Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Aiheet - Ruisrypsimohralvehnä

Nyt kun puinnit ovat loppusuoralla heräsi kiinnostus kannattavaan viljelyyn 2021. Millä saa kasvinviljelytilan kannattavaksi jos lähtökohtaisesti maksetaan viljasta keskimäärin 120 E/tonni ja Brexitin tulo lokakuun lopussa 2019 näyttää entistäkin varmemmalta. Se vähentää maataloustukia huomattavasti. Itse tämän iltapäivän käyttänyt 2021 budjetointiin. Tottakai luvut ovat pelkkää arvailua, mutta olen käyttänyt niissä ainoastaan alas päin suuntautuvia lukuja tulopuolella. Samalla suunnitellut säästökohteita, jotta tuloksen saisi plussan puolelle ilman puun myyntejä.
Kehtaakohan sitä enään tilata ravintolassa liha ruokaa, jos Eu mepitkin kyseenalaistavat lihansyöntiä. Lihan syönti siirtyy neljän seinän sisälle ja ravintoloita joutuu lopettamaan. Lisää työttömyyttä ja  työttömyystukiaisten maksua luvassa.
Olen tässä ideoinut kasveja joista olisi hyötyä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Onko mitä ideoita muilla agronettiläisillä. Itse pitäisin sänkikesantoa hyvänä ilmastomuutoskasvina. Ideana siinä olisi että viljelijä jättäisi puinnin jälkeen sängen koskematta ja ilmoittaisi sen seuraavana vuonna ilmastokesantona, niitä pitäisi  olla koko viljelijän tukihakemuksessa 25 %. Idea siinä on nimenomaan se fossiilisten polttoaineiden kulutuksen säästö mikä 20 prosentin ilmastokesannossa tulisi. Siitä voisi sitten tehdä kesällä syysvilja- tai öljykasvimaita. Ihan kuinka viljelijä haluaa. Tai kyntö vasta myöhään syksyllä.
Näin Joulun aikaan on hyvää aikaa pysähtyä pohtimaan, miksi maanviljelijät ovat  joutuneet ottamaan pikavippejä maksaakseen juoksevia kuluja? Itse lähtisin liikkeelle tukipudotuksesta 100e/ha joka tapahtui 3 vuotta sitten, eli vuonna 2016, sitten tuli vuosi 2017, jolloin kärsittiin märkyydestä, ja sitten vielä tämä vuosi 2018 jolloin kuivuus oli ongelma. Nämä kolme asiaa ovat ajaneet Suomen maatalouden tähän tilaan. Seuraava takaisku oli satovahinko korvausten poistaminen juuri ennen näitä katovuosia ja siirtäminen sen markkinatalouden armoille. Itse molempina katovuosina markkinaehtoisen katovakuutuksen ottaneena ja euroakaan sieltä saaneena. Ymmärrän että niiden varaan ei kannata enää omaa viljelyä rakentaa. Seuraava takaisku minkä maanviljelijät saivat oli sukupolvenvaihdosta koskeva luopumistukiehdoista luopuminen. Se oli näistä virheistä suurin. Koska muutenkin maatalous alan houkuttavuus nuorten keskuudessa ei ole huippuluokkaa. Ja tämä päätös vielä vähensi sitä. Nyt tarvitaan oikeita päätöksiä uudelle ohjelmatukikaudelle, jotta nyt me keski-ikäiset Suomalaiset maanviljelijät ja muutkin saamme palvelutaloissa 2045-luvulla puhdasta Suomalaista ruokaa. Jäämme seuraamaan päättäjien oikeita päätöksiä poliittisista taustoista välittämättä.
Joko muut on tutustunut uuteen tulorekisteriin. Itse ajattelin liittyä siihen ennen vuoden vaihdetta. Käsittääkseni se helpottaa palkanmaksusta johtuvia ilmoitusmenettelyjä. On siinä kuitenkin paljon opiskeltavaa, että menee kerralla oikein. Yksi vaihtoehto on ettei maksa palkkaa maataloustyöntekijälle. Eikä ilmoittaudu tulorekisteriin. Käytännössä tarkoittaa, että tekee sitten itse enemmän hommia. No sitten jää enemmän rahaa tilille. Ja jos ei ehdi niin, jättää kesannolle. Voihan sitä kesannointi prosentin maksimoidakkin. Katsotaan miten projekti etenee
Tuli tänään postissa taas perinteinen myel-lasku. On ilo maksaa eläkevakuutusta, jos siinä merkitty vuosittainen tulo olisi sama kuin viivan alle jäänyt tulo. Mutta asiahan ei ole näin. On jo muutama vuosi ollut yli kymppitonnin ero siinä. "Ihanainen" virkailija vaan ehdotti myel laskun eräpäivän siirtämistä, en suostunut. Toinen minkä hää keksi on hakea varavoimaa viljelijälle hankkeesta keskustelua apua. Totesin vaan että muuten hyvä mutta keskusteluavulla ei laskuja makseta. Joten ei muutakun kaurapuuroo naamaan ja myel maksua maksaan :)
Sivuja: [1]