Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?  (Luettu 10975 kertaa)

Dr.Who

  • Vieras
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.

Käyttämätön aiv-muovi tms alle, ruho siihen ja helmat päälle. Ei se nyt mikään hirveä ongelma ole jos esim omistaa avolavan tai pakettiauton. Ehkä teillä päin ollaan suht kädettömiä.

Ja jos ajatellaan että kokonaisen 300kg lehmän leikkauttaa hintaan 2€ kg, se maksaa yhteensä jotain 600 euroa. Eikä saa vähentää verotuksessa. Jos sen tekee itse, nolla euroa. Menee itsellä vajaa päivä. En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :) Ja saa sen ruhon minun puolestani pistää vaikka 10 osaan teurastamolla, kunhan saan sen siis sieltä teurastamolta ulos.
Kyllä siihen ruhon alle käytettykin muovi käy jos avolavalla sen ruhon kuskaat.
Se että teurastutat sen lehmäsi teurastamossa maksaa, vaikka et paloiteltuna sitä otakaan.Kuljetus teurastamolle ym.Ja sitten kun paloittelet sen ruhon, tulee siitä melkoinen kasa luita ja rasvanroiskeita ym roipetta,niitä luita kun ei pakastaa kannata. Tai en tiedä jos haluat sen talimäärän jauhelihaan, mutta kyllä alkaa rasvapitoisuus sitten olla yli 20%.Eikä enää pakkasessakaan pitkään säilyvää.
Jos epäilet että olen kädetön, siinä erehdyt.Olen monta nautaa teurastanut ja paloitellut kotona, mutta pidän tuota teurastamon palvelua hintaansa nähden hyvänä.

No mitä teurastamoa käytät ja mitä se maksaa ruhokilolta alvilla?
Atrian palvelut, ei se ilmaista ole jos valmiiksi teettää, mutta voi sitten suoraan heitellä pakastimeen valmiit palat.Luut jää teurastamolle. pari vuotta sitten viimeksi, joten tämän päivän hintaa en osaa sanoa.Taisi olla 4 euron paikkeilla ja paikalliseen kauppaan tuli laatikot sovitusti. Eräiden vaan pitäis saada kaikki ilmaiseksi. Mut jos on aikaa tupeloida niiden lihaköntsien kanssa niin siitä vaan.Hygieniakin on x-antilla huippuluokkaa.

+200

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4637
  • Paalauksen iloa
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Yhdet tyypit,venäläinen ja virolainen,osti multa hiehon teuraaksi.Navetan päädyllä ne sen teurasti.Mä en ole ihan varma kummasta lopuksi tuli enemmän verta,siitä hiehosta vai venäläisen käsistä.
Jossainvaiheessa kuitenki hain laastaripaketin navetasta että sai edes hiukan paikkailla ;D

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.

Käyttämätön aiv-muovi tms alle, ruho siihen ja helmat päälle. Ei se nyt mikään hirveä ongelma ole jos esim omistaa avolavan tai pakettiauton. Ehkä teillä päin ollaan suht kädettömiä.

Ja jos ajatellaan että kokonaisen 300kg lehmän leikkauttaa hintaan 2€ kg, se maksaa yhteensä jotain 600 euroa. Eikä saa vähentää verotuksessa. Jos sen tekee itse, nolla euroa. Menee itsellä vajaa päivä. En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :) Ja saa sen ruhon minun puolestani pistää vaikka 10 osaan teurastamolla, kunhan saan sen siis sieltä teurastamolta ulos.
Kyllä siihen ruhon alle käytettykin muovi käy jos avolavalla sen ruhon kuskaat.
Se että teurastutat sen lehmäsi teurastamossa maksaa, vaikka et paloiteltuna sitä otakaan.Kuljetus teurastamolle ym.Ja sitten kun paloittelet sen ruhon, tulee siitä melkoinen kasa luita ja rasvanroiskeita ym roipetta,niitä luita kun ei pakastaa kannata. Tai en tiedä jos haluat sen talimäärän jauhelihaan, mutta kyllä alkaa rasvapitoisuus sitten olla yli 20%.Eikä enää pakkasessakaan pitkään säilyvää.
Jos epäilet että olen kädetön, siinä erehdyt.Olen monta nautaa teurastanut ja paloitellut kotona, mutta pidän tuota teurastamon palvelua hintaansa nähden hyvänä.

