Yhdessäkään traktorissa en käynyt, enkä ehtinyt oikein edes niitä vilkaista. Massikkaa ainakin taisi olla tontilla kiitettävästi. Varmaan jokaiselle jotakin. Työkoneiden aliarvostus näyttelyissä on varmaan ihan oikea havainto. Kyllä niitä pitäisi esitellä laajemmalla skaalalla, jos meinaa ostajia innostaa. Tuo lajittelija on hyvä esimerkki, että piilevää kysyntää hyvälaatuisille koneille oli, mutta sitä yritettiin täyttää parin kotimaisen rumpuseulan voimin, jotka eivät ostajia innostaneet. Vasta sitten, kun JK-machinery tuli markkinoille, niin moni heräsi siihen, että noillahan on kysyntää ja fiksummat kehittivät siitä bisnestä itselleen. Luultavasti peittauslaitteistot ovat vähän sama asia ja saattaa olla, että ne tulevat myös lisääntymään. Niille on myös käyttöä ja ehkä kysyntääkin.
Siinä mielessä olen Oksan kanssa samoilla linjoilla, että joku Hankkijan linja vain isojen koneiden markkinoinnista ei ole välttämättä se fiksuin tie. Suomen maatalous ei vielä hetkeen aikaan ole siinä jamassa, että vankkurimallinen Rapid on minimitaso kylvinkoneissa. 100ha+ tiloilla on kuitenkin vielä jollain lailla ostovoimaa ja sinne riittää hieman pienemmätkin myllyt.
Olen käynyt Helsingin näyttelyssä vain 2018 ja silloin juttelin luomukoneisiin erikoistuneen firman toimarin kanssa. Se sanoi, että 50000e maksaa heidän ständinsä täällä, eikä se ollut kaksinen pinta-ala, mikä heillä oli käytössä. Nyt juttelin Turun Konekeskuksen jonkun tuotepäällikön kanssa ja se sanoi, että Helsinki on ihan ***** kallis hyötyihin nähden. Tällaiselle keskisuurelle toimijallekkin 100000e näyttelykulua on ihan hiton iso raha, johon saa myydä koneita niin paljon, että ei ole yksinkertaisesti kannattavaa. Helsingin näyttelyn pointti on lähinnä suomalaisen maatalouskoneteollisuuden esittely kansainväliselle medialle. Esimerkkitapaus tuli aamutuimaan lentokoneella Helsinkiin ja kiersi päivän verran paikkaa ja lensi illalla takaisin. Teki sitten jonkun jutun johonkin aviisiin.
Kyllä tämä nyt aika selkeästi alkaa olla näkyvissä, että näyttelyt ovat lähinnä tavaran ja palvelun myyjien sponsoroimia kansanjuhlia maatalousväestölle. Kaupallinen hyöty alkaa sen sijaan olla kyseenalainen. Eräs puimurimyyjä oli verrannut, että heidän kannattaisi käyttää näyttelykuluihin kulutettu raha käyttää siihen, että tosiostajat lennätettäisiin suoraan tehtaalle katsomaan koneita. Kustannusvaikutus on ihan sama.