Tuollaisen väärän tiedon levittäminen on jo palstan säännöissäkin kiellettyä.
Jos viittaat juuri edelliseen (minun viestiini), niin kerrohan mikä siinä on pielessä? Muiden viesteistä en ota vastuuta.
Petri
Väität että geenipako on varmaa, jota se todellakaan ei ole.
geenipaosta:
En tiedä, kuinka syvällisesti olet perehtynyt mikrobien geeniekologiaan, niin siellä horisontaalinen geenisiirtymä on ihan rutiinia, ei ollenkaan sellainen rariteteetti, millaisena se vielä 80-luvulla opiskellessani esiteltiin. Ainakin maamikrobien osalta koko mikrobipopulaation elämä on jatkuvaa sopeutumista (evoluutiota), jossa geenien siirtymä vastaa ristipölytteisten kasvien tai eläinten suvullista lisääntymistä, noin toiminnallisesti.
Ainakin suljetuissa ympäristöissä käytettävien geenimuunneltujen mikrobien (joiden käyttö esim. antibioottituotannossa on mielestäni perusteltua) tuotannollisesti mielenkiintoinen ominaisuus on usein plasmideissa tai muissa suht. liikkuvissa geneettisissä elementeissä, ei niinkään kromosomissa. Ja kromosomi-dna:nkin horisontaalinen geenisiirtymä on maabakteereilla (Rhizobium) näytetty toteen.
Käytin sanaa geenipako, koska 1) ymmärtääkseni on aika selvää, että geenimuunnellun mikrobin muunneltu dna tulee siirtymään toisiin mikrobeihin ja 2) vastaavaa ilmiötä kasvipuolella kutsutaan näin. Mikrobipuolella todentaminen on varsin vaikeaa, mikäli vastaanottaja on mikrobi, jonka viljely laboratorio-oloissa ei onnistu (non-culturable). Mahdolliset haitat voivat pysyä piilossa pitkäänkin, yhden ihmisen näkökulmasta vaikka ikuisesti, tai jäädä kokonaan ilmentymättä (feneettisesti, siis).
geenimuunnellusta pötsistä jälleen:
Pääpointtini on kuitenkin, että pötsin tapaisen avoimen fermenttorin mikrobiologinen manipulatio siirrosmikrobien avulla on käytännössä vaikeaa. Prosessiteollisuudessakin se tapahtuu pääsääntöisesti ajoparametreja (syötettävät raaka-aineet, lämpötila, redox, sekoitus ym.ym.) hallitsemalla, mahdollinen siirrosmikrobien syöttö on harvoin jatkuvaa.
Pötsin osalta nuo ajoparametrit (lämpötila ym.) ovat aika lailla annettuja, lukemattomien pikkufermenttorien taloudellinen siirrosmikrobeilla ohjaaminen taloudellisesti luultavasti kannattamatonta, joten raaka-aineen eli rehun koostumuksen (tai lisäravinteiden) manipulointi luultavasti todennäköisintä. Ehkä geeniteknisesti voitaisiin tässä kokonaisuudessa taloudellisesti kannattavasti tuottaa jotain "lisäravinteeksi" luokiteltavaa - tehokkaiden ko. luokan aineiden mahdollinen koostumus ja geenitekniikan mahdollisuudet niiden tuottamisessa menee kompetenssini ulkopuolelle.
Petri