En ihan ehkä jummartanut kysymystä, mutta tosiaan jos sähkölohkossa on myös mekaaninen käyttömahdollisuus niin vastaus on kyllä. Useimmissa tuota mahdollisuutta ei ole.
Muutenhan sähkö(propo)lohkoa voi säätää sähköllä yhtä tarkasti kuin manuaalilohkoa, sillä erolla että siihen ohjausälyyn voi yleensä vielä ohjelmoida kiihtyvyydet, hidastuvuudet ja max. liikenopeuden, mahdollisesti myös minimin.
Jos kyse on on/off-sähkölohkosta niin sitten se on kaikki tai ei mitään... sillä ei paljoa hifistellä.
olettaisin että esimerkiksi nostokoreissa, kappaletavaranostureissa, puuautojen nostureissa ja sora-autojen kipeissä pääsee kyllä mekaanisesti käyttämään toimintoja , pakkohan se on jos esimerkiksi nenkilönostokoria käytetään
Juu näitä löytyy ihan kaikkia mahdollisia variaatioita. Karoja liikutellaan käsin, mekaanisilla rajakytkimillä, paineilmalla, sähköllä, hydrauliikalla ja kaikkien näiden yhdistelmillä. Henkilönostokori ei kyllä vaadi kuin hätäkäyttömahdollisuuden alhaalta, monissa esim kääntö tehdään hätätilassa veivillä ja kaikkia ei taida saada manuaalisesti kuin sisään ja alas. Kappaletavaranosturit tuppaavat olemaan langattomia mutta niissä on kyllä täysi vipuarsenaalikin tavallisesti. Ihan syystä että kun sen radio-ohjaimen akku kuitenkin loppuu ja toista ei ole muistettu ladata...
(korjaus: ajattelin henkilönostinta, en -koria). Korit taitaa liikkua radiolla ja varakäyttö sitten vivuilla kuten kappaletavaranosturitkin).
Tuo sanomani 'useimmiten ei' koski lähinnä traktoreissa ja maatalouskoneissa olevia sähkölohkoja, ei laajempaa skaalaa toteutuksia. Jossain traksassakin taitaa nostolaitetta saada kumilutkun läpi karan päästä työkalulla tökkäämällä jotenkin käsinkin komennettua, mutta sitä nyt en varsinaiseksi käsikäyttöoptioksi laskisi.
Ei taida oikein metsäkoneissa tai kaivureissakaan manuaalivipstaakeja olla? Monesti jo lohkon fyysinen sijainti tekee manuaalikäytön lähes mahdottomaksi.
Myöskään Valtran ja JD:n sähköisissä lohkoissa en käsivipstaakeja ole nähnyt, mutta en nyt hirmu tarkkaan ole etsinytkään. Lienee extraa joka pitää valmistajan erityisesti haluta ja tilata. Ja poikkeukset vahvistavat kaikki säännöt.