Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia  (Luettu 5630 kertaa)

ilkka

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2710
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
Jutun mukaan härkäpapu- ja kauraproteiini tulee ruotsista ja herneproteiini keskieuroopasta. Kauraleseet ja -jauho taas Suomesta n.10%.

Ongelma lienee ettei Suomesta taida saada em. proteiini -valmisteita. Hienot ihmiset innovoineet hienoista "raaka-aineista" hienon tuotteen.

Kilohinta lienee n.20€.

Kun ruoka on kuulemma kallista voi vaan arvailla kumpa kaupasta valitaan, nyhtökaura 250 g/5 € vai sika-nauta jauheliha 400 g/2 €.

SKN

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 52085
  • Keulamerkki-Erkki ja tähdet
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
ja eiks tuolla ole vielä se alvietu turvana?    luulis olevan kannattavaa kun aina hoetaan että suomen kallis alvi on syynä huonoon kauppaan...
https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Ahvenanmaan_veroraja_arvonlisaverotukses#2_Tavaroiden%20kaupallinen%20vienti%20ja%20tuonti

tuosta kun tavaat ja oman mielen mukaan tulkihtet niin asia selviää :) ;) :D ;D


tuohon viljanviljelijöiden viljavalioon palaan vielä sen verran että jos kun toiminta viljapuolella olisi niin osuuskuntahenkistä kuin maitopuolella niin nyhtökaurahan ei olisi siinä mittakaavassa mikään sensaatio vaan esimerkiksi gefilus-brändin mukainen osa suuressa kokonaisuudessa :-\ :-\ :-\ :-\


Nyt suhteellisuutta lisää peliin.

Nyhtökaurassa kotimaasta saatava osuus on noin 10 % (siis vilja, EI vesi). 250g pakkauksesta n.25g. Valmistusmäärät haastattelun mukaan useita tuhansia pakkauksia/päivä (n.2000 kpl x 250g = 500 kg/pv -> n. 10 tn/kk). Jossain kerrottiin tuotannon kymmenkertaistuvan --> 100 tn/kk = 25 hehtaarin kaurat. Eli vuodessa 300 ha:n kaurat.

2016 kauran kylvöala 331 000 ha. Tarvittava 300 ha on 0.09 % viljellystä alasta.


Ja ne tupailtapuheet.

Tehtaalla töissä 100 henkeä. Pelkästään perunan kuljetuksesta toimeentulon saavia ei ole yhtään. Perunanviljelijöitä 60 kpl, viljelevät toki myös muuta. En saa millään noista luvuista 250 työpaikkaa aikaiseksi.

Mitenkään väheksymättä manner-Suomen orkla-sopimusviljelijöitä, ruokateollisuustehtaat jalostavat raaka-aine tonneja. Viljelijä lukumäärällä ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Hiukka sama asia kun maitotilojen lukumäärän vähentyminen. Suurin merkitys tupailtapuheissa.

Mtk:n näkemys viljelyaloista poikkeaa hieman Slc:n näkemyksestä; "Perunan viljely on viime vuosikymmenten aikana keskittynyt läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta viljellään kaksi kolmannesta Pohjanmaalla. Ruokateollisuusperunan viljelyalasta reilu puolet on Pohjanmaalla, yli viidennes Ahvenanmaalla ja 15 % Satakunnassa."

Herää kysymys mitä slc:n määrä pitää sisällään ? Siis kokonaisala Suomessa 2015 oli 3150 ha.

Siinä ois ollut mahdolista alkaa kehittämään härkäpavun ja herneen viljelyä Suomessa, vai eikö siihen taidot riitä?

Maankuulut agronet-sadot härkäpavusta kyllä kertovat ammattitaidosta....
Kotimaisia metsän antimia jo vuodesta nolla.. http://psyvault.net/viewtopic.php?f=8&t=430

https://vimeo.com/31482159

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
ja eiks tuolla ole vielä se alvietu turvana?    luulis olevan kannattavaa kun aina hoetaan että suomen kallis alvi on syynä huonoon kauppaan...
https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Ahvenanmaan_veroraja_arvonlisaverotukses#2_Tavaroiden%20kaupallinen%20vienti%20ja%20tuonti

tuosta kun tavaat ja oman mielen mukaan tulkihtet niin asia selviää :) ;) :D ;D


tuohon viljanviljelijöiden viljavalioon palaan vielä sen verran että jos kun toiminta viljapuolella olisi niin osuuskuntahenkistä kuin maitopuolella niin nyhtökaurahan ei olisi siinä mittakaavassa mikään sensaatio vaan esimerkiksi gefilus-brändin mukainen osa suuressa kokonaisuudessa :-\ :-\ :-\ :-\


Nyt suhteellisuutta lisää peliin.

