Avausviestin jutussa mainittiin, että Rodale-instituutin mukaan luomun sadot ovat samat tai jopa paremmat kuin tavanomaisessa. Seuraavaksi katsaus Suomen osalta toteutuneisiin satoihin. Joku olikin jo Tiede -lehden luomukeskustelussa laskenut prosentit satotilastoista, niin käytän samaa taulukkoa.
Satotilastot täältä:
Satotilasto JulkistuksetLuomusatotilasto JulkistuksetTuote, vuosiluku muodossa 06 jne ja ero prosenteissa, joka on sadosta on saatu per hehtaari.
Vehnä 06
-48.59%, 07
-50.38% 08
-46.7% 09
-50.73%Syysvehnä 06
-60.64%, 07
-60.90%, 08
-48.16%, 09
-50.73%Kevätvehnä 06
-46.81%, 07
-47.97%, 08
-46.68%, 09
-50.48%Ruis 06
-37.33%, 07
-39.30%, 08
-43.41%, 09
-32.54%Ohra 06
-33.42%, 07
-42.82%, 08
-46.15%, 09
-41.96%Kaura 06
-37.67%, 07
-39.23%, 08
-42.39%, 09
-43.93%Rypsi 06
-57.97%, 07
-39.91%, 08
-41.48%, 09
-47.92%Peruna 06
-25.3%, 07
-51.2%, 08
-47.16%, 09
-50.08%Herne 06
-30.66%, 07
-44%, 08
-49.77%, 09
-30.07%Ei ainakaan meillä sadot ole edes kovin lähellä tavanomaista tuotantoa. Kansa ei elä luomuinstituuttien hienojen koetilojen satotilastopapereita syöden, vaan tarvitsee ruuansulatukseen muutakin kuin selluloosaa. Näistä tilastoista on sanottu, että ne eivät anna todellista kuvaa, koska siellä on mukana niin osaamattomat kuin osaavatkin luomuviljelijät, mutta niin ne ovat vertailupuolellakin. Ja eipä ole koskaan tullut vastaan sellaista ammattikuntaa, johon olisi valikoitunut vain osaajien kerma ja todelliset superammattilaiset, eli tulevaisuudessakin maata viljelee niin hyvin osaavat kuin vaatimattomasti osaavat.
Sitten esitettiin väite, että kuivina aikoina sadot ovat pelkästään suurempia, mutta Suomen kuivasta ja lämpimästä kesästä 2010 ei näitä veret seisauttavia luomusatotilastoja julkaistu ollenkaan. Olisi ehkä kannattanut, niin siinä olisi ollut tiukka värisuora esittää päättäjille, nyt on vain tarinoita, ei todellisia tilastoja.
Kannattavuutta lisäävät extratuet ovat jo päässeet leikkuriin, kuten kävi Ranskassa tänä vuonna. Luomun tukia leikattiin viljelijöiltä ja sillä voi olla vaikutusta luomuvuljelyn suosioon siellä.
Luomun suurmaassa Tanskassa kulutus on saatu mittavin kampanjoin nousemaan jo seitsemään prosenttiin myydyn ruuan kokonaispotista, mutta kuitenkin Tanskassa on vain 5.5 % maasta luomussa, eli vähemmän kuin Suomessa. Tästä voisi päätellä, että syöty luomu on tuontiruokaa, ei tanskalaista.
Mistähän tämä johtuu? Veikkaukseni on, että aluksi Tanskassa luomua osti se intomielinen joukko kuluttajia, noin 1-2 prosenttia, jotka eivät välittäneet hinnasta, vaan ostivat kallista tanskalaista luomua, koska yleensä näillä ideologisilla ostajilla on voimakkaampi tarve sitoutua ostamaan myös kotimaista. Mutta kun suurempi osa kansasta innostui luomusta, he eivät ostaneetkaan enää tanskalaista kallista luomua, vaan he valitsivat hinnan perusteella, eli vaativat kauppaan halpaa luomua ja ostavat sitä.
Tämä varmaan johti siihen, että viljelijöistä jäljelle jäivät vain ideologit, koska itäisen euroopan halpa teholuomu sai vallattua markkinat ja vaikkapa Hollannin teholuomutilat, jotka tuottavat tavaraa sellaisella volyymilla ja sellaiseen hintaan, että niitä vastaan ei parinkymmenen hehtaarin perhetila koskaan pysty taistelemaan.
Tällä hetkellä luomussa olevien tulisi sormet ristissä toivoa sitä, että viljelijät eivät siirtyisi luomuun sankoin joukoin, sillä harvoin on lisääntynyt tuotanto pystynyt hintoja nostamaan. Lisänä vielä se, että kun nyt luomusta on tullut jonkinlainen trendi Suomessa, niin ne lisääntyvät kuluttajat ovat niitä, joiden ostoskäyttäytymisen määrävä tekijä on hinta, eli he haluavat halvinta ja sitä tänne aletaan kohta jostain tuoda, jos ei kotimainen tuottaja pysty halpaa tekemään.
Kauppiaalle riittää loppupelissä, että se saa luomutuotteesta enemmän kuin tavanomaisesta, vaikka vain vähän enemmän, vaikka tällä hetkellä eroa on huomattavasti. Ingman toi luomumaidon markkinoille ja se on selkeästi Valion vastaavaa halvempaa ja siitä se lähtee.
Tähän asti kaikki on ollut tuottajan näkökulmasta erittäin hyvin. Luomua on kuluttanut joukko ihmisiä lähinnä ideologisista syistä, joiden ostamiseen ei ole vaikuttanut hinta. Nyt rynnivät markkinoille sellaiset kuluttajat trendin perässä, joita kiinnostaa vain hinta ja he ostavat kyllä luomua jos ovat trendikkäitä, mutta sen pitää olla halpaa.