeisenä päivänä, mikä se sitten sattuukin oleen. Ei tarvi puljata sitten enään. Raadin mielipidettä kyselen. Kannattaako kylvää eka 50 prosenttia mikä on kynnetty vai kannattaako kyntää eka 50 prosenttia mikä jäi viime syksynä kylvämättä ja alkaa sitten vasta kylvöille. Ekassa vaihtoehdossa voi loput jättää sänkikesannolle ja ilmoittaa ne sitten sillain. Olisihan se jonkinmoinen vuorotteluvapaa..eikö sekin ole kohta loppumassa. Ehtisi käyttää ennekuin loppuu :)
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 06.03.24 - klo:06:51
Ohra A rehu Hämeenlinna 155e t kuulosta... Ettei tartte kylvää keväällä.
Näköjään palataan siihen hintaan, mitä oli silloin kun tuet oli puolta isommat.  Enemmän ja enemmän näyttää siltä ettei viljelijöistä kukaan välitä. Joku varmuusvaraston avaaminen vaan pitää siemenviljan hinnan korkeella. Juuri pudottelin ne metrin lumet lannoitekasan päältä ja luvattiin maaliskuu oikein kylmää. Huhtikuu ratkaisee. Tuleeko Suomessa ensimmäinen 50 prosentin sänkikesantovuosi. Ja jos tulee niin siitä olisin hyvin hiljaa isoissa medioissa. Ei kaikkien tarvi tietää kaikkea :) 50 prosentinsänkikesantovuodessa on lieveilmiöitä: polttoainekulutus-työllisyysvaikutus-ympäristökiittää.
Sarjassamme tyhmiä kysymyksiä, mutta kysympä kuitenkin raatilaisilta. Jos ja kun tulee itselle uutta peltoa viljelykseen, ja tietää että viime vuonna siinä on ollut eri kasvi, kun tänä vuonna tulee, niin lasketaanko se tähän 30 prosentin kasvinvuorottelu ehtoon ja jos ei lasketa niin voidaanko siitä tehdä ehdotus, että lasketaan, koska onhan se kasvivuorotusta parhaimmillan ja ehkä isossa kuvassa suosisi viljelijöitä tekemää yhteistyötä kasvivuorotuksessa. Esimerkiksi erikoiskasvitila ja viljatila.
Kyllä tili on niin tyhjä viime vuoden 26 prosentin tukipudotuksesta, ettei edes ole varaa lähteä isolle kirkolle. Laskin tuossa juuri kulut paljonko siihen menisi rahaa..Junaliput 100 euroa. alveja ei voi vähentää maatalousverotuksessa. Junassa pari isioa..18 euroa. 15 kuparia, joiden yhden hinta automarketissa 1,02, joten 15 euroa kupareihin. Pari askia hermosauhuihin 2o euroa..Kylttivehkeet 5 Euroa. Hampurilaisateria appin alennuksella 7,90. Sain lukemaksi 158,79. Sillä rahalla syön kuukauden. Joten jos lähden Isolle kirkolle, niin kuukausi menee kaurapuuron kanssa.
Tuossa googlettelin Viljatilojen keskikokoa ja sain 45 ha vuonna 2016. Siitä kun otetaan 40 prosenttia pois niin 15 ha on jotain muuta kuin pääkasvia. Houkutus on suuri laittaa se 15 ha jolle muulle kuin satokasville. Ja tämä määrä kun kerrotaan 40 000 tilalla niin päästään eroon viljavuorista  :) Vähän oikaisin ajatuksessa, mutta ymmärtänette, että tuo 30 prosentin vaatimus on kyllä suuri haaste Suomalaiselle viljelylle ja ruokatuotannolle. Ja mistäkö sain 40 prosenttia. Lisäsin 30 prosenttiin myös kesannot :)
Tässä lueskelin tämän päivän Maaseudun Tulevaisuutta ja siellä väitettiin että 30 prosenttia peltoalasta pitää kasvin vaihtua joka vuosi. Tulkitsin sen että jos jättää sängelle, kun ei saanut kynnettyä viime syksynä niin silloin se kasvi vaihtuu, vai tarviiko siihen saada joku kylvettävä kasvi. Tässä haastavassa tilanteessa, ehdottaisin ruokavirastolle, että tälläinen pelleilysääntö poistuisi tänä vuonna poikkeustilanteeseen vedoten.  Onneksi ympäristökoulutus viimeinen päivämäärä on selvillä, vileläkun saisi tietää koska sen voi etänä tehdä. Toivoittavasti ei kevään ainoana kylvöpäivänä. Kannattaa alkaa jo virittelee telinettä traktoriin läppärille niin voi sen suorittaa kylvötöitä tehdessä. Ja nyt tarvitaan ministeriöltä nopeita toimia
Siis mikä vaikeaa tuossa nyt on? 30% alalle kylvät keväällä eri kasvia kuin viime vuonna oli? :o
Niin tai siis kolmannekselle siitä alasta mikä viime vuonna oli yksivuotisilla kasveilla.  Mutta mä vähän ole tätä uumoillut ja veikkaan ettei todellakaan ole ainut kenelle tulee vielä tän kevään aikana "yllätyksenä" tää viljelykiertovaatimus. Ja tässä on kyllä oltava ihan pahuksen tarkkana itse kunkin ettei vahingossa tee virhettä sen kanssa, varsinkin jos tekee jotain viime hetken nopeita muutoksia. Sinänsä en ole viljelykirtovaatimusta vastaan mutta tää kaavamainen toteutustapa on ihan hanurista

