Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 12

Viestit - Sirkku

Oletteko hakeneet lintujen aiheuttamista tuhoista korvauksia? Kuinka homma toimii? Hakemus minne ja koska? Minkä arvoisia tuhoja olette laskuttaneet ja onko korvausta tullut sen mukaisesti? Hanhia odotellessa tässä samalla ajattelin kysäistä kollegoilta, kun suunnittelee mitä kylvää ja mihin, jos sama lauma taas ilmestyy paikalle.
Kenelläkään täysrehu appeeseen sekoitettuna-esim joku tilasekoitus? Ei toi viljan käsittelykään ilmaista ole ja ostotavarana tällä hetkellä, niin mietin tätä vaihtoehtoa. Nopeutuis toi sekoittelukin.
Mikä on säilörehun hinta päivälaskelmassa, kun lasketaan rehukustannusta maitolitraa kohden? Meillä ei enää käy neuvoja näitä laskemassa ja olen johonkin hukannut päivälaskelmataulukosta tämän arvon, eikä itse ole laskettu ihan omaa. Ja tähän liittyen, oletteko laskeneet ihan oman tilan säilörehun tuotantokustannuksen? Löytyykö jostain taulukko tähän, ettei unohdu mitään itse laskien.
Markkinoista en tiedä-ei ole näkynyt. Itse ostaisin nykyisiltä vuokrapelloilta tukioikeudet pois, kun menevät tonttimaaksi. Omistajia kiinnostaa raha, joten pyytävätköhän niistä viime kesäisiä mansikoita vai tarjoanko jotain? Onko nämä oikeudet katoava luonnonvara kuten maitokiintiöt aikanaan? Omistajillehan nämä on tulleet aikanaan ihan vaan pellon omistamisen ilosta. En ole ihan ajan tasalla, onko näiden arvo laskemassa vai liittyykö näihin kohta lannoitusoikeus, ruiskutusoikeus, viljelyoikeus, korjuuoikeus jiiänee ja arvo nousee kohisten? Tuleeko oikeuksista ympäristöoikeuksia, oikeuksia viljellä peltoa?

Mutta niin, jos nyt ostan, niin mikä on hinta?
Nyt meni kuppi nurin. Iso mustapohjainen mainos siitä kuinka maitotilallisia pitää nyt auttaa-osta juustoa. Ihan aikuisten oikeasti, onko tää niin vaikeeta tajuta, että jos ei pärjää, niin myy vaikka peltoa niille jotka osaa ja joilla on varaa ja maksa laskut. Nytkin on konevuokralaskuja rästissä ties keneltä. Voin mä peltoa ottaa vaihdossa, jos ei oo rahaa maksaa. Tästä lähin teen vaan omat työt ja meidän koneita ei lainata kenellekkään. Oo tässä nyt pikkukylän *****maisin viljelijä ja soittele maksamattomien laskujen perään. Tee töitä ja pistä tila tuottamaan. Jotkut onnistuu eikä vaan valita, ne tekee töitä. Joo, on veemäistä ettei tuotteista makseta ja on veemäistä että viljanhintakin nyt sitten nousee ja on veemäistä kun kaikki maksaa ja kauppa kyykyttää. Ei sitä silti tarvis pistää sellaista kuolonviestiä isoihin lehtiin ja antaa ymmärtää että me ollaan niiiiin tuskissaan täällä lehmänhännän alla. Mä en ole. Musta tää homma on jees ja ei tällä oo ollutkaan tarkoitus rikastua, kun tehdään tästä ensin sellainen meidän näköinen ja maksetaan ne laajennusvelat pois ja rikastutaan sitten ;) :) Tää tilanpito on mulle se rikkaus-sorry niille jotka pitää tätä liiketoimintana jiiänee. Mä vaan tykkään tehdä tätä enkä haluu mitään muutakaan tehdä-maksoi mitä maksoi. Tyhmä tai tosi tyhmä-en tiiä, mut mä en tykkää tollaisesta yleistämisestä, mitä pistetään isolla lehtien kanteen. Mulla ei oo hiki. Piste.
Ehkä joku sellainen suuruudenhulluus, joka iskee lukemalla ja matkustamalla-kaikki on "jotenkin muuten paremmin, kun meillä nyt". Sit se perusjuttu nuorilla-ei viittis oikein tehrä. Näitä hommia on pakko rakastaa eikä ehkä kuitenkaan tehdä tästä yritystoimintaa vaikka suuruudella sitä nykyään tarkoitetaankin. Ei niitä navetoita oikeesti kantsi rakentaa työntekijöille. Kivaa tämä on silloin, kun kokoluokka on tyyliin "oman perheen voimin" eikä sen tarvi olla se 20 lehmää tai 50ha vaan voi olla isokin, kunhan on järkevästi rakennettu ja työt fiksusti suunniteltu. Jos hommasta tykkää, niin kyllä sitä tekee pidemmänkin päivän. Ongelma-no ehkä se, että joku luulee että nää on rahahommia ja näillä voi sit elää leveesti. Ei voi, tai voi jos edelleenkin näistä hommista tykkää ja tää on silti elämäntapa vaikka kuinka on murros menossa. Meillä on ainakin mun mielestä kivasti, vaikka töitä on tietty tosi paljon eikä tässä rikastumaan pääse, mutta silti. Kun hommat on omissa käsissä-ja on ite opetellut myös teoriassa näitä juttuja-niin ei nää ihan metsään voi mennä.
Itse asiassa jos noin kymmenen vuotta sitten teit järkevän lainasopparin ja unohdit kaikki pankkien markkinoimat kiinnitykset sun muut, niin 0.35 marginaalilla / 3 kk euribor on kultapossukerhossa.
Noin 10 vuotta sitte otetut lainat on maksettu pois.Eikait maatalouteen mitään lainoja yli 10 vuoden maksuajoilla oteta :o

