Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: wolfheartscry - 20.02.16 - klo:18:34

Otsikko: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: wolfheartscry - 20.02.16 - klo:18:34
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/algoritmi-on-tulevaisuuden-lehma/4uURpLKW (http://www.kauppalehti.fi/uutiset/algoritmi-on-tulevaisuuden-lehma/4uURpLKW)

Tuossapa hiukan lyhennetty versio paperisen tän viikon option jutusta, mutta varmaan pääpointit suurin piirtein siitä löytyvät.

Jos tulevaisuuden tutkija Olli Hietasen ja Mark Postin visiot toteutuvat, kannattaa hiukan miettiä kuinka pitkälle ajalle navetan takaisinmaksun ajattelee. Kymmenen vuotta ja keinoliha olisi jo hinnaltaan kilpailukykyinen kaupan tiskillä. 3D:llä tulostetaan liha ja kasvikset. Aika mielenkiintoista.

Vähän aiemmin oli muuten kauppalehdessa juttua salaattitehtaasta amerikan puolella. Teollisuushallissa oli monikerroksisia hyllyköitä, joissa ravinnesumussa (ilman multaa) ledivalojen loisteessa kasvaa salaatiti
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Lemmy - 20.02.16 - klo:19:32
3D:llä tulostettaisiin päivystäviä dosentteja, jos ei niitä olisi ennestään ylenmäärin?
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: bdr-529 - 20.02.16 - klo:21:41
Vaatii varmaan jonnin verran mainosbudjettia ennenkuin alkaa maistua suuremmissa määrin tavantalliaisille.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Pasi - 20.02.16 - klo:21:56
Semmoista asiaa kuin että millä tuota keinolihaa ruokitaan, jotta se kasvaa, en yhdellä pikaisella lukemisella en huomannut. Oliko siitä mitään pitkässä jutussa? Jotta tuossa olisi jotain järkeä, solukon pitäisi osata tehdä valkuaista vaikkapa ilman typestä tai virtsan ureasta tms. typpiyhdisteestä, joka ei jo ole proteiini. Siihen pystyvät tietääkseni vain mikrobit ja kasvisolut. Jos tuo on taas yksi tapa muuttaa kasvivalkuainen lihankaltaiseksi mössöksi, niin aika paljon muistuttaa jonkin sortin eettistä viherpesua. Ennemmin ihan reilusti kasvisruokaa. Mikrobivalkuiainen ihan suoraan kerrottuna kuulostaa minun mielestäni paremmalta kuin keinoliha vaikka se olisikin... hmmm... sanotaan vaikkapa lautas- ja suutuntuma ominaisuuksiltaan ihan erilaista kuin lihan kaltaiset tuotteet.

En näe oikein mitään järkeä tulostaa jollakin hilavitkuttimella pihvin tai lihapullan näköistä myökkyä jos ja kun tulostimessa pitää mielesäni olla syöntikelpoista valkuaista. Ihmisten varaosien tulostaminen yms. on ihan eri juttu.

Jos ihan vakavisssaan suunnittelee ja pohtii maailmaa kahdenkymmennen vuoden päähän ja haluaa tuottaa ruokaa, niin mielestäni järkevää olisi ryhtyä luomuilemaan ja samalla alkaa suunnittelemaan miten tuotteensa myy kuluttajalle ilman suomalaisen mittapuun mukaan suuria elintarvikejalostajia. Osa haluaa kumminkin joka tapauksessa ns. oikeaa ruokaa ja suostuu siitä maksamaan, mutta he myös päättävät mitä ostavat. Eikä se ole kotimaisen sapuskan osalta ns. tehotuotantoa tai nykyistä tavanomaista tuotantoa.

Vaatii varmaan jonnin verran mainosbudjettia ennenkuin alkaa maistua suuremmissa määrin tavantalliaisille.

Totta, vaikka jo pitkän aikaan on kasvivalkuiasesta osattu prosessoida mössöä, jota tavallinen tallaaja ei esim. lihapullissa eläinperäisestä tavarasta erota. Mutta kyllä noiden markkinoille saaminen vaatii jonkin verran tai hyvin paljon byrokraattistakin lobbausta ja dokumentteja.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Santatukki - 20.02.16 - klo:22:59
Tuota juttua pitäisi lähestyä tuotannon näkökulmasta. Mitä raaka-aineita kenolihan valmistamiseen vaaditaan. Mitä määriä?  Laatukysymykset seuraavana. Siis raaka-aineiden. Sitten voisi varovaisesti arvioida tuotantomääriä. Sen syöttäminen ihmisille on oma juttunsa jos liha maksaa yhtä paljon, kuin Aplen kännykät nykyisin. Taste. Viitaten Pasiin.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: wolfheartscry - 21.02.16 - klo:10:15
Eipä ollut sen tarkempia "ruokintaohjeita" tuossa paperijutussakaan eli maininta ravintoliukosessa kasvattamisesta. Koostumusta tai määrää ei ollut avattu sen enempää.

