Täällä vihannesviljelijät ja kasvinviljelijät vievät parhaat pellot. Noita, joissa ojitukset ei oikein toimi saa halvemmalla. Nurmenviljelyyn ne sopivat kohtuullisesti.
Tilanne muuttui nyt kun tuottamattoman alan velvollisuus poistui. Tähän asti lähes joka tila oli velvoitettu 4-5 % hömppään niin ei niitä kukaan ole kummastellut.
Tuottamaton ala on avain tässä. Tuottamattomalla alalla sai viljellä mm. hernettä, mutta kasvinsuojelua ei saanut käyttää. Salon kaupungin peltovuokralaisille järjestetyissä tilaisuuksissa on puhuttu maan rakenteen parantamisesta, ojittamisesta ym. mutta tosiasia on se, että kaupungilla on heikompien vuokrapeltojen tuotto ollut tyydyttävä lähinnä siksi, että on ollut tämä tuottamattoman alan vaatimus.
Pienemmätkin peltolohkot kasvavat hyvin, mutta niille välttämättä ei pääse pöytävaunulla tai isokokoisilla maatalouskoneilla ilman metsänhakkuuta ja uuden tieuran raivaamista. Tieurat ovat kapeat ja kuormitettavuudeltaan heikot. Tämä näkyi siinäkin, että tilasin kalkkia sellaisille lohkoille, päästäkseni viiden vuoden jatkolle ilman kilpailutusta, no, kalkkiautofirma ja urakoitsija kävivät katsomassa paikkoja, eikä hommasta tullut enää mitään. Oma 10 ha:n salaojalohko kyllä onnistui. No, eipä tuo hirveästi stressaa, viljan hinta ei näytä ryntäävän korkeammaksi kovin pian...
Kaupunki on saanut 400 euron hintaluokassa varmasti sata hehtaaria hömppää vuokratuksi tällaiseksi pakkokesannoksi. Oletan, että hintataso laskee viljelykunnon mukaan jonkin verran, tai sitten kaupunki ei saa niitä enää markkinoiduksi. Kaupungin tapa markkinoida lohkot nippuina jonkin verran hidastaa kehitystä, mutta mahdollisesti laskee hintoja, jos lohkojen seassa ei ole todellista kultamunaa.
-SS-