Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 125

Viestit - nautafarmari

Loppukasvtukseen liittyen, moni joutunut pakon edessä kasvattamaan emojen vasikat itse, paikkoja ei ole löytynyt.
Osa suunnittelee emomäärän puolittamista, vasikoiden kasvattamista, kuukausikaupalla odotetaan vasikoiden hakua ja ne jää käsiin, tilat loppuu äkkiään. Teurastamoiden emobuumi kääntyy hiljalleen itseään vastaan.
No jos kaupat tuli niin millään muulla ei ole mitään arvoa kuin pellolla ja silläkään ei kovin paljoa. Olisin kuvitellut että halleilla olisi jotain arvoa… No eihän pankit ole antanut juuri vakuusarvoa rakennuksille yleensä.

Onko nämä niitä Atrian konseptinavetoita, helppoja ja halpoja, ja rahan tuloa ei voi estää? Riittäkö miljoona tuon infran rakentamiseen? Näin laiskana keksin monta muutakin sijoituskohdetta ennen tuommoista työsiirtolaa.   :o

Tuolla hinnalla kehuvat kaupat tulleen, peltomaan hinnalla, ilmeisesti velkaa jäi edelliselle vielä paljon, olihan näitä maaseudussa kaatuneita maitotilojakin, puoli miljoonaa jäi velkaa omaisuuden realisoinnin jälkeen, karuja tilanteita.

A:n konseptinavetoita, 2018 just oli kova emobuumi menossa, emohomma perustuu vain peltotukiin, kuluneen talven pihvivasikka välityskin ollut täysin jumissa, vielä pahempaa ennakoitiin vuoden päähän, pienempiä vasikka ja loppukasvattamoita lopettaa vauhdilla, isommat saa pian sanella ehdot teurastamoille.

Onneksi vain 6 emoa poikii enää tänä keväänä itellä, ilmastosyistä,  muutenkin kulutus siirtyy punaisesta lihasta pois, ja metsäkatoasetus, naudasta tehty ilmastopahis viimeistelee nautapuolen.
Mahtaa rahoitukset olla lujassa tulevaisuudessa, jos joku nyt uutta nautapalatsia tekee.
2018/2019 tein laskutuksella traktorin ja metsäkoneen ajoa, puolet maatalouden tulosta verottaja hyväksyi maatalouden verotukseen, verottajalta tarkistettu, sen jälkeen omana toimintana.
Luin jutun MT jossa tippuneet korvamerkit oli aiheuttaneet 2500€ sanktiot.
Jäin miettimään, millainen tila saa 2500€ sanktiot, kun sanktion suuruus on 1% Eu:n maksamista tuista.
Yksi % 250.000 on tuon verran. Ja ainakin meillä Eu:n maksamat tuet ovat noin puolet kaikista tuista,
joten tämän tilan tukipotti olisi noin 500.000€. Saa kertoa kuinka paljon se oikeasti on.

Jutussa kerrottiin ”Kyllähän se kohtuuttomalta tuntuu. Jos ajatellaan vaikka, että tilalla jää viivan alle 20 000–30 000 euroa vuodessa, 2 500 euron leikkaus siihen on merkittävä”
Luulenpa että tuollaisella tilalla jää tilalle enemmän kuin 20-30000€, tai sitten siellä on toimittu todella taitamattomasti.
Tässä jutussa on taas sotkettu eri asioita sekaisin ja saatu näyttämään hirveältä.


No ei nyt kauhean taitamattomasti tartte toimi että paljon investoineella nautakasvattamollq tulos on tuollainen. Paljon eläimiä, osto vilja, pellot hajallaan niin tulos on tuo. Noin C-alueella, etelässä tulos 0 tai miinus

