Millä sitä sitten saa tiloille kerrottua, että pienikin viljelykierto, myös niillä parhailla lohkoilla, on hyväksi?
Muistelen joskus 90-luvulla juuri kun joku (kansallisen maatalouspolitiikan aikainen) kolmivuotinen pakkokesanto oli lopussa ja niitä kynnettiin taas viljalle. Olin jossain tutkimussuunnitelma-aiheisessa palaverissa Jokioisilla, kun mr. Viljamies Jaakko Köylijärvi vaan totesi, ettei "koskaan ole nähnyt yhtä paljon lakoviljaa maakunnassa" . Nurmen esikasvivaikutukseen ei uskottu tulokset näkyivät..
Tuon jumalanvilja-argumentin luulen jääneen jo taakse, tulkitsen asiaa enemmän yleisenä muutosvastarintana, mikä ei kyllä juurikaan muutosta helpota...
Ja kyllä palkokasveilla on epäilemättä kysyntää tänä vuonna, toivottavasti vaan siementä laadukkaista lajikkeista on riittävästi tarjolla.
Kunnioitan Köylijärven ammattitaitoa, mutta tuossa syy-seuraussuhteessa hän meni pahasti metsään.
Tuolloin oli kovia viljaylituotantovuosia kauttaaltaan, kesannot poisluettuna ! EU-neuvotteluja kiihdytettiin, koska markkinoimismaksut olivat jo 80 penniä kilolta. Se, että palkkiokesannot laitettiin normaalijakauman 20% osuuden heikoimmille pelloille, oli vain järkevää. Kokonaisssato ei laskenut, vaikka palkkiokesantoja oli 400000 ha, muita kesantoja 200000 ha. Meillä oli 1988-1991 tuollainen palkkiokesannointi, ensimmäisenä vuotena ei meinannut silppuri tai niittokone mennä läpi, kolmantena vuotena oli jo hyvin huuhtoutunut heinänurmi, apilat kuolleet jääpoltteeseen, ja semmoista läpinäkyvää heinähuntua enää oli, oli joutuisa niittää jopa sormipalkkikoneella. Useampi vuosi hinkkahinkkaa, ja glyfosaattiakin meni, kun otin uudelleen viljelyyn.
Satotasojen kehitys oli silloin jo selvää, yltiömärkä 1981 - vuosi ja äärimmäisen kylmä kesä 1987 näkyivät selvänä notkahduksena, mutta trendi siltikin oli vahvasti nouseva. 2000-luvulla ravinteiden käyttö on vähentynyt, peltotaseet ovat miinuksella fosforin osalta, silti nouseva trendi on edelleen ollut vallitseva. Nyt säät saattavat kiusata jatkossa entistä enemmän.
Kuva: satotason kehitys 20 vuoden aikana ennen EU:ta ( MTT)
Kuva: Viljasatojen kehitys 22 viime vuoden aikana, huomaa 2017 ja 2019 kosteat vuodet, ja 2018 äärimmäinen kuivuus. (Luke)
Viherkesannointi, jossa vihermassa jää talven liottamaksi, aiheuttaa enemmän liukoisen ravinteen valumia kuin paljas mullos. Tästä on näyttöä Kanadan vesiensuojeluohjelman tuloksien muodossa. Rantapeltojen nurmivöhykkeet lisäsivät ravinteita, vaikka muuta olisi luullut. Syy lienee se, että kasvuston vihreän massan solut rikkoutuvat pakkasissa, ja sulakaudet liuottavat solunesteet ravinteineen vesistöön.
-SS-