Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus  (Luettu 21486 kertaa)

sjk

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1784
Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Onko tietoa/kokemuksia,onko muita tekijöitä kuin korjuuajankohta,jotka vaikuttavat esikuivatun timoteirehun sulavuuteen ja kuitupitoisuuteen?

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Yleinen säätila ja lämpösumman kertyminen vaikuttavat korjuuajankohtaa enemmän. Hapolla säilöttyjen rehujen D on pääsääntöisesti korkeampi kuin bioligisilla säilöttyjen. Lienee mittaustekninen juttu.

Aika jonka heinä viettää niitettynä pellolla on myös tärkeää. Lyhyt aika -> Korkeampi D.

Hyvä säilöntä parantaa D-arvoa. Siis hyvä ja nopea tiivistäminen ja peittäminen.

2. ja 3. niiton D-arvot ovat mahdottomia ennustaa. Samoin NDF:n määrä. Joskus näin jonkun teorian, että syksyn viimeinen kasvu näkyy seuraavan vuoden 1. niiton arvoissa D-arvoa alentavana seikkana. Ja NDF-määrää nostavana. Ongelmia lisää myös se, että ND-kuitu on erilaista joka niitossa.

Eli kaikki asiat vaikuttavat. Myös lajike voi selittää +- 2 D-pistettä. Et voi niittäessäsi mitenkään tietää mitä tulet saamaan. Aikainen niitto parantaa tietysti mahdollisuuksia nostaa D-arvoa. Eri laboratoriot antavat myös eri tuloksen. Tieto voi siis heittää jopa 2 D-yksikköä suuntaan tai toiseen samasta rehusta.

Lehmä on hyvä mittauslaite. Jos mittaat syöttämäsi rehut 0,1 kilon (kuiva-aineena) ja maidot 0,1 litran tarkkuudella (+prosentit) niin D-arvon voi laskea taantuvasti tosi tarkasti. Tulos on varmempi kuin analysoitu tulos. Laskenta vie kyllä aikaa.

Shrek

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1911
  • Quidquid Latine dictum sit, altum videtur
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus

Aika jonka heinä viettää niitettynä pellolla on myös tärkeää. Lyhyt aika -> Korkeampi D.

Vanheneekos se niitettynäkin samaa vauhtia, missä vaiheessa se sitten pysähtyy?

Eli tämä tukisi ajatusta niittää levälleen ja ajaa karhotimella yhteen ennen korjuuta. Kun niittää yhdeksän metriä samaan karheeseen mattoperäperhosella kuivuminen on aika nahkeaa..

Joskus näin jonkun teorian, että syksyn viimeinen kasvu näkyy seuraavan vuoden 1. niiton arvoissa D-arvoa alentavana seikkana. Ja NDF-määrää nostavana.

Miten se kasvu näkyy? Aikainen niitto / myöhäinen niitto / pitkäksi päässyt odelma?

Myös lajike voi selittää +- 2 D-pistettä.
Mikä lajike on hyvä, mikä huono?


Et voi niittäessäsi mitenkään tietää mitä tulet saamaan.


Tosi lohdullista..

Meillä on tähän asti jouduttu panostamaan sadon määrään, mutta jatkossa voidaan yrittää parempaa laatua. Tämä on tosi mielenkiintoinen aihe  :)
"Ajatelkaapa niitä kaikkia Fordin omistajia jotka eräänä päivänä haluavat oikean auton..."
 John Dodge, 1914

http://www.youtube.com/watch?v=vVXIK1xCRpY
http://www.youtube.com/watch?v=FMUf2qmSzvE

Peurajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3270
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus

Periaatteessa säilörehun hyvästä laadusta ei kannata tinkiä missään olosuhteissa, vaikka sato jäisikin siten joskus pieneksi. Halvempaa on ostaa bulkkia tai kortta lisäksi, mutta sen sulavan ja lypsättävän rehun ostaminen ei välttämättä edes rahalla onnistu.
Someone´s  gotta be prick and tell true things aloud

Jos nainen on kaunis alasti, on hän sitä myös vaatteet päällä

Shrek

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1911
  • Quidquid Latine dictum sit, altum videtur
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus

Periaatteessa säilörehun hyvästä laadusta ei kannata tinkiä missään olosuhteissa, vaikka sato jäisikin siten joskus pieneksi. Halvempaa on ostaa bulkkia tai kortta lisäksi, mutta sen sulavan ja lypsättävän rehun ostaminen ei välttämättä edes rahalla onnistu.

