Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Suomen naudanlihantuotanto  (Luettu 21205 kertaa)

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Suomen naudanlihantuotanto
Rupesin miettimään että millä logiikalla Suomessa on naudanlihaa ilmeisesti liikaa, kun kuitenkin lypsylehmien määrä vähenee ja lypsyrotuisten lihakkuus ei ole ainakaan nousussa. Tämä tilasto selittää asiaa:


http://stat.luke.fi/kotielainten-lukumaara

Lypsylehmät välilehdeltä näkee että niiden määrä on laskenut ja sitten vakiintunut. Mutta sitten jos avaa "muut naudat" välilehden, huomaa että sonnien määrä ei vuodesta 1990 ole laskenut lähes lainkaan. Vielä tätäkin oudompaa on että alle 1v vasikoiden määrä on jopa nousussa.

Tätä kaikkea selittää emolehmät välilehti, ja alaotsikko "Emolehmien määrä nousi uuteen ennätykseensä. Toukokuun alussa oli noin 58 700 emolehmää. " Se tekee poistoemolehmät mukaanlukien yli 58 000 keskimäärin aika isoksi kasvavaa teuraseläintä vuodessa. Määrä on melkein tuplaantunut 10 vuodessa ja vuodesta 1989 määrä on kuusinkertaistunut.

Eli vuodesta -90 lypsykarjatilojen ja välitysvasikoiden kautta tuleva naudanliha on vähentynyt tosi paljon, ja sillä olisi ollut positiivinen vaikutus tuottajahintoihin, ellei emolehmäpuoli olisi samaan aikaan kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti. Kun otetaan huomioon että yhdestä liharotuisesta teuraasta tulee jatkuvasti enemmän lihaa, naudanlihantuotanto kasvaa Suomessa. Koska naudanlihan kysyntä on samaan aikaan hienoisessa laskussa, hinnat tippuvat epäilemättä edelleen.  :-\

Viimeksi muokattu: 05.12.15 - klo:18:09 kirjoittanut antti-x

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Sinun logiikalla ylituotanto on huonon hinnan syynä?  Kulutuskysynnällä ei vaikutusta?

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Sinun logiikalla ylituotanto on huonon hinnan syynä?  Kulutuskysynnällä ei vaikutusta?

Se että onko ylituotantoa, riippuu tietty paljolti (kulutus)kysynnästä. Jos naudalla olisi enemmän kysyntää niin nykyinen määrä olisi sopiva. Mutta kun nykyisiä asenteita (ympäristö, punainen liha ja terveys yms yms) miettii niin en usko että suomalaisella naudan lihalla kysyntä tulee koskaan pahemmin nykyisestä nousemaan. Kun tässä tilanteessa tuotantoa kuitenkin (täysin 90-luvulla tai myöhemmin luotujen tukisysteemien varassa) nostetaan, niin onhan sillä vaikutuksensa hintoihin.

Ja luultavasti monet jotka tälläkin hetkellä miettivät että vaihtavat lypsylehmät emoihin tai ottavat niitä muuten vaan, sekä tukien takia että siksi että ovat eläinten pitoon tottuneet, eivät ollenkaan mieti että onko sillä lihalla mitään kysyntää. Ehkä vielä tekevät laskelmat noujautuen siihen että kyllä se hintä nykyisestä nousee jostain ihme syystä.

edit: Isoissa maitomaissa joissa on myös ilmastoon sopivaa emotuotantoa, on sentään myös vasikanlihamarkkinaa joka auttaa poistamaan ylimääräisiä lypsyrotuisia eläimiä järjestelmästä. Suomessa ei ole mitään sellaista kuin aivan marginaalisessa mittakaavassa.

Viimeksi muokattu: 05.12.15 - klo:22:06 kirjoittanut antti-x

CARINA2

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 658
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Lehemien määrähä nousi parivuottasitte eka kerran yli 50 vuoteen..

Santatukki

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 324
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Tämähän on mennyt tavoitteiden mukaan. Emolehmäntuotanto on ammattimaistunut ja sen tavoite onkin yllätys yllätys lihantuotanto. Joillakin on kuvitelma, etta myydään siitokseen ja saadaan parempaa tulosta ja eletään kuin sika vatukossa. Suomessa emolehmätuotanto on naudanlihantuotantoa. Määrät ovat kasvaneet ja paikkaavat maitorotuispohjaisen lihantuotannon aukon. Ja lihan hinta laskee ja laskee ja laskee ja laskee..... ilman hymiötä

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Eli demolehmiäkään ei saisi enää Suomessa pitää jotta teurasholsikkien hinta nousisi  :(
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

Santatukki

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 324
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Väärä vastaus, olemme ottaneet keskieuroopan kiinni naudanlihantuotannon profiilissa. Lihan hinta ei ole tästä kiinni. On vain enemmäm emoja ja emolehmätuotantoa piste. Joillakin se vielä kannattaa, SUOMESSAKIN.