Nyhtökaurassa kotimaasta saatava osuus on noin 10 % (siis vilja, EI vesi). 250g pakkauksesta n.25g. Valmistusmäärät haastattelun mukaan useita tuhansia pakkauksia/päivä (n.2000 kpl x 250g = 500 kg/pv -> n. 10 tn/kk). Jossain kerrottiin tuotannon kymmenkertaistuvan --> 100 tn/kk = 25 hehtaarin kaurat. Eli vuodessa 300 ha:n kaurat.

2016 kauran kylvöala 331 000 ha. Tarvittava 300 ha on 0.09 % viljellystä alasta.


Ja ne tupailtapuheet.

Tehtaalla töissä 100 henkeä. Pelkästään perunan kuljetuksesta toimeentulon saavia ei ole yhtään. Perunanviljelijöitä 60 kpl, viljelevät toki myös muuta. En saa millään noista luvuista 250 työpaikkaa aikaiseksi.

Mitenkään väheksymättä manner-Suomen orkla-sopimusviljelijöitä, ruokateollisuustehtaat jalostavat raaka-aine tonneja. Viljelijä lukumäärällä ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Hiukka sama asia kun maitotilojen lukumäärän vähentyminen. Suurin merkitys tupailtapuheissa.

Mtk:n näkemys viljelyaloista poikkeaa hieman Slc:n näkemyksestä; "Perunan viljely on viime vuosikymmenten aikana keskittynyt läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta viljellään kaksi kolmannesta Pohjanmaalla. Ruokateollisuusperunan viljelyalasta reilu puolet on Pohjanmaalla, yli viidennes Ahvenanmaalla ja 15 % Satakunnassa."

Herää kysymys mitä slc:n määrä pitää sisällään ? Siis kokonaisala Suomessa 2015 oli 3150 ha.

Siinä ois ollut mahdolista alkaa kehittämään härkäpavun ja herneen viljelyä Suomessa, vai eikö siihen taidot riitä?

Maankuulut agronet-sadot härkäpavusta kyllä kertovat ammattitaidosta....

No mistäs se wsitten kiikastaa? bisnes uskallusko puuttuu?
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

SKN

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 52085
  • Keulamerkki-Erkki ja tähdet
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
ja eiks tuolla ole vielä se alvietu turvana?    luulis olevan kannattavaa kun aina hoetaan että suomen kallis alvi on syynä huonoon kauppaan...
https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Ahvenanmaan_veroraja_arvonlisaverotukses#2_Tavaroiden%20kaupallinen%20vienti%20ja%20tuonti

tuosta kun tavaat ja oman mielen mukaan tulkihtet niin asia selviää :) ;) :D ;D


tuohon viljanviljelijöiden viljavalioon palaan vielä sen verran että jos kun toiminta viljapuolella olisi niin osuuskuntahenkistä kuin maitopuolella niin nyhtökaurahan ei olisi siinä mittakaavassa mikään sensaatio vaan esimerkiksi gefilus-brändin mukainen osa suuressa kokonaisuudessa :-\ :-\ :-\ :-\


Nyt suhteellisuutta lisää peliin.

Nyhtökaurassa kotimaasta saatava osuus on noin 10 % (siis vilja, EI vesi). 250g pakkauksesta n.25g. Valmistusmäärät haastattelun mukaan useita tuhansia pakkauksia/päivä (n.2000 kpl x 250g = 500 kg/pv -> n. 10 tn/kk). Jossain kerrottiin tuotannon kymmenkertaistuvan --> 100 tn/kk = 25 hehtaarin kaurat. Eli vuodessa 300 ha:n kaurat.

2016 kauran kylvöala 331 000 ha. Tarvittava 300 ha on 0.09 % viljellystä alasta.


Ja ne tupailtapuheet.

Tehtaalla töissä 100 henkeä. Pelkästään perunan kuljetuksesta toimeentulon saavia ei ole yhtään. Perunanviljelijöitä 60 kpl, viljelevät toki myös muuta. En saa millään noista luvuista 250 työpaikkaa aikaiseksi.

Mitenkään väheksymättä manner-Suomen orkla-sopimusviljelijöitä, ruokateollisuustehtaat jalostavat raaka-aine tonneja. Viljelijä lukumäärällä ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Hiukka sama asia kun maitotilojen lukumäärän vähentyminen. Suurin merkitys tupailtapuheissa.