Ehkä noin, itse olen ajatellut että tilan pitää olla 100% omavarainen säilörehun suhteen huononakin vuonna. Kokemusta on säilörehun ostamisesta liikaa ja pääsääntöisesti huonoa.

Esimerkiksi kolmen kuukauden vaje tarkoittaa kuitenkin lähes 500tn ostotarvetta, joka tarkoittaa isoa turhan työn määrää ja rahanmenoa (ja täälläpäin rehunhakumatkat voi venyä melko pitkiksi, että tuollainen läjä saadaan haalittua kasaan). Rehua pitää olla varastossa pahan päivän varalle jotta voi ruveta kikkaileen laadulla.
Jos vuodet olis veljeksiä tämä olis helppoa...

Isojen määrien kanssa pelaaminen on mulle vielä aika uutta joten peltoalan fiksuin käyttötapa on vielä hakusessa.  :-\
"Ajatelkaapa niitä kaikkia Fordin omistajia jotka eräänä päivänä haluavat oikean auton..."
 John Dodge, 1914

http://www.youtube.com/watch?v=vVXIK1xCRpY
http://www.youtube.com/watch?v=FMUf2qmSzvE

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Heinä elää ja hengittää niitettynä kunnes sen kuiva-aine% on yli 30. Luulen että makaavan heinän sulavuutta heikentää sokerien poistuminen,eli kuitu ei muutu miksikään mutta sen osuus kuiva-aineesta nousee kun sokerit häviävät. Tämä riittäisi yksistään selittämään sen, että päivän makuutus alentaa D-arvoa pisteen ja sade 2

Muistaakseni homma meni niin, että pitkä syksyn odelma heikentää D-arvoa seuraavana vuotena. Tämä olisi ainakin loogista, onhan ruohomassa vanhempaa.

Lajikkeista en tiedä mitään. Virallisissa lajikekokeissa on saatu suuria eroja. Tosin lajikekokeiden D-arvo analysoidaan eri tavalla kuin Artturin. Jos lajikekokeen D on vaikka 73, niin Artturissa arvoksi saadaan 70 tai 71. Näin oli ainakin 10 vuotta sitten säännönmukaisesti.

Shrek

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1911
  • Quidquid Latine dictum sit, altum videtur
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
"Timoteilajikkeista Iki, Tuure ja Nuutti tuottavat sulavuudeltaan parasta ensimmäisessä nitossa. Sulavuudeltaan heikompien lajikkeiden, Rigelin ja Grinstadin, sulavuus 2% yksikköä heikompi.."

http://www.mtt.fi/maaseuduntiede/pdf/mtt-mt-v66n01s10a.pdf
"Ajatelkaapa niitä kaikkia Fordin omistajia jotka eräänä päivänä haluavat oikean auton..."
 John Dodge, 1914

http://www.youtube.com/watch?v=vVXIK1xCRpY
http://www.youtube.com/watch?v=FMUf2qmSzvE

sjk

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1784
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Heinä elää ja hengittää niitettynä kunnes sen kuiva-aine% on yli 30. Luulen että makaavan heinän sulavuutta heikentää sokerien poistuminen,eli kuitu ei muutu miksikään mutta sen osuus kuiva-aineesta nousee kun sokerit häviävät. Tämä riittäisi yksistään selittämään sen, että päivän makuutus alentaa D-arvoa pisteen ja sade 2

Muistaakseni homma meni niin, että pitkä syksyn odelma heikentää D-arvoa seuraavana vuotena. Tämä olisi ainakin loogista, onhan ruohomassa vanhempaa.

