Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 23

Viestit - Ruisrypsimohralvehnä

Tänä vuonna tuplattu glyfosaatin käyttö hehtaarit, kun valmistautuminen 2023 kieltoon on menossa. Tästä kielto asiasta ei ole kuulunut muutakuin politiikkojen päätös. Mutta nähtäväksi jää riittääkö se kieltoon asti. Toinen huono viljavuosi peräkkäin 2020/2021 osaltaan näyttää että glyfosaattia ei voisi kieltää kokonaan, mutta tietty prosenttimäärä tilan peltojen glyfosaattikäsittelystä voisi olla paikallaan. Miltä kuulostaisi 50 prosenttia sänkiruiskutuksissa tilan kokonaispeltomäärästä. Tänä vuonna itsellä ollut prosenttimäärä noin 70.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 21
: 27.08.21 - klo:05:24
Hyvällä mallilla puinnit. Noin 80 ha puitua ja 50 jäljellä. Nyt on luvattu hyvää keliä 4 päiväksi. Satotaso ollut kohtalainen ja olen jo onnistunut puimaan 16 kosteudessa olevaa viljaa. Nyt puinnit ollut stopissa kaksi päivää, mutta tänään tarkoitus jatkaa. Riiippuen tietysti kelistä. Syysviljaa eli ruista kylvin  jo 12 ha ja siementä on vielä 6 ha. Ne tulee lautasmuokkaimen jälkeen. Ne ekat kynnin. Nyt kahden viikon poudat, niin saan kaikki puinnit tehtyä
Arvoisat kolleegat ja ruuantuottajat, joita arvostan suuresti. Kiitoksena siitä että pidämme Suomen omavaraisena ruuantuotannon suhteen niin glyfosaatin hinta on noussut kahden kuukauden aikana noin 50 prosentti,  polttoaineen hinta vuodessa kaksinkertaistunut ja lannoiteen hinnannousu selviää lähiviikkoina. Lisäksi avohakkuukielto on tulossa, mikä merkitsee että meidän ruuantuottajien maksuvalmius viedään sitä kautta. Niin ihmettelenpä vaan. Öljykasvien hinta laskenut 30 prosenttia. Ja ennustettavissa on että hinta asettuu tuohon perinteiseen 350 e/tonni tasolle. Elämme mielenkiintosia aikoja. Tähän vielä kaupantekijäksi myrskysateet 30-50 mm tunnissa.
Nyt on päätöksestä jo kulunut kaksi viikkoa..Koitin soittaa maatalousmyyjälle. Ei vastausta. Jokohan ne ovat myyneet glyfonsa loppuun ja sitä varten piileskelee. Tämä on aina her*****nen tilanne kauppiaalle nostaa hintoja. Mutta niinkuin muistetaan viljelijän muisti on pitkä :) Ja se muistaa ainakun joku hinta on väärä oikeaan aikaan vuodesta. Mitä tulee luomuun ja glyfoon ja löpöön. Mielenkiintoinen huomio siinä on myöhäistetty kylvö, mitä tavanomaisetkin ovat käyttäneet tänä vuonna märkyyden takia. Ja perusopin mukaan, mitä myöhäisempi kylvö, sen myöhäisempi puinti. Ja syyskuun puolivälin jälkeen harvemmin pääsee kuivaamaan hyvissä keleissä. Ainakaan yö kuivaukset juo sitä fossiilista kiitettävästi.
Toi enemmistömeppien päätös teki sen että viikossa muutin suunnitelmiani. Tänä vuonna ruiskutetaan 100 ha sängelle kylvöjen jälkeen ja sama ensi vuonna. Sitten kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja toivotaan että kasvi nimeltä juolavehnä ymmärtäisi pysyä poissa mailtani. Ja / kun näin ei käy niin kynnön lisään vuonna 23 100 ha ja poltan löpöä sen 5000 litraa enemmän. Ja jos ympäristötuen ehtoihin tulee kasvipeitteisyysvaatimuksia tai ha kohtaisia tukia kasvipeitteisyydestä. Niin sitten täytyy vaan siirtyä Joulukuun kyntöihin. Toivotaan että uudessa ohjelmakaudella seuraava vuosittainen  kasvukausi alkaisi jo 1.12.
Käykö tässäkin asiassa, niinkuin Baytanilla, että täytyy hankkia kolmen vuoden tarve varastoon, jonka aikana voi katsella mihin suuntaan päättäjät tämän meidän rakkaan ruuantotantomme ajaa. GMO peikko tietysti monen asian takana, mutta siitä selvittäis ilman glyfonkäytön lopetusta, kun elintarviketeollisuus ei ostaisi GMOlla tuotettua myöskään tulevaisuudessa. Yksinkertaisia ja helppoja tekoja kun vaan joku näkisi että että ruuantuotanto on pitkäjänteistä hommaa. Itse tässä rakentelen 2024 vuoden viljelysuunnitelmaa ja tuon 2023 viljelysuunnitelman osalta jätin glyfon jo pois. Tietysti emme vielä tiedä loppuukko myynti 2022 vuoden loppuun mennessä, mutta isännät saavat käyttää varastonsa loppuun myös sen jälkeen. Kaiken tuon glyfonkäytön päätöksen jälkeen, en siltikään siirry luomuun. Olen henkeen ja vereen Suomalaisen ruuan tuottaja ja ollut yli 20 vuotta. Ja siihen ei luomuilut sovi.
