Siis kyllä tämä valkuaispitoisuuden lasku on kriittinen asia leipäviljan viljelylle Suomessa. Esimerkkinä VYR tilastot syysvehnäsadon keskimääräisestä valkuaispitoisuudesta, trendi on selvästi aleneva.:

Kevätvehnällä leipälaatuprosentti ei ole ainakaan kovassa nousussa:

Vuodesta 2011 tultiin lujaa alas, ja vain katovuosi 2018 toi taas leipäviljaa. 2019-2021
on näkyvissä taas selvä alamäki, ja suurimmaksi osaksi valkuaispitoisuuden takia.
Sanoisin, että yleinen ravinnepuute nipistää laadusta nyt jonkin verran.
Toki Quarnaa viljelemällä laatu pysyy korkeana. Mutta Quarna ei selviä
rannikon kuivuudesta lähes joka toinen vuosi elävänä edes.
Eli lyhyesti: pitäisi keksiä keino 1) viljellä kuivuudenkestävää kevätvehnää
ja tuottaa siihen 2) 18% valkuaista, ja saada vielä 3) kohtuullinen, ainakin 4 t :n sato.
-SS-