Vähän ufo-jutultahan tuo noin maallikosta muutenkin kuulosti, mutta mistäpä näistä tietää. Aikamoiseen myllerrykseen maatalous joutuisi, jos nuo visiot toeutuisivat ja aikajännekin oli yllättävän lyhyt eli 10-20 vuotta. Maidontuotannosta ei ollut tosin mainintaa vain lihantuotanto ja kasvintuotanto.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: BACKSPACE - 21.02.16 - klo:11:55
No onhan tuo salaatin vesiviljely ikivanha keksintö.

Tuolla tutkimuspuolella kaikkea viljellään "vedessä". Normaalit ravinteet sekaan ja jatkuva huhtelu juuriin. Ei siinä nesteessä mitään outoa ollut.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Paalinpyörittäjä - 21.02.16 - klo:15:29
Kyllä ne "normaalit ravinteetkin" jostain sinne liemeen tulevat ja jos eettisyyttä ja ekologisuutta ajatellaan, niin lähde voisi mitä luultavimmin tulevaisuudessa olla jätevesi, eli suljettu kierto  ;)
Sitten ne joilla on oikeasti rahaa ostaa aitoa tavaraa ja luomuna  ;D
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: BACKSPACE - 21.02.16 - klo:16:12
Kyllä ne "normaalit ravinteetkin" jostain sinne liemeen tulevat ja jos eettisyyttä ja ekologisuutta ajatellaan, niin lähde voisi mitä luultavimmin tulevaisuudessa olla jätevesi, eli suljettu kierto  ;)
Sitten ne joilla on oikeasti rahaa ostaa aitoa tavaraa ja luomuna  ;D
Joo...

Oikeastaan kerrostalon lähiluomua olisi se, että paskottaisiin ammeeseen ja kasvatettaisiin siinä perunoita  ;D Pissa kävis aika hyvin tohon nestesysteemiin..
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Terminator II - 21.02.16 - klo:16:55
Kyllä ne "normaalit ravinteetkin" jostain sinne liemeen tulevat ja jos eettisyyttä ja ekologisuutta ajatellaan, niin lähde voisi mitä luultavimmin tulevaisuudessa olla jätevesi, eli suljettu kierto  ;)
Sitten ne joilla on oikeasti rahaa ostaa aitoa tavaraa ja luomuna  ;D
Joo...

Oikeastaan kerrostalon lähiluomua olisi se, että paskottaisiin ammeeseen ja kasvatettaisiin siinä perunoita  ;D Pissa kävis aika hyvin tohon nestesysteemiin..

Eikös tästä ollut joku kehitelmä jo. Kerrostalo jossa on suljettu kierto. Katolla ynm kasvaa banaania joita talon viemärijätteillä lannoitetaan.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: optimisti - 22.02.16 - klo:07:49
Onhan se tulevaisuuden suuntaviiva.
Naudanlihan tuotanto ei ole mahdollista ts, kilpailukykyistä ilman runsasta tukea.

Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: BACKSPACE - 22.02.16 - klo:09:25
Onhan se tulevaisuuden suuntaviiva.
Naudanlihan tuotanto ei ole mahdollista ts, kilpailukykyistä ilman runsasta tukea.
No tuolla tuella kompensoidaan vain ja ainoastaan pellon suurta arvoa.

Kyl mä uskon, että jos olisi vaikka 300 ha hyvää ja ilmaista ruohojänkää jossain Kainuussa, niin kaipa siellä voisi kasvattaa laidunlihaa melkoisen edullisesti. Kasvavat hirvetkin ilman tukea  ;D Ja porot.

Ehkä Suomessa pitäisikin kasvattaa vain poroja  :-X
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Paalinpyörittäjä - 22.02.16 - klo:10:54
Onhan se tulevaisuuden suuntaviiva.
Naudanlihan tuotanto ei ole mahdollista ts, kilpailukykyistä ilman runsasta tukea.
No tuolla tuella kompensoidaan vain ja ainoastaan pellon suurta arvoa.

Kyl mä uskon, että jos olisi vaikka 300 ha hyvää ja ilmaista ruohojänkää jossain Kainuussa, niin kaipa siellä voisi kasvattaa laidunlihaa melkoisen edullisesti. Kasvavat hirvetkin ilman tukea  ;D Ja porot.

