Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Pellon hinta  (Luettu 40724 kertaa)

Puuha-Pete

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7393
Vs: Pellon hinta
 Tässä vaan pitää ottaa se huomioon, että maanviljelijät eivät juurikaan omaa "oikeanlaisesta" yrittämisestä minkäänlaista kokemusta. Voidaan kyseenalaistaa myös, onko maanviljely yrittämistä, koska suuri osa tulokertymästä koostuu erilaisista yhteiskunnan maksamista tuista...no...

 Poikkeuksia toki on, joku rikastuukin, mutta pääasiassa rahaa tulee vasta siinä vaiheessa kun tilan myy eikä silloinkaan kovin paljoa. Tunnen yhtenä esimerkkinä kasvinviljelytilan, on noin 32 hehtaaria omaa peltoa, ja vasta nyt, muutaman vuoden eläkkeelläolon jälkeen pariskunta myöntää, että vasta nyt on ollut taloudellisesti mahdollista , kun eläke juoksee ja peltojen vuokratuotot, vaihtaa autoa uudempaan ja tehdä remonttia päärakennukseen. Kysyin minkälaista elämä muuten on, isäntä sanoi että mikäs tässä, koko ajan odotellaan eläkkeenmaksupäivää laskunipun kanssa.

 Tilan lopettaessa toimintansa ja pariskunnan siirtyessä eläkkeelle pankki pakotti heitä myymään osan pelloistaan velkansa lyhentämiseksi.

 Yksi esimerkki, toki ääripäästä, mutta ei niin epätavallinenkaan.

 Jos on vaikka parisataatuhatta pankissa kun tilan myy, onko se paljon -usein pariskunnan-elämän mittaisesta työstä?  Tai neljäsataatuhatta?Itse tein taannoin  140 000 voiton, kun  myin nuorena ostamani kerrostaloasunnon  pois sitten aikanaan. Kaikki on suhteellista.

Viimeksi muokattu: 18.01.18 - klo:16:02 kirjoittanut Puuha-Pete

Masu pipi...?...klikkaamalla 5000 euroa ; )) ja mistä Faariin rengas kaikkein halvimmalla? Sarka-museostako? YMPYRÄPUINTIA!!!

Ihan niin kuin minä ja Köntys Sarka-museossa ennustettiinkin!

Puuha-Pete

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7393
Vs: Pellon hinta
Keski-Euroopassa tilanne on se että vapaan kaupan hintoihin nähden pelto tuottaa omistajalleen sen 1-2% (max3%), ja se alkaa olla vakio. Irlannissa pelto on tuottoarvoonsa nähden vielä tosi halpaa, ja osittain siksi tuotantokustannukset ovat niin matalat. Ei pellon useimmissa "vanhoissa" maissa oletetakaan maksavan itseään takaisin.

Pelto on vähän kuin pankkitili. Ei sinne kannata lainarahaa kerätä. Salaojat voi ehkä vetää lainarahalla.

Suurimmalla osalla maajusseista uskonto on vahva 10 mut laskento heikko 4.

Ja taloudelliset vaistot täysin hukassa. Kierretään ruiskun kanssa kolmasti ellei neljästi kesässä joka ikinen peltoläntti ja muna pystyssa sitten postataan kollegoille kuvia laihosta ja tippa kikkelinpäässä porukalla ihastellaan, kun tuli ihan aikuisten oikeesti hyvä sato. Kun ei osata laskea mitään arvoa kiinteiden kulujenkaan jälkeen omalle työlle.😋


 Ja kun totuus on et viivan alle ei ilman tukia jäisi oikein yhtään mitään. Laske siitä sitten palkka omalle työlle.

Se että sinä et saa kannattamaan, ei tarkoita etteikö joku muu saisi.   :)

 Saahan sen helposti kannattamaan, muttei niin hyvin kannattamaan, että sillä olisi oikeasti jotain taloudellista merkitystä.

 Yleensä yrittämisessä pitäisi vaurastua. Katsopa ympärillesi ja ihmettele, vaurastuvatko maajussit OIKEASTI vai eivät? Ne, joilla kalusto uusiutuu ja uutta tuotantolaitosta ilmestyy nurkkiin, ne hankitaan velkarahalla ja sitä velkaahan maksetaan loppuun asti.  Suurin osa kituuttaa vanhoilla vehkeillä, eikä mitään oikeaa vaurastumista tapahdu.