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Eli demolehmiäkään ei saisi enää Suomessa pitää jotta teurasholsikkien hinta nousisi  :(
Antixi löysi syyn naudan huonolle hinnalle, joka on sama kuin rehuviljan huono hinta, eli lopettaneet maidontuottajat  :-X

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Eli demolehmiäkään ei saisi enää Suomessa pitää jotta teurasholsikkien hinta nousisi  :(

Ainakin demolehmän pitäjien kannattaa tiedostaa että heidän teurastilinsä lasku johtuu siitä että he ovat niitä demolehmiä haalineet Suomen puolilleen. Tietty kaikki neuvojat + teurastamot ovat siihen kehoittaneet kun sille muka on ollut tarvetta. Teuraslypsikin hinnasta riippumatta homma voi ylitarjonnan lisääntyessä mennä myös siihen että kaikkien vasikoiden, myös liharotuisten hinta laskee vielä aika paljon. Tosin kait sen voi kuitata vaikka luomutukia korottamalla...

Eli demolehmiäkään ei saisi enää Suomessa pitää jotta teurasholsikkien hinta nousisi  :(
Antixi löysi syyn naudan huonolle hinnalle, joka on sama kuin rehuviljan huono hinta, eli lopettaneet maidontuottajat  :-X

En väitä vastaan. :)

huhu

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 120
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Tosi ei toivottava kehityssuunta tämä maidontuotannon vaihtuminen luomuemolehmätuotannoksi. Maidon myyntitulot/tuet suhde 75/25 kääntyykin toisin päin.  Koko maatalous elinkeinona kyseenalaistetaan jos tuet nousevat suuremmiksi kuin myyntitulot.

Viimeksi muokattu: 06.12.15 - klo:09:23 kirjoittanut huhu

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Tosi ei toivottava kehityssuunta tämä maidontuotannon vaihtuminen luomuemolehmätuotannoksi. Maidon myyntitulot/tuet suhde 75/25 kääntyykin toisin päin.  Koko maatalous elinkeinona kyseenalaistetaan jos tuet nousevat suuremmiksi kuin myyntitulot.

Joo sanoisin että maidontuotanto kannattaisi vaihtaa mieluummin vaikka kertatäyttöiseksi ternikasvattamoksi jos elukoita haluaa pitää: Kun ottaa tilat kerralla täyteen niin siinä on aina parin viikon työläämpi jakso, mutta sitten homma leppoistuu jo tosi kevyeksi jakson vimpat 3-4kk. Ja sitten voi pitää halutun määrän lomaa ilman elukoita erien välillä. Tai lopettaa kun siltä tuntuu, investointihan ei ole iso kun sen fiksusti vanhaan navettaan tekee.

Edit: Ternin kanssa homma menee meinaan hyvin jos jaksaa aluksi panostaa. Eli jos asennoituu niin että on kaikki mahdolliset elektrolyytit ja vitamiiinit hollilla ja eläinlääkkäri tilattuna jo sille päivälle kun kaikki ternit on tulleet, ja viettää muutenkin sen viikon 12h/vrk niitten vasujen kanssa ja hoitaa heti kaikki oireet, niin sitten homma on jo vahvasti voiton puolella.

Viimeksi muokattu: 06.12.15 - klo:09:30 kirjoittanut antti-x

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Joo... kyl emolehmiä rupeaa olemaan tarpeeksi.

Mut neuvonta (ainakaan ymmärtävä) ei ehdota alle 60 emolehmäisen karjan perustamista, mielluummin 100. Ja paljon peltoa.

