Onko tämä nyt siis joku pitkän ajan tuotekehityksen tulos, että juuri 60kg typpeä? Ja sitten tietysti se kananpötköpeti siellä pohjalla... Yks isäntä tuossa kehui huomenna aloittavansa syysviljojen lannoitukset ja 100kg salpietaria vain aluksi hehtaarille - opettelee pikku hiljaa aikaisen lannoituksen saloja. Valtaosa ei vielä opettele.
Siellä on 300+ kg aikaisempien vuosien kokonaistyppeä alla ! Ihan turha vertailla omiin ravintoriistettyihin peltoihin. Mutta sen verran kannattaa olla aktiivinen ja lueskella vaikka brittiläistä vehnänviljelyn opasta, siis niitä, joissa satotasot viritetään 13000-14000 kiloon hehtaarilta. Ravinteita tarvitaan jo talvesta alkaen, mutta sitä pitää antaa tipoittain, jotta vilja versoutuu kiihkeästi, lehtivihreässä on pysyttävä tyydyttävässä tasossa, eikä mitään "Damn!"® - tummansinivihreää tasoa vielä. Myös erilaisilla jyrillä ja muokkausvälineillä voi kiusata sitä pääversoa matalammaksi, jotta sivuversoja tulee vaikkapa kymmenen.
Sitten ilmojen lämmetessä ja auringonvalon lisääntyessä lannoitustasoa lisätään vähitellen, sopiva ohjelma tosiaan on 40-60 kg huhtikuun alkuun, 100 kg toukokuussa, sitten aletaan kaivella versoja, joko tähkänaihe on millainen, jos sivuversoissakin on jo tähkänalut, vähintään 400 kpl/m2, nopeavaikutteista typpeä ja muita lisäravinteita on annettava, tavallaan saturaatioon asti, koko korrenkasvuvaiheen ajan, koska vehnä kerää satoon tarvittavat ravinteet korteen ja juuriinsa noin 15-20 vuorokauden ajan ennen tähkälle tuloa. Ravinnepuute aiheuttaa sivuversojen abortoitumisen. Tuossa kasvuvaiheessa pitää mennä lehtivihreässä ylitummaksi asti tässä vaiheessa voi lisätä vielä 100 kg N. Eli alkaen 240 kg yhteensä.
Typpeä versot ottavat maasta talven yli 81 kg/ha N kylvöstä ensimmäiseen solmuun (GS31)
1-solmuasteelta kukkimiseen 167 kg/ha N
Semmoinen 12-tonnari kuluttaa 279 kg/ha N:
30 % ennen ensimmäisen solmun ilmestymistä (GS31)
40 % ensimmäisen solmun ja lippulehden välillä 4-5 viikkoa) – lippulehden ja korren kasvattaminen
20 % lippulehden ja kukinnan välillä
10% kukinnan jälkeen
Eli tähkälle tulon jälkeen odotellaan kukkiminen ja siitä eteen päin jopa maitojyvälle asti, ja sitten vielä lisää 20 + 20 kg N ruiskuttamalla tai kalkkisalpietarilla rakeena, kosteusoloista riippuen, jotta saadaan siittä 12 - tonnarista enemmän kuin 8% valkuaista. Tähkä ei ota ulkopuolista lisätyppeä kuin noin 30 kg/ha enää kukkimisen jälkeen.
Ruiskutusohjelmaan kannattaa lisätä 2-3 kertaa laonesto-Evot ja parhaat tautiainekäsittelyt myös, koska rehevä naatti ei anna kasvuston hengittää ja taudit jylläävät. Puinnin alle keltatuleentumisvaiheessa voi joutua käyttämään Roundupia, koska korsi ja lehdet eivät muutu keltaisiksi ei niin millään, ja jyvätkin jäävät pehmeiksi palleroiksi.
Tämä Kasvuohjelma™ siis ei ole vitsi, vaikka mieli tekisikin laittaa lekkeriksi. Kehitys kehittyy kas, ja tämmänen kulakki voi vaan katsella silmät ymmyrkäisenä vieressä. Esimerkki lukemistosta:
AHDB Wheat Growing Guide-SS-