Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 24

Viestit - Ruisrypsimohralvehnä

Tällä kokeella on tarkoitus myös selvittää, onko mahdollista aloittaa heinäkuussa 25 aikaiset syyskynnöt. Jos viljan hinta pysyy matalana ja tuotantopanosten korkealla. Kylvöalat tulee pienenemään 25 keväällä.  Ja valmistautuminen 26 kylvöihin voisi alkaa jo heinäkuussa 25, sikäli mikäli toimintaympäristö muuttuu roimasti parempaan suuntaan viljelijää kohti. Ja mitä tulee silloin syyskuussa kynneittyihin, ovat aivan mustia, vielä. Ja ojan takana ruispelto on kyllä niinkuin siirtonurmikkoa.  Tähän en ole löytänyt mitään järkevää selitystä. Jatkan selvittelyä :)
Kävin juuri tuossa Vipupalvelun sivuilla ja haeskelin talviaikaisen kasvipeitteisyys osioo, missä olisi voinut laskeskella mitä voi kyntää ja mitä pitää kyntää, mitä voi vetää catroksella ja mitä ei voi vetää catroksella, mitä ei saa kyntää ja mitä ei saa vetää catroksella, mikä täytyy jättää sängelle ja mitä ei saa jättää sängelle. Mitään laskuria tai täppätaulukkoa en löytänyt. Sähköpostiin tuli kyllä ilmoitus, että syysilmoitus jätetään tammikuussa. --Lue ihan oikeasti- laitappa Kelan asiakkaille että syksyn asuntotukihakemus jätetään tammikuussa- Silloin vedetään hakuammuntantana mitä on tehty ja onko mennyt oikein vai väärin. EU:n -maatalouspolitiikan jättiremontti näytti taas kyntensä. Sori siitä :)
Kohta kuukausi ekoista syyskynnöistä. Ja kaikille maatalous ekologeille ja oikeille viljelijöille tiedoksi, ettei piipan piippaa näy mulloksella, vaikka on ollut lämpöisin syksy sataan vuoteen. Tämä yksittäisen viljelijän koe aiheuttaa sen että kynnöt aloitetaan tästä lähtien heti puintien jälkeen. Se huomio vielä asiasta että kyseisiä lohkoja ei ollut roundupattu. Aikaisempinä vuosina kynnöt aloitettu syyskuun lopussa ja silloin ollut ihan hirveää rypemistä. . Tänä vuonna kun oltiin ajoissa liikkeellä oli kyntäminen nautinto kuivilla pelloilla ja kiinnijäämisen riskiä ei ollut..Aikaiset syyskynnöt jatkoon :) :)
Mistä lähtien maatalousyritysten konkursseja on alettu uutisoimaan. Onko se jokin vihreä siirtymä, jolla halutaan luoda kriisitunnelmaa ruuantuottajien keskuudessa. Ja jokaista sulkeutumaan kuoreensa. Eli tarkoittaa sitä, kun ei tuota ruokaa ei tule myöskään laskuja ja sitä kautta ympäristö pelastuu ja samalla konkurssiuhka vähenee. Erittäin fiksu Eu-Maatalouspolitiikan jättiremontin osa.  Tässä vaan odotellaan, koska näitä uutisia tulee lisää paikallislehtiin ja myöskin valtakunnallisiin aviiseihin. Ainakin näillä viljanhinnoilla, odottajan aika ei tule pitkäksi.
roiskitko tuonne kynnetylle rontuppia?   enen kyntöä..     luulen muuten että jos tuota heinän sänkeä katsoo ni eilen niitetty on alkanut vihertää oikein hyin..     siis saattaa rikat nousta aika isoiks kun syksy olisi kuulema piitkä ja lämmin.
En laittanut niille mitä nyt kynnetään. Tämä tämänhetkinen kyntö johtaa juurensa viime syksystä, kun talvi tuli yllättäen ja jäi paljon kyntämättä. Se ei haitannut, koska keväällä 2024, oli historian pisin hellejakso. Lähtökohtaisesti ensi keväänä on sitten toukokuussa historian pisin sadejakso :)
Täällä keli on kuivanlainen. Syysviljalle tongittu nurmea, joka kohdassa ei saa nättiä jälkeä kovuudesta johtuen.
Pitkään kyntämättömänä ollut savilohko, tiivistyneimmissä kohdissa 8150 ek:lla meinasi loppua pito... sentään vain hyvin vähäinen ala tuollaista.
Kuumia oli kulutusosat vaikka vauhti hyvin maltillinen.
Tarkennan vielä, että kyseiselle lohkolle on seuraava toimenpide keväällä äestys ja kylvö.
Kasvintuotanto / Aikaiset syyskynnöt 24
: 04.09.24 - klo:07:08
Omaa henkilökohtaista historiaa tehnyt eilen, eli aloitin syyskynnöt syyskuun 3. päivänä. Minkälaisia kokemuksia porukalla on. Ainakin kyntökeli kohdallaan. Pelto näytti ihan kun siihen olisi kylvetty kerääjäkasvi, mutta ei ollut, eikä ollut myöskään haettu kerääjäkasvitukea.  Oljet oli kerätty pois, joten minkäänlaista tukkeitumista ei ollut havaittavissa. Onneksi 30 mm vettä, joka tuli viikonlopun aikana ei haitannut. Lähinnä seurannan kohde on, kuinka tämä aikainen kyntö vaikuttaa rikkasveihin.
Kyl se on vain niin et siihen on varauduttava et tuet maksetaan vasta tulevana vuotena. Ehkä jo ensi kaudella. Se kannattaa vain alkaa rahaliikennettä suunnittelemaan sen mukaan. Olisihan se toisaalta hienoa jos toisi jotain järkeä tähän viljelijöiden toimintaan..  ::)

