NYT KUN OLEN SAANUT TULOKSET IHMETTELEN SITÄ MITÄ VARTEN NASEVA JÄRJESTELMÄ ON KEKSITTY VAI ONKO VAIN YRITETTY PEITELLÄ JÄLKIÄ PAIKALLISTEN TAHOLTA
5 luku
Tietojen toimittamista koskevat vaatimukset
11 §
Tietojen toimittaminen lähetettäessä eläimistä saatavia alkutuotannon tuotteita elintarvikehuoneistoon ja eläimiä teurastettavaksi
Kun alkutuotannon toimija lähettää eläimiä teurastettavaksi ja muita eläimistä saatavia alkutuotannon tuotteita, luonnonvaraista riistaa lukuun ottamatta, elintarvikehuoneistoon, hänen on 8 §:n mukaiseen omavalvontaan ja 9 §:n mukaiseen kirjanpitoon perustuen toimitettava vastaanottajalle seuraavat tiedot alkutuotannon tuotteiden mukana olevassa asiakirjassa:
1) elintarviketurvallisuuteen vaikuttavien eläinten sairauksien esiintyvyys alkutuotantopaikalla ja tieto muusta seikasta, joka voi vaikuttaa haitallisesti lähetettävistä alkutuotannon tuotteista saatavien elintarvikkeiden turvallisuuteen;
2) tieto siitä, jos kansallisen vierasainevalvontaohjelman toteuttamisen tai lihantarkastuksen yhteydessä alkutuotantopaikalta samasta eläinlajista peräisin olevassa samassa alkutuotannon tuotteessa on todettu vierasta ainetta, jonka määrä ylittää maa- ja metsätalousministeriön vierasaineasetuksessa 13/ EEO/2001 sallitun määrän;
3) lääkkeen varoajan aikana lähetettävistä alkutuotannon tuotteista eläinten lääkitsemisestä annetun lain 18 §:n mukaisesti ilmoitettavat tiedot; ja
4) lähetettäessä kananmunia munapakkaamoon tieto viimeisimmän salmonellavalvontaohjelman mukaisen tutkimuksen ajankohdasta ja tutkimustuloksesta sekä tieto kunnaneläinlääkärin viimeisimmän tarkastuskäynnin ajankohdasta ja tarkastustuloksista. Tietoja ei tarvitse toimittaa munien mukana, jos vastaavat tiedot on jo aiemmin toimitettu munapakkaamoon.
Edellä 1 momentin 1 ja 2 kohtien mukaiset tiedot on toimitettava vuoden ajalta ennen alkutuotannon tuotteiden lähettämistä, elleivät ne jo ole vastaanottajan tiedossa.
Kun alkutuotannon toimija toimittaa luonnonvaraista riistaa laitokseen tai paikkaan, jossa sen teurastaminen ja lihantarkastus on elintarvikelain 43 §:n mukaisesti sallittua, mukaan on liitettävä eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen liitteen III jakson IV luvun II kohdan 4 mukainen koulutetun metsästäjän ilmoitus, jossa pyyntipaikalla tarkoitetaan pyyntikuntaa. Jos koulutettua metsästäjää ei ole käytettävissä, luonnonvaraisen riistan mukana on toimitettava asiakirja, jossa on tieto pyyntipäivästä, -ajasta ja -kunnasta sekä mahdolliset tiedot epäillystä eläimen sairaudesta, havaituista suolistomuutoksista sekä muista lihan laatuun vaikuttavista seikoista.
Kun alkutuotannon toimija toimittaa luonnonvaraisia jäniksiä, kaneja ja lintuja elintarvikelain 13 §:n 2 momentin 8 kohdan mukaisesti vähittäismyyntiin, on riistan mukana toimitettava asiakirja, jossa on tieto pyyntipäivästä, -ajasta ja -kunnasta.
Teurastamoon tai pienteurastamoon lähetettävään siipikarjaan sovelletaan tämän pykälän 1 momentin 1 ja 2 kohtien asemesta 12 ja 13 §:n säännöksiä.
12 §
Teurastamoon, pienteurastamoon tai poroteurastamoon toimitettavat tiedot
Tietojen toimittamisesta säädetään myös eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen liitteen II jaksossa III.