Tarkoittaa myös sitä, ettei kasvivalintoja voi tehdä pelkästään markkinatilanteen mukaan,vaan pitää esim. sitä rehuohraakin kylvää, vai tuleeko tähän vastakommentti että voihan laittaa ohran sijaan hömppäheinää. Varmaan tulee, koska Agronettiin kirjoittavat Suomen viisaimmat viljelijät.
Tuo on totta et jos vuodesta toiseen vaikka se kaura on ainut jolle markkinaa niin on hanurista kun vähintään se 30% on oltava jotain muuta..

Mutta jos nyt onnistuu löytämään sen kauran sijasta toisenkin kasvin jolle voisi olla markkinaa niin eikö se sit toimi?

Ja kaiketi nuo mainitsemasi hömpät eli taviksien tapauksessa maanparannus ja monimuoto ovat ihan varteen otettavia vaihtoehtoja.

Pienien tilojen näkökulmasta tämä uudistus oli parempi. Ennen piti 10-30ha tilalla olla kahta kasvia. Nyt voi vaikka vuorotella. Tänä vuonna kauraa ens vuonna vehnää ja sit taas kauraa..  ::)
Helpottaa mielestäni kummasti kun saa kunnon myyntieriä eikä tarvii lajikevaihtoja tehdä. Ylivuotinen siemenkin pysyy itävänä hyvin..
Joku kyseli tuossa että mitenkä se on niin vaikeaa laittaa 30 prossaa eri kasvia, kun viime vuonna. Paperilla kuulostaa helpolta, mutta käytännössä ei. Tavoitehan itsellä on tuottaa täysiä rekkakuormia, jos jää jotain nyyttejä eli ei makdunkuormaan, niin melkeinpä sanoisin että ne on ongelmajätettä :) Toinen ongelma on siemenen riittävyys. Kylvääkö eka ne jotka saavat olla samoja vai ne jotka eivät saa. Jos siemen loppuu ja täytyy jatkaa toisella lajikkeella, niin sen jälkeen ei kolmenkymmenen prosenti erikasvisuus täyty. Sitten kylvöjärjestys kuivumisen mukaan.  Eikä sen mukaan pystyykö 30 prossan velvoitetta täyttää..No käytäntöhän on se että 30 prossaaa paperilla oikein. Ja pellolla on sitten mitä on. Sateliitilla ei näy tähkän pituutta ja lajia. Miksi asioiden täytyy olla noin vaikeita. Kyllä viljelijä itse tietää että koska pystyy vaihtaa kasvia ja koska ei. Ja vuoroviljely on hyvän sadon ehdoton edellytys.
Tässä lueskelin tämän päivän Maaseudun Tulevaisuutta ja siellä väitettiin että 30 prosenttia peltoalasta pitää kasvin vaihtua joka vuosi. Tulkitsin sen että jos jättää sängelle, kun ei saanut kynnettyä viime syksynä niin silloin se kasvi vaihtuu, vai tarviiko siihen saada joku kylvettävä kasvi. Tässä haastavassa tilanteessa, ehdottaisin ruokavirastolle, että tälläinen pelleilysääntö poistuisi tänä vuonna poikkeustilanteeseen vedoten.  Onneksi ympäristökoulutus viimeinen päivämäärä on selvillä, vileläkun saisi tietää koska sen voi etänä tehdä. Toivoittavasti ei kevään ainoana kylvöpäivänä. Kannattaa alkaa jo virittelee telinettä traktoriin läppärille niin voi sen suorittaa kylvötöitä tehdessä. Ja nyt tarvitaan ministeriöltä nopeita toimia
