Kylmällä ilmalla kuivauksen vaikeutta ja riskejä pelätään. Automatiikalla saadaan kaikki kuivausteho irti ilmasta sellaisenaan, ja maalaisjärki auttaa muuten, ettei laiteta mitään yli 22% märkää sinne siiloon. Onpa jossakin niitä viljelijöitä, jotka muutenkin jättävät peltoon yli 18% kosteat vai miten se nyt oli.
Elokuussa puitavat on hyvä kuivata , syyskuun puolella on ilmat paljon kosteampia ja päivä lyhyempi.
-SS-
Mä en ilman lisälämpöä kuivaussiiloa suosittele Suomen olosuhteisiin. Meillä lämmön nosto noin 20C, ja sinne on mätetty kaikki pellolta puitava tavara, yli 30%:stakin. Ja mollierin taulukkokin sen kertoo, kuivumista tapahtuu tuolla lämmönnousulla vaikka ulkoilman suhteellinen kosteus olis 100%.
Analyysin mukaan sisällön kosteus nyt 13,2%, ohra/kaura seos.
--periaatteessa 6 astetta riittää 10 oikein hyvä.Eihän 20 mitään vikaa ole,mutta sekoitus kait välttämätön?Vai?
--muistaakseni joskus varoteltiin ainakin tasokuivurissa antamasta yli 10 astetta ilman sekoitusta
Kyllä, sekoitus ihan välttämätön koko prosessille kun lisälämpöjen kans kikkaillaan, koko viljakerrosta kuivataan näin samanaikaisesti, eikä tasokuivurityylillä pohjalta pikkuhiljaa pintaa kohti.
Naapuri kokeeli noin +45C lämmönnousujakin vehnän kuivaukses, mutta kosteutta tiivistyi tosi paljon kattoon ja seinille. Lietson ilmavirtahan sen ratkaasoo kuinka paljon jyvistä hikoillutta kosteutta saadaa pihalle, ja se onkin haasteellista kun viljapatsas on noin 7m paksu. Täytyy siis sekoottaa jo senkin takia, että jenkkien propagandan mukaan alhaalta ylös nostamalla sekootetun viljan ilman läpäisykyky on melkein tuplaten parempi kuin sekoittamattoman. Sekoottaminen taidelaji muutenkin, yksinkertaisimmat kuivaussiilot sekoottaa keskiosaa enemmän kuin ulkokehää, jolloon ilma kulkeutuu helpointa reittiä pintaan. Näin äkkiä laskien, halkaisijasta riippumatta siiloin uloimmalla neljänneksellä on kuitenkin vajaa puolet viljasta, sekoottaminen pitäis tapahtua tuos suhtees...