Viljan etukäteisiä ostosopimuksia ei nyt tahdo edes keskusliikeosapuoli tehdä mielellään, semmoinen henki olisi aistittavissa. Siellä varmaankin nähdään hinnan alavireisyys mahdolliseksi, jolloin tietävät, että silloin sitoutuvat liian kalliiseen kotimaiseen viljaan. Riski siitä, että viljelijä vaatii sopimuksen toteuttamista sitovuuteen perustellen tuottaa kaupalle mahdollisia tappiota, joita välttämättä ei voi pörssissä pelaamalla saada katetuksi.
Donit ja T2+HT2 ovat todellinen ongelma. Tiettävästi ensi syksyn satoa varten olisi tarjolla vakuutustyyppinen ratkaisu, jolla viljelijä sitoutuu viljelytekniikalla ja täyteen kasvinsuojelupanokseen investoimalla pyrkimään tekemään kaiken mahdollisen homemyrkyille otollisten olosuhteiden kompensoimiseksi. Vastineeksi kauppa järjestää ongelmajätekäsittelyn ilmaiseksi.
Jos ja kun tekee viljelysopimuksen, on siihen sopimukseen ehdottomasti lisättävä viljan kohde, silloin kun kippauksessa osoittautuu homemyrkkypitoisuus korkeaksi. Ennakkonäytteet viime syksynä olivat harvinaisen paljon poikkeavat toteutuneista näytteistä. Ehkä osalla viljelijöistä on näytteenotto viljavirrasta, jolloin jakauma onkin tasaisempi kuin vajaan kymmenen putkellisen imukärsänäyte kuorma-auton lavalta. DON - vaihtelut voivat tulla mittariin osuvista muutaman jyvän korkeista pitoisuuksista. T2+HT2 ei edes oteta kuin kippipaikalla.
On olemassa isompia lihantuotantolaitoksia, jotka polttavat viljoja lämpökeskuksissaan, samoin jotkut karjatilat uskaltautuvat käyttämään korkean DON- lukeman viljaa. Mutta ne näyttävät olevan tavallaan suullisen sopimuksen tehneitä, eivät julkisesti ostattele DON-viljoja, jotta eivät saa valtaisaa tarjontaruuhkaa vaikeana vuonna.
Täytyy selvittää näitä huhuttuja vaihtoehtoja, kauraa tulee nyt Jacky ja Matty, eli myöhäisemmästä päästä, lannoituksen olen suunnitellut vähätyppiseksi ja muiden ravinteiden osalta riittävämmäksi. Kemikaalipaketti ennen kukkimista, kukkimisen aikana ja jälkeen. Kevätkyntö vielä tehdään sänkimaille. Kevätvehnän osalta syyskyntö on jo tehty. Rehuohralle tulee kevään sänkimuokkaus ja Atrigran kalkki. Parivertailuna Sylvester ja Feedway. Hivenaineet tulevat joka ruiskutukseen, ja muutamaan erilliseenkin, voi olla, että niistä mangaaneista kupareista, rikistä ym. tulee lannoituksen jälkeen toiseksi suurin kustannuserä.
Katsotaan nyt sitten, toimiiko ensi kesän pääasiallinen kuolemansynnillinen viljely, luonnonhoitopelto, taloudellisti paremmin kuin tuollainen pieteetillä lääkitty kaura. Veikkaisin, että aika lähelle ainakin. Monimuotosiementä pitäisi viitsiä sekoitella, kevytkauraa ja rypsiä sekä auringonkukkaa. Sekin olisi halpa panos, ja tuotoltaan ihan mukava. Monimuodon saa periaatteessa puida lokakuussa. Ruokintalaatikkoon suursäkillinen pellonreunaan, niin loput voi ujuttaa siiloon.
-SS-