Semmoista asiaa kuin että millä tuota keinolihaa ruokitaan, jotta se kasvaa, en yhdellä pikaisella lukemisella en huomannut. Oliko siitä mitään pitkässä jutussa? Jotta tuossa olisi jotain järkeä, solukon pitäisi osata tehdä valkuaista vaikkapa ilman typestä tai virtsan ureasta tms. typpiyhdisteestä, joka ei jo ole proteiini. Siihen pystyvät tietääkseni vain mikrobit ja kasvisolut. Jos tuo on taas yksi tapa muuttaa kasvivalkuainen lihankaltaiseksi mössöksi, niin aika paljon muistuttaa jonkin sortin eettistä viherpesua. Ennemmin ihan reilusti kasvisruokaa. Mikrobivalkuiainen ihan suoraan kerrottuna kuulostaa minun mielestäni paremmalta kuin keinoliha vaikka se olisikin... hmmm... sanotaan vaikkapa lautas- ja suutuntuma ominaisuuksiltaan ihan erilaista kuin lihan kaltaiset tuotteet.
En näe oikein mitään järkeä tulostaa jollakin hilavitkuttimella pihvin tai lihapullan näköistä myökkyä jos ja kun tulostimessa pitää mielesäni olla syöntikelpoista valkuaista. Ihmisten varaosien tulostaminen yms. on ihan eri juttu.
Jos ihan vakavisssaan suunnittelee ja pohtii maailmaa kahdenkymmennen vuoden päähän ja haluaa tuottaa ruokaa, niin mielestäni järkevää olisi ryhtyä luomuilemaan ja samalla alkaa suunnittelemaan miten tuotteensa myy kuluttajalle ilman suomalaisen mittapuun mukaan suuria elintarvikejalostajia. Osa haluaa kumminkin joka tapauksessa ns. oikeaa ruokaa ja suostuu siitä maksamaan, mutta he myös päättävät mitä ostavat. Eikä se ole kotimaisen sapuskan osalta ns. tehotuotantoa tai nykyistä tavanomaista tuotantoa.
Vaatii varmaan jonnin verran mainosbudjettia ennenkuin alkaa maistua suuremmissa määrin tavantalliaisille.
Totta, vaikka jo pitkän aikaan on kasvivalkuiasesta osattu prosessoida mössöä, jota tavallinen tallaaja ei esim. lihapullissa eläinperäisestä tavarasta erota. Mutta kyllä noiden markkinoille saaminen vaatii jonkin verran tai hyvin paljon byrokraattistakin lobbausta ja dokumentteja.