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 21.02.24 - klo:06:41
Lannoitekasan päällä metri lunta  :) taitaa olla niin että ei tarvi käyttää noita -23 hankittuja lannoitteita kun vasta vuonna -25  :) Selvää säästöä. Pellot oli jo syksyllä niin märkiä, siihen vielä metrilumen sulamisvedet..Niin kylvöt alkaa kesäkuussa..Kannattaako silloin ees enään kylvää. Vähän off topicin, mutta kyllä sää apulannan hintoihin vaikuttaa ja maailman tapahtumat. Niitten seuraamisen olen jo lopettanut tasan kaksi vuotta sitten. Jääkiekko on paljon mielenkiintoisempaa
On sekavaa touhua ..Mä tulostin lomakkeen ja täytän sen tänään ja vien omakätisesti sihteerin postilaatikkoon. En luota kehenkään muuhun viejään kuin itseeni. Se että onko rasti aikaisemmassa tukihakemuksessa ollut oikeaasa paikassa väärään aikaan tai väärässä paikassa oikeaan aikaan ei kiinnosta. Muut setviköön sitä asiaa. Tässä viljojen hintojen putoavassa maailmassa on muutakin murehdittavaa, kuin rasti. Mielestäni jos hallitus olisi vähänkään viljelijän puolella, maksettaisiin tämän talven kasvipeitteisyys tuki jokaisen viljelijän kokonais pinta-alalla, mutta eihjän se näin nopeasti käy. Viljelijän kukkaron pohjan näkyminen kyllä käy nopeasti..ugh..Olen puhunut :)
Tällä hetkellä viljabisnes ei ole välittäjän kannalta bisnestä et alkais varastoimaan, mun mielestä. Hinnat on laskusuunnassa 2022 kevään piikistä...
Nimenomaan viljabusiness kannattavin osa on varastointi tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Nyt kun on jättiremontti menossa, niin toivoisi remontintekijän ottavan tämän huomioon. Yhtenä viljelijöiden pelastusmuotona voisi olla viljan varmuusvarastoinnista maksettava tuki. Rasti ruutuun vaan kun lupaa säilöä viljaa ylivuotiseksi. Ja toinen rasti, kun lupaa kasvinsuojelukertoja olevan vain yksi vuodessa. Eli rikkakasviruiskutus. Nyt kun luomu on vähentynyt merkittävästi ja kasvisuojeluaineiden käyttöä tulisi EU:n mukaan vähentää, tuo ehden ruiskutuksen tuki voisi olla hyväkin ehdotus. Ja yläkerran sateliitit kyllä valvoo jokaista pellolla tapahtuvaa liikennettä, joten sanktiointimahdollisuuudet mahdollisista väärinkäytöksistä lisääntyy.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 17.02.24 - klo:07:05
Ja viljankiinnityshinnat nousee joka viikko kevättä kohden jos lumen määrä lisääntyy kymmenen senttiä joka viikko.10 senttiä lunta  tarkoittaa 10 euroa lisää kiinnityshintaa :) :) Sama kun 30 asteen pakkasilla voi tuulimyllyistä tarkastaa sähkön pörssihinnan, jos eivät pyöri niin sitten se on vähintään 1,50-2.00 Euroa kwh. Ja yleensähän kovilla pakkasilla myllyt nauttii hilaisuudestaan :)

Niin et meinaat että Suomesta ei viljaa viedä ihan vain tuottajien kiusaksi?

Voihan asia näin olla.