Eli sekin olisi jo varma tieto, että maksetaan, mutta kun pidetään porukkaa löysässä hirressä. Yksi maatalousnäyttelynkin hermo petti ja perui koko näyttelyn.  Jos varmuus tukien tämän vuoden maksamattomuudesta varmistuisi avaisi se isäntien viljanmyyntihalut heti vaikka sitten 130 euroa/tonni hinnalla, Jos 25 vuotta sitten olisi tiennyt mihin  tää menee, niin olisin sanonut isälle, että hae muita jatkajia, lue ei niitä ollut. Se minkä tää uusi ohjelmakausi on opettanut niin maatalouskirjanpito-ohjelmien kannattaa poistaa budjetti osio niistä, tai ainakin lopettaa sen kehittäminen, niinkuin viljelysuunnitelmaohjelmat on jo poistanut tukioptimointi osion. Seuraavaksi viljelysuunnitelmaohjelman kannattaa poistaa mahdollisuuden suunnitella 5 vuotta eteenpäin. Vuosi riittää aivan hyvin :)
Nyt kun puinnit on ohitse, on aikaa pysähtyä tähän jättiremonttiin. Itselle tullut niitä kuvauspyyntöjä 15, joten peltoja on saanut kierrellä todistaakseen, että hommat on tehty. Eihän siinä mitään ongelmaa ole ja vehkeet on pelannut, mutta onhan se työllistävä vaikutus. Mitähän tekoäly tekee nille kaikille kuville, mitä Vipuun lähetetään.  :) Alkaa tili oleen tyhjä, joten kävin katsoon Vipussa, paljonko tulee tukia ja koska. Pelkkää nollaa näytti. Joten tulevaisuudenuskoa ei ole ennekuin on tiedossa edes joku päivämäärä koska ja kuinka paljon tukea maksetaan. Ja maksetaanko tänä vuonna vai ensi vuonna. Näyttää menevän perinteiseen malliin maksetaan kun jaksetaan :'(Ymmärrän, että ei voida julkistaa ennen 2.10 kun siihen asti voi muuttaa tukihakemusta, mutta eikö siellä voisi olla joku täppä, missä ilmoittaa, ettei enään muuta tukihakemusta. Mä en ainkaan koske siihen, kun se kerran on laitettu, niin se on järkälemäinen totuus. Kyllähän tolla 2.10 viimeisellä muutospäivällä saadaan kiire aikaiseksi. Ja mitä tulee kasvipeitteisyystukihakemukseen, niin eikö sekin voisi jo avata. Kyllähän viljelysuunnitelmassa on tieto, mihin peltoon on tullut/tulee  syysvilja, mikä vedetään Catroksella ja mikä kynnetään.  Nämä kaikki päätökset vaikuttaa ensi vuoden viljelysopimuksiin. Ja kun näyttää siltä, että ensi vuonna niinkuin tänäkään vuonna ei vilja liiku jos viljelysopimuksia ei ole.
Kasvintuotanto / Vs: Puinti 24
: 30.08.24 - klo:06:44
Wish - ohra, oli tuuhean näköistä, kaksitahoinen ja myöhäinen. Noin 40% liimalaossa. Keskisato 3,2 t/ha. Feedwayn kanssa vierekkäin noin tonnin satoero Feedwayn hyväksi.

