• Tavallinen aihe

Aihe Viljelysuunnitelma ohjelma  (Luettu 43536 kertaa)

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 15154
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Päätin ladata Sirppi-sovelluksen , vaikka käytänkin Peltotukea kolmelta eri tietokoneelta, kolmella eri paikkakunnalla. Päätin keskittyä Sirppi-päivityksiin vain yhdeltä tietokoneelta, silloin ei pitäisi tulla ristiriitaisuuksia ?

Sirppi-palvelun toiminnallisuus muuten vaikuttaa siltä mitä olen Peltotuessa hakenut; esimerkiksi toteutuneet-toiminnon käyttö suunnitteluun JA muistiinpanoihin, juurikin päivämäärää hyväksikäyttäen.

Yksi mikä harmittaa, on uusien lohkojen talvisen suunnittelun hankaluus Peltotuessa, varmaan myös muissa. Eli lohkot naputtelin vaivalloisesti useita lohkotietoja eri paikoissa tallettaen, koska Vipuun ei ole vielä ilmaantunut uusien lohkojen lisäystoimintoa.  Eli suunnitella pitäisi, ei ole lohkoja, ja nyt sitten asiat tulee tehdyksi kaksi kertaa, toki hallinnon järjestelmästä ladattuna tulee kaikki valmiiksi sitten, itse tehtyjen päälle. Kartat myöskään eivät päivity, ennen kuin haku avataan. Eli tässäkin on tarpeen ottaa seuraava käytäntö: Tukisuunnittelun pohjana on periaate, että viljelykasvin kasvulohkon pitää olla yksi, ainoa ja yhtenevä peruslohkon kanssa ! Silloin voinee ladata viimevuotisia tietoja, jos haku ei ole vielä auki ? Kasvulohkosuunnittelu tulee kyllä tyhmänoloiseksi, sitä ei juurikaan tarvittaisi. Lohko kuin lohko silloin. Oliko tässä taas esimerkki siitä, että monipuolisen suunnitteluohjelman ja tietotekniikan käyttö jäykistää itse toimintaa ? Lisäksi tulee ongelmaksi pohjavesialue kasvulohkoihin aina mukaan 100% :sesti, kun on näitä osaperuslohkon pohjavesialueita melkein kaikilla lohkoilla.

Toinen ongelma on vuoden 2019 tukitietojen vaillinaisuus ohjelmassa, jolloin tukioptimointi ei ole välttämättä ajan tasalla. Mutta kun vaan laittaa viherkesannon EFA:n kohdalle ja ohraa kaikkialle muualle, niin eiköhän sillä pääse eteenpäin. Lannoitteet laitoin lisäyksenä vuoden 2019 varastoon jo tilauksen mukaan, koska silloin voi suunnitella lannoitukset  niin, ettei pääse sitten todellisuudessakaan loppumaan !

Siementen varastossa olen ollut luvattoman saamaton: en ole enää jaksanut niitä tallettaa. Pitäisi ehkä. Edelleen Peltotuen syötteiden naputtelu on anteeksiantamattoman typerästi ratkaistu: aivan satunnaisesti tulee päivämääräkenttiin jotakin aivan muuta, vaikka koittaa naputella varovasti ppkkvvvv, ja aloittaa tunnollisesti kaksi merkkipaikkaa ensimmäisen pisteen vasemmalta puolelta. Nämä siis syysviljojen muistiinpanoissa, ovathan ne kaikki vuodelta 2018.

Sirpin varastotoiminto taitaa olla tyyliä Nutikka Pro, en ohjeesta kyllä saanut selville ensimmäisellä kerralla yhtään mitään. Miksei Sirppi voi vaan synkronoitua Peltotuen varastonhallinnan kanssa ? Ai tälläkö kosiskellaan Peltotuki Micron käyttäjiä ?

Kerääjäkasvin jätin suunnittelusta kokonaan pois. Se on kyllä niin kuspäinen ja hankala uskomushoitopalkkio, ettei paremmasta väliä. Mieluummin viljelen syysvilja-kerääjäkasveja ihan sadon vuoksi, nämä eivät tosiaankaan ole kerääjäkasvikierron kasveja, syysvehnä/ruis, syysrapsi, rapsinsänki, kevätvilja, syysvilja, jne. , jokainen vaatii täyden rikkaruohontorjunnan, kaikissa muokataan ennen lokakuun alkua, apilat ja italoheinät estävät järkevän toiminnan, luoho jos on tilalle kerran tarttunut.  Maaseudun uutisessa on riemastuttava lausunto: "ympäristökorvauksen kerääjäkasviala on pudonnut puoleen vuodesta 2015, jolloin nykyisen ohjelmakauden tukijärjestelmä tuli käyttöön. Ylitarkastaja Anna Schulman maa- ja metsätalousministeriön maaseudun kehittämisyksiköstä korostaa, että korvattavan alan voimakas lasku ei johdu viljelijöistä vaan hallinnollisesta päätöksestä."

Hallinnollisesta päätöksestä niinpä ! Eikö muka viljelijä itse päätä, milloin kerääjiä laittaa, jos niissä on korjattavaksi asti rahaa ? Missäpä ne hyödyt nyt sitten olivatkaan, kun tukimatto vedettiin alta ? Enkö sanonutkin, että ilman anteliasta tukiautomaattia ei kerääjiä kenkään laita ! Pthyi !

-SS-