Pohjois- ja itäsuomessa, kun toimitaan vaikeammissa olosuhteissa sekä ilmastollisesti että tukipoliittisesti niin ainoa keino vastata tukien solidaarisuusperusteisiin tasotarkistuksiin (141 tuen mukana) on kasvattaa yksikkökokoa.
***Edelleen, ketään ei kiinnosta mitä tapahtuu C3 ja C4 alueilla. Tässä on kysymys PÄÄTUOTANTOALUIDEN EROISTA. Sinänsä pitää ihmetellä miksi joku haluaa pitää sikoja, missä vilja ei kasva. Siankasvatus pohjautuu viljan jalostamiseen lihaksi. Jos ei ole peltoja, ei ole viljaa, jos ei ole viljaa, niin mitä sitten jalostetaan... Ja miksi?
Koska tukiolosuhteet alueiden ab-c välillä poikkeavat investointitukienkin määrän ja ehtojen osalta dramaattisesti etelän eduksi, niin yksikkökokoa pitää suurentaa vieläkin enemän samaa kannattavuusastetta tavoiteltaessa.
***Mitkä investointituet? Jos et ole huomannut, niin ne ovat hakukiellossa. Satakunnan TE-Keskus katsoo jo ilmatiiviit siilot ja peruskorjauksetkin tuotantoa kasvattavaksi ---> ei tukia. Lisäksi nykyisin sikaloiden inv.tuki-% ovat niin pienet, että poistojen kautta on mahdollisuus päästä samaan tulokseen.
Tämä on tapahtunut suurelta osin tilan omavaraisuusasteen kustannuksella (tilat c alueella velkaisempia), mutta myös työtunteja lisäämällä ja selkeästi edullisemmalla koneistuksella toimien, kuten kirjanpitotilojen tuloksista näkyy.
***Kirjanpitotilojen vertailu ei ole luotettavaa. Niistä ehkä voisi luoda vertailu aineiston, jonka perusteella voisi "rakentaa" parerille vertailu tilat.
Todella merkittävä tekijä, varsinkin suurimpien yksiköiden osalta on tilojen välinen yhteistyö, joka ainakin tällä palstalla tuntuu olevan etelässä tuntematon käsite, nimittäin c-alueella on paljon useiden tilojen yhteisiä sikalayhtiöitä.
***Nimenomaan täällä on yhteistyötä. Sikalat keskittyvät ydin liiketoimintaa. Lanta luovutetaan kasvitiloille ja vastaavasti vilja ostetaan suoraan. Sinähän et kuulemma saa edes lannanlevitys sopimuksia. On toki toisenkinlaista yhteistyötä. Isotkin tilat ostavat kimpassa koneet ja tekevät työvaihtoa.
totta, päätuotantoalueet ovat merkitseviä, mutta dekoplaus ulotettiin koko suomeen, joka kokonaisuuden kannalta on toki merkityksetöntä.
Kuten sanot sianlihantuotanto on viljan jalostamista lihaksi, eli viljan vilejely, satotaso, rahdit yms. ja peltotuet ovat vahvasti mukana kokonaisuudessa. Myös luvat vaativat tiettyä pinta-alaa. Pohjoisten olosuhteiden kustannuksia lisäävät vaikutukset tunnustetaan kuitenkin vain nautapuolella
Investointituet ovat etelässä olleet kauemmin tarjolla ja merkittävästi edullisemmilla ehdoilla. Jos tavoittelee samaa kannatavuusastetta c-alueella on tilan pitänyt laajentaa merkittävästi enemän, omavaraisuudesta, vapaa-ajasta, koneistuksesta jne tinkien, kuten MTT meitä painotetuin keskiarvotuloksin toteutuneista kustannuksista valistaa.