Mtk:n näkemys viljelyaloista poikkeaa hieman Slc:n näkemyksestä; "Perunan viljely on viime vuosikymmenten aikana keskittynyt läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta viljellään kaksi kolmannesta Pohjanmaalla. Ruokateollisuusperunan viljelyalasta reilu puolet on Pohjanmaalla, yli viidennes Ahvenanmaalla ja 15 % Satakunnassa."

Herää kysymys mitä slc:n määrä pitää sisällään ? Siis kokonaisala Suomessa 2015 oli 3150 ha.

Siinä ois ollut mahdolista alkaa kehittämään härkäpavun ja herneen viljelyä Suomessa, vai eikö siihen taidot riitä?

Maankuulut agronet-sadot härkäpavusta kyllä kertovat ammattitaidosta....

No mistäs se wsitten kiikastaa? bisnes uskallusko puuttuu?

Jaa-a, sans se.
Kotimaisia metsän antimia jo vuodesta nolla.. http://psyvault.net/viewtopic.php?f=8&t=430

https://vimeo.com/31482159

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
ja eiks tuolla ole vielä se alvietu turvana?    luulis olevan kannattavaa kun aina hoetaan että suomen kallis alvi on syynä huonoon kauppaan...
https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Ahvenanmaan_veroraja_arvonlisaverotukses#2_Tavaroiden%20kaupallinen%20vienti%20ja%20tuonti

tuosta kun tavaat ja oman mielen mukaan tulkihtet niin asia selviää :) ;) :D ;D


tuohon viljanviljelijöiden viljavalioon palaan vielä sen verran että jos kun toiminta viljapuolella olisi niin osuuskuntahenkistä kuin maitopuolella niin nyhtökaurahan ei olisi siinä mittakaavassa mikään sensaatio vaan esimerkiksi gefilus-brändin mukainen osa suuressa kokonaisuudessa :-\ :-\ :-\ :-\


Nyt suhteellisuutta lisää peliin.

Nyhtökaurassa kotimaasta saatava osuus on noin 10 % (siis vilja, EI vesi). 250g pakkauksesta n.25g. Valmistusmäärät haastattelun mukaan useita tuhansia pakkauksia/päivä (n.2000 kpl x 250g = 500 kg/pv -> n. 10 tn/kk). Jossain kerrottiin tuotannon kymmenkertaistuvan --> 100 tn/kk = 25 hehtaarin kaurat. Eli vuodessa 300 ha:n kaurat.

2016 kauran kylvöala 331 000 ha. Tarvittava 300 ha on 0.09 % viljellystä alasta.


Ja ne tupailtapuheet.

Tehtaalla töissä 100 henkeä. Pelkästään perunan kuljetuksesta toimeentulon saavia ei ole yhtään. Perunanviljelijöitä 60 kpl, viljelevät toki myös muuta. En saa millään noista luvuista 250 työpaikkaa aikaiseksi.

Mitenkään väheksymättä manner-Suomen orkla-sopimusviljelijöitä, ruokateollisuustehtaat jalostavat raaka-aine tonneja. Viljelijä lukumäärällä ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Hiukka sama asia kun maitotilojen lukumäärän vähentyminen. Suurin merkitys tupailtapuheissa.

Mtk:n näkemys viljelyaloista poikkeaa hieman Slc:n näkemyksestä; "Perunan viljely on viime vuosikymmenten aikana keskittynyt läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta viljellään kaksi kolmannesta Pohjanmaalla. Ruokateollisuusperunan viljelyalasta reilu puolet on Pohjanmaalla, yli viidennes Ahvenanmaalla ja 15 % Satakunnassa."

Herää kysymys mitä slc:n määrä pitää sisällään ? Siis kokonaisala Suomessa 2015 oli 3150 ha.

Siinä ois ollut mahdolista alkaa kehittämään härkäpavun ja herneen viljelyä Suomessa, vai eikö siihen taidot riitä?

Maankuulut agronet-sadot härkäpavusta kyllä kertovat ammattitaidosta....

No mistäs se wsitten kiikastaa? bisnes uskallusko puuttuu?

