Suojavyöhykkeet lisätukena ovat alle 20 miljoonaa, riistapellot 5 miljoonaa, luonnonhoitopellot 18 miljoonaa, yhteensä noin alle 50 miljoonaa, ei satoja miljoonia. Kesantojen ja EFA -pakkokesannon tuet ovat viljaa heikommat, eli niissä säästää maataloustukihallinto vajaat 10 miljoonaa. LHK leikkuria eikä kasvipeitteisyyden korvauksen huononnuksia hömpille ei ole edes laskettu tähän.
Missäpä ne sadat miljoonat "tuottamattomuuden tuet" ovat, koska koko ympäristötukipotti kaikille Suomen pelloille, myös eläintiloille, on sekin vain noin 220 miljoonaa vuodessa ?
-SS-
Unohdit luomun, joka alunalkaen oli toimenpide tuotannon vähentämiseksi ja oli määräaikainen. Kun noinkin hyvin tunnet järjestelmän, tiedät myös, paljonko luomua tuetaan ja paljonko luomua myydään.
Luomua en laskenut, koska on eri momentilla EU-tuissakin. Luomu ei lisää eikä vähennä normiviljelyn tukia, vaikka luomun suosio vaihtelisi. Olin vain huomaavinani semmoista ilmapiiriä, että se hömpän tuki olisi satoja miljoonia, ja jättilehmälät joutuisivat mierontielle kun menettävät nämäkin suuret rahat.
Kriisituki siis on isompi kuin tavanomaisen viljelyn hömpän tuki, eli niin pienistä rahoista loppujen lopuksi on. Ja oletin vieläpä virheellisesti , että hömpän tuet menevät vain viljanviljelijöille. Vaikka karjatilatkin pitänevät hömppää viljelykierrossa. Luomutukipotti sinänsä on vain 47 miljoonaa euroa vuodessa, ja siitä osa on myös luomun kotieläintukia. Eli luomu ja hömpät yhteensä jäävät alle 100 miljoonan siltikin !
Toisaalta, pohjoinen nautatuki jotain 40 miljoonaa, maidon pohjoinen tuotantotuki 100 miljoonaa ? Pohjoiset tuet budjetissa yhteensä lähes 400 miljoonaa euroa. ? Sitten 40 miljoonaa hömppäheinän tukea on jotenkin kauheaa ?
-SS-