 Vähän sama asia kun puhutaan yksityisyrittäjistä elinkeinopuolella. Ovatko he yrittäjiä ollenkaan, vai yksityisiä elinkeinonharjoittajia? Useasti tehty vertaus siitä, että yrittäjä tekee kaiken mahdollisen jotta liikevaihto vuosittain kasvaisi, ei toteudu yksinyrittäjillä, eikä useimmilla maajusseillakaan. Kunhan kekkaloidaan päivästä toiseen isältä opitulla ja omaksutulla elämäntavalla. Päivästä toiseen ja vuodest toiseen kyllä edeten, tuleehan sitä pienemmälläkin toimeen,  mikäs siinä.

 Maatilojen määrä on -rakennemuutokseksihan sitä nimitetään- laskenut koko ajan ja tulee koko ajan laskemaan. Mistä muusta se kertoo kuin siitä, että yleisesti ottaen maatalouden kannattavuus on huono.

 Pienet tilat lopettavat huonon kannattavuuden vuoksi, kuten on nähty. Tilakoon kasvu ei ole ratkaisu sekään heikkoon  kannattavuuteen. Suomen suurinkaan viljatila ei saa kertomansa mukaan tilanpitoaan kannattamaan kunnolla. Pitää kertomansa mukaan löytää talveksi tilan ulkopuolista työtä  urakointia. Lisäksi kannattavuutta hakiessaan siirtyi lisäksi myös luomuun, kun ei muukaan auttanut.

Ei maatalous siis toki ole useimmalle kannattamaton elinkeino, vaan huonosti kannattava. Toimeen tullaan, mutta varallisuus ei kasva .

Nyt jo eläköitynyt maajussi ylä-savosta totesi aikoinaan osuvasti: "Ei maatalous kannata, siinä vaan rikastuu pikkuhiljaa."
 

Samahan tapahtuu myös yleisesti ottaen kaikilla palkansaajilla, jotka saavat vaikkapa keskimääräistä 3000 euron kuukausipalkkaa. Eläkkeelle jäädessä on mukulat maailmalla ja minimissään asunto, auto ja jotain pientä maksettuna. Tarkemmilla myös kesämökki. Pariskunnan kohdalla yhteisillä kuuden tonnin kuukausiansioilla päästään vaikkapa yli 2,5 miljoonan bruttoansioihin vaikkapa 35 vuoden työssäolon jälkeen. Kolmekymppisenä töihin ja töissä 65 -vuotiaaksi asti.

 Yksinkertaista matematiikkaa.

 "Suomalaisten kokonaisansioiden keskiarvo eli keskipalkka oli viime vuonna 3 368 euroa kuukaudessa."

https://yle.fi/uutiset/3-9843295

Viimeksi muokattu: 18.01.18 - klo:16:11 kirjoittanut Puuha-Pete

Masu pipi...?...klikkaamalla 5000 euroa ; )) ja mistä Faariin rengas kaikkein halvimmalla? Sarka-museostako? YMPYRÄPUINTIA!!!

Ihan niin kuin minä ja Köntys Sarka-museossa ennustettiinkin!

ja101

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5102
  • Kouvola, Kymenlaakso
Vs: Pellon hinta
Eihän maataloudella rikastu kun siinä vaiheessa, kun tila (pellot) myydään. Jos myynti tapahtuu alihintaan tai kokonaan ilman jatkajalle niin eihän tästä hommasta kyllä paljon mitään jää. Pienemmällä vaivalla pääsisi kun vit***lisi palkansaajana jossakin. Eipä tarvitsi kytätä kuin kelloa koska voi lähteä kotiin.
En oikein ymmärrä noitten vuokrapeltojen viljelijöitä jotka viljelevät peltoja 500e vuokrahinnoilla. Viljelet peltoa vuokralla 30 vuotta (tilanpitoa ajan). Paljon vuosittain jää käteen hommasta? Siitä kun ottaa vielä elämiseen tarvittavan rahan pois niin jääkö jotain säästöön tai sijoitettavaksi muualle? Omassa pellossa on puolensa kalliskin pelto on joskus oma, mutta sitä ei ole varaa sitten ilmaiseksi siirtää jatkajille. Tietysti on tilanteita joissa tuollainen kalliskin vuokrapelto on tarpeellinen esim. lannanlevitysalana tai rehun tuotannossa, mutta siinäkin kohdin tulee mieleen, että olisiko pienempi eläinmäärä parempi ratkaisu tai olisiko mahdollisuus löytää pysyvää yhteistyötä.
Kyliltä kuultua.... "maatalous vaatii välillä kovempaa ryyppäämistä"...

