Säätyyppiä kun ei pysty vaihtamaan niin ainut mahdollisuus on yrittää muuttaa viljelytapoja ja kasveja. Syyskasveja kaiken uhalla, suorakylvö keväisin pelastanut itsellä paljon.
Lajikevalinta vaikutta myös. Katsele EkoNu:n tilastoja, ja vertaile kuivien ja märkien vuosien lajike-eroja. Samaa tietty löytyy Luken suuremmista testijoukoista, mutta luomussa tietynlainen rakenteellinen ravinnepuutos muuttaa tilannetta melkoisesti. EkoNU:n lajikekokeet ovat korvaamattomia luettavia, jos viljelee haasteellisilla alueilla, jotenkin nyt omat epäonnistumiset, lajikkeet ja säät ovat loksahtaneet yhteen.
Syysvehnään tulee nyt parivertailuun Ceylonin vierelle Aspekt. Suunnilleen sama kasvuaika, Aspekt on hiukan pitempi, lakoprosentista ei ole tietoa, mutta jos korsi on edes vahvempi kuin Vakan, niin kyllä sen kanssa näillä kovilla mailla pärjää.
Ceylon on mainio lajike, mutta lyhytkortisuus on hieman ärsyttävä piirre, kun esimerkiksi Broadway lyhentää voimakkaasti jo valmiiksi kääpiökokoista Ceylonin kortta. Jyvien kauhominen juuriheinästä, jos on kosteaa puintiaikana, asettaa terän leikkuuteholle vaatimuksia.
Ohrilla ongelmana on tosiaan nykylajikkeiden lyhyt tanakka korsi ja vaateliaisuus. Kuivuutta kestävät lajikkeet ovat säännönmukaisesti myöhäisiä, rentoja ja pitkäkortisia littulako-ohria. Elmeri-ohra on poikkeus, myöhäinen monitahoinen, joka ei vain mene lakoon, vaikka on pitkä ja kuivassa hyvin kasvava. Sitä on nyt etsinnässä uudelleenlisäykseen, varsinkin tavanomaisessa viljelyssä kunnon annos Balayaa tai vastaavaa kompensoi tautiherkkyyttä, joka Elmerillä ei edes ole mitenkään erityisen heikko. Kaksitahoisista parhaat lajikkeet näkyvät olevan mallastamoiden yksinmyynnissä. Harmi, sillä niissä näyttäisi olevan potentiaalia rehuvehnäksikin.
No, yleisessä myynnissä olevista ohrista voisi kokeilla Wish-merkkistä ohraa, lakoherkkyys kuin Pirkalla, mutta happaman maan kokeissa puolitoistakertainen sato, savimaan kokeissa sama tai suurempi sato, näihin superhyper Laureaatteihin verrattuna. Toinen ehdokas on Brienne. Feedwaysta on jo neljän vuoden kokemus, viihtyy hyvin kuivilla ja/tai happamilla mailla, mutta vaatii lannoitusta herääkseen eloon. On myös melko hidas itämään kylvössä.
-SS-