Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.
Käyttämätön aiv-muovi tms alle, ruho siihen ja helmat päälle. Ei se nyt mikään hirveä ongelma ole jos esim omistaa avolavan tai pakettiauton. Ehkä teillä päin ollaan suht kädettömiä.
Ja jos ajatellaan että kokonaisen 300kg lehmän leikkauttaa hintaan 2€ kg, se maksaa yhteensä jotain 600 euroa. Eikä saa vähentää verotuksessa. Jos sen tekee itse, nolla euroa. Menee itsellä vajaa päivä. En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? Ja saa sen ruhon minun puolestani pistää vaikka 10 osaan teurastamolla, kunhan saan sen siis sieltä teurastamolta ulos.
Kyllä siihen ruhon alle käytettykin muovi käy jos avolavalla sen ruhon kuskaat.
Se että teurastutat sen lehmäsi teurastamossa maksaa, vaikka et paloiteltuna sitä otakaan.Kuljetus teurastamolle ym.Ja sitten kun paloittelet sen ruhon, tulee siitä melkoinen kasa luita ja rasvanroiskeita ym roipetta,niitä luita kun ei pakastaa kannata. Tai en tiedä jos haluat sen talimäärän jauhelihaan, mutta kyllä alkaa rasvapitoisuus sitten olla yli 20%.Eikä enää pakkasessakaan pitkään säilyvää.
Jos epäilet että olen kädetön, siinä erehdyt.Olen monta nautaa teurastanut ja paloitellut kotona, mutta pidän tuota teurastamon palvelua hintaansa nähden hyvänä.
No mitä teurastamoa käytät ja mitä se maksaa ruhokilolta alvilla?
Atrian palvelut, ei se ilmaista ole jos valmiiksi teettää, mutta voi sitten suoraan heitellä pakastimeen valmiit palat.Luut jää teurastamolle. pari vuotta sitten viimeksi, joten tämän päivän hintaa en osaa sanoa.Taisi olla 4 euron paikkeilla ja paikalliseen kauppaan tuli laatikot sovitusti. Eräiden vaan pitäis saada kaikki ilmaiseksi. Mut jos on aikaa tupeloida niiden lihaköntsien kanssa niin siitä vaan.Hygieniakin on x-antilla huippuluokkaa.
Jotkut palvelut ovat niin kalliita että niistä ei kannata maksaa. En tarkoita että se palvelu sinänsä olisi ylihintainen, tai että sitä voisi tarjota kaikkien asetusten yms mukaisena halvemmalla. Mutta siiltä huolimatta niin kallis että ei kannata maksaa. Sen takia aika harva (lypsykarjan pitäjä) enää taitaa tuottajapalautuksia harrastaa. Kun menettää teurastilin ja saa maksaa siihen päälle melkein saman hinnan kuin se liha maksaisi kaupassa. Tuo pari vuottakin on aika pitkä väli. Ja toisaalta prioriteetit on erit. Jotkut teettää tyyliin robotin letkujen vaihdonkin huoltomiehellä joka maksaa yli 70€ tunti + alv. Itse vaihdan ne about yhtä nopeasti itse.
Ja hygienian taso on riittävä.
Ehkä ei Eviran tiukimpien standardien mukainen, mutta toisaalta jotkut ovat sitä mieltä että Eviran jotkut standardit ovat vähän tiukkoja. Toisaalta jotkut uskaltavat myös syödä sekalaisen metsästäjäporukan tappamia eläimiä, ei siinäkään kaikki aina ole niin vimpan päälle. Luulen. Siis monilla varmasti on, mutta ei ehkä kaikilla.
Edit hups ei tosiaan pitänyt enää kommentoida.
Kukin tehköön mikä itselle parhaiten sopii, minä vain toivon että mahdollisimman moni vaihtoehto on avoinna.