Meillä oli 15 vuoden maksuajalla tilakauppavelka. Ja 10 vuotta ei riitä mihinkään. Usein tilan pidon aloittamisen jälkeen ensimmäiset 5 -10 vuotta tulee monta isoa velkaa. 1. tilakauppa, 2. koneiden ja kalustovajan uusiminen, 3. asuinrakennuksen remontti, 4. autot vaihdetaan uusimpiin, 5. peltokauppoja, 6. uusia vuokramaita, peltojen salaojitusta, 7. navetta investointi, jne. Kyllähän näitä 10-15 vuoden lyhennyskohteita löytyy. Näistä kun selviää niin talous alkaa olla plussalla vasta 20-25 vuoden kuluttua.

1. tilakauppa, 2. uusi navetta, 3. koneiden uusiminen vastaamaan eläinmäärää ja nurmiviljelyä, 4. navetan laajentaminen, 5. konekatokset ja rehuvarastot, 6. lisämaan hankinta, 7. salaojituksia. Kyllä on tilaa kehitetty ja nyt maksellaan. Nämä 10v sisään ja jos ei tulis taas uutta, niin nää olis kymmenessä vuodessa hoidettu. Siinä ne, eikä syvää ahdinkoa näkyvissä. No, auto on vaihdettu jossain vaiheessa uudempaan, kun edellinen sammui jäädäkseen hallin taakse ja talo pitäis tietty päivittää joskus. Uus keittiö olis kiva ;)

Nämä ja monet muut esimerkit tekevät tästä toimeentulona mahdottoman. Alkaa selvitä itellekin tämä tilanne että lopulta edessä on vain loppu. Ruoalla ei ole mitään arvoa. Helkutti kun tietäis että saako mitään töitä ja jotain mitä osais tehä. Työttömäksi en ala.
[/quote]

Mä olen sitä mieltä, että kyllä Suomessa on paljon tekemättömiä töitä ja näiden hommien jälkeen se pienikin palkka säännöllisesti on aika luksusta. Mulla on maatalousalan koulutus-ihan korkeeta tasoa, mutta työkokemusta ei sitten muuta kun näitä tilan hommia. Paljon osaan kaikkea, mutta en paljon sitä yhtä ja ainoaa, koulutodistuksia löytyy ja intoa tehdä vaikka mitä, mutta mitä ihan oikeasti tästä pääsisi tekemään? Johonkin liian koulutettu, mutta silti liian vähän osaava... Kyllä mä kaupan kassallakin voisin olla..

Kun vaan ihmiset, päättäjät nyt lähinnä tällä hetkellä, tajuaisivat että ei se ruoka vaan ilmaiseksi tule pöytään (ja kauppoihin) ja ilman ruokaa ei vaan voi elää vaikka kuinka keksisivät ikiliikkujalihaa ja pillereitä. Syöminen on kivaa ja tuntuu hyvälle. Ja aika paljon on tullut maailmalla syötyä ja kyllä se suomalainen ruoka nyt vaan on aidosti puhdasta, ekologista ja eettistä verrattuna muiden maiden alkutuotannon tasoon.