Ehkä sittenkään ei jatkoon.

-SS-

Täällä jäi kaverin feedway sato 2,5t paikkeille.. 
Kun löytyisi edes yksi ohra jota uskaltaisi viljellä..  ::)
Mitään ohraa ei uskalla viljellä. Mutta pistää silmät kiinni ja heittää taskulaskimen pesään. Niin taas sitä ensi keväänä omalla siemenellä kylvettyä maahan. Eilen sain puinnit tehtyä. Mielenkiintoinen huomio, niinkuin kaikki tietää niin viimeiset kylvöt kylvetään laarinpohjilla, ja niin minullekki kävi tänä vuonna. Kun siemen loppuio 5 ha ennen kylvöjen loppumista, niin otin kätköistä lajittelematonta ja laitoin 5 tunniksi kuivuriin pyöriin esipuhdistin 3/4 asennolla ja sitä sitten peltoon. Ja kun eilen puin viimeiset ohra sillä kylvettynä, niin oli parasta puitavaa koko sadon ajan. Tottakai siemenellä on merkitystä, mutta enemmän vaikuttaa maalaji, mikroilmasto ja kaikki mihin viljelijä ei voi vaikuttaa. Puinnit meni hyvin , kun yhden terälapun jo sormen( lue puimurin) joutui vaihtaan. Remmejä ei mennyt poikki, mutta katselin, että niitä täytyy vaihtaa ens kesänä. Koskahan on remmien alennusmyynti, vai onko sellaisista kukaan koskaan kuullut. vink vink remmikaupiaille. Näen jo tammikussa tulevan remmikauppiaan myyntisloganin, Nyt kaikki remmit 25 prosentin alennuksella, sais varastoa tyhjemmälle, liikevaihtoon säpinää :) :)
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 30.08.24 - klo:06:34
Rukiit kylvetty. Oli tänä vuonna ohramaa, ja siitä kerättiin oljet ja kynnettiin. Toinen lohko oli kesantona joka roundupattiin ja kynnettiin. Mielenkiintoinen seurata, kumpi tapa on oikea rukiin perustamiseen. Lajike on Danskowie Agat. Kylvin tänä vuonna omalla siemenellä ja nostin kilomäärän 200 kg/ha. Ajattelin kun ei oikein itävyydestä tiedä. Lannoitteeksi meni Y20 100kg/ha. Johtuen siitä, kun ehtinyt kesäkuun lopun minuuttilannoitteen myyntiin, niin täytyi kaivella vanhoja varastoja. Nythän lannoitteet on tilattu ja tulevat kun tulevat. Kunhan ennen toukokuun 7 .päivää :)
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 24.08.24 - klo:12:51
Euro taas nousee muita valuuttoja vastaan. Keskuspankin tollot tekevät kaikkensa ettei täältä viedä maailmalle yhtään mitään  >:(