Onhan tällaisessa kasvinviljelybisneksessä aina ollut se trendi, että tappiot joutuu maksamaan itse  :-\

Multa on tilattu härkäpapua elintarvikkeeksi  ;D -> Tästä se siis alkaa. Ajattelin pyytää 40 snt+alv/kilo, se on sentään tuplaten lajittelemattoman rehulaadun hinnasta.
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

Jätkä

  • Vieras
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
Mutta mikä estää näitä viljanviljeliöitä perustamasta sitä osuuskuntaa ja lanseerata nyhtökauralle kilpailija markkinoille? Ties vaikka lopputuote olisi paljon parempi kuin nyhtökaura ja loppu olisi kiinni markkinoinista. Senhän onnistuu, ainakin jos veetieemeli plkataan markkinointipääliköksi.

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 72304
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
no niin, ja siihen kaatui sekin idea!   veetieeemelin palkkavaatimus on niiiiiiin iso että ei edes valtionvirmalla riitä rahkeet siihen!   hyvästi selvä päivä!

icefarmer

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28059
  • vastustan
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
sattuiko talojussi olemaan radion ääressä tänä iltana klo 21,00- yle puheen taajuuksilla, siellä oli tämä nyhtökauran keksijä kivelä ja sitte olikohan nyt kauhavalta jonku härkis-tuotteen valmistaja puhumassa ihan täyttä asiaa, viljelijöitä kaivataan mukaan tuotekehitystalkoisiin että saataisiin kaikki raaka-aineet kotimaasta... mutta kovin on ollut nihkeää suhtautuminen tässsäkin ketjussa, mielellään vaan oltais jakamassa parempaa viljan hintaa ilman omaa panosta lisäarvon muodostukseen :) ;) :D :D

työllistävätkin jo suoraan muutamia kymmeniä henkiä, ulkoistettu on merkittävä osa joten työllistäminen sielläkin valtavaa ja kova suunta maailmanmarkkinoille.

tais olla uusinta tuo haastattelu mutta kannattanee kuunnella, pistää miettimään lihantuotannon tulevaisuutta :-\ :-\ :-\ :-\
Kaiken sen minkä Italian mafia joutuu tekemään laittomasti voi Suomessa tehdä laillisesti...

ilkka

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2710
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
sämä nyhtökauran keksijä kivelä ja sitte olikohan nyt kauhavalta jonku härkis-tuotteen valmistaja puhumassa ihan täyttä asiaa, viljelijöitä kaivataan mukaan tuotekehitystalkoisiin että saataisiin kaikki raaka-aineet kotimaasta...


Paino sanalla talkoisiin.........

Osallistuttu kasvintuotantoTALKOISIIN jo vuodesta 1995, yli 20 vuotta....ja vielä jotkut tosissaan kuvittelee viljelijöiden pystyvän osallistumaan lisätalkoisiin,
osallistukoon ne kenellä on vielä varaa.

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 72304
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
elikkä net ökytilat joita veeti hallinnoi!

icefarmer

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28059
  • vastustan
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
sämä nyhtökauran keksijä kivelä ja sitte olikohan nyt kauhavalta jonku härkis-tuotteen valmistaja puhumassa ihan täyttä asiaa, viljelijöitä kaivataan mukaan tuotekehitystalkoisiin että saataisiin kaikki raaka-aineet kotimaasta...


Paino sanalla talkoisiin.........

Osallistuttu kasvintuotantoTALKOISIIN jo vuodesta 1995, yli 20 vuotta....ja vielä jotkut tosissaan kuvittelee viljelijöiden pystyvän osallistumaan lisätalkoisiin,
osallistukoon ne kenellä on vielä varaa.
no mutta kun tuo kiveläkin on käynyt varmaan mitättömillä opintotuilla koulua ltatöitä tehden ja yöllä tenttiin lukien, sen jälkeen kovaa duunia työssä pienellä palkalla ja varmaan jatkuvasti itseään kehittäen työajan ulkopuolellakin...

jos ei talkoisiin halua osallistua niin sitte pitää keksiä ite joku nyhtökauran tapainen innovaatio, maidontuottajankin tilinauha oisi hetken leveämpi jos tuotekehitysrahat maksettaisiin tuottajalle, mutta vain hetken :-\ :-\ :-\ :-\
Kaiken sen minkä Italian mafia joutuu tekemään laittomasti voi Suomessa tehdä laillisesti...

Jätkä

  • Vieras
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
sämä nyhtökauran keksijä kivelä ja sitte olikohan nyt kauhavalta jonku härkis-tuotteen valmistaja puhumassa ihan täyttä asiaa, viljelijöitä kaivataan mukaan tuotekehitystalkoisiin että saataisiin kaikki raaka-aineet kotimaasta...


Paino sanalla talkoisiin.........