Puuttumatta tässä maitotilojen syvään ahdinkoon ja siihen, miksi kaikilla ei kriisiä ole-mistä saisi ihan oman keskustelunsa.. Mä en oikein tykkää siitä ilmapiiristä mikä nyt vallitsee, sitä valittamista-koittakaa pistää to do-listaa vaan jääkaapin seinään ja kiristäkää vyötä, jos maitotilahommista tykkäätte. Kriisistä puhujat uusien navetoiden käytävillä ja uusien traktoreiden hyteissä ei vaan oo hirveen vakuuttavia. Mä tykkään tästä työstä ja toivon kovasti ettei sinne kaupan kassalle tarvis lähteä ihan vaan pakon edessä. Mä pistän vaikka sit laskujen maksua varten myyntiin peltotilkun sieltä täältä ja sinnittelen. Onhan sitä myytävää, jos ihan suuri tarve tulee-jos löytyy vielä ostajia ;)
Maidontuotanto ja lihanaudat / Lottovoitto
: 01.05.18 - klo:23:09
Jos se Loimaan lappu ilmestyisikin omaan kätöseen, niin jatkaisitko maatalouden parissa vai lähtisikö lento lämpimään ja lokoisa elämä edessä? Itse taidan jäädä ihan tähän kotiin vaan-on tää sellainen elämäntapa, etten taida mitään muuta osata tehdä :) Ylimääräinen raha menisin varmaan töiden helpottamiseen.
Siis tuleeko kukaan toimeen ilman tukia? Millainen tila? Velaton, iso, pieni. Eläimiä, ei eläimiä, mitä eläimiä? Mietin vaan, kun meillä mennään suurin osa vuotta maitotilillä. Tuet kesä-ja joulukuussa käytetään ihan vaan menoihin. Kai ilman niitäkin sit jotenkin pärjäis. Kai noilla yksityistalouden menoilla on aika iso osuus..
Maatilojen tulevaisuutta Suomessa: Meillä napataan tuista ne mitkä "ilmaiseksi saa", eli tilatuki ja eläintuet. Maitotila, joten tuista suurin osa onkin eläintukia. Liikevaihdosta tuet on n. 20%. En usko, että tää firma kaatuisi ilman tukia-entä muut?
Kyllä ammu kaikessa yksinkertaisuudessaan vastasi siihen, mitä tarvittiin. MM ohjelmassa on niin paljon turhaa ja toisaalta tarpeellinen on monen mutkan takana. Kaikesta muusta nyt olen kuitenkin selvinnyt, mutta eläinkori kuvakkeet on tehty juuri sellaisiksi, millaisina meitä maanviljelijöitä pidetään. Kuvat on kuin kolmevuotiaan neuvolakäynnin "selitä nämä" kuvia. En voi käsittää, miten näihin ei saa selvää tekstiä mitä missäkin kohdassa tehdään. Ihan aikuisten oikeasti, onko ihan jeppistä, että siittiön kuva on kertomassa astumismahdollisuudesta tai auto kertomassa poistosta tai ..mikäköhän tuo oston kuva voisi olla. Ehkä seteli. Nää on vielä niin naivistisia kuvia, etten yhtään ihmettele, että joskus tuntuu että meitä pidetään aika tyhminä.

Ja kyllä, ohjelma on hidas kaikilla käyttötavoilla, puhelimella, tabletilla ja koneella. Raporttien muokkaus vaatii ihan oikeasti järkeilyä, eikä niitä silti aina saa maalaisjärjellä ajatellen. Alkuun otin pohjaksi ammun raportin ja sellaisen sitten muokkasin MM ohjelmaan.

Minkälaisilla eväillä poikimista kohti, eli mitä teidän elukat syövät loppulypsykaudella ja ummessa ollessaan? Kukaan tuskin 2010-luvulla enää tunnuttaa? Aperuokinta-kaikki kerralla vai erillisruokinta? Kivennäiset?
Mistä tämä faktatieto rehupulasta on tullut ja kuka tämän asian on todennut? Ihan kun olisi tosi nopeasti päätetty. En ole lukenut luomuehtoja enkä tämän erikois"tukijutun" ehtoja, mutta ei kai oikeasti tavanomaisesti ruokittu voi olla luomua? Itse käsitän luomun nimenomaan puhtaana esim. ilman kasvinsuojeluaineita tuotettuna. Nautapuolella kuitenkin eläinten pito nykynavetoissa on pääosin erinomaista, etten ostaisi luomua siksi, että eläimiä pidetään "paremmin" kuin tavanomaisella puolella.
Mistä löytäisi tilaston maitotilojen määrästä lehmämäärän mukaan. Eli kuinka monta minkäkin kokoista tilaa vielä pyristelee mukana? Google ei ole nyt myötämielinen tämän kanssa, enkä oikein keksi mikä olisi taho joka tämän asian tietää.
Sivuja: [1] 2 3 ... 12