• Tavallinen aihe

Aihe Elektroniikka  (Luettu 6579 kertaa)

Eastwood

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Aktiivi
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 572
 • Go ahead, make my day.
Vs: Elektroniikka
Toi elektroniikka avais uusia mahdollisuuksia jos olis älliä opiskella .

Sepä se...  Tähänkin ongelmaan tullut jo hienoja vastauksia, joiden hyödyntämiseen ei kysyjän resursssit riitä.
So What?!

Toivo Tonta

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 6246
 • karkki vai keppana?
Vs: Elektroniikka
Rotanloukku se sitten onkin .  ;D ;D ;D

Hyvä et tuli puheeksi .  :)

Toi elektroniikka avais uusia mahdollisuuksia jos olis älliä opiskella .

Meinasitko tainnuttaa manikyyrissä olijan :o
pessimisti ei pety!

sorkkis

 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 22428
 • Voimat lisääntyy . Vapise demari
Vs: Elektroniikka
Rotanloukku se sitten onkin .  ;D ;D ;D

Hyvä et tuli puheeksi .  :)

Toi elektroniikka avais uusia mahdollisuuksia jos olis älliä opiskella .

Meinasitko tainnuttaa manikyyrissä olijan :o
Miks ?
Taistelukanava Agronet
Tiedustelu ykkönen
Totuus on Agronettiä ihmeellisempää

Oikeat vastaukset löytyy muualta , ei agronetistä .

Moottoripolkupyörä Man

 • Konkari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 1777
Vs: Elektroniikka
Jos nyt oikein kokeilunhalua löytyy, niin en näkis mitään syytä etteikö relettä voisi ohjata ihan vaan yhdellä PNP-ransistorilla ja yhdellä sen kantakintussa olevalla vastuksella, joka olisi kytketty tuon sensorin lähtöön. Ja laittaisko sen kollektorin maihin ja emitterin sinne releen perään ja toinen releen jalka käyttöjännitteeseen.

Eli tarkoitushan on avata sähkötie maihin releelle. Sähkötie avataan sillä transistorilla. Eli se toimisi kytkimenä releen maajohdon välissä. Nyt kun se sensori antaa sen nollan kun hiiri on hollilla, se tarkoittaa sitä että se avaa sensorin outputin tien maihin ja siksi se on "aktiivisena" nolla. Eli hiiren härnätessä, se sensorin signaalipinni on käytännössä maajohtoa. Jos sensorissa se avattu reitti maihin kestää transistorin kannasta tulevaa virtaa niin, että transistori päästää virtaa lävitseen niin paljon että rele napsahtaa, hiirellä on hankalaa.

Tämä on se periaate ilman ikäviä yksityiskohtia. Ikävää on kuitenkin se, että ne ikävät yksityiskohdat pitää toimia, jotta kaikilla on kivaa. Eli kantavastus joka vastustaa virtaa tarpeeksi, jotta sensorin maatie kestää "upottaa" sitä virtaa ja vastuksen pitää kuitenkin olla sellainen, että transistorin läpi kulkee niin paljon virtaa, jotta rele jaksaa vetää kiinni.

Näitä on hankalaa selittää yksinkertaisesti, kun ei itsekään tiedä tarpeeksi monimutkaisesti.
Ernst Vettori, haluatko ostaa vokaalin.

Vainio

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 36
Vs: Elektroniikka
Voisiko sen hienon IR-tunnistimen korvata vaikka hiirulaisen painosta sulkeutuvalla yksinkertaisella kontaktilla tms mekaanisella kytkimellä?

Kiitos kaaviosta!!  Meinas jäädä huomaamatta, kun olikin täydentynyt kirjoitukseesi.

Joo, mikrokytkimiä tilattuna, olis vaan ollu hauska käyttää ir-sensoria  ;D Tuohon viritelmää oli vielä tarkoitus laittaa viiverele, jotta siimahännän tipahdettua ir'n alueelta, joku 10 sekunnin viive olis vielä pitänyt huolen siitä että hiirulainen ei selviäisi vain lyhyellä sähköiskulla 8)
Toiminnan käännön voi tehdä viivereleellä.
Viiverele missä on katkeavalla signaalilla käynnistys, sen  jälkeen 10 sekuntia viivettä, ja rele katkaisee.

