Pellon vuokrassa on satanen liikaa
Pöydän päässä istuu vakava mies paperinippu kourassaan. ”Näin ei voi jatkaa. Rahat on loppu. Montaa vuotta ei kannata hakata päätä seinään ja ottaa lainaa, jotta voi jatkaa viljelyä”.
Hänen peltotukensa olivat viime kesältä keskimäärin 470 euroa hehtaarilta. Se oli 80–90 euroa vähemmän kuin edellisen kesän tuki. Tulevan kesän tukimäärää laskee entisestään kerääjäkasvien käytön rajoittaminen ja ympäristötuen kasvipeitteisyyden ehtojen muuttaminen kesken tukikautta.
Ylihintaisia vuokrasopimuksia tehdään vieläkin, vaikka maatalouden heikon kannattavuuden luulisi jo olevan kaikkien tiedossa. Esimerkiksi Kosken kunta antoi tänä keväänä vuokralle kaksi peltotilaa viideksi vuodeksi. Molemmat vuokrattiin yli 600 euron hehtaarihinnalla.
http://maatilanpellervo.fi/2016/06/02/pellon-vuokrassa-satanen-liikaa/
Jos tähän maatalouteen jotain järkeä haluttaisiin, niin pitäisi kaikkien maajussien tuotantosuunnasta riippumatta lopettaa välittömästi liian suurten vuokrien ja ostohintojen maksaminen pellosta. Täälläpäin ei viljatilan edes tarvitse harkita pellon vuokraamista julkisen tarjouskilpailun perusteella kun elukka/luomutilat pistää heti vuokrahintaan sellaisen pohjahinnan ettei sitä voi laskimen kanssa saada mitenkään kannattavaksi. Jotenkin vaan tuntuu siltä, että ne isommat eläintila/luomutuet valuvat suoraan sinne vuokra tai ostohintaan ja sehän nyt ei kai ole tarkoitus ollut. Enkä ole sitäkään käsittänyt, että ne kaikki postimerkin kokoiset läntitkin pitää saada 30 kilometrin säteeltä kaikki vuokralle huippuhintaan, monille olisi varmasti taloudellisempaa koittaa saada se keskisato nousemaan tonnilla ylöspäin kuin yrittää haalia kaikki mahdolliset vuorkamaat itselleen. Itsellä on ollut ajatusmaailma sellainen, että pellolle matkaa max. 10 km kotipihalta ja järkevä määrä peltoa siellä toisessa päässä. Tietenkin sitten asia olisi vähän eri jos saisi vuokrattua vaikkapa sieltä 30km päästä tilakokonaisuuden missä olisi kuivuri ja joku lato mitä voisi käyttää varastona, tässä jäisi monet ajokerrat pois ja hommaan alkaisi taas tulla jotain järkeäkin mielestäni kunhan hehtaarimäärä vaan on vähänkään järkevällä tasolla.
Pellervon jutussa mainittiin että osa näistä tarvitsee paskanlevitysalaa vaikka väkisin, väitän että olisi kovastikkin edukkaampaa näille tiloille koittaa saada levityssopimuksia lähiseudun kasvinviljelytilojen kanssa. Tosin näin viljatilan näkökulmasta katsottuna sen lannoitteen pitäisi tulla edukkaammin peltoon sieltä eläintilalta kuin yaran pussista kylvökoneeseen tiputtamalla että siinäkin olisi jotain järkeä. Tämä voi jossain olla vaikea rasti jonkuille ketkä on valmiita sen satasen maksamaan ettei naapuri vaan saa viidenkympin hyötyä itselleen.