mutta entäpä jos tuolta pellolta saikin jopa kahella vuotella kunnon saton? ite kattelin aikoinaan yhen luomuilijan peltoja ja mietin et miäki, mut sit korpeennuin nuista pakollisista järkitarkastuksista. joissa paljon mielivaltaa..
Mikään ei estä käyttämästä 30 - 50 tonnia lantaa
joka vuosi ja ottamasta
joka vuosi 5 tonnin satoa, kaura - ruis - hernevaltainen rikkaruohot tukahduttava viljelymuoto, se oli arkipäivää vielä runsaat 70 vuotta sitten, silloin kun harvalukuiset luomuviljelijät - jos niitä vielä edes olikaan - olivat semmoisia Koijärven suojelijan näköisiä kummajaisia karjatalousvaltaisessa Etelä-Suomessa.
Mutta ei se ollut luomua silloin, eikä olisi nykyäänkään. Ei vahvalla sen ajan pitkäkortisella viljalla todellakaan paljon rikka-aineita tarvinnut, ainoa iso riski oli kirvojen aiheuttamat virustautituhot, jotka silloin tällöin iskivät. Silloin Roxiooni teki eron 1000 kilon ja 5000 kilon välillä. Niiltä ajoilta fosforiluvut ovat vieläkin jollakin lohkoilla 100:n nurkilla, ja kolmekymmentä vuotta ähkylannan jälkeen vielä on maa mehmeämpää ja multavampaa kuin sata vuotta viljalla ja keinolannoitteella ollut. Mutta tällöin tarvittaisiin 1960-luvun malliin nämä yli miljoona lehmää ja puoli miljoona hevosta, kanoista ja sioista puhumattakaan, että maata voitaisiin ruokkia reilusti. Kolmen miljoonan ihmisen makkilantakin meni peltoon.
Tietysti jos luomusäännöksiä on helpotettu siten, että voi samalla lohkolla viljellä joka vuosi reilulla orgaanisella lannoitteella satokasveja, ja ehkä käyttää korrenvahvistusta ja helppoliukoisia lannoitteitakin pl. typpi, peruskasvinsuojelu ja yksinkertaiset kännäaineetkin olisivat toivottavia.
-SS-