Kauppalehdestä tältä kuulta voi lukea 900 mullin tilasta, 30-50 000 jää viivan alle tänä vuonna, C-alueella.  ???
Hyvä on pellonhinta, tai sitä on paljon. Ite selvitelly koko tilan myyntiä, ja käytännössä pellon ja metsän arvolla menis. Onni itellä, jotta rakennukset, koneet on vanhoja, ei isoa arvoa enää, velaton tila.
Järkevin ehkä myydä vielä kauempana oleva 10ha peltolohko pois, sitten jää vielä 40 ha peltoa ja 17 metsää, hehtaarin verran omia lampia, kohtuullisempi myydä kokonaisena. Vielä kun loput pellot on 20ha, 10ha, 7ha, ja 3 ha lohkoissa, metsät parissa.
Onni kun ei isoja investointeja tullut aikanaan tehtyä, tuotantoa supistanu, nykyisillä lannoitteen, polttoöljyn hinnoilla homma ei kannattaisi millään, peltotuet pitää nyt pinnalla, lannoitus luomuna.   :-\
Markkina katsaus kertoi karua kieltä toissapäivänä, naudan arvokkaammat osat jää hyllyyn, grillikausi ei ole vetänyt.  Jauhelihaksi menee jo osa, siinä vain korotus mahdollisuuksia, pihvien osalta oli siinä, kuluttajat vaihtaa edullisempaan lihaan, broileriin.  Vielä s-kaupan viime päivien kommentit, jotta enää ei lisähintaa heiltä tule.  ::)
Useampi iso emotila jo ihmetelly vasikoiden huonoa liikettä välitykseen, nurmissa siirtyneet luomuun, emomäärä tipauttaneet.
Välikasvatettuja tarjolla liikaa, moni loppukasvattaja vähentäny eläinmäärää, onhan noita isoja mullitiloja myynnissäkin.

Onneksi emomäärä tipahtanu itellä alle kymmeneen, eipä teurastamot enää emojen lisäyksestä puhu mitään, vasikkaa tarjolla liikaakin.
Seuraavan peltolohkon myynti mietinnässä, lannoitteet 600-750€/tonni, polttoöljy 1,53€/litra, matalemmilla hinnoillakaan ei enää tuottoa ollut.  ::)
Mitäs tähän juttuun liittyy, kyseinen "henkilö" kävi omasta pellostakin tarjouksen tekemässä, vajaa vuosi sitten. Kuulemma yhtä tilaakin täällä päin käyny katsomassa.  ???


Kannattaa sitten vähän katsoa kenelle myy, sama vanha "herrasmies" ostaa maatiloja yms. ympäri Suomea ja näköjään väärennetty nimikin jo käytössä...

Laitetaan linkki ilmoitukseen joka vielä on tallella: https://www.tori.fi/satakunta/Vuokralle_tarjotaan_liiketilaa_Harjavallassa_94046763.htm?ca=18&w=3&last=1
Sain myytyä, huhtikuun lopulla 2021 tehtiin kauppa, tyytyväinen olen, arviota korkeammalla hinnalla. Vuokralle kyselijöitä oli kauempaakin, metsämaata kyseli monikin oisko myydä.   ::)

Sait myytyä? Toivottavasti hyvään hintaan, omasta näkövinkkelistä.

Itse pähkäilen kauimpaisten peltojen  myyntiä ja naapuritilan ostoa… Kun ei nyt oikein lisävelan hankkiminen kiinnosta
Tuo verottajan nykäisemä osuus pitää kyllä muistaa. Varsinkin jos kauppa sisältää metsää ja omat metsävähennykset on kuoleteltu puuta myydessä. Maksatpa sitten nekin takaisin :( Eikö se niin mee?
"Tuttu " myi tilansa ja ajatteli hetken olla tekemättä mitään, tai käytti kaiken aikansa harrastuksiin ja lopulta mietti että rahaakin olisi mukava jostakin kuitenkin  saada lisää. Meinas ilmoittautua kortistoon, mutta tilan myynnistä sai voittoa , joka tietysti oli tuloa, joten jäi kortisto rahat haaveeksi.

Keväällä 17ha peltolohkon myin, vaikka 40 % vähennyksen sai, meneehän tuosta veroa, äkkiseltään viidesosa koko kauppasummasta. Ei silti harmita, tilatuen piirissä vain oleva lohko, loput sentään kaikkien tukien piirissä, tarvittaessa vielä 10 ha lohko erikseen myyntiin.

Jos mieluisa palkkatyö ois, eipä sitä myyntiä kauan pähkäilisi. Nuorempana opiskelut jäi vähemmälle, sosiaalisten tilanteiden pelon vuoksi, 42v ikäsenä aika alusta joutuu aloittamaan, vanhoja opintoja ei juuri hyväksi lueta. Työtulo kun rupeaa pyörimään 10-15 000 paikkeilla bruttona, uudella tukikaudella, eihän se motivaatiota lisää, mutta velattomana ei onneksi pakkomyyntiä ole.

