Keski-Euroopassa tilanne on se että vapaan kaupan hintoihin nähden pelto tuottaa omistajalleen sen 1-2% (max3%), ja se alkaa olla vakio. Irlannissa pelto on tuottoarvoonsa nähden vielä tosi halpaa, ja osittain siksi tuotantokustannukset ovat niin matalat. Ei pellon useimmissa "vanhoissa" maissa oletetakaan maksavan itseään takaisin.
Pelto on vähän kuin pankkitili. Ei sinne kannata lainarahaa kerätä. Salaojat voi ehkä vetää lainarahalla.
Suurimmalla osalla maajusseista uskonto on vahva 10 mut laskento heikko 4.
Ja taloudelliset vaistot täysin hukassa. Kierretään ruiskun kanssa kolmasti ellei neljästi kesässä joka ikinen peltoläntti ja muna pystyssa sitten postataan kollegoille kuvia laihosta ja tippa kikkelinpäässä porukalla ihastellaan, kun tuli ihan aikuisten oikeesti hyvä sato. Kun ei osata laskea mitään arvoa kiinteiden kulujenkaan jälkeen omalle työlle.😋
Ja kun totuus on et viivan alle ei ilman tukia jäisi oikein yhtään mitään. Laske siitä sitten palkka omalle työlle.
Se että sinä et saa kannattamaan, ei tarkoita etteikö joku muu saisi.
Saahan sen helposti kannattamaan, muttei niin hyvin kannattamaan, että sillä olisi oikeasti jotain taloudellista merkitystä.
Yleensä yrittämisessä pitäisi vaurastua. Katsopa ympärillesi ja ihmettele, vaurastuvatko maajussit OIKEASTI vai eivät? Ne, joilla kalusto uusiutuu ja uutta tuotantolaitosta ilmestyy nurkkiin, ne hankitaan velkarahalla ja sitä velkaahan maksetaan loppuun asti. Suurin osa kituuttaa vanhoilla vehkeillä, eikä mitään oikeaa vaurastumista tapahdu.
Vähän sama asia kun puhutaan yksityisyrittäjistä elinkeinopuolella. Ovatko he yrittäjiä ollenkaan, vai yksityisiä elinkeinonharjoittajia? Useasti tehty vertaus siitä, että yrittäjä tekee kaiken mahdollisen jotta liikevaihto vuosittain kasvaisi, ei toteudu yksinyrittäjillä, eikä useimmilla maajusseillakaan. Kunhan kekkaloidaan päivästä toiseen isältä opitulla ja omaksutulla elämäntavalla. Päivästä toiseen ja vuodest toiseen kyllä edeten, tuleehan sitä pienemmälläkin toimeen, mikäs siinä.
Maatilojen määrä on -rakennemuutokseksihan sitä nimitetään- laskenut koko ajan ja tulee koko ajan laskemaan. Mistä muusta se kertoo kuin siitä, että yleisesti ottaen maatalouden kannattavuus on huono.
Pienet tilat lopettavat huonon kannattavuuden vuoksi, kuten on nähty. Tilakoon kasvu ei ole ratkaisu sekään heikkoon kannattavuuteen. Suomen suurinkaan viljatila ei saa kertomansa mukaan tilanpitoaan kannattamaan kunnolla. Pitää kertomansa mukaan löytää talveksi tilan ulkopuolista työtä urakointia. Lisäksi kannattavuutta hakiessaan siirtyi lisäksi myös luomuun, kun ei muukaan auttanut.
Ei maatalous siis toki ole useimmalle kannattamaton elinkeino, vaan huonosti kannattava. Toimeen tullaan, mutta varallisuus ei kasva .