Osallistuttu kasvintuotantoTALKOISIIN jo vuodesta 1995, yli 20 vuotta....ja vielä jotkut tosissaan kuvittelee viljelijöiden pystyvän osallistumaan lisätalkoisiin,
osallistukoon ne kenellä on vielä varaa.
no mutta kun tuo kiveläkin on käynyt varmaan mitättömillä opintotuilla koulua ltatöitä tehden ja yöllä tenttiin lukien, sen jälkeen kovaa duunia työssä pienellä palkalla ja varmaan jatkuvasti itseään kehittäen työajan ulkopuolellakin...

jos ei talkoisiin halua osallistua niin sitte pitää keksiä ite joku nyhtökauran tapainen innovaatio, maidontuottajankin tilinauha oisi hetken leveämpi jos tuotekehitysrahat maksettaisiin tuottajalle, mutta vain hetken :-\ :-\ :-\ :-\

 Tuotteen kehittäminen on sinänsä helppoa, mutta markkinoille pääsy ja niitten kasvattaminen on vaikeampi juttu.
Tämä nyhtökaura osaa markkinoille tulon, mutta kuinka pitkälle riittää lehdistötiedoteet että tuote on suosittu, mutta tuotetta ei ole kysynnän vuoksi kaupasta saatavilla?
 Puolen vuoden päästä, ei ne ihmiset viitsi edes kokeilla sitä tuotetta, etenkin jos se on hinnakasta, silloin jos ja kun tuote tulee kauppaan. Etenkään se on ylähyllyllä (Jos Paulig ei maksa sitä suurempaa markkinointi maksua silmän korkeudelle pääsystä).
Toivottavasti saivat Pauligilta sen verran massia, etteivät tehneet palkatonta työtä.
 

icefarmer

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28059
  • vastustan
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
onhan ne jo mininkertaistaneet tuotantonsa joten varmaan juuri kapasiteetinkin takia valittiin paulig :-\ :-\ :-\ :-\
Kaiken sen minkä Italian mafia joutuu tekemään laittomasti voi Suomessa tehdä laillisesti...

Jätkä

  • Vieras
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
onhan ne jo mininkertaistaneet tuotantonsa joten varmaan juuri kapasiteetinkin takia valittiin paulig :-\ :-\ :-\ :-\

 Minä olen niin yksinkertainen että minulle pitää näyttää numeroita ja määreitä, että ymmärtäisin sen. Puhutaanko 100kg nostosta 1000kg/ viikko vai 5000kg ,sta 30000kiloon vuorokausi.

ilkka

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2710
Vs: viljanviljelijöillä toimitusvaikeuksia
onhan ne jo mininkertaistaneet tuotantonsa joten varmaan juuri kapasiteetinkin takia valittiin paulig :-\ :-\ :-\ :-\

 Minä olen niin yksinkertainen että minulle pitää näyttää numeroita ja määreitä, että ymmärtäisin sen. Puhutaanko 100kg nostosta 1000kg/ viikko vai 5000kg ,sta 30000kiloon vuorokausi.


Nyt suhteellisuutta lisää peliin.

Nyhtökaurassa kotimaasta saatava osuus on noin 10 % (siis vilja, EI vesi). 250g pakkauksesta n.25g. Valmistusmäärät haastattelun mukaan useita tuhansia pakkauksia/päivä (n.2000 kpl x 250g = 500 kg/pv -> n. 10 tn/kk). Jossain kerrottiin tuotannon kymmenkertaistuvan --> 100 tn/kk = 25 hehtaarin kaurat. Eli vuodessa 300 ha:n kaurat.

2016 kauran kylvöala 331 000 ha. Tarvittava 300 ha on 0.09 % viljellystä alasta.


Yllä tuli tehtyä laskuvirhe, kymmenkertainen.

Siis päivässä 500 kg nyhtökauraa --> 50 kg kauraa kotimaasta.

300 ha kaura-alaa tarvitaan kun nyhtön tuotanto SATAKERTAISTUU.


Kasvituotanto on ollut 1995 lähtien markkinataloudessa.

Härkäpapu-, herne- ja kauraproteiinia varmasti valmistettaisiin Suomessa mikäli se olisi taloudellisesti kannattavaa. Raaka-aineen tuotannosta se ei olisi kiinni.

Kasvintuottajien eväät vaan kun on jo syöty. Tällä sektorilla ei ole varoja marginaalituotteiden kehitykseen, varsinkin jos ne perustuvat ulkomailta tuotuihin raaka-aineisiin.