"Kymppien pellossa" on vipuvaikutusta suurempaan peltoalaan. Koska juurikaan yli puolta tilan viljelypinta-alasta ei voi tukien osalta hömppäillä, voidaan ajatella, että se kympin pelto monimuotona/saneerauskasvilla tuottaa 400-600 €/ha netto pohjavuokraa sille tonnin hehtaarihintaiselle huippupellolle, jolloin rahaviljelyn todelliset vuokrakustannukset jäävät kohtuullisiksi.
Nyt kun pakkokesannoinnista luovuttiin kohdentamisalueella, epäilen, että näitä metsänreunoja ja pikkupalstoja tulee tarjolle runsaasti; niillä on kohta vuokramiehen markkinat.
-SS-
Se on juurikin noin, itsekin ottaisin mielellään noita kymppien peltoja viljelyyn eli keräilemään tukia. Joskus olikin tuollaisia, mutta piti niistäkin 150 euroa maksaa vuokraa. Se tuntui naurettavan halvalta, mutta etäisyyttä oli jonkunverran ja ne pellot oli oikeasti melkoisia tilkkuja. Osa oli parempaakin maata, mutta edelleen tilkkuja, suurin järkevästi viljeltävä lohko oli vajaa pari hehtaaria. Isompikin oli seassa, mutta niin monimuotoinen sekamelska, ettei paremmasta väliä. Noin 10 vuotta oli "viljelyssä" ja pari kertaa kävin urakoitsijalle näyttämässä peltoja mitä niittää, muuten riitti karttapalvelut. Tarkastajatkin osas käydä itse
Vuokrasopimus loppui kun naapuri oli kysellyt viljelyyn, ja luovuin tottakai ihan mielellään, kun joku niitä oikeasti halusi asuttavaksi.
Jos omia peltoja ajattelee, en osaa sanoa hintaa millä voisin luopua. Tonni hehtaarilta? Sitten kun eläkeikä on oikeasti lähellä, ja ellei jatkajaa, katsellaan enemmänkin sitä kenellä intoa ja osaamista, sekä tarvetta pellolle. Toisaalta jos nyt saisi vuokrattua pellot ulos vaikkapa 800€/ha hinnalla, voisi tehostaa "harrastustoimintaa" jota urakoinniksikin kutsutaan. Vuokrata pellot ulos ja tehdä edelleen työt