Jaahas, kuinka sitten toimitaan. Nyt jo kestorikkojen kanssa oma haasteensa ja glyfosaatin käyttö loppuu 2023 vuoden alusta niin ihmettelen mitä syömme 2023 talvella. Nyt kun Baytanin käyttö on kielletty ja seuraavaksi glyfosaatti. Ja sen jälkeen rikka-aineet. Ja lopuksi tauti ja korrensääteet. Pääsemme hyvää vauhtia 100 prosentin luomu tuotantoon niinkuin jo 1800-luvulla toimittiin. Siihen vielä 90 mm tunnissa vettä pellolle ja 100 euron / ha tukipudotus.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 28.05.21 - klo:06:08
Tästä tulee ennätysaikainen kevät kylvöjen suhteen. Hyvä niin. Heti kun ne on maassa niin stressitaso laskee, kun ei tarvitse jännittää..tuleeko viikon sadejaksoa. Rypsit saadaan maahan tänä vuonna ennen toukokuun puolta väliä. Ja jos ja kun näin on niin se säästö kuivauskustannuksissa syksyllä on merkittävä, jos kesä on vähänkin normaali. Mikä on vähänkin normaali niin sen saa arvioida ilmastonmuutosasintuntijat :) :)
Tälläisen kirjoituksen menin sitten huhtikuussa hätäpäin kirjoittaan. hävettää..pyydän anteeksi. Mutta osaltaan kertoo siitä, että mikään ei ole varmaa viljelyssä säiden suhteen. Ei ollut ennen ja ei ole varsinkaan nyt ja tulevaisuudessa. Tulevaisuutta ajatellen toivon että tuet pysyy nykyisellään, tai jopa vähän nousee. Ja mitä viljelysuunnitelmiin tulee niin niitä täytyy tehdä kolmet. Aikasta-, tavallista- ja myöhäista kevättä silmällä pitäen. Samalla varautua siemenissä kolmeen eri kevät skenaarioon. Huh mikä lisä työ. Sitten omasta kylvöstä. Aloin 11.5 ja viikon päästä noin 120 ha maassa. Nyt komealla oraalla, kun tämä 50 mm tullut nätisti. Kyllä nyt kävit tuuri. Niinkuin mun entinen liikunnanopettaja sanoi, kun sain pallon maaliin :)
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 21.04.21 - klo:08:44
Tänään lähden hakemaan peitattua rypsin siementä Synthiaa..Tarkoitus oli kylvää se keväällä 2022, kun noista poikkeusluvista ja niiden antajista on niin huono kuva, mutta toi rypsi/rapsin hinta tällä hetkellä houkuttelee rypsipussin suun aukomiseen. No se selviää 15.5. Mitä pusseja auon silloin. Ja jos teen sen päätösen että kylvän rypsiä. Niin heti seuraavana päivänä täytyy ostaa 2022 rypsin siemenet. Tälläiseksi pelleilyksi tämä on mennyt :)
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt -21
: 15.04.21 - klo:06:24
Tästä tulee ennätysaikainen kevät kylvöjen suhteen. Hyvä niin. Heti kun ne on maassa niin stressitaso laskee, kun ei tarvitse jännittää..tuleeko viikon sadejaksoa. Rypsit saadaan maahan tänä vuonna ennen toukokuun puolta väliä. Ja jos ja kun näin on niin se säästö kuivauskustannuksissa syksyllä on merkittävä, jos kesä on vähänkin normaali. Mikä on vähänkin normaali niin sen saa arvioida ilmastonmuutosasintuntijat :) :)
älkääs nyt sentään, paras tulos tulee kun jättää viljelmättä?

Kait nyt muuttuvat kulut saa peittoon, kun jotain laittaa? Viljan hinta kuitenkin aika hyvä, vehnäkin syksyllä  170 - 190 €, kaverit jo kiinnitelleet hintoja ja voihan se vielä tuosta noustakin? Lannoitteiden hintaportaat ei tule yllätyksenä, öljy nyt olikin välillä aika halpaa.

