Meidänkin pitäjäs on kaksi karusellia kolmas tulos. Ei tietääkseni yhtää takaalypsettävää. Karuselli on ilmeisesti hienompi ja kalliimpi.
Se takaapäin asema paloi ennenkuin yksikään karuselli kerkes edes pyörähtään kierrostakaan
Joo-o... tiedän tapauksen. Mitähän tuosta nyt on aikaa, ehkä reilu kymmenen vuotta (kuitenkin ennen tulipaloa), kun erään tuolla asemalla lypsäneen henkilön X (nimi muutettu) kommentti moisesta kapistuksesta oli suunnilleen luokkaa:
"Ei ikinä takaalypsyasemaa, kun kusi valuu niskaan ja käsivarret on verillä". Juuri mainitusta syystä valinta oli karuselli, muttei siihen sen kummempia intohimoja liity. Ei ehkä ole järkevää verrata tuon ikäisiä takaalypsyasemia nykyisiin virityksiin.
Karuselliin päätymiseen vaikutti sekin, että työ on jatkuvasti tasapainoista toisin kuin erätäyttöisissä. Jos takaalypsyä haluaisin kehua, valinta kohdistuisi takaalypsettävään karuselliin. Niiden kokoluokka toki alkaa vasta 40-paikkaisesta ylöspäin ja nähdäkseni ainut ongelmakohta on ennen aikojaan irtipotkittujen lypsimien uudelleenkiinnitys - niitä on AINA. Matka kiekon toiselle puolelle on piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitkä, mutta tuokin ongelma yleensä korjataan siirtymällä kolmeen lypsykertaan vuorokaudessa, jolloin yhdellä lypsykerralla irtipotkittu ei haittaa lehmän elämää kohtuuttomasti.
Mitä tulee hartioiden, niskan ja kyr... eiku kyynärpäiden vaivoihin... Jossain vaihees mulla oli jotain pientä vaivaa oikeas kyynärpääs, joka pakotti oppimaan oikean työmenetelmän, oikean asennon lypsytyöhön eikä enää ole moista kipua ilmennyt.
Karusellin hankalin vaihdettava huolto-osa on muuten (ainakin Gea:ssa) alipaineputken kiertoliitännän tiiviste- ja liukulaakerisarja noin 4500 tunnin välein, mutta näin ekan kerran jälkeen... seuraava vaihto sujuukin jo paljon joutuisammin ja helpommin.
Muuten kokoluokkakysymys on ihan makuasia. Koko Suomessa ei vielä ole yhtäkään niin isoa lypsykarjatilaa, ettei 32-paikkainen sisäkehältä lypsettävä riittäisi, ihan suomalaisellakaan asenteella. Saksalaisella asenteella toimittaessa pienehkö 20-paikkainen sisäkehältä lypsettävä riittää noin 600 lehmän tarpeisiin ja sekään ei kuulemani mukaan vielä riitä - vuorokaudessa on kuulemma vielä tunteja käyttämättä, kun kiekko pyörii vain 16 tuntia päivässä. No tuo on toki varmaan melkoinen ääritapaus tehokkuudesta puhuttaessa, mutta pistää varmasti miettimään ainakin sellaisen isännän, joka käyttää palkattua työvoimaa lypsyssä.
Mutta ihan suomalaisella asenteella mitoitettuna lähtisin kuitenkin maksimissaan 40 paikkaisesta (saa sekä sisä- että ulkokehältä lypsettävänä). Riittää varmasti ihan maailmanloppuun asti (ei muuten tullutkaan tänään). Jos hullutella haluaa ja päästä ammattilehtien uutisotsikoihin, kannattaa hankkia suurempi kuin 110-paikkainen ulkokehältä lypsettävä... sellainen nimittäin taitanee jo pyöriä tuolla Englannin suunnalla.
Aijuu, yks pikkujuttu... Maitopumpun rosterisiivikko on uusittu kaks kertaa (ja aseman kosketusnäyttö kerran, mutta sillä ei taas olekaan mitään tekemistä Westfalian kanssa).
Loppupäätelmänä voisin sanoa niinkin, että mulle on ihan se ja sama, millä kukin lypsää (vaikka sitten käsin), kunhan on tyytyväinen valintaansa.