Ei tarvi mennä kuin 10v taaksepäin niin LHK-kotieläinkorotuksella viljoille tuki oli 650€ vaikka syysmuokkasi. Nyt on 450€/ha piukassa jos viljelyssä on lähinnä kevätviljoja. Tuohon inflaatiokorjaus niin noin puolet on tukien ostovoima pudonnut kymmenessä vuodessa. Ihan kyllä hyvä vaan, että raha tulisi enemmän tuotannosta kuin tuista.
Tuleeko se enemmän tuotannosta kuin tuista, jos katsotaan pitkällä välillä? Onhan tässä ollut nyt näitä huippuhinta vuosia mut kulutkin nousseet. Näin laskematta sanoisin et kokonaisuus on silti pakkasella takavuosiin nähden.
Mut tulevaisuuttahan tuo on. Tuet tulee laskemaan entisestään ja viljelijöiden tulee saada suurempi osa tulosta itse tuotannosta. Tässä kohtaa soisi et tukien tiputus tapahtuisi sitten tasavertaisesti mitä se ei ainakaan nyt ole ollut.
Onkohan moni pakkoraossa myydä heti viljaa pois, koska peltovuokrien maksu tämän vuoden puolella, ja tuet tulee vasta tammikuussa, vai onko maksatukset muuttuneet uudelleen? Tää on vähän hankala yhtälö nyt.
En itse viitsisi vielä myydä, kun ei oo kunnolla hintakäyrien muodostus selvillä.
Ite kattelin että oliko vaan ympäristötuki on maksussa ensi vuonna. Muuten suht sama kuin ennen. Oliskohan se ollu vähän päälle 10% koko tuista itellä
Samaa kattelin.
Kattelin myös että viidesosa tulee vähemmin kuin muutamana viime vuonna. Tuo tukien tiputus on jäänyt ihmeen vähälle huomiolle.
Kylhän siitä silloin jonkin verran meuhkattiin mut kohtuu vähän Juu.
Syytä nyt en sit tiedä miksi näin. Tietenkin omaan tajuntaan kun ei ole koskaan oikein istunut ajatus et tekemättä mitään saat jotain niin olen kai ajatellut niinkuin joozeppi tuossa et hyvä vain et tuotannosta alkaa se raha tulemaan enemmän.
Täs on tietenkin ainakin pari ongelmaa. Toinen on se et omilla tuotostasoilla jään varmaan pakkaselle verrattuna siihen et hehtaarikohtainen tukitaso olisi esim tuolla 10v takaisella tasolla.
Toinen on sit se mikä nyt ainakin näyttää toteutuvan et tuotannolta lasketaan tukia ja hömpän tukia nostetaan. Ymmärrän sen et ympäristöä tässä kai yritetään suojella, monimuotoisuutta lisätä ja kenties liika tuotantoa jarruttaa. Ongelmana vain mielestäni se et kun peltojen hallinta menee ristiin rastiin niin parhailla viljelyaukeilla saattaa kasvaa joku rytöpelto ja jossain metsän siimeksessä sit yritetään kasvuohjelmalla tuottaa sitä 8 tonnaria. Tuet pitäisi siis pystyä kohdentamaan vielä paremmin oikeisiin kohteisiin. Suojavyöhyke räikeys viime kaudelta hyvä esimerkki tästä.
Tukien laskun näkee hyvin kun käy vipusta katsomassa. Sieltä löytyy tilastot oman tilan kohdalta. Kokoajan kun jouksee vähän kovempaa niin saa tukitason pysymään samana