Ehkä Suomessa pitäisikin kasvattaa vain poroja  :-X
Täytyy ne talvieväätkin johonkin säilöä ja se maksaa liikaa (kts keskustelu muovista ja kanttipaaleista).
Noitten hirvien ja porojen kannattavuus perustuu vain siihen kun ne voi laiduntaa toisten omistamilla mailla.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: pig24 - 22.02.16 - klo:14:50
Siinä on maalattu isolla pensselillä, mutta kastettu ehkä väärään purkkiin. Mäkin voin maalata: Ww3 lopettaa työt useimmilta tulevaisuuden tutkijoilta.  Perinteisen ruoan niukkuus ja mustanpörssin kauppa räjäyttää maidon, juuston ja lihan hinnat pilviin.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: versu213 - 22.02.16 - klo:16:16
Onhan se tulevaisuuden suuntaviiva.
Naudanlihan tuotanto ei ole mahdollista ts, kilpailukykyistä ilman runsasta tukea.
No tuolla tuella kompensoidaan vain ja ainoastaan pellon suurta arvoa.

Kyl mä uskon, että jos olisi vaikka 300 ha hyvää ja ilmaista ruohojänkää jossain Kainuussa, niin kaipa siellä voisi kasvattaa laidunlihaa melkoisen edullisesti. Kasvavat hirvetkin ilman tukea  ;D Ja porot.

Ehkä Suomessa pitäisikin kasvattaa vain poroja  :-X



v..tu mikä urpo... ;D

vai ei poronpanijat saa tukea...***** mikä vitsi. >:(

pahempaa loista olekkaan, ku saparocowboy...

Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Guarter - 22.02.16 - klo:17:46
Onhan se tulevaisuuden suuntaviiva.
Naudanlihan tuotanto ei ole mahdollista ts, kilpailukykyistä ilman runsasta tukea.
No tuolla tuella kompensoidaan vain ja ainoastaan pellon suurta arvoa.

Kyl mä uskon, että jos olisi vaikka 300 ha hyvää ja ilmaista ruohojänkää jossain Kainuussa, niin kaipa siellä voisi kasvattaa laidunlihaa melkoisen edullisesti. Kasvavat hirvetkin ilman tukea  ;D Ja porot.

Ehkä Suomessa pitäisikin kasvattaa vain poroja  :-X

Vertailun vuoksi, mitä pitäisi kasvattaa Itävallassa?  :-X
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: BACKSPACE - 22.02.16 - klo:17:52
Onhan se tulevaisuuden suuntaviiva.
Naudanlihan tuotanto ei ole mahdollista ts, kilpailukykyistä ilman runsasta tukea.
No tuolla tuella kompensoidaan vain ja ainoastaan pellon suurta arvoa.

Kyl mä uskon, että jos olisi vaikka 300 ha hyvää ja ilmaista ruohojänkää jossain Kainuussa, niin kaipa siellä voisi kasvattaa laidunlihaa melkoisen edullisesti. Kasvavat hirvetkin ilman tukea  ;D Ja porot.

Ehkä Suomessa pitäisikin kasvattaa vain poroja  :-X

Vertailun vuoksi, mitä pitäisi kasvattaa Itävallassa?  :-X
Ei mitään. Me voidaan myydä sinne.

Lihakaneista voisi saada hyvän bisneksen?
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: navettapiika - 22.02.16 - klo:18:41
Onhan se tulevaisuuden suuntaviiva.
Naudanlihan tuotanto ei ole mahdollista ts, kilpailukykyistä ilman runsasta tukea.
No tuolla tuella kompensoidaan vain ja ainoastaan pellon suurta arvoa.

Kyl mä uskon, että jos olisi vaikka 300 ha hyvää ja ilmaista ruohojänkää jossain Kainuussa, niin kaipa siellä voisi kasvattaa laidunlihaa melkoisen edullisesti. Kasvavat hirvetkin ilman tukea  ;D Ja porot.

Ehkä Suomessa pitäisikin kasvattaa vain poroja  :-X

Vertailun vuoksi, mitä pitäisi kasvattaa Itävallassa?  :-X
Ei mitään. Me voidaan myydä sinne.

Lihakaneista voisi saada hyvän bisneksen?
Se belgianjättiluppis kasvaa äkkiä kymmenkiloiseksi..niitä pihatollinen ja elämässä ei olisi muuta kuin rahan kauhomista.. :)
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Pasi - 22.02.16 - klo:18:42
No onhan tuo salaatin vesiviljely ikivanha keksintö.

Tuolla tutkimuspuolella kaikkea viljellään "vedessä". Normaalit ravinteet sekaan ja jatkuva huhtelu juuriin. Ei siinä nesteessä mitään outoa ollut.