iskra

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11786
Vs: Pellon hinta
  Huonoa talonpitoa jollei puolta milliä ole saanut praktiikan aikana tilille, sitten voi lahjoittaa talon jatkajille

kantola

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 27223
  • Ut sementem feeceris, ita metes.
Vs: Pellon hinta
Valittihan täällä joku kotimaisen lottopotinkin suuruudesta ja siitä ettei se riittäisi mihinkään. Vain Eurojackpot olisi piisannut.
Yllä oleva materiaali on laadittu vain informatiivisessa tarkoituksessa, eikä siinä mainittuja seikkoja ole tarkoitettu ohjeeksi tai neuvoksi.

Maa-Anssi

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1373
Vs: Pellon hinta
Joopa joo. Olen tässä pitkään miettinyt että kuinka tyhmä oikein olenkaan?
Täs on lähellä tehty sekä vuokrasopimuksia että maakauppa kuitenkin sellaisilla summilla että mun exel-taulukko ei ymmärrä niitä ollenkaan. Mutta pankki ymmärtää. Niis on vissiin eri logaritmi ratkomassa asiaa? Mun exelissä ei tosin ole eläin- saraketta ollenkaan...

Jos tosiaan se pelto ostetaan tulevia polvia varten, tulisi jatkon olla varmaa jo kaupan teko hetkellä. Viljelläkseen se pelto on pakko ostaa, muu ei selitä ontuvia, huonosti rahallisesti kannattavia kauppoja.
Joku sanoi että metsä/pelto säilyttää arvonsa rahassa. Mutta säilyyhän se raha pankissakin!! Ja saa parin prosentin korkoakin. Ei tule jatkamis pakkoa perillisille, eikä omaisuuden jako riitoja.

Loppu kaneettina siis että olis pitäny opiskella jotain raha puolta, tai yleensäkin enemmän. Tulee niin saaterin tyhmä olo kun ei saa hommia kannattamaan ja hommat "junnaa" paikallaan, kun en lähesty edes ekaa sataa hehtaaria peltoa ja olen viljellyt omaan piikkiin jo 10 vuotta...
Voikko tehdä ja voikko samalla olla tekemättä!
--Selkeää ohjeistusta tuvan puolelta, ihan kuin tukia hakiessa

Jusman

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28
Vs: Pellon hinta
Hintavääristymät saattavat kestää vuosia, maataloudessa pitempään. Nyt on etelä-pohjanmaalla kallista peltoa kaikki halukkaat saaneet. Täällä on kauppojen hinnat laskusuunnassa selvästi.
Mihin asti laskee, näemme 2020 jälkeen. Brexitin myötä EU:n maatalousbudjettia on tarkoitus leikata. Jää nähtäväksi.
4-6% Lainan korko tulee syömään velkaisten tilojen kannattavuutta. Osalla toiminta menee tappiolliseksi, johtuen matalasta kannattavuustasosta. Kun velkakirjojen osto-ohjelma lopetetaan.
Mikä tulee säilyttämään arvonsa tulevaisuudessa, tuettu pelto, josta tuki laskee? Kerrostalo asunto kasvukeskuksista? metsätila?

Puuha-Pete

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7393
Vs: Pellon hinta

Mikä tulee säilyttämään arvonsa tulevaisuudessa, tuettu pelto, josta tuki laskee? Kerrostalo asunto kasvukeskuksista? metsätila?

