No niin. Nyt on hinnoittelua 15.4. alkaen muutettu Perushintaan +10s/kg ja vk-vasikan hinta alenee 16€. Näillä muutoksilla alun alkaen luvattu +16 s/kg (joka ensimmäisessä muutoksessa oli vk-vasikan hinta huomioiden todellisuudessa -8s/kg) on nyt +6 s/kg!! Nyt kun tehdään vielä toinen 10 s/kg hinnankorotus, niin ollaan siinä mitä lööpit toissaviikolla hehkutti.
Tämän päivän Maaseudun Tulevaisuudessa A-Tuottajien tj jatkaa selittelyä ja "kehottaa tuottajia odottamaan ensimmäistä teurastiliä ennen uuden hinnoittelun tuomitsemista" Mitäs tuo nyt sitten tarkoittaa? Onko taustalla epäilys lihantuottajien laskutaidottomuudesta vai onko valikoiduille lihantuottajille tehty sopimuksia joissa sovelletaan muita kuin A-tuottajien nettisivuilla olevia ehtoja? Minun laskutaidossani ei ole vikaa ja kun perusteet hinnoitteluun haen A-tuottajien sivuilta, niin päädyn edelleen siihen että hinnoittelun kokonaisvaikutus, vasikan hinta huomioiden, loppukasvattajalle on viimeisimmän tilityksen mukaan +6s/kg. Eli edelleenkin 10s/kg alle luvatun 16s/kg korotuksen.
A-tuottajien tj sotkee pahasti kaksi asiaa. Lihan hinnan ja vasikan hinnan. Jos lihan hintaa nostetaan 3s ja vasikan hintaa niin että tuotettua lihakiloa kohti lisäkustannus on 10s, silloin loppukasvattajan tilanne ei parane vaan heikkenee.
Ei A-tj. mitään sotke, kvartaalitalousmiehenä ei halua ajatella kovin pitkällä aikajänteellä.
Nyt tulevasta teurastilistähän vähennetään se vasikanhinta mikä oli vuosi sitten. Uusiteurashinta - vanhavasikanhinta ja hups... ihme tapahtui.
Useimmillahan nykyinen vasikanhinta realisoituu vasta vuoden päästä kun myy nykyiset vasikat teuraiksi. Käteiskaupassa korotukset realisoituvatkin sitten jo aikalailla nopeammalla syklillä.
Se mitä tuonkaltainen ajattelutapa kertoo tj:n suhtautumisesta yhteistyökumppaneihinsä (viljelijöihin) onkin sitten jo ihan omalukunsa, mutta jääköön kommentoimatta.