Lajikkeista en tiedä mitään. Virallisissa lajikekokeissa on saatu suuria eroja. Tosin lajikekokeiden D-arvo analysoidaan eri tavalla kuin Artturin. Jos lajikekokeen D on vaikka 73, niin Artturissa arvoksi saadaan 70 tai 71. Näin oli ainakin 10 vuotta sitten säännönmukaisesti.
Viisaita sanoja nuo edelliset kommenttisi!Lähinnä mulla on tarkoitus puottaa sulavuutta ja lisätä pitkän kuidun osuutta,kun on noilla elukoilla tuo paha emäksisyys ongelma.D-arvo ei mene juuri alle 70:n,vaikka rehu tehdään paljon myöhemmin kuin muut,syksyllä 75:tä.Rehujen,syksy/kevät syöttäminen yhtäaikaa ja kuiva rehu auttavat asiaa.Artturilla voi heittää sitä kuuluisaa vesilintua,kun ei pysty kuidun osalta ilmoittamaan kuin onko sitä vai ei,ei sitä onko se pitkää vai lyhyttä(laihoa),mutta näkeehän tuon silmälläkin.Et pysty sanomaan vaikuttaako pellon pH rehun sulavuuteen ja kuituun,kun pelloissa korkeahko pH ja ravinnetilat hyvät kuten myös rehussa,fosfori ainoa poikkeus,tuotto pelloilla hyvä?Olen viime aikoina,kun olen tapellut noiden emäksisyysongelmien kanssa ajatellut paljon vanhaa sanontaa"Mikä on pellolla on myös navetassa",että noikohan tuo pitää paikkansa!On tuossa se hyvä puoli,että maidon valkuainen on niin korkealla,että en viiti sitä tähän laittaa ja niukasti saavat lisävalkuaista.

Peurajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3270
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Heinä elää ja hengittää niitettynä kunnes sen kuiva-aine% on yli 30. Luulen että makaavan heinän sulavuutta heikentää sokerien poistuminen,eli kuitu ei muutu miksikään mutta sen osuus kuiva-aineesta nousee kun sokerit häviävät. Tämä riittäisi yksistään selittämään sen, että päivän makuutus alentaa D-arvoa pisteen ja sade 2

Muistaakseni homma meni niin, että pitkä syksyn odelma heikentää D-arvoa seuraavana vuotena. Tämä olisi ainakin loogista, onhan ruohomassa vanhempaa.

Lajikkeista en tiedä mitään. Virallisissa lajikekokeissa on saatu suuria eroja. Tosin lajikekokeiden D-arvo analysoidaan eri tavalla kuin Artturin. Jos lajikekokeen D on vaikka 73, niin Artturissa arvoksi saadaan 70 tai 71. Näin oli ainakin 10 vuotta sitten säännönmukaisesti.
Viisaita sanoja nuo edelliset kommenttisi!Lähinnä mulla on tarkoitus puottaa sulavuutta ja lisätä pitkän kuidun osuutta,kun on noilla elukoilla tuo paha emäksisyys ongelma.D-arvo ei mene juuri alle 70:n,vaikka rehu tehdään paljon myöhemmin kuin muut,syksyllä 75:tä.Rehujen,syksy/kevät syöttäminen yhtäaikaa ja kuiva rehu auttavat asiaa.Artturilla voi heittää sitä kuuluisaa vesilintua,kun ei pysty kuidun osalta ilmoittamaan kuin onko sitä vai ei,ei sitä onko se pitkää vai lyhyttä(laihoa),mutta näkeehän tuon silmälläkin.Et pysty sanomaan vaikuttaako pellon pH rehun sulavuuteen ja kuituun,kun pelloissa korkeahko pH ja ravinnetilat hyvät kuten myös rehussa,fosfori ainoa poikkeus,tuotto pelloilla hyvä?Olen viime aikoina,kun olen tapellut noiden emäksisyysongelmien kanssa ajatellut paljon vanhaa sanontaa"Mikä on pellolla on myös navetassa",että noikohan tuo pitää paikkansa!On tuossa se hyvä puoli,että maidon valkuainen on niin korkealla,että en viiti sitä tähän laittaa ja niukasti saavat lisävalkuaista.

Eikö se emäksisyys korjaannu viljalisällä? Millaisia ongelmia?
Someone´s  gotta be prick and tell true things aloud

Jos nainen on kaunis alasti, on hän sitä myös vaatteet päällä

Shrek

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1911
  • Quidquid Latine dictum sit, altum videtur
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Heinä elää ja hengittää niitettynä kunnes sen kuiva-aine% on yli 30. Luulen että makaavan heinän sulavuutta heikentää sokerien poistuminen,eli kuitu ei muutu miksikään mutta sen osuus kuiva-aineesta nousee kun sokerit häviävät. Tämä riittäisi yksistään selittämään sen, että päivän makuutus alentaa D-arvoa pisteen ja sade 2

Muistaakseni homma meni niin, että pitkä syksyn odelma heikentää D-arvoa seuraavana vuotena. Tämä olisi ainakin loogista, onhan ruohomassa vanhempaa.

