Verrataanpa taas asiantuntijoiden näkemyksiä, jotka puhuvat omilla nimillään, anonyymien nettinimimerkkien vastauksiin.
Onko luomuruoka todella meille niin hyvää kuin annetaan ymmärtää?
En usko vallassa olevan trendin suunnan muutosta, vaan sen kehittymistä edellä lainatun tyyppisesti.
SK: Luomua myydään usein mielikuvilla, jotka eivät vastaa todellisuutta, sanoo ympäristöterveyden emeritusprofessori Jouko Tuomisto Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.Entäpä kun kuluttaja saa sen selville?
Ensinnäkin tavanomaiseen tuotantoon nykymuodossa liittyy valtava fossiilisten energioiden käyttö.
SK:”Ei luomu tarjoa ratkaisua siihen keskeiseen kysymykseen, riittääkö energia”, tyrmää maatalouspolitiikan tutkija, professori Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).
Hänen mielestään on selvää, että nykyinen suuntaus maataloudessa ei ole kaikilta osin kestävä, mutta ratkaisu ei ole luomussa.Toinen raja tulee vastaan mainittuun 2050 mennessä keinolannoitteiden raaka-aineiden riittävyydessä ja niiden valmistukseen tarvittavan energian riittävyydessä.
Ja tämä perustuu mihin?
Käsittääkseni se perustuu tällä hetkellä tunnettujen varantojen pohjalta laskettuun arvioon ja tämän hetkisestä kulutuksesta laskettuun arvioon. Sitä öljyä ja maakaasua on huomattavasti enemmän kuin tällä hetkellä on löydetty ja osin onkin jo löydetty, mutta niitä löytöjä ei kannata vielä nykyisillä hinnoilla tai tekniikoilla ottaa esille.
Sitten me emme tiedä, että millaisia korvaavia aineita keksitään öljylle esimerkiksi 20 vuoden sisällä.
Ongelmia on tietenkin tulossa vaikkapa siinä, että yli miljardi ihmistä ei käytä tällä hetkellä sähköä, eikä sitä ole heidän ulottuvillaan, mutta entäpä sitten kun on?
Aina ja kaikessa kehityksessä eliitti ottaa ensin ''tavaran'' vastaan. Sitten ''tavara'' tavanomaistuu ja sitä käyttävät lähes kaikki. Vrt vehnäpulla, kännykät, lentomatkustus, golf jne lähes kaikki mikä on tuotteistettu.
No tässä on sellainen ongelma, että esimerksi lentomatkailu ei perustu virheellisiin mielikuviin ja uskomuksiin ja siihen, miten kauan ihmiset saadaan uskomaan, että lentokone nyt sattuu pysymään jollain tavalla ilmassa, vaan lentokoneet perustuvat tiedettyyn tietoon ja oikeaan fysiikkaan. Samoin kännykät ja niin edelleen. Meidän ei tarvitse markkinoida niitä harhaanjohtavilla väitteillä ja mielikuvilla, jotka eivät ehkä täysin pidä paikkaansa. Vehnäpullaa ei kukaan edes väitä terveelliseksi, vaan se on luksushyödyke, eli ei elämiselle välttämätöntä, vaan silloin tällöin nautittuna ihan piristys päivään.
Sitten kun kasvinjalostuksessa kyetään saamaan aikaan viljelykasvi, joka kelpaa ihmiselle ravinnoksi ja siitä löytyy hernekasvien typensidonta, onkin modernin kasvinjalostuksen vastustajat taas uuden haasteen edessä, kun kuluttajat pitäisi saada peloteltua pysymään siitä erossa ja päättäjien järkevät päätökset estettyä.
Pistänpä tähän vielä sellaisen lisäyksen, vaikka Landehande jo ehtikin jotain vastailla, että vain noin sata vuotta sitten, kun maataloutemme oli hyvin luonnonmukaista (ei siis luomua, vaan luonnonmukaista) yksi maanviljelijä kykeni tuottamaan ruokaa noin 2.5 ihmiselle. Tällä hetkellä yksi maanviljelijä tuottaa ruokaa yli 130 ihmiselle ja jatkuvasti määrä kasvaa, joka yhden maanviljelijän pitäisi ruokkia omalla tuotannollaan.