 Näyttää olevan erilaisia viivereleitä Ebayssa.
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2334524.m570.l1313&_nkw=time+delay+5v+dc&_sacat=0&LH_TitleDesc=0&_osacat=0&_odkw=time+delay
ev

Viimeksi muokattu: 20.11.20 - klo:21:28 kirjoittanut Vainio

metsajussi

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 3126
 • En tiedä mistä on kysymys, mutta vastustan!
Vs: Elektroniikka
Jep, tuo hyvä idea, varsinkin kun systeemiin lienee suunnitteilla jonkinlainen viive/timeri muutenkin. Eikä vaadi ihmeempiä suunnittelijan kykyjä.
Tuon ongelman voi varmaan ratkaista vähintään kymmenellä eri tavalla muuttamalla lähestymistapaa ja palikoita.
Yleensä yksinkertainen on paras.

Eastwood

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Aktiivi
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 572
 • Go ahead, make my day.
Vs: Elektroniikka
Nyt kun se sensori antaa sen nollan kun hiiri on hollilla, se tarkoittaa sitä että se avaa sensorin outputin tien maihin ja siksi se on "aktiivisena" nolla. Eli hiiren härnätessä, se sensorin signaalipinni on käytännössä maajohtoa. Jos sensorissa se avattu reitti maihin kestää transistorin kannasta tulevaa virtaa niin, että transistori päästää virtaa lävitseen niin paljon että rele napsahtaa, hiirellä on hankalaa.

Melkein kuvittelen että ymmärrän hieman tuosta, mutta vain hieman.
Mittailin nimittäin sitä pahuksen ir-palikkaa... Ja totesin että OUT napa toimii maana kun aktiivinen (oletan että tarkoitat samaa tuolla "käytännössä maajohtona"). Joten kytkin sitten sen releen GRD'hen,  releen SiG'iin + sanoin  VCC'hen+
Tuolla tavalla releen merkkivalo syttyi himmeästi ja rele yritti vetää, mutta virta ei ilmeisesti riittänyt. (oletan että maa jää liian heikoksi?)

Sitten kokeilin niin, että jätin releen VCC'n irti, SiG ja GRD kuten yllä.
Nyt releen merkkivalo loisti normaalisti, mutta rele ei vetänyt, vetokäämi kun ei saanut jännitettä VCC napaan...

Viimeksi muokattu: 20.11.20 - klo:23:32 kirjoittanut Eastwood

So What?!

Moottoripolkupyörä Man

 • Konkari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 1777
Vs: Elektroniikka
Se OUT "maana" on se heikko lenkki, joka ei erikoisia virtoja kestä. Eli tuhon välttämiseksi rele pitää maadoittaa jonkun transistorin kautta ja PNP-transistorin "ohjaus" pitää maadoittaa sen "OUT" maan kautta. Siinä OUTin ja transistorin kannan välissä pitää olla jotain vastusta, jotta OUTin yhteys maahan ei pala pohjaan. Eli jos ajatellaan sitä OUTin "maayhteyttä" niin sitä voisi kuvailla auton akun maajohtona jonka yksi karva on enää kiinni miinusnavassa ja kun käynnistää niin johto palaa poikki.

Ehtona toimimiselle on, että OUTin "maa" kestää niin paljon virtaa, että transistorin läpi kulkeva virta jaksaa vetää releen kiinni. Ja jos se teoriassa kestää sen virran, jolla transistori alkaa toimimaan, tämä virta pitää rajoittaa jollain vastuksella. Ettei se viimeinen karva akunjohdossa sula.Tuo metsäjussin kuva on varmempi sen suhteen, että siinä OUTin "maapiste" ei kuormitu tuon transistorikytkennän vuoksi. Eli noissa NPN-tyypin ransistoreissa kantakinttuun syötetään virtaa, jotta transistori aukeaa. Eli jos kanta on maissa, ei tapahdu mitään, mutta PNP-tyyppisessä kun kanta yhdistetään maihin, transistori aukeaa. Ts. alkaa johtamaan / päästämään läpi sähköä.

