Mä olen v. 2007 ministeriön virkanaiselta kysynyt säilörehumaissin silloisen ympäristötuen typpirajasta hehtaarille (oliskohan ollut 70 tai 80 kg). Keskusteltiin puhelimessa ja esitin perusteluja korkeampaan tasoon. Kysyin sitten, että mihinkä tämä raja perustuu ja vastaus oli tylyn yksinkertainen: EI mihinkään. Silloin meni lopullinen usko tähän järjestelmään, sen oikeudenmukaisuuteen ja siihen, että selvitettäisiin asioita ensin ja mietittäis porukalla, että mikä tässä olisi järkevä tomintatapa.
Tämä kaltevuus-juttu paisuttaa ongelmat taas seuravaan kertaluokkaan. Rinnemaiden karjankasvattajia kohtaan tämä kielto on kohtuuton. Mitä helvettiä me näillä pelloilla oikeasti kohta tehdään? Mihinkä me tuo lanta laitetaan? Millä rahalla se kuskataan ja minne asti.
Laiduntamista ei sentään vielä kielletty. Pitäisiköhän olla asiasta hijaaa, tyytyväinen, vai mitä. Kummalista sinällään, että samaa paskaa levittää peltoon lehmän avulla, mutta konellisesti ei. Järjetöntä.
Alkaa olla ajatukset sitä luokkaa tuota lehtijutussa mainittua virkamiestä ja koko virkamieskoneistoa kohtaan, että täytyy kaataa jäävettä hattuun ja jättää kirjoittamatta, ettei supo ala koputtelemaan ovelle.
Toisaalta tässä ei kohta jää paljoa vaihtoehtoja, mutta kuin koittaa jotenkin kikkailla näennäisviljelyn ja muun pelleilyn kanssa. Jos velkamäärä olisi pienempi, niin päätös olisi paljon helpompi. Tosin silloinkin joutuisi opettelemaan kovin erilaisen työmoraalin.
Toivon, että tuo itänaapuri aiheuttaisi sellaisen häiriön, että tähän omaan pesään paskomiseen tulisi muutos ja maajussin toimintaankin tulisi jonkilainen arvostus muunakin aikana kuin vaalien alla.
Täällä ympäristöministeriön tyrannit eivät halua antaa viljelijälle mitään arviointimahdollisuutta, vaan oman herran mahtinsa näyttääkseen kieltää kaiken toiminnan, mikä voisi jättää tulkintatilanteita tarkastukseen.
kategorinen typpiravinteen levityksen kielto 15% rinteissä poistetaan.
Niin. Valitettavasti jos jätetään tuo että viljelijä saa käyttää omaa arviointimahdollisuuttaan niin tosiasia vaan on että mikään ei muutu... Sitä käytetään sen verran tehokkaasti sitä arviointimahdollisuutta. Se on jo moneen kertaan nähty, mm kasvinsuojelussa ja lannan levitysmäärissä. Paperilla ok, käytännössä jotain muuta. Valitettavasti vain ja ainoastaan tiukat säännöt ja sanktioiden pelko saavat muutoksen aikaiseksi. Se on jo nähty... Valitettavasti...
Siinä mielessä samaa mieltä, että vapaus tuo aina myös vastuuta ja viljelijöiden olisi itsekin muutettava toimintaansa. Toisaalta ei kaikki nytkään pasko ympäristöään. Eli vähemmistön törttöilystä kärsii kaikki. Näinhän se meni armeijassakin, näinhän se menee viinan kanssa, näinhän se menee lehmänpaskankin kanssa.