Lajikkeista en tiedä mitään. Virallisissa lajikekokeissa on saatu suuria eroja. Tosin lajikekokeiden D-arvo analysoidaan eri tavalla kuin Artturin. Jos lajikekokeen D on vaikka 73, niin Artturissa arvoksi saadaan 70 tai 71. Näin oli ainakin 10 vuotta sitten säännönmukaisesti.
Viisaita sanoja nuo edelliset kommenttisi!Lähinnä mulla on tarkoitus puottaa sulavuutta ja lisätä pitkän kuidun osuutta,kun on noilla elukoilla tuo paha emäksisyys ongelma.D-arvo ei mene juuri alle 70:n,vaikka rehu tehdään paljon myöhemmin kuin muut,syksyllä 75:tä.Rehujen,syksy/kevät syöttäminen yhtäaikaa ja kuiva rehu auttavat asiaa.Artturilla voi heittää sitä kuuluisaa vesilintua,kun ei pysty kuidun osalta ilmoittamaan kuin onko sitä vai ei,ei sitä onko se pitkää vai lyhyttä(laihoa),mutta näkeehän tuon silmälläkin.Et pysty sanomaan vaikuttaako pellon pH rehun sulavuuteen ja kuituun,kun pelloissa korkeahko pH ja ravinnetilat hyvät kuten myös rehussa,fosfori ainoa poikkeus,tuotto pelloilla hyvä?Olen viime aikoina,kun olen tapellut noiden emäksisyysongelmien kanssa ajatellut paljon vanhaa sanontaa"Mikä on pellolla on myös navetassa",että noikohan tuo pitää paikkansa!On tuossa se hyvä puoli,että maidon valkuainen on niin korkealla,että en viiti sitä tähän laittaa ja niukasti saavat lisävalkuaista.

Just... minulla on ratkaisu tuohon, kylvä seoksena ruokonataa ja timoteita niin loppuu hyvän d-arvon kanssa taistelu.  :P Minulla on täsmälleen päinvastainen ongelma. D-arvoista ei saa hyvää vaikka nittäis  jo silloin kun heinä on vasta sammakkoa leukaan, -kele. Kuitua piisaa ja lehmät ei lypsä. Mutta satoa tulee ja paljon!

"Ajatelkaapa niitä kaikkia Fordin omistajia jotka eräänä päivänä haluavat oikean auton..."
 John Dodge, 1914

http://www.youtube.com/watch?v=vVXIK1xCRpY
http://www.youtube.com/watch?v=FMUf2qmSzvE

sjk

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1784
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Heinä elää ja hengittää niitettynä kunnes sen kuiva-aine% on yli 30. Luulen että makaavan heinän sulavuutta heikentää sokerien poistuminen,eli kuitu ei muutu miksikään mutta sen osuus kuiva-aineesta nousee kun sokerit häviävät. Tämä riittäisi yksistään selittämään sen, että päivän makuutus alentaa D-arvoa pisteen ja sade 2

Muistaakseni homma meni niin, että pitkä syksyn odelma heikentää D-arvoa seuraavana vuotena. Tämä olisi ainakin loogista, onhan ruohomassa vanhempaa.

Lajikkeista en tiedä mitään. Virallisissa lajikekokeissa on saatu suuria eroja. Tosin lajikekokeiden D-arvo analysoidaan eri tavalla kuin Artturin. Jos lajikekokeen D on vaikka 73, niin Artturissa arvoksi saadaan 70 tai 71. Näin oli ainakin 10 vuotta sitten säännönmukaisesti.
Viisaita sanoja nuo edelliset kommenttisi!Lähinnä mulla on tarkoitus puottaa sulavuutta ja lisätä pitkän kuidun osuutta,kun on noilla elukoilla tuo paha emäksisyys ongelma.D-arvo ei mene juuri alle 70:n,vaikka rehu tehdään paljon myöhemmin kuin muut,syksyllä 75:tä.Rehujen,syksy/kevät syöttäminen yhtäaikaa ja kuiva rehu auttavat asiaa.Artturilla voi heittää sitä kuuluisaa vesilintua,kun ei pysty kuidun osalta ilmoittamaan kuin onko sitä vai ei,ei sitä onko se pitkää vai lyhyttä(laihoa),mutta näkeehän tuon silmälläkin.Et pysty sanomaan vaikuttaako pellon pH rehun sulavuuteen ja kuituun,kun pelloissa korkeahko pH ja ravinnetilat hyvät kuten myös rehussa,fosfori ainoa poikkeus,tuotto pelloilla hyvä?Olen viime aikoina,kun olen tapellut noiden emäksisyysongelmien kanssa ajatellut paljon vanhaa sanontaa"Mikä on pellolla on myös navetassa",että noikohan tuo pitää paikkansa!On tuossa se hyvä puoli,että maidon valkuainen on niin korkealla,että en viiti sitä tähän laittaa ja niukasti saavat lisävalkuaista.

