Kyllä se kummiskin on niin,jotta nyt kun on itse tehnyt navetan ja jopa hoitanut siellä elukoitaniin nyt vasta "näkee" ja ymmärtää uusien navettojen systeemit.Käyt puolivalmiin navetan avajaisissa,jossa puuttuu veräjiä ym. ja paljon väkeä,niin hahmottaminen on huomattavan vaikeaa.
Makkarakokkarit pitäisi siirtää ensimmäisistä sorkanjäljistä vuosi eteenpäin. Hyvä aika navetan ja koneiden toiminnan tarkastamiseen on tammi-helmikuu. Tämä päivä ( -18, tuulen voimakkuus 7 m/s= olisi oikein otollinen tutustumishetki. Parin kuukauden pakkaset takana( ehkä saman verran edessä). Nyt voisi näyttää appeentekoa, verhojen virittämistä, visiirien säätöjä, lantakoneiden toimintaa navetan eri kulmilla. Tietysti sähkönkulutus kiinnostaa monia. Paljonko menee watteja lisälämmön tekoon?
Maitotilalla tehdään paljon töitä totuttujen rutiinien ohjaamina. Kun rutiinit toimii, ei ahista pää eikä vaivaa stressi. Jos kesäkeleissä hyvin toimiva navetta tökkii kuukauden päivät vaikkapa vain kylmistä keleistä johtuen, voi 30 katastrofipäivää uuvuttaa velkaisen lypsäjän. Mitenkäs sitten suu pannaan? Ei vaikka navetan suunnitteli Jouni,Risto tai vaikkapa Onni, jos kaikki on perseellään. Or not?