No miten se rele sitten sätkii, jos tulee nollaa. Kun hiirestä ei kuulu mitään ja OUTissa olisi sähköä tulossa, tämä sähkö avaa tuon vasemmanpuolisen transistorin. Se muuttuu käytännössä johdoksi, jota kautta kaikki sähkö mikä sattuu osumaan kohdalle, maadoittaa tuon auki olevan transistorin kautta. Ja myös oikean puolinen transistori, minkä pitää relettä naputtaa, sen kanta on kiinni tässä "maajohdossa" joten se on kiinni ja rele on pois päältä.
Sitten kun hiiri tulee ja OUTti menee nollaksi, vasemmanpuolinen transistori on kiinni joten oikean puolisen transistorin kantaan tuleekin sähköä ylhäällä olevasta + kiskosta. Silloin tämä transistori aukeaa ja rele toimii. Eli tuollaisella kytkennällä saadaan se OUTin tila invertoitua vastakkaiseksi tilaksi. Tuossa kytkennässä on vaan se pieni "releen vetovirta" päällä vasemman transistorin päästäessä läpi, mutta ainakaan se ei kiusaa sitä sensorin OUTtia niin paljon.

Tässä oikastiin paljon, mutta periaatteen tunteminen on joskus paljon tärkeämpi juttu, jotta edes on joku idea, mitä lähteä tutkimaan ja oppimaan.

On helppo aina sanoa, että oikaistiin kulmat suoriksi, jos ei itelläkään ole rutiinia ja varmuutta asiaan. Ne jotka heittävät komponentit muistista ja latovat ne paikalleen ja virrat päälle, niin kyllä sellainen on ihmeellistä katsottavaa. 
Ernst Vettori, haluatko ostaa vokaalin.

metsajussi

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 3126
 • En tiedä mistä on kysymys, mutta vastustan!
Vs: Elektroniikka
Jaahas, nyt meni vieläkin enemmän yli oman ymmärryksen...
Tää kaikki lähti joskus liikkeelle tuosta videosta
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=72PJ6KxUhU4
Ja nyt kun sitä katsoin huomasin että vaikka  1min kohdalla olevassa kytkentäkaaviossa näkyy samanlainen ir-palikka mitä mullakin on, niin sitten kuitenkin varsinaisessa tekeleessä on toisenlainen ir... Toisaalta ihmettelin mitä se transistori ja vastus siellä, ennen relettä tekee.

En tiedä onko tästä nyt apua, mutta sen ir-palikan kytkentä lienee kuvan mukainen. Eli sen lähtönä on op-vahvistimen lähtö (lisättynä merkki-LEDillä ja 10k vastukkeella).

Oparin sisäinen rakenne on taas toisen kuvan mukainen. Sen lähtö muodostuu trankusta jonka kollektori on liitetty pelkästään lähtöpinniin. Tästä termi OC eli OpenCollector. Noin kytkettynä lähtöpinni ei kykene antamaan yhtään virtaa ulospäin, sen sijaan se lähtötrankku antaa johtavaksi ohjattuna kyllä maatasoa. Jos nyt mahdollinen kuorma kytketään +-tason ja tuon lähtöpinnin väliin sitä voidaan näin ohjata päälle ja pois. Kuormapiirin tulee itse rajoittaa virtansa sellaiselle tasolle että lähtötrankku sen kestää.

Siinä ir-palikassa on oparin lähtöön kytketty se 10k vastus plussasta. Jos trankkua ei ohjata johtavaksi niin se vastus antaa lähtöön kyllä myös plus-jännitteen, mutta virtaahan siitä ei voi ottaa kuin pikku hitusen jännitteen laskematta siinä vastuksessa saman tien. Kelpaa tilatiedoksi jollekin jatkosysteemille, mutta mitään konkreettista relettä tms sillä virralla ei kykene ohjaamaan. Mutta ohjaamalla trankku johtavaksi se antaa kyllä tukevampaa maatasoa jolloin se 'nielee' (termi  'sink') niin sen vastuksen kuin plus-tasoon liitetyn ulkoisen kuormankin virran.

Tämmöistä teoriaa yksinkertaistettuna :-)

Jos mekaanista relettä käytät niin lisää sen kelan napoihin poikittain yksi perusdiodi käyttöjännitteeseen nähden 'vastakarvaan'. Se suojaa sitä relettä ohjaavaa systeemiä releen kelan antamalta jännitepiikiltä ('takapotkulta') kun kelan virta katkaistaan. Ihan perus 1N400x vaikka.