Kerrostaloasunto kasvukeskuksista.
Masu pipi...?...klikkaamalla 5000 euroa ; )) ja mistä Faariin rengas kaikkein halvimmalla? Sarka-museostako? YMPYRÄPUINTIA!!!

Ihan niin kuin minä ja Köntys Sarka-museossa ennustettiinkin!

maidontuottaja

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5521
  • 250k
Vs: Pellon hinta

Mikä tulee säilyttämään arvonsa tulevaisuudessa, tuettu pelto, josta tuki laskee? Kerrostalo asunto kasvukeskuksista? metsätila?

Kerrostaloasunto kasvukeskuksista.
Tiedä onko nekään välttämättä turvassa kaikki. Yksiöt jostain radan varresta pk-seutu ehkä.
Huonostakin asiasta voi löytyä joskus jotain hyvää.

Puuha-Pete

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7393
Vs: Pellon hinta

Mikä tulee säilyttämään arvonsa tulevaisuudessa, tuettu pelto, josta tuki laskee? Kerrostalo asunto kasvukeskuksista? metsätila?

Kerrostaloasunto kasvukeskuksista.
Tiedä onko nekään välttämättä turvassa kaikki. Yksiöt jostain radan varresta pk-seutu ehkä.

Riskitöntä sijoittamista ei ole olemassakaan.
Masu pipi...?...klikkaamalla 5000 euroa ; )) ja mistä Faariin rengas kaikkein halvimmalla? Sarka-museostako? YMPYRÄPUINTIA!!!

Ihan niin kuin minä ja Köntys Sarka-museossa ennustettiinkin!

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8336
Mystinen kesälaatumies

Puuha-Pete

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7393
Vs: Pellon hinta

Mikä tulee säilyttämään arvonsa tulevaisuudessa, tuettu pelto, josta tuki laskee? Kerrostalo asunto kasvukeskuksista? metsätila?

Kerrostaloasunto kasvukeskuksista.
Tiedä onko nekään välttämättä turvassa kaikki. Yksiöt jostain radan varresta pk-seutu ehkä.
On asuntopuolellakin riskinsä:  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tukholman-keskineliohinta-tippunut-jo-yli-tuhat-euroa---kuoleman-kosketus-kerrostaloille/NGnAbRKw?ref=iltalehti:e2a1&_ga=2.256147720.2026638977.1516130352-925136180.1487584202
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tukholman-keskineliohinta-tippunut-jo-yli-tuhat-euroa---kuoleman-kosketus-kerrostaloille/NGnAbRKw?ref=iltalehti:e2a1&_ga=2.256147720.2026638977.1516130352-925136180.1487584202

Riskitöntä sijoittamista ei olekaan.

 Myös asuntosijoituksien realisoinnin hetkellä pitää olla tarkkana. Ei kannata myydä silloin kun suhdanteet ovat heikot. Sama juttu kuin vaikkapa osakekaupoissa.

Masu pipi...?...klikkaamalla 5000 euroa ; )) ja mistä Faariin rengas kaikkein halvimmalla? Sarka-museostako? YMPYRÄPUINTIA!!!

Ihan niin kuin minä ja Köntys Sarka-museossa ennustettiinkin!

Pelto-Jussi

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 394
Vs: Pellon hinta
Asuntosijoittamisessa taitaa olla niin, että jos sijoitetulle pääomalla saa 5 pinnaa korkoa, pitää olla tyytyväinen. Voitto syntyy, jos on syntyäkseen, vasta kun asunto myydään.

Pellosta ei vastaavaa ole odotettavissa kun harvemmin maata myydään muutoin kuin elinkeinosta luopumisen yhteydessä, silloinkin ehkä tappiolla jatkajalle.

Omalla rahalla saa jokainen tietysti rellestää miten haluaa, mutta pankista ei apuja tule enää yhtä auliisti kuin takavuosina. Vakuusarvoja on laskettu. Lainan saamisen ehtona on reiluhko omarahoitusosuus ja lisäksi näyttöä elinkeinon harjoittamisen menestyksestä (ne verotiedot...).