Jos vertaa viljelemättömyyden tuloihin, niin sehän tarkoittaa vain tukia ja siitäkin pitää vähentää vielä näitä elämyskasvien kylvöjen ja hoitamisen kulut. Tilan kiinteät kulut ja jos on lainaa, niin niitähän ei viljelemättömyys vähennä. Tästähän voi tulla yltäkylläisyyden vuosi, jos sato onnistuu  ;D ;D
Juu tuo mun aloitukseni oli vähän provosoiva. Ja olen juurikin tehnyt niin että lannoitteet ostin heinäkuussa. Ja polttoaineet osalta jo syksyllä. Lähinnä ajattelen isossa kuvassa sen että jos 100 euron hinnannousu lannoitteissa heinäkuu/marraskuu tulee tavaksi niin. Kaikkien kannattaa ostaa ne jo heinäkuussa..Lue palaa lannoitetyöntekijöiden lomat. Sitten järkeilin, että toimivalla "alkorytmillä" saadaan Itämeren ravinnehuuhtoumat vähennetty. Eli kun porukat alkaa ostaa heinäkuun alusta lannoitteita. Algoritmi  laskee paljonko niillä keskimäärin tuotetaan viljaa. Ja mitä enemmän ostetaan sen kovemmin hinta nousee. Sittenkun näyttää että että sitä tulee riittävästi. Niin hintaero voi olla 150 euroa/ton. Toinen mitä ajattelin, että paljonko lannoitteen avaushinta voi pudota heinäkuussa. 100 euroa/tonni pudotusta vaikuttaa kovalta. Joten järkeilin että 50 Euroa/tonni pudotusta voisi olla realistinen. Ja jos budjettisumma pysyy saman niinkuin se mulla pysyy. Niin lannoitetasot mulla  putoaa 50kg/ha vuodelle 2022. Tästä huolimatta en nosta budjetoitua summaa lannoitteisiin heinäkuussa.
Löpön hinta näyttää taas  lähtevän alaspäin..koronan takia. Tästä tulee hyvä vuosi jätkät.. Nyt tuotetaan ruokaa Suomalaisille..Silti omaa likviditeettiä unohtamatta :)
Tässä kasvukauden 2021 speksit, millä koitetaan saada laskut maksettua. Itselle tuo yllämainittu otsikko vie kympin. Joten jos viljan hinta ei ala 2 ja rypsin 4 niin siinä täytyy taas mennä puun myyntikauppoihin ja vuoden päästä verottajalle voi vahvistaa maatalouden tappion. Kuinka kauan sellaisia vuosia viittii tehdä niin se on sitten harrastelijasta kiinni. Seurataan tilannetta herkeämättä.
Kyllä MTK:n jäsen kannattaa olla, mutta kannattaako jäsenmaksua maksaa niin se on sitten toinen asia. Ainakin 2000 luvun alun Eu-tukiin verrattuna nykytuet ottaneet takkiin keskimäärin 150 E/ha joten jos Siinä MTK on saanut torjuntavoiton. Niin pahoin pelkään että ilman MTk:ta tuet olisi keskimäärin 350 E/ha tällä hetkellä. Ja Suomen viljelyt ja huoltovarmuus ois Aamen. No isossa  kuvassa näin tulee käymään.
Mitä tulee uusiin laskuihin. Niin kaikki mitä postissa tuli oli ihan mitä sattuu.. Ekan viikon soittelin laskussa olevaan numeroon, ei vastausta. Toisella viikolla sain jo henkilön puhelimen päähän ja selvittelin virheitä. Eräpäivä laskussa 15.3. Niin nyt jännitän tuleeko karhu ja luottotietojen menetys vai korjattu lasku. Jätkät..Elämme jännittäviä aikoja. Ja kun luottotietietonsa menettää Ei tuu lannoitteita eikä polttoaineita pihaan niinpäin että tavara on ekaksi pihassa ja sen jälkeen lasku.
Siinä on vuokramiehellä matikka ja usko kohdallaan ;)
Jos tästä vuodesta tulee satotasollisesti yhtä huono kun vuodesta 2020, niin voisi kuvitella pellon vuokrahintojen ja pellon myyntihintojen laskevan. Nämä molemmat on siinä mielessä erikoisia hintoja etten ole kuullut kautta nähnyt vielä hintojen laskua. Vaikka tuet on pudonnut noin viisi vuotta sitten 100 e/ha, ja viljan ostohinnat ovat heiluneet 50 e/ton suuntai tai toiseen. Suomalaiset ruuantuottajat elävät mielenkiintoisia aikoja , jos ajatellaan pitkäntähtäimen suunnitelmia. Pitäisi pystyä tekemään pitkiä vuokrasopimuksia/ostamaan kallista peltoa, mutta kun tuloja ei tiedä, niin paha siinä on suvun maita laittaa sellaisen epävarmuuden tielle.
Aloitin 20 vuotta sitten Wakalla ja siirryin pari vuotta sitten webwakalla toimimiseen. Olen ollut tyytyväinen. Mielelläni kyllä pitäisin jonkin tason varmuuskopioita myös kotonani, mutta täytyy vaan luottaa siihen että pysyy tiedot tallessa. Oishan se kauhea paikka jos joku pääsisi mun webwakan tietoihin ja alkaisi muuttelemaan niitä. Mutta eihän se ole mahdollista kun kirjautumiskoodi ja salasana on hyvässä tallessa. Kunhan vaan pohdin pahimpia skenaarioita. Muuten helppo kirjata kuitteja ja raportit helppoluikuisia. Ja veroilmoituksen teko onnistuu helposti. Jatkan webwakan käyttäjänä.
Sivuja: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 23