Eikö se emäksisyys korjaannu viljalisällä? Millaisia ongelmia?
[/quoteeEi pysty antamaan niin paljon ja ongelmat on niitä mitä yleensäkkin happamuudesta tulee,pienillä lisämausteilla.Ei ne nuo elikot lypsä muuten sairaanakaan.En tiedä tuo kuitu saattaa olla suurempi tekijä,mutta nuo kulkee käsikädessä...korretonta heinää eivät kestä yhtään...

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Karkea nyrkkisääntö ja arvokas salaisuus: Nautojen ruokinnan väkirehuprosentti saa olla maksimissaan sama kuin säilörehun NDF-prosentti. Toimii just näin kevätteolla, syysteolla ei. Tälle on olemassa matemaattinen peruste ja huolellisissa suunnitelmissa näin aina lasketaan JOS eläinten terveys on etusijalla.

sjk

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1784
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Pari huonoa puolta vielä sulavuuden nostamisesta,syöntimäärä nousee,elukkani syövät puolitoista kertaisen määrän rehua normaaliin verrattuna ja paskovat myös,ihan loogista...

Peurajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3270
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus

Siis onko nyt ongelma emäksinen pötsi vai hapanpötsi? Jos jälkimmäinen, ei tietenkään viljalisää. Millainen ruokintasysteemi, onko mahdollista laittaa vaikka kuivaa heinää sekaan tai tarjolle?

Joku tutkija kerran totesi, että hyvässä säilörehussa on aina riittävästi kuitua märehtijän tarpeeseen, ja ruokinnan tasapaino hoituisi siten kylmästi väkirehuja muuttamalla. Mutta kuiva on kyllä erinomaista tavaraa, jos ongelmia sattuu tulemaan.
Someone´s  gotta be prick and tell true things aloud

Jos nainen on kaunis alasti, on hän sitä myös vaatteet päällä

nAGGI-nYLYGGI

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1114
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus


Just... minulla on ratkaisu tuohon, kylvä seoksena ruokonataa ja timoteita niin loppuu hyvän d-arvon kanssa taistelu.  :P Minulla on täsmälleen päinvastainen ongelma. D-arvoista ei saa hyvää vaikka nittäis  jo silloin kun heinä on vasta sammakkoa leukaan, -kele. Kuitua piisaa ja lehmät ei lypsä. Mutta satoa tulee ja paljon!


[/quote]
 Itselläni on käytössä kanssa tuo sama seos. Naapurit valittelevat, ettei meinaa satoa tulla tarpeeksi, kun itsellä taas meinaa olla sen laadun kanssa ongelmia (lähinnä valkuaisen kanssa). Kuituja on ja arvosana on kiitettävä, mutta lypsämisen kanssa on sitten vähän niin ja näin, eikä tuo sokerikaan paljoa päätä huimaa.

Onko kenelläkään parempaa tietoa ruokonadan maittavuudesta lehmän ruokinnassa. Itse kuulin asiasta joku aika sitten ja olen alkanut kovin tuota seoksen muuttamista pohtimaan.

Entäpä sitten korjuuajankohta? Tuollaisen seoksen tein viime keväänä/syksynä jo huomattavan ajoissa, jollon timotei ei ollut kerennyt vielä kunnolla päällekkään edes sitä 1/3. Silti valkuainen puuttuu? Mihinkä minä olen sen kadottanut?
Jos ei NH tuosta jontkosta mene yli, niin minä lupaan...