En nyt kyl ymmärrä yhtään.
Viljelijähän voi tehdä sopimuksen tai olla tekemättä.
Ainakin silloin entisaikaan lannoitteetkin voi tilata vaikka vielä maaliskuussa ja kyl ne kevääksi tuli.
En ymmärrä miksei kauppaa saa villillä viljalla aikaiseksi?
Mä en ole ikinä tehnyt sopimusta kun en kristallipalloa omista jolla
satotason tietäisi. Silti on aina tarvittaessa jyvät saanut myytyä.
Et tietenkään pysty asettautumaan pelkän kasvinviljelyn varassa olevan viljelijän viljan myymisen tilanteeseen, kun olet toiminut pääsääntöisesti saman pöydän ääressä myyjänä ja ostajana, ja myyjän siilo ja toimitusosoite on sama siilo. Todenmnäköisesti syy siihen, että joudut nyt taistelemaan rehuviljahippusista sioillesi, kun tuntuu, että kukaan ei myy, on juuri tämä yleistynyt sopimustilanne. Ei voi luvata myydä mitään, kun jo vuotta aikaisemmin on paperit piilotettu piironkiin. Viljelijä voi olla tekemättä tuollaista sopimusta, kyllä-kyllä. Mutta silloin pitää varautua vuosikausien varastointiin, sama sitten perustaa oma viljaliike. Sitten vuonna yks ja kaks, tarjoat sikamiehelle, no kyllä sitten lieroillaan ja väistellään, kas sai viljaa jostakin muualta. Onhan näitä omia varastosiilostoja muutamat isot viljelijät perustaneetkin, keskusliikkeiden hylkäämiin siilostoihin. Oman vanhan mallin työnjakoajattelun mukaan viljelijä viljelee viljat ja viljakauppias välittää viljat eteen päin. Onko se sitten täysin väärä ajatus nykyään.
Niin, etelärannikon jyväjemmari joutuu turvautumaan suurten viljaliikkeiden rannikkoviljavarastoihin, osittain Mustion varastoon. Länsi-Uudeltamaalta Turkuun/Naantaliin on jo melkoinen matka. Ja Hankkijan rehutehdas on melko ainoa ostaja lännessä. Raisio siirtää toimintaansa koko ajan yhtä tiukemmin sopimusviljelyyn. Ei täällä ole käteiskauppamarkkinaa.
Sinulta on ehkä mennyt ohi keskusliikeviljakaupan, Raision, Fazerin, teollisuuden ym. politiikka, joka korostaa määrällisten ja laadullisten viljelysopimusten tekoa menekin ehtona. Ja tällainen viljelysopimus ei ole mikään avoin "markkinointisopimus", vaan siinä sovitaan määrästä ja toimitusajasta, jos hinnan tahtoo jättää auki, voi sen tietty jättää, mutta siinä otat sitten lisäriskin markkinahäiriöiden vaikutuksesta. Joka tapauksesa vain paperille präntätty ja allekirjoitettu kauppasopimus pätee, silloin kun viljasi on siilossa ja sen pitäisi lähteä eteen päin. Ei koske Pohjanmaata.
Taisit itsekin luomuviljelijänä oikeasti seurata vain sivusta tätä viimeisten muutaman vuoden lannoitepelleilyä. Sivusta katsoen voi ajatella, että homma toimii niin kuin ennenkin, mutta jostakin syystä suoraviivainen hintatarjouspyyntö ja siitä edelleen tilaus
vapaasti saatavilla olevasta tavarasta ei ole enää se juttu, vaan yksinkertaisesti se on olennaista, että milloin ja mistä voi ylipäänsä tilata, ja saako tavaraa edes yhtä satunnaista lajia, hinnasta viis ja kolmen vuoden safety stock muutenkin pitää olla itsellä. Onhan tuossa jo yksi typpiliuoskonttitilaus odotellut kohta 14 kuukautta edes vahvistusta, milloin olisi toimitettavissa. Ennen todellakin riitti kertasana, ja myyjä pisti heti lehtiöönsä muistiin, ja kissaa ei kerinnyt sanoa, kun jo seuraavana päivänä oli kaupan rahtimies pihalla tarjoamassa purkua. No, onhan Iso-Karhulla Bernerillä ja Cemagrolla sekä tällä melkein naapurilla jopa nyt vuoden alussa vielä voimassa hinnastot ja Bernerillä ja Iso-Karhulla tieto varastotilanteesta, ehkäpä eivät myykään nyt keväämmällä eioota. Tai sitten ovat huomanneet, että jos ei ole tavaraa, eivät lounaissuomalaiset isännät toista kertaa rukoilemaan tule. Me uskotaan kerrasta, että kun ei ole tavaraa, niin ei ole tavaraa.
Tässä on ehkä kuukausi-kaksi aikaa käydä viljakaupan sopimuspaperit varaamassa, kaipa se Hankkijalle osuu, kovin pitää Lantmännenin ryhdistäytyä, että uskottavat ja sanansa pitävät prosessit ovat siinä kunnossa kuin esimerkiksi Hankkijalla. Bernerin konttorissa on hiljaista kuin hautaustoimistossa. En näe viljelyä omalta k ohdalta järkevänä, että viljelisin vain jemmatakseni viljaa varastoon. Viljelen, korjaan ja haluan myydä pois. Etukäteisellä kauppasopimuksella tuo pois myyminen on mahdollista, ilman että viljakauppiaat vain vetkuloivat. Toki helpompaa nyt on, koska sertisiemenet on ostettu jo 2023 syksyllä ja nyt vuodenvaihteessa lisää, että tieto on, mitä kylvetään. Tilasiemenen ketjulle muuten iso peukku, ja Maatalouskauppa Iso-Karhulle. Näissä tuntuu pienenkin ostoksen tekijä olevan merkityksellinen. Ja palveluna kylvöille säkittäminen on ykkösluokkaa. En itse asiassa tarvitse kevätviljan siemeniä heinäkuussa, tarvitsen ne vasta toukokuussa. Pro Formana maksan mielelläni, kuten tässäkin tapauksessa.
Lannoitteiden kanssa en vielä ala kohkaamaan presuja tuonne vesitulviin ja 12 bofoortin myrskyihin. Hyvä kun siemensäkit saa mahtumaan vajaan. Jos Junnila järkkäisi, viime keväänä toimi
JOT todella mallikkaasti.
-SS-