Ahaa, jokaisella varteenotettavalla kauppaliikkeellä on siis kaurat jo varastossa tai varastoon toimitettavaksi sovit tuna seuraavan puintikauden alkuun eli viiden kuukauden päähän! Tarvetta ei siis enää ole, elokuun puolivälissä alkavat kiinnityssopparit vetää.
Et varmaan seurannut, kauraa otettiin vyörymällä teollisuuteen ja vientiin sisään tuossa keskitalvella jopa 265 eurolla, vehnää oli tuolla yhden nettivälittäjän ilmoituksessa, oliko keskiviikkona ilmoitus leipävehnästä, meni kiinni jo päivän päästä, kun kaikki paikat täyttyivät teollisuudessa. Kaupalla, teollisuudella ja Viljavalla mahtuu varmaan puolen vuoden kaikki tarve hyvinkin varastoihin.
Villin viljan tarina on täällä päin lopussa, kun ei ole vieressä rehu- eikä leipäkäyttöä, eli ostoviljapainotteista eläinkoppia. Ehkä hiukan pohjoisemmassa ja länsirannikolla voi uskaltaa jättää viljasadot vain "puitesopimuksen" varaan, koska rehutehtaat, myllyt ja jättinavetat ovat siellä myös. Vaikeissa markkinoissa puitesopimuksella ei kyllä tee mitään. Kirjallinen
kauppasopimus pätee ainoastaan. Ameriikan suurviljeljät tekevät näitä "grain contract" - sopimuksia jo talvella, eli "viljakontrahteja". Viljakauppiaat täällä ovat varmaan olleet opintomatkalla Suuressa Lännessä, niin sama homma täällä.
Nyt kun teen semmoista 45 m viljajunan laania tuonne tontille, tuli kauppiaan kanssa puheeksi, että viljakauppa on vaikeaa, kun isännät eivät halua talven paukkupakkasilla käynnistää kuivaamoa. Myönnän kyllä joskus itsessäni olleen samaa vikaa, mutta nyt sitten päätin, että kesäkeli kuivurilla ympäri vuoden, pisinkin maantieyhdistelmä sopii kahdeksikkoa tontille ajamaan, vaikka kotipellosta menisi kaksi hehtaaria louheen alle. Kuljettimet ja siilot valmiina, ja kuivurissakin talvilaadut säiliössä, niin pääsee vaikka puhaltamaan, jos kosteus on pienellä marginaalilla. No, 11% tienoille kun kuivattaa (rypsin 6%:iin) , niin voi olla huolettomammin. Öljy kun on niin halpaa taas.
-SS-