On luomussa siinä mielessä ideaa, että maataloustuotteelle saadaan parempi hinta. Ja kun ihmisillä on varaa ostaa kalliimpaa ruokaa, saadaan alkutuottajallekin vähän enemmän massia. Vaikkakin isomman siivun vetää se "sähkönsiirtoyhtiö", eli kauppa.
Se on vähän hölmöä, että ulkomailta tuleva luomu mielletään luomuksi siinä missä suomalainenkin luomu. Ja varsinkin eeuun ulkopuolelta tuleva luomu. Siinä olisi vielä vähän lobbaamista. Vai sekoittaisiko se suomalaisen kuluttajan, jos sinisilmäinen usko maailmanlaajuiseen Suomi-luomuun kyseenalaistettaisiin.
Ihmisen elinikä on noussut, vaikka geenilehmiä ja geenisoppaa on syöty. Sen perusteella, ravinto ei ainakaan ole huonontunut kemiallisen viljelyn aikana. Tai sitten kemia on kehittänyt niin hyviä lääkkeitä, että kemikaalikauraakin voi syödä.
Suurimmalle osalle nykyisistä luomuviljelijöistä tärkein tekijä on se luomutuki, jota lobataan joka paikassa. Se vähän saattaa harmittaa, kun jollekin tuotantosuunnalle ajetaan enemmän tukea, kuin toiselle tuotantosuunnalle.

Onko muuten Suomessa tehty vertailevaa tutkimusta erilaisten viljelymenetelmien jäämäyhdisteiden määrästä esim. leipäviljassa? Siksi leipäviljassa, koska elukan läpi kulkenut kemikaaliovilja on luomua, kun se on täysin paskana.