Kiinnitettyjen viljaerien toimitushan on yleensä heti syksyllä, joten kyllä tämäkin varmasti osaltaan painaa syksyn hintatasoa enemmän kuin ennen, kun kiinnityksiäkin on aikaisempaa enemmän.
Tämä osuu aika lähelle. Useimmat viljelijät eivät olleet ajatelleet päätoimialansa olevankin viljan pitkäaikaisvarastointi ja ikivanhojen varastojen päiväspekulointi. Jos viljelijä rakentaisi tuollaisen liiketoimintasuunnitelman, hän havaitsisi, että koko viljely on siinä tapauksessa täysin epäolennainen osa bisnestä. Tarpeellista olisi vain rakentaa varasto, ostaa, varastoida ja myydä markkinoille tulevaa viljaa. Mahdollisesti voisi rakentaa tai vuokrata tuonti/vientivaraston.
Sitten voisi pysähtyä ja miettiä. Harhaista hulluutta tuo olisi ? Miksi meillä on Suomen Viljava ? Miksi meillä on kaksi valtaisaa pohjoismaista maatalousalan yritysketjua, ja takarivissä kotimainen sillin maahantuonnista alkanut perheyritys, jotka kaikki ostavat, myyvät, varastoivat, vievät ja tuovat viljaa ?
Nyt sitten kun nämä viljamarkkinoita hallussaan pitävät jättimöhöt pitävät sopimusviljelyä lähes ehdottomana edellytyksenä sille, että ottavat viljelijän viljaa haitoikseen, silloin viljelijä myös kuittaa viljelysopimuksen velvoitteet työntämällä viljan omalta vastuultaan pois niin pian kuin mahdollista ja niin pian kuin esinäyte vielä pitää paikkansa siilossa olevan viljan osalta.
Eli syksyllä.
-SS-