Kyl mää kävin ruisillassa ja keskimääräistä parempaa juttua oli liikenteessä. 120 kilon typellä tulee 8000kg/ha
Tosin sokerijuurikasta on ainakin ollut kierrossa mukana. Liekö muutama fosforikilo jäänyt peltoihin muhimaan.
Fazerin kaverilla oli hyvää juttua ja kertoili, että nyt yritetään ihan oikeasti tehdä asialle jotain. Hinnat eivät tosin koskaan ole kohdillaan. Nytkin hänelle kertoillaan, että 300e/t pitäisi maksaa, että jotain tulisi. Hän on sitten todennut, että kun viljan hinnat olivat pohjilla, niin hänelle sanottiin, että maksakaa 150e/t niin varmasti ruista riittää. Sitten kun se päivä koitti, niin yhtään enempää ei ollut rukiista tarjontaa. Kovasti puolusteli hintatasoa sillä, että jos rukiista maksettaisiin tolkuttomasti, niin markkinat olisivat ruista täynnä ja hinta romahtaisi. Muistan itse tässä muutama vuosi sitten, kun rukiin hinnasta oli silloinkin moite päällä, että kun Puolasta lähtee ruista 70e/t niin hintaetu on vaan liian kova. Nyt on kuitenkin Fazerilla tavoitteena, että 2016 mennessä kaikki heidän kauttaan leipiin menevä ruis olisi kotimaista. Asenteiden muutoksessa on ollut keskeistä mm. se, että kuluttajilta tulee kauppaa kohtaan enemmän paineita kotimaisuuden puolesta kuin ennen.
Viljelysopimuksista oli sen verran juttua (Timppa huom!), että jos isäntä on Fazerin kanssa tehnyt ruissopimuksen ja tätä ruista ei sitten ole toimittaa, niin ei Fazeri vaadi sen rukiin toimittamista väkipakolla. Silloin tällöin on outoja juttuja liikkeellä, että jos sopimus on tehty, niin tuo erä olisi sitten jostain löydyttävä. Tällaiset huhut haluaa Fazeri kumota aivan väärinä.
Fazerilla ihmetellään sitä, että muutama kaveri eri puolilla Suomea repii rukiista käsittämättömiä satoja ja sitten heillä on toimittajia, jotka saavat rukiista 1200kg/ha. Ei ihme jos ei rukiin viljely kannata. Sitten tutkailtiinkin viljelyssä olevien ruislajikkeiden pinta-aloja ja kiinnitettiin huomiota siihen, että ikivanhoja lajikkeita on viljelyssä huru mycket. Pitäisi siirtyä satoisampiin hybrideihin. Myös uusi populaatiolajike Reetta on satoisa. Jalostajan mielestä rukiiden talvenkestävyys on jo hyvällä tasolla. Isäntien ykköstoiveena on satotason nosto ja siihen jalostaja pyrkii kaikissa meneillään olevissa ohjelmissa. Uuden lajikkeen saaminen markkinoille kestää tällä hetkellä noin 10 vuotta.
Erikseen mainittiin kilpailukykyisen kevätrukiin saaminen markkinoille. Se on mm. Fazerin toiveissa kärkipäässä. Jalostaja antoi ymmärtää, että kolmen vuoden päästä meillä olisi aikaisintaan esittelyssä sellainen uutuus, joten jalostus on käynnissä parasta aikaa.
Piti vielä mainita noista vanhoista lajikkeista, että kollega kertoili viljelevänsä sellaista lajiketta, jonka isä oli aikanaan naapurista hakenut, joskus 30 vuotta sitten. Se on hänen mielestään erittäin laadukas, isojyväinen lajike, jonka rinnalla hän on viljellyt Reettaa. Kuulemma samanlaista satotasoa tulee kummastakin lajikkeesta. Monelta osin tuo ikivanha lajike on parempi, mm. homeenkesto on parempi. Lajikkeen nimeä hän ei varmaksi osannut sanoa. Vanhoilla lajikkeilla on siis tietty tarkoitus, kun niitä viljelyssä vielä pyörii...
Että kyllä rukiista juttua lähtee....