Meinasin laittaa myös ruista koska siitä saa kohtuu hinnan kiinnitettynä mutta luin EU asetuksen jossa torajyvien sallittu määrä. Jo tuo 0,05% tuotti tuskaa  jännittäessä miten käy arvonnoissa. Jos tuo raja tosiaan menee 0,02% niin on jo pieni lottovoitto saada hybridiruiskuorma läpi. Ainoa keino päästä läpi on 100€ seteli viljapassin väliin. Ennen jännitti eniten että saako sadon korjattua pellolta, nyt jännittää mitä kaikkea labra löytää viljaeristä.

" Vuonna 2021 annetussa asetuksessa torajyvän pahkojen enimmäismäärä elintarvikekäyttöön tarkoitetussa rukiissa on 0,5 g/kg, mutta asetuksen tullessa voimaan 1.7.2024 torajyväpahkojen enimmäismäärä pienentyy 0,2 grammaan kilossa. Uuden asetuksen soveltaminen alkaa tunnistamiseen tarvittavien pika-analyysimentelmän puutteen takia torajyvillä 1.7.2025"

Mä väitän edelleen et kun tavarasta pula niin kaikki jyvää muistuttava kelpaa ja kun ylitarjontaa niin nitistään milloin mistäkin..  ::)

Juu..Uusi aikakausi on alkanut viljelyssä, mistä pari vuotta sitten olisi voinut vaan kuvitella. Tarkastukset ja kuvauspyynnöt tulee sateliitilla, mutta käsittääkseni ei eroita vehnää tai kauraa tai ohraa toisistansa ainkaan ,ei ole tästä todistettavaa palautetta. Tämä don homma tai miksi sitä nyt kutsutaan. Sehän siinä on juuri se juttu, että jos on liikaa doneja niin kaikki kiinnityshinnat, millä on koittanut saada ensi vuoden viljelyt edes jotenkin järkevälle tasolle murskataan. Niillä saadaan kiinnityshinnat purettua ja samalla puretaan kiinnoityshinnan hyöty sekä myyjälle että ostajalle. Kohta ei ole kumpiakaan. Onkohan vielä don hommeileissa niin, että jos niitä ei ole yhtään saa 30 euroia/tonni lisää hintaa..Saaneen eppäillä. Siihen vielä tukipudotukset 20 prosenttia viime ohjelmakaudella ja 100 prosentin viljanhinnan pudotus tällä kaudella ja yltiöpäinen kuivuus tänä kesänä, joka varmisti hehtolitrapainon pieneksi. Ja kaiken kruunaa vielä tämän lopåpuvuoden tukien maksamattomuus.   >:(
Kasvintuotanto / Vs: Puinti 24
: 18.08.24 - klo:11:00
Käsinpuitu Helmi Vehnä 18,9 sinne siis..  ;) jätän puolet oheista myöhempään puinti ajankohtaan. Keliä näyttäisi piisaavan
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 15.08.24 - klo:05:29
Vuoden henkisesti raskain homma on tehty, eli lannoitteet tilattu, se että koska tulee ei ole tiedossa, vain se, että kun tulee pihaan, niin 7 päivää aikaa maksaa lasku. Nyt sormet ja varpaat ristiin että maataloushallinnossa ollaan kähevinä, että saavat tilit sillain selviks, että tuet tulee tän vuoden puolella. Siitäkään, niinkuin ei muustakaan tähän alaan liittyvästä ole mitään selvyyttä. Etiäppäin.
Kasvintuotanto / Vs: Puinti 24
: 08.08.24 - klo:05:51
Tänään alkaa Danskowie Agatilla. Käsinpuitu toissa päivänä 23, lauantaina sataa..niin tarkoitus saada rukiit pois ennen sitä. Pitäkää peukkuja
Sivuja: [1] 2 3 ... 24