No mitä teurastamoa käytät ja mitä se maksaa ruhokilolta alvilla?
Atrian palvelut, ei se ilmaista ole jos valmiiksi teettää, mutta voi sitten suoraan heitellä pakastimeen valmiit palat.Luut jää teurastamolle. pari vuotta sitten viimeksi, joten tämän päivän hintaa en osaa sanoa.Taisi olla 4 euron paikkeilla ja paikalliseen kauppaan tuli laatikot sovitusti. Eräiden vaan pitäis saada kaikki ilmaiseksi. Mut jos on aikaa tupeloida niiden lihaköntsien kanssa niin siitä vaan.Hygieniakin on x-antilla huippuluokkaa.

Jotkut palvelut ovat niin kalliita että niistä ei kannata maksaa. En tarkoita että se palvelu sinänsä olisi ylihintainen, tai että sitä voisi tarjota kaikkien asetusten yms mukaisena halvemmalla. Mutta siiltä huolimatta niin kallis että ei kannata maksaa. Sen takia aika harva (lypsykarjan pitäjä) enää taitaa tuottajapalautuksia harrastaa. Kun menettää teurastilin ja saa maksaa siihen päälle melkein saman hinnan kuin se liha maksaisi kaupassa. Tuo pari vuottakin on aika pitkä väli. Ja toisaalta prioriteetit on erit. Jotkut teettää tyyliin robotin letkujen vaihdonkin huoltomiehellä joka maksaa yli 70€ tunti  + alv. Itse vaihdan ne about yhtä nopeasti itse.

Ja hygienian taso on riittävä. :)   Ehkä ei Eviran tiukimpien standardien mukainen, mutta toisaalta jotkut ovat sitä mieltä että Eviran jotkut standardit ovat vähän tiukkoja.  Toisaalta jotkut uskaltavat myös syödä sekalaisen metsästäjäporukan tappamia eläimiä, ei siinäkään kaikki aina ole niin vimpan päälle. Luulen. Siis monilla varmasti on, mutta ei ehkä kaikilla.

Edit hups ei tosiaan pitänyt enää kommentoida.  :-[  Kukin tehköön mikä itselle parhaiten sopii, minä vain toivon että mahdollisimman moni vaihtoehto on avoinna.

Viimeksi muokattu: 10.04.16 - klo:18:14 kirjoittanut antti-x

Dr.Who

  • Vieras
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Sanoit tuossa että et kommentoi enää. Miten se nyt sitten olisi että teurastutat sen kantturan siinä kotonurkilla ja paloittelet sitten itse. Siinä se edullisin vaihtoehto on.

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Puolikas sika oli 5€/kg atrialla ja se oli 3 osassa. Pit8i itse loppuun viipaloida. En toiste tilaa kun kinkun saa kaupasta halvemmalla. Tuo paikallinen teurastaja otti karkeesti lehmästä 600€ kun teurasti, leikas paistit, teki balkkania, grillimakkaraa ja jauho jauhelihat. Minun piti hävittää vain pää ja suolet. Teurastaja hävitti loppu roipeet mitkä jäi yli.
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8362
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.
Mystinen kesälaatumies

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.