Kun alkutuotannon toimija lähettää eläimiä, luonnonvaraista riistaa lukuunottamatta, teurastamoon, pienteurastamoon tai poroteurastamoon, hänen on 8 §:n mukaiseen omavalvontaan ja 9 §:n mukaiseen kirjanpitoon perustuen toimitettava vastaanottajalle seuraavat tiedot:
1) elintarviketurvallisuuteen vaikuttavien eläinten sairauksien esiintyvyys alkutuotantopaikalla ja tieto muusta seikasta, joka voi vaikuttaa haitallisesti lähetettävistä eläimistä saatavien elintarvikkeiden turvallisuuteen;
2) voimassa olevat valvontaviranomaisen eläintautilain (55/1980) nojalla alkutuotantopaikalle antamat rajoittavat määräykset;
3) alkutuotantopaikalla havaitut poikkeamat lähetettävän eläimen terveydessä ja kunnossa tietojen toimittamisen ajankohtana;
4) lähetettävälle eläimelle käytetty varoajan omaava lääke sekä lääkkeen antamispäivämäärät ja varoajat;
5) lähetettävälle eläimelle annetun varoajan omaavan rehun nimi ja valmistaja sekä rehun käytön lopettamisajankohta;
6) tiedot ja tutkimustulokset alkutuotantopaikalla samasta eläinlajista otetuista seuraavista näytteistä:
a) taudinaiheuttajien toteamiseksi otetut näytteet silloin, kun löydökset voivat vaikuttaa eläimistä saatavien elintarvikkeiden turvallisuuteen; ja
b) kansallisen vierasainevalvontaohjelman toteuttamisen tai lihantarkastuksen yhteydessä otetut näytteet silloin, kun tutkimuksissa todetaan vierasta ainetta yli maa- ja metsätalousministeriön vierasaineasetuksessa 13/EEO/2001 sallitun määrän;
7) alkutuotantopaikan samassa eläinlajissa todetut lihantarkastuslöydökset, jotka ovat samasta syystä aiheuttaneet useita koko ruhon tai osaruhon hylkäyksiä samassa teuraserässä taikka toistuvia koko ruhon tai osaruhon hylkäyksiä eri teuraserissä; ja
sen eläinlääkärin nimi ja yhteystiedot, jonka palveluja alkutuotantopaikalla tavallisesti käytetään.
Kun alkutuotannon toimija lähettää siipikarjaa teurastamoon tai pienteurastamoon, hänen on 2 momentin mukaisten tietojen lisäksi toimitettava vastaanottajalle seuraavat tiedot:
9) salmonellavalvontaohjelmaan kuuluvien lintujen osalta kunnaneläinlääkärin viimeisimmän tarkastuskäynnin ajankohta ja tarkastustulokset sekä tieto viimeisimmän salmonellatutkimuksen ajankohdasta ja tutkimustuloksesta;
10) kasvatusaikainen poistuma lähetettävässä erässä;
11) lintujen saapumispäivä alkutuotantopaikalle, saapumiserän koko ja lintujen alkuperä (emokanalan nimi tai tunnus ja hautomon nimi); ja
12) teurastettavaksi lähetettävien lintujen arvioitu määrä.
13 §
Tietojen toimittaminen teurastamoon, pienteurastamoon tai poroteurastamoon
Edellä 12 §:n 2 ja 3 momentissa tarkoitetut tiedot on toimitettava kirjallisesti. Tiedot voidaan toimittaa sähköisesti ja osana terveydenhuolto- tai muuta järjestelmää.
Alkutuotannon toimijan ei tarvitse toimittaa 12 §:n 2 momentin 1, 7, 8 ja 9 kohtien mukaisia tietoja, jos ne ovat jo vastaanottajan tiedossa jonkin pysyvän järjestelyn kautta.
Tiedot on toimitettava teurastamoon, pienteurastamoon tai poroteurastamoon niin, että ne ovat perillä viimeistään 24 tuntia ennen eläimen saapumista teurastettavaksi. Tiedot voi kuitenkin toimittaa eläimen mukana tarkastuseläinlääkärin luvalla ja eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetuksen liitteen II jakson III kohdassa 7 mainituin edellytyksin. Lisäksi parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 853/2004, (EY) N:o 854/2004 ja (EY) N:o 882/2004 täytäntöönpanoa koskevista siirtymäjärjestelyistä sekä asetusten (EY) N:o 853/2004 ja (EY) N:o 854/2004 muuttamisesta annetun komission asetuksen (EY) N:o 2536/2005 mukaisena siirtymäaikana tiedot voi toimittaa viimeistään eläimen mukana tarkastuseläinlääkärin määräämin ehdoin.
Edellä 12 §:n 2 ja 3 momentin 1, 6b ja 7 kohtien mukaiset tiedot on toimitettava yhden vuoden ajalta ennen teuraaksi lähettämistä ja 5 ja 6a kohtien mukaiset tiedot kolmen kuukauden ajalta ennen teuraaksi lähettämistä. Kohdan 4 mukaiset tiedot on hevosista toimitettava kuuden kuukauden ajalta ja muista eläimistä kolmen kuukauden ajalta ennen teuraaksi lähettämistä. Kuitenkin siipikarjasta on 4, 5 ja 6a kohtien mukaiset tiedot toimitettava lähetettävän erän elinajalta.
14 §
Kirjanpito tietojen toimittamisesta
Alkutuotannon toimijan on pidettävä kirjaa 11―13 §:ssä tarkoitettujen tietojen toimittamisesta ja toimitetuista tiedoista. Alkutuotannon toimijan on säilytettävä kirjanpitoa vähintään vuosi.
SIINÄ TAAS LINKhttp://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.finlex.fi%2Flinkit%2Fsd%2F20060134&ei=5TBvVeCVFov1UvTugKgD&usg=AFQjCNEec2VlQwahmkc9ou_QOTApF82ZUg&bvm=bv.94911696,d.d24KI
TÄMÄKIN KANNATTAA LUKEA
http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mmm.fi%2Fattachments%2Felo_elainlaakintolainsaadanto%2Fa-osio%2F6Dl0L1Qho%2Fa28.pdf&ei=VDNvVbWDCon8UpjqgLgJ&usg=AFQjCNF8inxva0yWiQ2hqGGGlZ9MfNXgjgNYT VOIDAAN MIETTIÄ TÄTÄ