Tämä ajatus on kieltämättä houkutteleva. Pelkään kuitenkin edelleen, että uskosi suomalaisuuteen on kovempi kuin todellisuus. Pitäisi hallintomallin lisäksi vaihtaa kansa. Tai ainakin se bb:tä tölläävä osa, jota ei kiinnosta mikään muu kuin läsiminen ja se, koska saa rahaa...
Toinen juttu on se, mihin et suoraan vastannut. Propaganda. Nytkin on selviä viitteitä siitä, että läheskään kaikista merkittävistä asioista ei välttämättä puhuta ja kirjoiteta mediassa. Syy on tietysti se, etteivät kaikki asiat ole mediakonsernien intresseissä. Tosin kapea mediakeskeisyys ei ole mediatalojen vika, vaan laiskojen kansalaisten. Jos päivittäinen mielenkiinto kohdistuu vain iltapäivälehtien tasolle, ei voi syytellä mediaa. Tietoa on, se ei vain ole helposti saatavilla, pureksittuna ja valmiiksi osoitettuna. Jossei pureksitulle tuuballe tehdä jotain, kuihtuu kansanvalta nopeasti. On vain yhden näkökulman valtamedia ja sen vääristynyt peilikuva, vaihtoehtomedia.
Tämä jorina on tarkoitettu johdannoksi kysymykselle, vaaditaanko tuollaisessa kansandemokratiassa yksilöltä liikaa vai vaatiiko nykysysteemi liian vähän? Siitäkö se johtuu tämä bb-lullukoiden elämäntuhlaus??
En usko että on realismia odottaa sataa prosenttia lähentelevää äänestysaktiivisuutta oli vallassa sitten edustuksellinen demokratia tai suora demokratia eikä äänestyksen muuttaminen pakolliseksikaan oikein vastaisi tarkoitusta. Huomattavaa kuitenkin on se, että hyvin suurella osalla suomalaisia on aito halu vaikuttaa ja kykyä tarkastella asioita järkevästi - myös kokonaisuuden kannalta, ei pelkästään omien etujen.
Edustuksellisen demokratian rappio on siinä, että kun ihminen/kansalainen hyvässä uskossa äänestää puoluetta X ja odottaa sen pitävän kiinni ainakin kynnyskysymyksistä ja vaikuttavan valtakunnanpolitiikassa juuri kuten se on vaalien alla luvannut, niin onhan vaalilupausten pettäminen ja mattoa kaikkien periaatteiden alta kiskova päivänpolitikointi suurinta myrkkyä kansalaisen luottamukselle politiikkaan. Kun petosta on jatkunut toistuvasti ja riittävän pitkään, niin pettynyt kansalainen joko aluksi siirtyy äänestämään eri puoluetta ja vasta senkin mahdollisesti pettäessä siirtyy NKP:n (nukkuvien puolue) jäseneksi koska "samahan se on kuka siellä istuu/hallitsee, mikään ei muutu ja lupaukset petetään" tai haistattaa politiikalle pitkät välittömästi ja käy protestoimassa äänestäen "arpomalla", kauneinta vaaleissa ehdolla olevaa naista (lainaus Pentti Linkolalta) tai miestä, kaveriaan, Aku Ankkaa, kirkkovenettä, jättäen tyhjiä lappuja tai raapustellen lappuihin omia poliittisia julistuksia. Esiin nostamasi BB muun vastaavan joutavan TV-kanavatäytteen lisäksi on osa samaa tarinaa tarjotessaan halpaa ja harmitonta hupia ja vieläpä äänestysmahdollisuuden. Paremman puutteessa sekin kelpaa monille.
Edustuksellisessa demokratiassa suurimmat puolueet lähes kaikkien pienpuolueiden avustuksella ovat betonoineet asemansa kansanvallan ulottumattomiin muodostamansa poliittisen kartellin avulla. Jos Perussuomalaiset nyt lähes historiallisesti onnistuivatkin vaalivoitollaan nakertamaan hyvin ohuen ja pienen palasen pois tuon em. kartellin vaikutusvallasta (39 - 161 ja Vasenryhmän syntymisen jälkeen 39 - 2 - 159), niin vaalien jälkeen kartelli pelasi Perussuomalaiset ulos asettamillaan vaihtoehdoilla, joista toisessa puolue olisi käytännössä ollut historiaa seuraaviin vaaleihin tultaessa kynnyskysymyksen, vaalilupauksen ja periaatteen myymisen vuoksi ja toisessa (toteutuneessa) persuja päästään haukkumaan ennennäkemättömän vastuuttomiksi vastuunpakoilijoiksi jotka eivät edes halua käyttää kansalta saamaansa valtakirjaa - ja tämä kaikki tilanteessa jossa osa hallituspuolueista kääntyi 360 astetta ja enemmistökin vähintään 180 astetta ennen vaaleja vannomiin kantoihinsa nähden.
Nykyisessä tiukasti vain ja ainoastaan puolueisiin perustuvassa ja rajoittuvassa järjestelmässä yksi suurimpia epäkohtia on se, että jos kansalainen havaitsee jonkin tietyn asian hyväksi, niin hän ei voi erottaa asiaa puolueesta vaan hänen on hyvää asiaa edistääkseen joko hyväksyttävä koko puolue ja sen linjaukset ja ohjelma tai hylättävä koko juttu muuten epämiellyttävän ja vastustettavan puolueen mukana.
Mitä medioihin tulee, niin kansalaisten mediakriittisyys on kaiken A ja O. Ihmisten olisi muistettava se, että kaikki mitä valtamedia esittää ja vannoo ei ole totta ja kaikki mitä vaihtoehtomedia esittää ja vannoo ei ole valetta - ja sama toisinpäin.