Aika paljon on niitä tuottajien omia laskelmia ja ideoita parsinavetan täyttämisestä emolehmillä  ;D Nissä ole mitään järkeä. Jos idea on vain tukien maksimointi, niin ennemmin kannattaa sitten lopettaa puuhastelu kokonaan
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Yksi kysymys on, miten lihan laatu vaikuttaa kuluttajakysyntään.  Her*****sta hosteinia juhlapöytään  :-\  On ihan turha kuvitella, että kotimaisen naudanlihan kysyntä ja hinta nousivat, jos tarjonta on lypsyrotuista.  Suomalaisilla on ennakkokäsitys naudanlihan sitkeydestä ja siksi valtaosa myytävästä lihasta on jauhettua, jota kaikki ketjut kilpailuttavat tarjoustuotteeksi.  Ja asiakkailla on nenässään tuo ihana suolikaasun tuoksu pakettia avatessa.

Toinen on suoramyynnin mahdollisuus.  Teurastamon kautta luotolla tulleita elikoita ei niin vain suoraan myydäkään.  Emotila tuottaa itse vaikkansa ja tekee niille mitä lystää.  Esimerkiksi koukuttaa asiakkaansa kunnolliseen kaasuttomaan jauhelihaan.

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Yksi kysymys on, miten lihan laatu vaikuttaa kuluttajakysyntään.  Her*****sta hosteinia juhlapöytään  :-\  On ihan turha kuvitella, että kotimaisen naudanlihan kysyntä ja hinta nousivat, jos tarjonta on lypsyrotuista.  Suomalaisilla on ennakkokäsitys naudanlihan sitkeydestä ja siksi valtaosa myytävästä lihasta on jauhettua, jota kaikki ketjut kilpailuttavat tarjoustuotteeksi.  Ja asiakkailla on nenässään tuo ihana suolikaasun tuoksu pakettia avatessa.

Toinen on suoramyynnin mahdollisuus.  Teurastamon kautta luotolla tulleita elikoita ei niin vain suoraan myydäkään.  Emotila tuottaa itse vaikkansa ja tekee niille mitä lystää.  Esimerkiksi koukuttaa asiakkaansa kunnolliseen kaasuttomaan jauhelihaan.
Tää on kyllä totta. Jos on syönyt hyvää pihvilihaa, niin sitä Äss-kaupan nautaa ei enää voi syödä. Meillä ei syö kukaan sitä bulkkinautaa. Ennemmin sit bulkkisikaa, bulkkikanaa ja bulkkikalaa.
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2858
Vs: Suomen naudanlihantuotanto
Yksi kysymys on, miten lihan laatu vaikuttaa kuluttajakysyntään.  Her*****sta hosteinia juhlapöytään  :-\  On ihan turha kuvitella, että kotimaisen naudanlihan kysyntä ja hinta nousivat, jos tarjonta on lypsyrotuista.  Suomalaisilla on ennakkokäsitys naudanlihan sitkeydestä ja siksi valtaosa myytävästä lihasta on jauhettua, jota kaikki ketjut kilpailuttavat tarjoustuotteeksi.  Ja asiakkailla on nenässään tuo ihana suolikaasun tuoksu pakettia avatessa.

Toinen on suoramyynnin mahdollisuus.  Teurastamon kautta luotolla tulleita elikoita ei niin vain suoraan myydäkään.  Emotila tuottaa itse vaikkansa ja tekee niille mitä lystää.  Esimerkiksi koukuttaa asiakkaansa kunnolliseen kaasuttomaan jauhelihaan.

No miten ajattelit poistaa lypsyrotuiset siitä tarjontaketjusta?  ???

Jauhelihan osalta liharotu ei lisäksi ole yhtään se kummoisempaa kuin lypsylehmä, leikkaus ja tosiaan jatkokäsittely ratkaisee. Korkeat standardit leikkaukseen ja kaasun sijasta vakuumiin, ja kas, lypsylehmän jauheliha on korkeintaan aromikkaampaa kuin nuori simmental/blondi/hereford. ;)

Ja nyt suomessa on kotimaista lihakarjaa tarjolla 6 kertaa enemmän kuin 80 luvulla, ja lypsylehmää paljon vähemmän kuin 80 luvulla. Ilmeisesti kysyntä on tästä syystä jo noussut aika paljon?

edit: Ja täytyy lisäksi todeta että kunnon raakakypsytys on tosi tärkeä juttu kokolihan kanssa, ja jää puuttumaan myös valtaosalta rotukarjan lihaa. Varsinkin suoramyydyltä, luulen. Siinä olisi aika olennainen juttu jolla parantaa laatuimagoa. Valitettavasti vaan 1 tai 2 vähän laajempaa botulismitapausta sitten pilaavat koko jutun.

Viimeksi muokattu: 06.12.15 - klo:11:02 kirjoittanut antti-x