Viimeksi muokattu: 21.11.20 - klo:09:00 kirjoittanut metsajussi

Eastwood

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Aktiivi
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 572
 • Go ahead, make my day.
Vs: Elektroniikka
Toi rele mitä yritän käyttää
https://www.ebay.com/itm/5V-DC-230V-AC-1-Channel-Relay-Shield-for-Arduino-Relais/323964078172?hash=item4b6dc3885c:g:NqQAAOSwaShduZjV
Sisältää itsessään jotain elektroniikkaa. Normaalistihan ei releen ohjauspuolella ole kuin +ja-, mutta tuossa on lisäksi Sig, joka ilmeisesti kytkee VCC navan plussan vetokäämille. Sisältäneekö tuo elektroniikka sitten vastuksen ja jonkun transistorin valmiiksi? Jotta esim ir'ältä tuleva heräte ei joutuisi käämin vetäjäksi?
So What?!

Eastwood

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Aktiivi
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 572
 • Go ahead, make my day.
Vs: Elektroniikka
Toiminnan käännön voi tehdä viivereleellä.
Viiverele missä on katkeavalla signaalilla käynnistys, sen  jälkeen 10 sekuntia viivettä, ja rele katkaisee.

 Näyttää olevan erilaisia viivereleitä Ebayssa.
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2334524.m570.l1313&_nkw=time+delay+5v+dc&_sacat=0&LH_TitleDesc=0&_osacat=0&_odkw=time+delay
ev

Tää vaikuittais tosiaan yksinkertaisimmalta systeemiltä, omassa tapauksessa. Sit tarvis viel löytää se oikea viiverele  :P Tuollainenkaan kun ei ole tullut aiemin vastaan.

Mutta kertaanpa vielä, ymmärsinkö oikein.
1-  Ir'llän Out-navan 1 muuttuu 0 kun hiirulainen tulee näköpiiriin.
2-  Viivereleen signaalivirta katkeaa, jolloin rele vetää säädetyn ajan.
3-  Säädetty aika kuluu, releen veto loppuu
1-  Homma toistuu, jos uusi uhri saapuu näkösälle
So What?!

metsajussi

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 3126
 • En tiedä mistä on kysymys, mutta vastustan!
Vs: Elektroniikka
Toi rele mitä yritän käyttää
https://www.ebay.com/itm/5V-DC-230V-AC-1-Channel-Relay-Shield-for-Arduino-Relais/323964078172?hash=item4b6dc3885c:g:NqQAAOSwaShduZjV
Sisältää itsessään jotain elektroniikkaa. Normaalistihan ei releen ohjauspuolella ole kuin +ja-, mutta tuossa on lisäksi Sig, joka ilmeisesti kytkee VCC navan plussan vetokäämille. Sisältäneekö tuo elektroniikka sitten vastuksen ja jonkun transistorin valmiiksi? Jotta esim ir'ältä tuleva heräte ei joutuisi käämin vetäjäksi?

Luultavasti / mahdollisesti. Noista on vähän heikosti dokumentaatiota ja erilaisia versioita on Amazon ja eBay puolillaan :-)
Näyttäisi siinä oleva kelan iso suojadiodi, joku trankku, vastus ja LED. Eli yksinkertainen puskuri siinä lienee, tuskin nyt ihan sitä LEDiä varten.

Vähän hienommissa Arduinon relekorteissa on oheisen kuvan mukainen kytkentä, niissä siis on kunnon puskuri releen käämille. Tuossa on jo osia enemmän kuin kyseessä olevassa kortissasi...
Mutta näkyy markkinoilla olevan myös versioita joissa ei ole mitään ohjauspuskurointia, vaan oletetaan että ohjausvirtaa on saatavilla riittävästi.
Niistä sanotaan että Relay Coil Voltage 5VDC Current Flows 71.4mA-89.3mA, eli virtaa ohjaukseen tarvitaan noin 80 mA.