Tiedä metsävähennyksistä, pääasiassa taimikoita itellä, reilu 15 ha. Peltoa siirtyis kehittyville, jatkaville tiloille myynnin verovapaudella, rakennekehitystä nopeuttais sekin.  :-\

Kiitoksia vaan näkökulmista vastaajille. Voisiko semmoisen johtopäätöksen vetää että niitä jotka on tilan oma-aloitteisesti myyneet, niin ei ole kaduttanut sitten kuitenkaan... Itsellä tosiaan mielenkiinto koko maataloutta ja tilaa kohtaan karissut nyt vuosien varrella, tuntuu liian raskaalta roikkua tilassa kiinni ihan vain suvun/yleisten odotuksien takia. Kalliita rakennuksia paljon ylläpidettävänä ja pellot kaukana tilakeskuksesta. Elukat on lähdössä nyt pois, katsotaan kuinka pitkään viljellään ja millä hehtaarimäärällä. Sekään kun ei oikein ole viime vuosina kannattanut. Olen alkanut tulla siihen tulokseen että yksi elämä tässä elettävänä vaan kullakin, ja se kannattaisi elää niinkuin itse hyväksi katsoo silloin kun sitä vielä on jäljellä.

Mielenkiinnosta paljonko on viljeltyä? Itellä sama homma menossa, vajaan 17ha myin keväällä peltoa pois, emomäärä on tipahtanut alle kolmasosaan, nyt pähkäilly lopuilla 50ha ratkasuja.
Tuota miettiny itekin rupeaako jälkikäteen kaduttamaan, vaikka siihen en juuri usko, kun entistä mielenkiintoa ei vuosien myötä ole löytänyt.  :-\
Miten tuntuu että joku sorkkahoitaja jaksaa veisata samaa väsänyttä valitusvirttä ihan koko ajan?  ???

Kun kuuntelee Tuottajien huolia . Tuottajahinnat laskeneet ja maitoa kulutetaan vähemmän eli tietää jonkun on lopetettava .

Ensi vuosi on jo sopimusten osalta parempi kuin tämä , ja sitä seuraavana voi hyvin olla että ainoa mitä tarvitaan on uusien investointien rajoittaminen.

Ja ei hinnat ole laskeneet vaan nousseet, maidosta marraskuun tili meillä on Länsi-Maidolta kaikkinensa vähän vajaa 45 senttiä / litra. Ja vasikoista ja teuraista saa paljon paremmin kuin vaikka 2019, oma HK tili kun on tullut hyviä vasikoita ja poistolehmiä on yli tuplat verrattuna 2019 vuoden vasikka+teurastiliin.
Paljonko on Hk korottanut lehmän ja vasikan hintaa ?

En tiedä onko hinnastohinnat minkä verran muuttuneet, mutta 2019 verrattuna oma vasikkatili terniä kohden on noussut keskiarvona 70€ per vasikka vaikka lähtevät nykyään nuorempina, ja tänä vuonna lähtenyt noin 150 terniä. Teuraiden hinta noussut 60 senttiä/kg 2019 vs 2021, ja tämän vuoden lopulla on lähtenyt keskimäärin yli 1000€ alv 0 hinnalla hyväkuntoisia teuraslehmiä.
Niimpä, teurastilin keskihinta oli -18 3,70 ja vuodelta -20 3,29. Vasikan ostohinta on noussut tuon 50-70e/kpl viimeinen välitysmaksun korotus tuli muutama viikko sitten. Lisäksi on viljan hinnan nousu, mikä kirpaisee kun  ja jos joutuu uusia jyviä ostamaan. Sitten on vielä tämä teurastamon määrälisä hinnoittelu mikä suosii +500 kasvattamoja ja siihen päälle mahdolliset pistehinnnat, joilla autetaan osa porukasta tämän kuopan yli. Oma navetta tyhjenee syksyyn mennessä ja hyvä niin. Jos jatkaisi niin olisi mahdollista että, pelkkä navetan kate I olisi miinus merkkinen. Työ ja korvaus pääomalle olisi sitten lahjaa jollekkin muulle taholle.