Nimenomaan korostin, että jos on käynyt sillä tavalla, että näennäisen samanaikaisesti jokainen viljanvälittäjä on välttänyt aloittamasta vientiä,  vaikka viljasta on ruuhkaa ja vientimarkkinoilta saisi noin saman hintatason, se on yksistään sattumanvaraista ja varmasti tahatonta. Tällainen viennin jarruttaminen  koko viljakauppakenttä yhtenä henkilönä tuntuisi viljanviljelijästä ehkä pahaltakin, eikä se varmasti olisi mahdollistakaan. Ehkä viljakauppias myös haluaa muistaa viljan käyttäjää, joka samalla on viljanviljelijän asiakas ja paras ystävä. Sellainen viljelijä, joka haaveilee viljansa viennistä, ei varmasti ymmärrä omaa parastaan, koska paikallinen viljan käyttäjäkunta, joka toivoo saavansa viljan edullisesti, on viljelijällekin paras kauppaosapuoli. Kukapa haluaisi jollekin ulkomaalaiselle viljaansa myydä, luopioksi sellaista haluavaa on kutsuttava.  Samaan tapaan tuonti, joka tapahtuu viljaomavaraisuuden aikana, on tapahtunut varmasti vain vahingossa, ehkä ei ole ollut tietoa, että paikallista viljaa on tarjolla. Tähän ongelmaan viljelysopimukset ovat ratkaisu, koska tällöin viljakaupassa tiedetään varmasti, mitä viljalajia on tulossa vuoden tai kahden päästä markkinoille.

Viime syksynä oli poikkeustilanne, kun eräs viljakauppa julkisti halunsa tehdä vientikaurasopimuksia. Sekin on ihan okei, kunhan ei tule tavaksi. Kaikki, mikä järkyttää hintojen vakautta kotimaassa, on epätoivottavaa.

-SS-
Nyt mä putosin kyl jo kärryiltä et mitä nyt oikeasti tuosta ajattelet..  ;D

Mä nyt oon sitä mieltä et ainakaan tässä viimeaikoina vienti tuskin on ollut kannattavaa muidenkun kauran osalta. Vehnässä ja ohrassa ollaan korkeammassa hinnassa kuin euroopassa. Se mikä tilanne oli aiemmin niin näkisin asian niin että Suomen hintataso on myötäillyt Euroopan hintaa vähennettynä rahtikuluilla.
En ymmärrä kuinka tuossa sit olisi viejä voinut tienata jotain? Bisnestähän sekin täytyisi olla.

Se että jollain tietyllä paikkakunnalla/ostajalla hinta on alhaisempi niin kertoo mielestäni vain siitä et sen tavaran loppukäyttö ei tapahdu siinä. Tämä ehkä nyt ainakin tänä talvena näkynyt räikeimmin. Esim rehulaatuinen ohra. Hinta anora/a-rehu/hankkija siellä samalla markilla niin 220. Ohra hankkijalle korialle 157. Kertoo mielestäni hyvin sen et korialle sitä ei haluta ostaa koska se on siitä vietävä johonkin eteenpäin. Aiemmin ero ei ole ollut näin selvä.

Siinä olet oikeassa et viljan vienti vaatii sopimuksia. Vientikaupat sovitaan etukäteen ja mikäli ei ole tietoa tavaran saatavuudesta niin kauppakin jätetään tekemättä.
Joo, se vaatisi enemmän sitoutumista viljelijöiltä eikä niin että kytätään talvelle mihin hinta kehittyy ja sitten ihmetellään miksi kukaan ei vie viljaa..
Välittäjät voivat toki myydä varastoihin kertynyttä tavaraa mut kun välittäjät eivät myöskään enää halua varastoida tavaraa niin ei siitä paljoa apua ole.
Odotankin koska joku iso taho ilmoittaa aloittavansa rakentaa isoja viljasiiloja. Uskon että se olisi hyvä business. Siis tarkoitan oikeasti isoja viljasiiloja. Tai paras tilanne olisi ett'ä niitä rakennettaisiin ilman suurta media mylläkkää. Näin kun rakennusteollisuus on vähän alamaissa, niin ainakin työvoimaa olisi hyvin saatavilla.

Vähän off topicin: , mutta kun ajatellaan että yksittäisen viljeljän tukimäärätkin ovat julkisia, niin koskahan keksivät että viljellyt kasvit yksittäisellä viljelijää ovat julkisia. Niin saadaan tietää kuka sitä hömppää viljelee ja kuka koittaa olla isänmaallinen :)
Sivuja: [1] 2 3 ... 23