Vainio

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 36
Vs: Elektroniikka
Nyt kun se sensori antaa sen nollan kun hiiri on hollilla, se tarkoittaa sitä että se avaa sensorin outputin tien maihin ja siksi se on "aktiivisena" nolla. Eli hiiren härnätessä, se sensorin signaalipinni on käytännössä maajohtoa. Jos sensorissa se avattu reitti maihin kestää transistorin kannasta tulevaa virtaa niin, että transistori päästää virtaa lävitseen niin paljon että rele napsahtaa, hiirellä on hankalaa.

Melkein kuvittelen että ymmärrän hieman tuosta, mutta vain hieman.
Mittailin nimittäin sitä pahuksen ir-palikkaa... Ja totesin että OUT napa toimii maana kun aktiivinen (oletan että tarkoitat samaa tuolla "käytännössä maajohtona"). Joten kytkin sitten sen releen GRD'hen,  releen SiG'iin + sanoin  VCC'hen+
Tuolla tavalla releen merkkivalo syttyi himmeästi ja rele yritti vetää, mutta virta ei ilmeisesti riittänyt. (oletan että maa jää liian heikoksi?)

Sitten kokeilin niin, että jätin releen VCC'n irti, SiG ja GRD kuten yllä.
Nyt releen merkkivalo loisti normaalisti, mutta rele ei vetänyt, vetokäämi kun ei saanut jännitettä VCC napaan...

Eikö rele  toimi kun kytket ir-korttiin ja  relekorttiin, +  - napoihin 5V,  ja relekortin  sig napaan tämän ir-palikan OUT.
HUOM: molemmille korteille samasta 5V jännitteestä sähköt.
ev

Eastwood

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Aktiivi
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 572
 • Go ahead, make my day.
Vs: Elektroniikka
Eikö rele  toimi kun kytket ir-korttiin ja  relekorttiin, +  - napoihin 5V,  ja relekortin  sig napaan tämän ir-palikan OUT.
HUOM: molemmille korteille samasta 5V jännitteestä sähköt.
ev
Jep jep, toimis kai se, jossei toi ir toimis "väärin päin", eli OUT'iin tulee jännite kun ir on levossa. Kun ir aktivoituu on OUT portti 0/maa
So What?!

Vainio

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 36
Vs: Elektroniikka
Eikö rele  toimi kun kytket ir-korttiin ja  relekorttiin, +  - napoihin 5V,  ja relekortin  sig napaan tämän ir-palikan OUT.
HUOM: molemmille korteille samasta 5V jännitteestä sähköt.
ev
Jep jep, toimis kai se, jossei toi ir toimis "väärin päin", eli OUT'iin tulee jännite kun ir on levossa. Kun ir aktivoituu on OUT portti 0/maa
Jos ymmärsin oikein,  lähtörele toimii nyt väärinpäin,  releessä on vaihtokoskettimet, ja saat sillä kytkennän toisinpäin. Tietysti rele on vetäneenä lähes koko ajan, vain toimnnan aikana päästää.

Tuossa  voi olla tilalle sopiva monitoimiviiverele, triggaus toiminta on arvailua, sopii ir-korttiin kun triggaus on miinus ( - ).  Ehkä P5 mode  (trigger relay on) olisi sopiva, (tai P7) jos siinä on päästöaika, tai päästääkö kun trigger signaali loppuu, tai tekeekö jatkuvaa on/off kytkentää eikä lopeta. Vaikeita tällaiset laitteet on ostaa, kun ei ole toimintakaaviota. Kokeiluksi menee.

https://www.ebay.com/itm/Digital-LED-DC-5V-12V-24V-Cycle-Loop-Delay-Timer-Switch-Turn-ON-OFF-Relay-Module/193432933921?_trkparms=aid%3D1110006%26algo%3DHOMESPLICE.SIM%26ao%3D1%26asc%3D20200520130048%26meid%3D4dff5a3caf3a49c4b9d1afea852569a7%26pid%3D100005%26rk%3D5%26rkt%3D12%26mehot%3Dpf%26sd%3D122552064797%26itm%3D193432933921%26pmt%3D1%26noa%3D0%26pg%3D2047675%26algv%3DSimplAMLv5PairwiseWebWithDarwoV3BBEV2b%26brand%3DUnbranded&_trksid=p2047675.c100005.m1851

ev

Viimeksi muokattu: 21.11.20 - klo:17:19 kirjoittanut Vainio