Täällä ei ollenkaan vängätä roduista ja jalostuksesta, ja onhan se väärin. Pistän vähän henk. koht totuuksia esille niin saadaan asia käyntiin:
Ayshiren hienous on siinä että että on ollut saatavilla ja se ei ole kuollut heti kättelyssä vanhoissa parsinavetoissa. Hyvä Ay on kyllä parempi kuin huono holstein, mutta hyvissä olosuhteissa holstein on parempi maidontuottaja eikä pitoisuuseroa ole nimeksikään. Rasvassa jonkin verran, mutta ei siitä kummoisia makseta.
Mitä tulee AY:n jalostukseen, kanukkeja voi välillä kokeilla jos tissit viistää maata, mutta hain huvikseni parin VG:n sonnin tiedot kanadalaisesta tietokannasta jonka pitäisi kai suosia kanukkeja vähän kuin NTM suosii VG:N sonneja. No, esim. Buckarby on Kanadan jalostusarvoltaan (LPI, lifetime profit index) yhtä hyvä kuin mikä tahansa semexin sonni, ja paaaljon parempi kuin vaikka Huitin tähtioppilas Burdette. http://www.cdn.ca/query/detail_ge.php?breed=AY&country=USA&sex=M®num=100419568
"Puhtaan" AY:n vaaliminen on yhtä hämyä touhua kuin jonkun puolivillaisen koirarodun puhtauden fanaattinen vaaliminen.
Holsteinit on se rotu josta tulee maitoa ja joka kiertää robotilla. Ja kiusaa AY:ta vähemmän kavereitaan. Sen jalostuksesta näkemykseni on se että pariin sonniin kannattaa Huitin oppien tavoin keskittyä, mutta hyvään tulokseen pääsee varmasti niinkin että ottaa vaikka yhden sonnin Fabaa, yhden Semexiä ja yhden Altaa. Vähän saman kaltaisia, tasavahvoja ja huippuyksilöitä saisivat toki olla.
Jersey on uskoakseni selvästi ay:ta parempi elukka pieniin tiloihin sekä parsinavetoissa että pihatoissa. Sonnivasikoiden menekki on olematonta, mutta muuten se olisi optimaalinen rotu useimpiin suomen yli 15v vanhoihin navetoihin.
Ja kuulemani mukaan rodun vaihtaminen risteyttämällä toimii, ja erilaiset uhkailut tosien ja kolmanne polven risteytysten ongelmista eivät pidä paikkaansa. En ole varma miten hyvin tämä aina pitää kutinsa, mutta merkittävän osan äyskäreistä olen ajatellut kylmästi risteyttää mustaksi.
Komentoin vielä tätä ja ekaa sivua muutenkin:
yhtä asiaa vaan en ymmärrä; että miksi ihmeessä tilan pitäisi valita kerralla käyttöön vain muutama sonni ? Se on kai ihan sama onko niitä 2 vai 20 kunhan ne on samalla sabluunalla valittu, kuitenkin kun jalostus on toisinaan niin epävarma tapa tuottaa haluamiaan eläimiä ja lisäksi aikamoinen expertti tarvii olla että osaa valita justiinsa esim. holsteinsonnit noin 200 sonnin tarjonasta mitä kolmen toimijan kautta Suomeen on mahdollista saada että niitä olisi vain muutama? Jersyn kanssa tuo ehkä toimis, suomenkarjalla tulee sukusiitos vastaan ja tulee muuten holskuillakin helposti ainakin jossain vaiheessa.
Jerseyllä on se selvä ongelma että teruastamot eivät huoli sonnivasikoita, ne ovat vähän samanlaista ei-toivottua tavaraa kuin suomenkarjasonniset. Tanskassa on ollut jo pitkään käytäntö että jerseysonnivasikat tapetaan saman vuorokauden puolella syntymästä, myös luomutiloilla, kun ne on jalostettu niin puhtaiksi maitoeläimiksi että ei ole edes sonneista mitään kasvatustuloa tiloille. Luulis että holskuillakin on jo sama ongelma on ne niin muuttuneet rimpuloiksi että kohta niitäkin aletaan hinnoittelemaan alemmas. Siinä onkin tilanteet muuttuneet kun aikoinaan friisiläisestä sai "liharotulisää".
Ayrshirstä jo kirjoitinkin kun on lempiaihe. Meille se on ykkösrotu, isäntä ei tykkää mustista, mulle ne on ok. Äykyistä on ollut pari lehtijuttua missä isäntäväki yllättyi ayrshiren hyvistä ominaisuuksista robottitiloille, niiden aktiivisuus, parempi sorkka-aines puolsi niiden hyvyyttä robottilehmäksi. Toinen tila oli harkinnut ayrshiren hävittämistä robotin tieltä mutta olivat osan jättäneet, nyt kokemusten jälkeen aikovat lisätä ayrshireä. Nämä robottikauppiaat ovat myös tehneet myyräntyötä ja uskotelleet asiakkailleen että ayrshire kannattaa sitten hävittää ja tätä neuvoa on etenkin punaisen merkin myyjät viljelleet. Se vaan kertoo sen että heidän koneensa on niin huono että se lypsää vain yhdentyyppisen lehmän maitoa. Meille on yksi asia ollut alusta asti ainakin selvä että jos meille robottilypsy joskus tulee niin se kone ei ole ainakaan punainen! Lehmätkään ei ole punasia vaan ruskea-valkoisia.