Paljonko on paikkoja? Nautasuomen markkinakatsauksessa ei juuri lisähintaa naudalle luvattu, vasikkapula pahenee vääjäämättä.  :-\
Myöhäistä huutaa liha-alan kriisistä, naudanlihapulaa ei estä enää mikään, työnäytöksessä vinkattiin konemyyjilläkin pian lomautuksen alkavan. Tätä on tilattu kun aina halvempaa pitäis olla, huvittavaa arviot huippusadoista, nyt nähdään todellinen tilanne, tosin optimistinen arvo mahtaa olla vieläkin.  :-\
Mistähän tää uudelleenkouluttautumisjuttu tulee ? Eläkelaitoksen jargoniako ? Jos vaan menee töihin. Hakuriville 'työpaikat koneenkuljettaja' tms. ja senkun valitsee. Kuorma-autokuskitkin viedään käsistä. Ainoastaan työturvallisuuskortti on hankittava.

Metsäkoneen kuljettajan hommia kysellyt, ei niistäkään niin pulaa ole, toki paikkakunta kohtaista. Välittäjiltä mitä tilan hintoja kysellyt, niin aika alhaisia arvioita pellon hinnalle, varmaan pyritään helposti saamaan kaupaksi, järkevintä jossain vaiheessa itse kaupitella tilaa laajemmin. Kiinnostuneita on, mutta rahoitus monella ongelma, ja huono kannattavuus.  :-\
Hakelämmitystä ei ole, suvussa ei astmaa, tupakoitua ei ole tullut, ainoa mahdollinen altistus eläinten hoidossa näillä näkymin. Uudelleen koulutus ei olis huono vaihtoehto, tosin metsäkonealallekin astma voi estää opiskelun, opiskelijaksi valinnan.  :-\
Suosittelen sitä uudelleenkoulutusta ehdottomasti tuossa iässä. Vaikka omaan lukuun, jos ei Mela järjestä. Toki uuden alan pitää olla sellainen, jossa ei varmasti ole terveyshaittoja. Ei kai siistit sisätyötkään mikään huono vaihtoehto ole. Hoitaa sitten ulkoilutarpeen vapaa-ajalla.

Kyllä se itestäkin paras vaihtoehto olisi, uudelleenkoulutus, harmillisesti metsäkoneenkuljettajan työn voi astma rajata pois. Sisätyötkin kelpais, ala vain haussa, Maaseutuyrittäjän tutkinnossa ei mahdottomasti hyväksiluettavaa ole, aika nollista opiskelu alkais muilla aloilla.
Kaupallinen alakin on väliin kiehtonut, verotuksen aina hoitanu itse, mutta ammatinvalinnan testeissä kuultua, siinäkin on kilpailua vapaista työpaikoista.  Astma tosiaan yllättävästi rajaa vaihtoehtoja, toki hyväkin, terveys on etusijalla. :-X
Jos tykkäät pyöritellä numeroita, niin tilitoimistoala olisi yksi vaihtoehto.  Siihen saattaisi olla sinulla kilpailuetuakin, sillä  maatalouden tuntijoita niissä ei liiemmälti ole. Voit perustaa oman yrityksen tai palkkatyönä voit tehdä etänä kotoa käsin. Opintoihin saa hyvin tukea normaalistikin. Niistäkin varmaan kerrotaan tuolla työkkärissä. Ei tarvitse välttämättä Melan apuja odotella.

Melan kuntoutus ei mennyt läpi, "Astma ei kuvaudu vaikea asteisena ja on hallittavissa hoitojen avulla". Eipä tuo nyt yllättäny, asiamies  vain turhan varma oli, kuten B-lausunnon kirjoittanut lääkärikin.
Merkonomin koulutusta selvitellyt, ei kai tuo huonompi vaihtoehto olis, metsäkoneen ajoakin kysellyt, aika epävarmaa kuulosti olevan.
Jossain vaiheessa kannattais koko tila myydä ja ettiä helpompia hommia, työtulo kun pyörii siellä 10-15 000 tienoilla. Pellot vuokraamlla pääsis samaan tuloon pian, kuulemma 200 kahta puolta vuokrat.  :-X
Pistä vain papereita koulutuksiin menemään. Tilan kohtaloa ennättää miettiä myöhemminkin. Pelkällä nurmen viljelyllä ilman sadonkorjuutakin voi katsoa eteenpäin.

Sellainen tarkotus ois, miettiny sopivaa alaa itelle, muutamalle ehdokkaalle tilan ostoakin ehdottanu, jos hinta löytys kohdilleen, eihän sekään hullumpi ratkaisu olis.  :-\
Sivuja: [1] 2 3 ... 125