Päätin että voin kysyä ihan mitenkään riitaa hastamatta ja mistään vääntämättä yhden kysymyksen: :)

Eli oikeastiko ne nykyään jossain riiputtavat sitä ruhoa kuukauden tai edes vajaan (tämä Kanttura ilmeisesti tekee niin)?
Aika vakuuttavaa jos tosiaan toteutuu ja on kyllä selvä lisäarvotekijä. Useimmat leikkaamot taitavat roikuttaa sen pari päivää ja sitten leikkaus ja tavara asiakkaalle. Itse olen vain pari kolme viikkoa raakakypsyttänyt vakuumissa olevia lihoja kylmässä jääkaapissa (ruhoa ei tosiaan uskalla paria päivää kauempaa tilaolosuhteissa riiputtaa), ja sitten unohtanut pakastimeen yli vuodeksi, niin alkaa olla mureus suht kohdallaan. 3 vuodessa mureutuu jo melkein mikä vaan.  :-X

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.

Päätin että voin kysyä ihan mitenkään riitaa hastamatta ja mistään vääntämättä yhden kysymyksen: :)

Eli oikeastiko ne nykyään jossain riiputtavat sitä ruhoa kuukauden tai edes vajaan (tämä Kanttura ilmeisesti tekee niin)?
Aika vakuuttavaa jos tosiaan toteutuu ja on kyllä selvä lisäarvotekijä. Useimmat leikkaamot taitavat roikuttaa sen pari päivää ja sitten leikkaus ja tavara asiakkaalle. Itse olen vain pari kolme viikkoa raakakypsyttänyt vakuumissa olevia lihoja kylmässä jääkaapissa (ruhoa ei tosiaan uskalla paria päivää kauempaa tilaolosuhteissa riiputtaa), ja sitten unohtanut pakastimeen yli vuodeksi, niin alkaa olla mureus suht kohdallaan. 3 vuodessa mureutuu jo melkein mikä vaan.  :-X

Se on kuvitelmaa että nautaa pidettäisiin orressa kuukausi! Mä oon nähnyt laitoksen missä tehdään parman kinkkua ja siinä on ne kinkut vuoden orressa roikumassa. Eikä se ollut kuin pieni laitos ja varastotilsaa oli jo ihan kiitettävästi kinkuista puhumattakaan.
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8362
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Pari-kolmeviikkoa riiputusta on Kantturassa onnistunut. Loppu sitten vakuumissa.
Mystinen kesälaatumies

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.

Päätin että voin kysyä ihan mitenkään riitaa hastamatta ja mistään vääntämättä yhden kysymyksen: :)

Eli oikeastiko ne nykyään jossain riiputtavat sitä ruhoa kuukauden tai edes vajaan (tämä Kanttura ilmeisesti tekee niin)?
Aika vakuuttavaa jos tosiaan toteutuu ja on kyllä selvä lisäarvotekijä. Useimmat leikkaamot taitavat roikuttaa sen pari päivää ja sitten leikkaus ja tavara asiakkaalle. Itse olen vain pari kolme viikkoa raakakypsyttänyt vakuumissa olevia lihoja kylmässä jääkaapissa (ruhoa ei tosiaan uskalla paria päivää kauempaa tilaolosuhteissa riiputtaa), ja sitten unohtanut pakastimeen yli vuodeksi, niin alkaa olla mureus suht kohdallaan. 3 vuodessa mureutuu jo melkein mikä vaan.  :-X

Se on kuvitelmaa että nautaa pidettäisiin orressa kuukausi! Mä oon nähnyt laitoksen missä tehdään parman kinkkua ja siinä on ne kinkut vuoden orressa roikumassa. Eikä se ollut kuin pieni laitos ja varastotilsaa oli jo ihan kiitettävästi kinkuista puhumattakaan.

Tuohon liittyen täytyy sanoa että jamón ibérico de bellota on aika hyvää possua, tuli syötyä jonkin verran joulun aikaan.

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jan/18/guide-jamon-iberico-spanish-ham

Eli mustat possut kasvatetaan vähintään 18kk ikäiseksi niin että ehtivät syödä tammimetsissä laiduntaen kaksi tammenterhosatoa (max 2 possua hehtaarilla). Sitten kinkkua ilmakuivataan 2-3 vuotta. Aavistuksen eri meininki kuin suomalainen sianlihantuotanto (tai suurin osa sianlihantuotannosta myöskään espanjassa tietty).