Tuo on käsittääkseni käytössä jo nykyään salaatti yms. kasvattmoissa. Kuluttajan hämäyksen vuoksi osa on vielä myyntitpussiakin semmoisesta pari ruokalusikallista turvetta tms. vetävissä muoviruukuissa vaikka ravintoliuoksessa ovat käytännössä kasvaneetkin. Muistaakseni kauan sitten jotain ihmisten rehuja kasvatettiin lasivillassa, mutta siitä nousi jonkin sortin älämölö. Joten tapaa muutettiin nätimmäksi.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Pasi - 22.02.16 - klo:18:48
Onhan se tulevaisuuden suuntaviiva.
Naudanlihan tuotanto ei ole mahdollista ts, kilpailukykyistä ilman runsasta tukea.

Kyllä nauta kasvaa oikein hyvin ilman tukia suuressa maailmassa. Eikä tuolla ole mitään tekemistä tukien kanssa vaan vähän överiksi menevän kierrätyksen tai kaiken hyödyntämisen kanssa ja ennen kaikkea etiikan: eläimiä ei saa kasvaattaa tapettavaksi ja syötäväksi. Joten jos lihaa halutaan, niin se kasvatetaan solukkona. Ei tuon ajatusmaailman toisessa virkkeessä ole kyllä mitään järkeä...   Ja märehtijöiden kohdalla myös ilmastonmuutos ja metaaniröyhtäisyt. Vai keksiikö joku Pelle Peloton ammukohtaisen metaanin keruulaitteiston  ::)
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Pasi - 22.02.16 - klo:18:51
Se belgianjättiluppis kasvaa äkkiä kymmenkiloiseksi..niitä pihatollinen ja elämässä ei olisi muuta kuin rahan kauhomista.. :)

Mitä tommonen syö ja muistuttaako se vielä kania? Tuo "belgian..." vihjaisee kyllä siihen suuntaan ettei se ihan pihanurmikko tms. puputtamalla pulskistu vaan vaatii aika paljon tujumpaa sapuskaa ja olemuskin voi olla aika lihaksikas.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: BACKSPACE - 22.02.16 - klo:18:54
Se belgianjättiluppis kasvaa äkkiä kymmenkiloiseksi..niitä pihatollinen ja elämässä ei olisi muuta kuin rahan kauhomista.. :)

Mitä tommonen syö ja muistuttaako se vielä kania? Tuo "belgian..." vihjaisee kyllä siihen suuntaan ettei se ihan pihanurmikko tms. puputtamalla pulskistu vaan vaatii aika paljon tujumpaa sapuskaa ja olemuskin voi olla aika lihaksikas.
Niille on oma täysrehunsa, perustuu pitkälti sinimailaspelletteihin. Ei se kauhean väkevää ole.
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: navettapiika - 22.02.16 - klo:19:03
Se belgianjättiluppis kasvaa äkkiä kymmenkiloiseksi..niitä pihatollinen ja elämässä ei olisi muuta kuin rahan kauhomista.. :)

Mitä tommonen syö ja muistuttaako se vielä kania? Tuo "belgian..." vihjaisee kyllä siihen suuntaan ettei se ihan pihanurmikko tms. puputtamalla pulskistu vaan vaatii aika paljon tujumpaa sapuskaa ja olemuskin voi olla aika lihaksikas.
Niille on oma täysrehunsa, perustuu pitkälti sinimailaspelletteihin. Ei se kauhean väkevää ole.
Meillä se pirulainen varasti lehmien täysrehua ja oli todella pulska poika..tai en minä tiedä, mikä se oli, lihava joka tapauksessa. Viljaa ja muuta se söi sitten, kun oli häkissään. Kasvuvauhti oli kyllä melkoinen. ::)
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: pig24 - 22.02.16 - klo:20:30
Vertailun vuoksi, mitä pitäisi kasvattaa Itävallassa?  :-X
Koska siellä pääelinkeino näyttää olevan matkailu, kaikkea söpöä, mikä vetää kaupunkilaisia.
Tuossa turistirysässä on aikamoinen määrä nautakarjaa (tää on Italian puolelta, mutta yhtäkaikki känkkäränkkä vuoristoa)
https://www.google.fi/maps/@46.7042005,10.4748766,3a,75y,62.74h,86.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1snrTndRV-wBczzTT_zCCwUg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=fi
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Guarter - 22.02.16 - klo:20:47
KM 2/2016 s.50

Itävalta elää turismista ja ruuasta

Tuista ei ota selvää, koska tukimuotoja on paljon perinnekarjalisistä alppilaiduntukiin. Harvinaisten eläinrotujen palkkiot ovat Itävallassa 4.5 miljoonaa euroa.
Farmarit eivät ota tukia itse puheeksi.



Niinpä niin, toisin on Suomi"farkulla" jäkälästa poroihin  ::)
Otsikko: Vs: Tulevaisuuden lihantuotanto
Kirjoitti: Lese - 25.02.16 - klo:07:08
https://asiakas.kotisivukone.com/files/pihvikarjaliitto.palvelee.fi/tiedostot/Itameri_Ilmasto_lihantuotanto_Herlin_2015.pdf