edit: Isoissa maitomaissa joissa on myös ilmastoon sopivaa emotuotantoa, on sentään myös vasikanlihamarkkinaa joka auttaa poistamaan ylimääräisiä lypsyrotuisia eläimiä järjestelmästä. Suomessa ei ole mitään sellaista kuin aivan marginaalisessa mittakaavassa.
Isoissa maitomaissa maito(sonni)vasikanlihamarkkinat on kuoppa navetan takana
"Ilmastoon sopiva emotuotanto" terminä ansaisee mitalin itsenäisyyspäivänä. Siis sen valkoisen maidon ritarikunnan suurristin nännikumein. Laiduntamattomat lypsylehmät varmaan ovat sitä suomalaista unelmaa.
Kyllä ne sonnit melkein kaikkialla hyötykäyttöön menevät, jopa Jenkeissä, Uudessa-Seelannissa ja Saksassa. Saksasta lähtee osa vasikanlihantuotantoon kauemmas, esim Hollantiin tai Espanjaan. Aika perusteetonta mustamaalaamista. :/
Mitä tulee ilmastoon, niin esim. Tanskassa laidunnetaan lypsylehmiä selvästi vähemmän kuin suomessa. Samoin USA:ssa ja luultavasti jo Saksassakin. Eli ilmasto ei vaikuta siihen laiduntamiseen useimmissa suurista maitomaista. Joka tapauksessa paljon Suomessa on lypsylehmiä ollut monta sataa vuotta. Pidempi emolehmäperinne taas on kotosin vain alueilta joissa voidaan laiduntaa lähes koko vuoden ajan. Tätä tarkoitan sillä "ilmastoon sopivalla" että ilmeisesti ainakin 1800-luvulla ihmiset ovat olleet sitä mieltä että emolehmät sopivat vaikka Espanjan tai Ranskan ilmastoon, mutta eivät Suomeen. Tukipoliittiseen ilmastoon ne tosin sopivat hyvin sekä Suomessa että Ruotsissa.
Ja toki on hyvä elää tässä hetkessä.
Mutta anyway, alla taskan malli lypsyrotujen kanssa: Osa vasuista vajaa vuoden ikäisiksi 195 kg teuraspainoon, osa vähän vanhemmiksi 240 kiloon. Tätä pitäisi tukea teurastamojen ja tukipolitiikan suunnalta Suomessakin, teurashiehon minimipainon voisi heti tiputtaa jonnekin 140 kiloon yms. Ja sonneille vähän isompi teuraspalkkio kanssa matalalla painorajalla nykyisten eläinpalkkioiden sijasta.
http://www.reks.nu/?p=30272