Kirjanpitäjä

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 52
Vs: Pellon hinta
Leikkimielinen laskelma, jos ostaa peltoa 200000€:lla, paljonko sillä sitten saakaan, ostosumma rahoitetaan kokonaan lainalla, koska vakuuksia on riittävästi.
Lainasumma on noin 210000€ koska varaisiirtovero ja muut kauppaan liittyvät kulut vievät sen kympin.
Lainaaika 20 v. korko % 3, jos saa kiinteällä korolla näin pitkän lainan.
Korkoihin menee n. 70000€, eli keskim 3500€/ vuodessa, pelkkiin korkoihin menisi keskim. 7-8 ha:n tuet, sillä oletuksella ettei tukitaso muuttuisi.
Jos viljelijän verotettavat ansitulot ennen tätä kauppaa ovat n. 27000€/v on marginaaliveroprosentti n. 40 eli vuosilyhennyksiin tarvittaisiin lähes 17000€ bruttolisäys jotta tämä 10000€ lainanlyhennys
voidaan suorittaa, tämän lisäksi tämä 210000€ laina pienentää tilan nettovarallisuutta vähintään 180000€ ja vaikuttaa verotukseen negatiivisesti.
Jos ostettava ala on 20 ha niin 13 ha:n tukipotilla takaisinmaksuaika on 40 vuotta.
Toisaalta 40 vuoden lainaajalla korkomenotkin kaksinkertaistuvat.
Yli kahdenkymmenen vuoden veroilmoitus kokemuksella vain harva saa viivan alle jäämään tukipottia vastaavan summan ja jos saa niin satotaso pitää olla jatkuvasti aivan huippua.
Jos sitten ostaa omalla rahalla peltoa niin se on sijoitus, onko se hyvä sijoitus, se onkin sitten toinen juttu.

Moerkoe

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 446
Vs: Pellon hinta
Leikkimielinen laskelma, jos ostaa peltoa 200000€:lla, paljonko sillä sitten saakaan, ostosumma rahoitetaan kokonaan lainalla, koska vakuuksia on riittävästi.
Lainasumma on noin 210000€ koska varaisiirtovero ja muut kauppaan liittyvät kulut vievät sen kympin.
Lainaaika 20 v. korko % 3, jos saa kiinteällä korolla näin pitkän lainan.
Korkoihin menee n. 70000€, eli keskim 3500€/ vuodessa, pelkkiin korkoihin menisi keskim. 7-8 ha:n tuet, sillä oletuksella ettei tukitaso muuttuisi.
Jos viljelijän verotettavat ansitulot ennen tätä kauppaa ovat n. 27000€/v on marginaaliveroprosentti n. 40 eli vuosilyhennyksiin tarvittaisiin lähes 17000€ bruttolisäys jotta tämä 10000€ lainanlyhennys
voidaan suorittaa, tämän lisäksi tämä 210000€ laina pienentää tilan nettovarallisuutta vähintään 180000€ ja vaikuttaa verotukseen negatiivisesti.
Jos ostettava ala on 20 ha niin 13 ha:n tukipotilla takaisinmaksuaika on 40 vuotta.
Toisaalta 40 vuoden lainaajalla korkomenotkin kaksinkertaistuvat.
Yli kahdenkymmenen vuoden veroilmoitus kokemuksella vain harva saa viivan alle jäämään tukipottia vastaavan summan ja jos saa niin satotaso pitää olla jatkuvasti aivan huippua.
Jos sitten ostaa omalla rahalla peltoa niin se on sijoitus, onko se hyvä sijoitus, se onkin sitten toinen juttu.

Hyvä laskelma.

Johtopäätös on, että nykyhinnoilla on järkevää ainoastaan myydä peltoa, ei ostaa. Sitten kun maataloustuet on ajettu miniminimiin, niin sitten voi sijoitetut pellonmyyntirahat ottaa ulos ja hankkia näin ainakin tuplaantuneella rahalla puolihintaista peltoa. Näin saa peltoalansa nelinkertaistettua. Eikä mene 40:ä vuotta vaan luulisin , että 25 vuotta riittää.

Tietysti tässä on riskinsä ja epävarmuustekijänsä. Ainoastaan nyt ostamalla voi olla varma lopputuloksesta, rahaa palaa.