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Pari-kolmeviikkoa riiputusta on Kantturassa onnistunut. Loppu sitten vakuumissa.

Ei sinnekään olisi kuin 45min matka, mutta nettisivujen mukaan eivät leikkaa kantturoita? (vaan siis liharotuisia)  ???

Terminator II

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16939
  • YTK:FI
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.

Päätin että voin kysyä ihan mitenkään riitaa hastamatta ja mistään vääntämättä yhden kysymyksen: :)

Eli oikeastiko ne nykyään jossain riiputtavat sitä ruhoa kuukauden tai edes vajaan (tämä Kanttura ilmeisesti tekee niin)?
Aika vakuuttavaa jos tosiaan toteutuu ja on kyllä selvä lisäarvotekijä. Useimmat leikkaamot taitavat roikuttaa sen pari päivää ja sitten leikkaus ja tavara asiakkaalle. Itse olen vain pari kolme viikkoa raakakypsyttänyt vakuumissa olevia lihoja kylmässä jääkaapissa (ruhoa ei tosiaan uskalla paria päivää kauempaa tilaolosuhteissa riiputtaa), ja sitten unohtanut pakastimeen yli vuodeksi, niin alkaa olla mureus suht kohdallaan. 3 vuodessa mureutuu jo melkein mikä vaan.  :-X

Se on kuvitelmaa että nautaa pidettäisiin orressa kuukausi! Mä oon nähnyt laitoksen missä tehdään parman kinkkua ja siinä on ne kinkut vuoden orressa roikumassa. Eikä se ollut kuin pieni laitos ja varastotilsaa oli jo ihan kiitettävästi kinkuista puhumattakaan.

Tuohon liittyen täytyy sanoa että jamón ibérico de bellota on aika hyvää possua, tuli syötyä jonkin verran joulun aikaan.

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jan/18/guide-jamon-iberico-spanish-ham

Eli mustat possut kasvatetaan vähintään 18kk ikäiseksi niin että ehtivät syödä tammimetsissä laiduntaen kaksi tammenterhosatoa (max 2 possua hehtaarilla). Sitten kinkkua ilmakuivataan 2-3 vuotta. Aavistuksen eri meininki kuin suomalainen sianlihantuotanto (tai suurin osa sianlihantuotannosta myöskään espanjassa tietty).

Tuolla niin kuin annetaan mahdolisuus siihen erikoistumiseen. Italiassa käytiin 7 hehtaarin maatilamatkailu tilalla, jossa oli ruokailua, majoitusta ja vihannesten kasvatusta. Asiakaat itse saivat poimia ostamansa vihannekset pellosta.
Vasen silmä jos on musta, niin vasurit veti kuonoon! Oikea slmä jos on musta, niin kapitalistilta tuli kuonoon! mutta jos kumpikin silmä on musta, niin kannatat demokratiaa!

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8362
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Pari-kolmeviikkoa riiputusta on Kantturassa onnistunut. Loppu sitten vakuumissa.

Ei sinnekään olisi kuin 45min matka, mutta nettisivujen mukaan eivät leikkaa kantturoita? (vaan siis liharotuisia)  ???
Risteytys hiehoja ja vasikoita nuo ovat olleet. Eiköhän siellä maitorotuinenkin onnistu. Kysymällä selviää.
Mystinen kesälaatumies

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Pistetään vielä yksi päivitys, sain uutta tietoa:

Hullun lehmän taudin takia selkärankoja ei välillä saanut luvuttaa,ja HK:n ohjeistus on liittynyt tähän. Tämä sääntö on kuitenkin purettu (ilman että tuottajapalvelun ihmiset ovat saaneet siitä tietoa), ja nykyään niitä taas saa luvuttaa eli myöskin HK:N kautta teurastettuja ruhoja luovutetaan ainakin Paimiosta ruhon noutavalle tuottajlle.

Jep jep. :D

peräkammarin poika

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1055
Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Muinaisen Kurjaportin vielä toimiessa kun otti sieltä palautuslihoja, niin sai vain pelkkiä luita.